Úterý 19. prosince 2017, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Petr Fiala)

7.
Návrh rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2018
a střednědobého výhledu na roky 2019 - 2020
/sněmovní tisk 9/ - prvé čtení

Tento materiál uvede ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Prosím, paní ministryně, ujměte se slova.

 

Ministryně pro místní rozvoj ČR Klára Dostálová Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, dovoluji si vám představit návrh rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2018 a střednědobý výhled na roky 2019 až 2020.

Návrh rozpočtu i střednědobého výhledu uvažuje převážně o poskytování podpor formou nízkoúročených úvěrů, a to na výstavbu nájemních bytů, na opravy a modernizaci bytových domů včetně úvěrové pomoci v případě poškození bytového fondu živelní pohromou, na podporu bydlení mladých a na dofinancování regenerace veřejných prostranství na sídlištích. Pro úvěry je objem navržen ve výši 1. mld. korun.

V oblasti dotačních nástrojů uvažuje návrh rozpočtu a střednědobého výhledu o dotaci mladým lidem formou snížení jistiny při narození dítěte a o výplatě úrokových dotací poskytovaných programu Panel na podporu rekonstrukcí, modernizací a zateplování bytových domů. Postupně vyplácené dotace plynoucí ze smluv uzavřených do roku 2010 jsou plně pokryty z prostředků rezervovaných za tímto účelem v aktivech fondu. Pro realizaci výplat dotací ke snížení jistiny při narození dítěte a dotací ze smluv uzavřených v roce 2011 nárokuje fond prostředky ze státního rozpočtu, a to ve výši 107,7 mil. korun. Výdaje spojené s dotační částí nového programu, který nyní budeme realizovat tzv. v rámci druhé obrátky JESSICA, což je finanční nástroj Evropské unie, předpokládáme ve výši 100 mil. korun. A protože to budou vlastně navrácené úrokové sazby a úroky, tak tuto částku nenárokujeme ze státního rozpočtu.

Návrh rozpočtu plně respektuje zachování potřeb rezerv stejně jako dodržení minimálního objemu aktiv, který podle zákona o Státním fondu nesmí klesnout pod 6 mld. korun.

Návrh rozpočtu schválila vláda České republiky a zároveň 6 prosince 2017 podpořil a doporučil Poslanecké sněmovně jeho schválení i výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovoluji si tímto požádat, aby Poslanecká sněmovna návrh rozpočtu a střednědobého výhledu Státního fondu rozvoje bydlení schválila. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, paní ministryně. Tento sněmovní tisk projednal výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj, jehož usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 9/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Ivan Bartoš a informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dostali jsme se do situace, kdy se paní zpravodajka mezitím stala paní ministryní, takže jsem se ujal jako předseda výboru přečtení usnesení výboru.

Takže usnesení výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj z 2. schůze ze dne 6. prosince 2017 ve věci návrhu rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2018 a střednědobého výhledu na roky 2019 až 2020, sněmovní tisk 9. Výbor přijal toto usnesení: Výbor doporučuje Poslanecké sněmovně předložený návrh rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení a střednědobého výhledu na roky 2019 až 2020, sněmovní tisk 9, projednat a schválit v předloženém znění.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji panu poslanci Ivanu Bartošovi. Přeji krásný pozdní večer a zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám nikoho přihlášeného. Končím všeobecnou rozpravu. Závěrečné slovo? Není zájem. Přednesené návrhy také nemáme. Takže přistoupíme k rozpravě podrobné. Do podrobné rozpravy nikoho nemáme. Končím podrobnou rozpravu. Má zájem zpravodaj nebo předkladatel o závěrečné slovo? Nemáte zájem o závěrečné slovo.

 

Takže budeme hlasovat o návrhu usnesení.

Já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 132, přihlášeno 158 poslanců, pro 128 poslanců, proti 11 poslanců, zdržuje se 19. Usnesení bylo přijato. Končím projednávání tohoto tisku.

 

Přikročíme k dalšímu bodu.

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:47.




Přihlásit/registrovat se do ISP