(15.40 hodin)

 

Poslanec Jiří Dolejš: Děkuji za slovo. Já bych v dobré víře rád staršího důstojného kolegu pana Schwarzenberga lehce korigoval. Nemyslím si, že všichni ti, kteří tady už nějakou dobu vystupují a snad ještě vystupovat budou, mají pouze potřebu zanadávat si na Evropskou unii. Myslím si, že máme na stole reálný problém. Například já jsem občanem Evropské unie uvědomělé a myslím si, že k občanství jakémukoli, tedy k občanství Evropské unie také, patří aktivní postoj a že nejde jenom o to respektovat pravidla, ale také ta pravidla aktivně tvořit. A jsou-li ta pravidla špatná, tak je také měnit. O nic víc v tuto chvíli nejde. Bylo by dobré, kdybychom se vrátili k tomu, co je podstatou, tedy co je v návrhu Dublinu IV, a také k tomu, že bychom byli rádi, aby vláda nejednala pouze spontánně ze dne na den a podle větru, ale aby se kromě exekutivního mandátu mohla opřít o nějaký explicitní mandát Sněmovny. O to jde.

To, že v Dublinu jsou dobré, ale i špatné věci, to už tady snad proboha zaznělo. Tak se pokusme tyto věci definovat a vytvořit prostor pro to, aby ta diplomacie, kterou tam musíte jako zástupci České republiky, vy exekutivou tedy zvolení, odvést, tak abychom se nevyčerpávali na gestech, která by pak mohla skončit jako v podobných minulých případech, to znamená, pozdě jaksi jsme plakali, když nás přehlasovali, když jsme nebyli schopni dát dohromady nejen tu blokační minoritu, ale nebyli jsme schopni ani nabídnout ostatním něco, k čemu by se v rámci rozumného a perspektivního kompromisu mohli přidat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Faktická poznámka pana předsedy Fialy.

 

Poslanec Radim Fiala: Dámy a pánové, pan kolega Schwarzenberg tady řekl, že díky Evropské unii vzkvétáme, budujeme infrastrukturu, získáváme další miliardy korun na zkvalitnění našeho života. Já v této věci samozřejmě s panem kolegou Schwarzenbergem musím souhlasit. Nicméně se ptám, čím za to v budoucnu zaplatíme. A myslím, že to nebude penězi, ale může to být částí kompetencí, částí suverenity České republiky. Koneckonců pan Schulz přece přednedávnem řekl, a bylo to veřejně v médiích, že to spěje k federalizaci celé Evropské unie. To by znamenalo zánik jednotlivých států a vznik jednoho velkého superstátu Evropská unie. A to si myslím, že není dobré.

My prostě říkáme, že politický a ekonomický systém Evropské unie není dobrý. Ekonomický systém ve formě dotací, přerozdělování, regulací není dobrý. Politický systém parlamentu, který nemá zákonodárnou iniciativu a jeho ministři jsou jmenovaní, nikoli volení, to znamená členové Evropské komise, prostě není dobrý. A jestli má tato diskuse dneska k něčemu přispět, tak je to přece k tomu, že podle mého názoru je ten pravý čas začít hovořit o různých alternativách politického a ekonomického systému Evropy. Už záměrně neříkám Evropské unie, ale Evropy. My přece taky chceme volný pohyb zboží, služeb, kapitálu a osob. Ale je nejvyšší čas mluvit o alternativách. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Faktická poznámka paní poslankyně Nevludové. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Ivana Nevludová: Děkuji za slovo. Jenom prostřednictvím pana předsedajícího k panu Schwarzenbergovi. My jsme v rámci předvolební kampaně pracovali v ulicích a víme, co více než půl milionu našich voličů chce, proč tady sedíme a proč ten mandát máme. My opravdu tady neječíme, neexhibujeme. My pracujeme pro naše voliče. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. S faktickou poznámkou je přihlášen pan předseda Bělobrádek. Prosím.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně, kolegové, k Evropské komisi. Myslím, že někteří asi nechápou, jak to je. Oni to nejsou žádní samozvanci. Přece vláda ve sboru rozhoduje, hlasuje, navrhuje. Pak jdou do Evropského parlamentu. Tam je grilují. To znamená, to nejsou žádní samozvanci. To je asi stejné, jako kdybychom řekli s určitou licencí, že pan místopředseda Sněmovny Okamura je taky nikým nevolený. Samozřejmě dostal nějakou nominaci a byl zvolen v nějakém sboru. Vždyť to přece není pravda. Tak to aspoň tady pořád nemelte dokola. Vždyť to není pravda! Evropská komise není nějaký soubor samozvanců. Tak to prostě není. A pan Schulz je ve svém názoru rozhodně ne ve většině. Evropská unie, to je i Maďarsko, Rakousko, Polsko. Ty názory jsou skutečně různé. A mohu vám to potvrdit. Já často osobně jednám, sedím u jednoho stolu na obědě s takovými lidmi, jako je Orbán, Kurz, Merkelová, Juncker. Skutečně to není jednoznačné. Evropská unie, to jsou především národní státy. A záleží, jak se k tomu staví národní státy. (Tleskají poslanci KDU-ČSL a TOP 09.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Faktická poznámka pana poslance Kalouska. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji, pane předsedající. Podle jednacího řádu reaguji na připomínku, nebo na vystoupení pana předsedy poslaneckého klubu SPD Fialy.

Zaprvé vaším prostřednictvím bych chtěl panu předsedovi říct, že by opravdu nemusel pana poslance Schwarzenberga nazývat kolegou. To si zejména v jeho případě pan poslanec Schwarzenberg nezaslouží. Já jsem podstatně starší než pan poslanec Fiala, ale nikdy bych si takový výraz nezasloužil.

Zadruhé co se týče výhod, které požíváme v rámci členství v Evropské unii, zdaleka nejde jenom o transfery prostředků, kde jsme v čisté pozici přes 600 miliard, ale především jde o výhody vnitřního trhu, které kdyby proexportní česká politika neměla, tak by byla plajte ještě víc, než kdyby pan poslanec Fiala přišel o všechny zakázky u Agrofertu, které má jeho firma.

TOP 09 jasně říká, že nesouhlasí s nařízením Dublin IV, protože vychází z kvót, které jsou nefunkční, takže nefunkční musí být celé nařízení. Ale pojďme se o tom prosím bavit věcně. Neděsme se tady navzájem. Nestrašme se tím třináctým uprchlíkem, který sem nechce - já se mu ani nedivím, když slyším pana poslance Okamuru -, a pojďme řešit problém, který tady věcně je. A především ho pojďme řešit aktivně. Protože ten problém, ve kterém jsme, v tom jsme proto, že minulá vláda nedělala vůbec nic. Uměla říkat jenom ne. Nebyla aktivní. Nedokázala nabízet řešení. Nedokázala přesvědčovat své kolegy o výhodách našeho řešení, protože žádné neměla. Budeme-li pokračovat v této zahraniční politice, tak nás nebude brát vážně vůbec nikdo.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Další faktická poznámka - pan předseda Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Přeji dobré odpoledne všem. Jenom velmi krátce. Vaším prostřednictvím, pane předsedající, jenom dotaz předřečníkovi, panu kolegovi (s důrazem na slově kolegovi) Kalouskovi.

Možná jsem dost dobře nepochopil, nebo špatně slyšel vzhledem k tomu, že mám trošku chřipku a zalehlé uši, jak to myslel s tím kolegou, s tím oslovováním. Jsme tady snad všichni kolegové a kolegyně. Tak mi to, možná se ale mýlím, trošku zavánělo kastováním, že někdo je holt lepší a někdo je holt horší, jenom obyčejný člověk a nemá právo kohokoli nazvat kolegou. Nebo je to snad jinak, pane kolego Kalousku prostřednictvím pana předsedajícího? Děkuji. (Tleskají poslanci hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: S faktickou poznámkou pan předseda Kalousek. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Prostřednictvím pana předsedajícího kolego soudruhu Kováčiku, šlo mi o prostou úctu mladšího a hloupějšího vůči staršímu a moudřejšímu. O nic jiného mi nešlo. A myslím si, že tou úctou jsme povinováni všichni. Znovu opakuji, já bych si Karlu Schwarzenbergovi kolego nikdy říct nedovolil. Vám to klidně řeknu, samozřejmě. (Ohlasy v sále.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: S faktickou poznámkou pan předseda Kováčik. Prosím, pane předsedo, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP