(12.50 hodin)
(pokračuje Zahradník)

Ve vládě nakonec tedy byl vítězem pan ministr životního prostředí Brabec. Pan ministr průmyslu a obchodu skončil jako poražený. Vláda snad dokonce velkou většinou to takto schválila. Otázka tedy je, zdali je to dobře. Já osobně si myslím, že jsme měli zvážit náš přísnější postoj k nadměrným limitům, kterými nás Evropská unie zatěžuje.

Druhá věc, kterou chci ještě zmínit, je to, že Evropská komise stanovila nové cíle pro obnovitelné zdroje energie, které podle odhadů našeho europoslance a experta na tuto problematiku Evžena Tošenovského mohou dosáhnout až stovek miliard korun. Znamená to, že se energetická účinnost má do roku 2030 zvýšit o 35 % a na 35 % má dosáhnout podíl obnovitelných zdrojů v naší energetice. To je něco, co nás musí zarazit a co nás musí vyzvat k velmi aktivnímu odporu proti těmto tlakům z Evropské komise. Tyto cíle nejsou podloženy žádnou analýzou dopadu na členské státy. Nás už teď podpora energie z obnovitelných zdrojů stojí ročně 40 mld. korun a bude to tak i nadále. Není zde snad žádná naděje, že by to mohlo nějak skončit. Navíc ještě Komise bude zatěžovat naši energetiku, náš průmysl, naše hospodářství dalšími podle mého názoru velmi tvrdými a zbytečně ambiciózními kroky. Takže i na toto pozor.

A konečně poslední věc. Do výboru pro evropské záležitosti, což bývá vždycky takový první lakmusový papírek pro takovéto záměry přicházející z Evropské komise, ať už to byla EIA, ať už jsou to všechny možné další klimatické balíčky, které naše hospodářství významně zatěžují, tak tady přichází další balíček opatření v rámci čisté mobility. Tady zase zmíním asi tři věci.

V preambuli toho materiálu stojí citace z projevu předsedy komise Jeana-Clauda Junckera o stavu Unie, který říká: "Přál bych si, aby Evropa stála v čele boje proti změně klimatu." Vzápětí citát uvádí další jeho tvrzení: "Komise se chce přičinit o to, aby náš průmysl byl silnější a konkurenceschopnější." Dvě více konfliktní a navzájem si odporující tvrzení těžko mohu v tomto oboru najít. Poslední citace pana Junckera, skoro bych řekl výhrůžka. Říká, že Komise v brzké době předloží návrhy na snížení emisí uhlíku v odvětví dopravy.

V tom materiálu se dočteme takové věci, jako třeba že se bude muset plnění Pařížské dohody významně zrychlit jako nástroj přechodu k moderní a nízkouhlíkové ekonomice. Komise potvrdila závazek Evropské unie k Pařížské dohodě a také i záměr členů Unie rychle a v plné míře realizovat Pařížskou dohodu a pokračovat ve vedení boje proti změně klimatu. Uznala Pařížskou dohodu za klíčový prvek pro modernizaci evropského průmyslu, hospodářství - no, já jsem tady o tom mluvil v minulém roce mnoho desítek možná minut, a hlavně co mi v paměti utkvělo, že ta dohoda je na sto let. Ta je na sto let. Ta přece zavázala, a my jsme se tady ratifikací k tomu také zavázali, udržet nárůst teploty v následujícím století pod 2 °C, případně při ambicióznějším přístupu, čemuž jsme tady všichni tleskali, pod 1,5 °C. A tady najednou se Evropská komise chce s touto Pařížskou dohodou vypořádat co nejrychleji. To mi připomíná, jako když jsme chtívávali, nebo naši předchůdci, co tady někde seděli v těch orgánech, chtívávali splnit pětiletku za čtyři roky. Tohle to je splnění Pařížské dohody, která je na sto let, za jeden rok.

To jsou věci, které, jak říkám, úplně k tomuto zákonu nepatří, ale které se tedy ochrany ovzduší týkají a které bychom měli mít stále a stále na zřeteli a vždycky, když máme takovýto zákon, tak velmi zpozornět, zbystřit a ptát se, co negativního naší ekonomice zase z Evropské unie přichází.

Já náš klub budu žádat, abychom propustili tento zákon do druhého čtení. Případné změny se budeme snažit ve druhém čtení v podobě pozměňovacích návrhů do tohoto zákona nějak dostat.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Janu Zahradníkovi. Teď se ptám přihlášeného pana poslance Elfmarka, jestli mu stačí těch pět minut. Dobře, v tom případě máte slovo, pane poslanče, protože já mám v úmyslu ve 13 hodin ukončit dopolední jednání. Máte slovo.

 

Poslanec František Elfmark: Dobrý den. Děkuji, pane předsedající. Já bych chtěl jenom v návaznosti na důležitost toho zákona přikázat jeho projednání také výboru hospodářskému.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, děkuji. Ještě někdo do rozpravy? Pokud nikdo, rozpravu neuzavírám, protože eviduji návrhy pana ministra a paní zpravodajky na zkrácení, resp. prodloužení. Pane ministře?

 

Místopředseda vlády ČR a ministr životního prostředí Richard Brabec: Já bych zopakoval svůj návrh na zkrácení lhůty pro projednávání ve výborech na 30 dní. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Paní zpravodajka.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Já taktéž zopakuji návrhy. Co se týče lhůty, navrhuji naopak prodloužení o 20 dnů.

Co se týče výborů, tak tady zazněl požadavek od pana kolegy na hospodářský. Garantem tohoto tisku by měl být výbor pro životní prostředí a já jsem ve své zpravodajské řeči řekla také, že bych navrhovala, abychom tento zákon přikázali dalším třem výborům, a to zemědělskému, rozpočtovému a pro evropské záležitosti. Celkem bychom tedy měli hlasovat o přiřazení do pěti různých výborů a hlasovat o zkrácení, případně prodloužení lhůty.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. To si spolu odhlasujeme. To tedy asi ještě stihneme. Já bych rád ukončil tento bod. Pokud není nikdo přihlášen do rozpravy a nikdo se nehlásí z místa, rozpravu končím. Ptám se na závěrečná slova. Pan ministr ani paní zpravodajka nemají zájem.

Můžeme tedy přikročit k hlasování. Nepadl návrh na vrácení ani na zamítnutí. Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

 

Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru, a to výboru pro životní prostředí. Má někdo jiný návrh na garanční výbor? Není tomu tak.

Rozhodneme v hlasování číslo 20, které zahajuji, a ptám se, kdo je přikázání výboru pro životní prostředí jako výboru garančnímu. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 20, z přítomných 141 poslance pro 119, proti nikdo.

 

Budeme tedy hlasovat o dalších výborech k projednání. Organizační výbor nenavrhl žádný jiný výbor. Garanční výbor jsme schválili. Přikročíme k hlasování o jednotlivých výborech.

 

Nejdříve vás odhlásím a požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami. Jakmile se ustálí počet přihlášených, budeme hlasovat, nejdříve o výboru hospodářském.

Zahájil jsem hlasování číslo 21 a ptám se, kdo je pro hospodářský výbor. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 21, z přítomných 117 pro 92, proti 9. Návrh byl schválen. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP