(10.10 hodin)
(pokračuje Adamec)

Ale zaujala mě tady taková věta: normální občany to zajímá, jak jsme na tom. Tak já vám řeknu, že mě vůbec nezajímá, co máte na účtech. Vůbec mě nezajímá, jaký máte majetek. Zajímá to většinou někoho úplně jiného. Zajímá to protivníky, zajímá to aktivisty, ne úplně normální lidi, protože pro ně je to zábava, je to styl života. A musím říct, že pokud to někoho zajímá, tak v současné době to zajímá třeba bankéře. Oni si zjistí, jaké máte zůstatky na účtu, a panečku, to je byznys oslovit toho poslance, senátora, starostu, zastupitele, jestli náhodou ta jejich banka by nebyla lepší než ta druhá! Nicméně to je průvodní jev. Vzpomínám si, že vždycky to nejvíc zajímalo Blesk v minulosti. Kdo nebyl v Blesku, jako by nebyl.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Pan poslanec Čižinský, potom pan předseda Stanjura a celá řada dalších. Všechno faktické poznámky.

 

Poslanec Jan Čižinský: Dámy a pánové, děkuji za slovo. Dovolím si tady ještě nabídnout trochu jinou optiku. Vždyť přece ta transparentnost hájí také toho starostu. Když starosta zveřejní, s čím jde do politiky, je jasné, jaký má plat, tak potom se každý může podívat, jak to sedí, že ten člověk nekrade. Je to ochrana i toho člověka. To tady ještě vůbec nezaznělo, že ta průhlednost, a proto také třeba někteří kolegové a já také jsme zveřejňovali ty údaje ještě předtím, než to vůbec bylo povinné, prostě předtím, než jsme šli do politiky, protože ta průhlednost a transparentnost chrání i toho, o kterém jsou ty informace veřejně dostupné. (Potlesk z lavic Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Prosím pana předsedu Stanjuru a připraví se pan poslanec Kupka.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Nejprve chci říct kolegyním a kolegům, kteří tady tak vystupují, že občanští demokraté nepodali ani jeden pozměňovací návrh. Byli jsme velmi zdrženliví a posuzujeme ty podané, zda budeme pro, anebo proti.

Zadruhé to, co říkal můj předřečník, proč ne. Dobrovolné rozhodnutí konkrétního člověka může být dokonce chápáno jako výhoda v kampani, mohou to voliči ocenit. To si myslím, že je naprosto v pořádku, a nemám jediný důvod, proč bych takovýhle postup kritizoval. Opravdu ne. Ale když mluvíte s těmi, kteří přemýšlejí, zda budou, nebo nebudou kandidovat v letošních volbách, a nemají ambici být starostové, ale mají ambici třeba být v radě, neuvolněný místostarosta, tak velmi zvažují právě na základě stávajícího znění zákona. A my pořád máme šanci, protože kandidátní listiny se budou pravděpodobně podávat někdy v červenci nebo v srpnu, podle toho, kdy bude termín voleb, pořád máme šanci zvětšit motivaci kandidátů, resp. občanů, aby kandidovali do komunálních voleb, ale těch, kteří nechtějí být starosty. A rozlišujeme přece a debatujeme, že vidíme rozdíl mezi uvolněným a neuvolněným členem zastupitelstva. A to je ten zásadní rozdíl.

Pan předsedající říkal, že má smršť faktických připomínek. To je pravda. A jsem si jistý, že kdyby ministr Pelikán nevystoupil bez faktické připomínky svým odlehčeným způsobem, jak to nazval, abych to už dál nekomentoval, tak už jsme byli minimálně u poskytování dávek nebo u státní služby. To je celé.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Pan poslanec Kupka a po něm pan poslanec Benešík.

 

Poslanec Martin Kupka: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, nemluvím tady za romantické starosty. Představa, že jsou starostové romantické postavy, je fakt vzdálená realitě. Nicméně vadí mi, že se tu dostává celá řada komunálních politiků naprosto neprávem na lavici sprostých podezřelých. Už jenom z téhle debaty jsme se dozvěděli, že Česká republika je soubor malých Palerm. Odmítám takový pohled na českou politiku a na českou komunální politiku. Mám opravdu za to, že všechny tyhle kroky ve výsledku a to rozpoutávání honu na čarodějnice, které se tu odehrává, projevy typu "všetko je tu rozkradené, ergo všichni politici jsou zloději nebo přinejmenším potenciální zloději", nevede k tomu, že žijeme v transparentnějším světě, ale rozhodně i po téhle debatě žijeme ve světě o něco umazanějším, protože jsme tady zkrátka během předchozích chvil dokázali urazit několik poctivých politiků, kteří nedělají nic jiného, než že se reálně starají o své obce a svá města.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Pan poslanec Benešík a po něm pan poslanec Kolovratník.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Vážený pane místopředsedo, na to, že se nejedná o Evropskou unii, tak mluvím velmi často, omlouvám se za to, ale mám na srdci asi tady to. KDU-ČSL podpoří takové změny, které zachovají kontrolu, ale pokud možno eliminují šmírování. O to nám jde. Kontrola ano, šmírování ne. A každý mluvíme z vlastní zkušenosti. Já ve svém okolí, a není to jenom v mé obci, ale i v obcích, kam jezdím, kde se setkávám nejenom se starosty, ale i se zastupiteli, například dnes budu s celým mikroregionem v nedaleké Nivnici, tak prostě tam zaznamenávám x případů lidí, kteří do těch komunálek prostě nechtějí jít z tohoto důvodu. Jsou to velmi kvalitní lidé, kteří nemají důvod a ani morálku na to, aby cokoli ukradli, ale prostě toto se jim nelíbí. A opravdu ten komunál, kde je to ve velké míře o altruismu, o dobrovolnosti, může přijít o velmi kvalitní lidi. A bohužel ty náznaky, ty signály od těchto lidí jsou velmi silné. Proto se snažíme zachovat kontrolu a zamezit šmírování. Ti lidé si to nezaslouží. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Pan poslanec Kolovratník, potom pan poslanec Nacher.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Teď asi možná trochu přileju oleje do ohně, ale udělám to s plným vědomím toho, co činím. S Ondrou Benešíkem souhlasím. To je věcné a to bylo řečeno správně. Ale prosím vás, kolegyně, kolegové, vy, kteří s těmi emocemi teď bojujete za tu nápravu, když Ivan Adamec hovoří o tom, kdo chce ty údaje sledovat a kdo nechce, tak já tady prostě nemohu se nepodívat do archivu Poslanecké sněmovny na hlasování k tomuto zákonu ze 14. září 2016 ve 12.31 - sociální demokracie všichni pro, KSČM se této debaty neúčastní, ale také všichni pro, ale hlavně TOP 09 všichni pro, ODS včetně těch, kteří hovoříte, všichni pro, KDU-ČSL včetně vás, kteří hovoříte, všichni pro. Tak vás jen chci poprosit, kolegyně a kolegové, možná i o trochu pokory, až pak v médiích se dozvíme, co jste zachránili, tak že jste zachraňovali věc, kde jste vy tehdy hlasovali všichni pro. To by v téhle debatě mělo zaznít také. Děkuji. (Tleskají poslanci hnutí ANO a Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Prosím pana poslance Nachera.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dámy a pánové, souhlasím s panem předsedou Bartošem, kterého teď tady nevidím, že politik, když jde do politiky, nebo člověk, když jde do politiky, by se měl svléci donaha. To je pravda. Jenže my tady musíme také vzít v potaz určitý test proporcionality. Něco úplně jiného jsou informace o premiérovi, ministrech, nás poslancích, uvolněných komunálních politicích, komunálních politicích na krajích, ve statutárních městech, a úplně jinou úroveň to má u neuvolněných. Tam přece vidíte ty váhy na první pohled. Uvidíme, jak to projde hlasováním. Podle mě je to filozofický střet pohledu na to, že když člověk jde do politiky, tak já jako pozitivně smýšlející člověk to vidím pozitivně. Pro mě to okamžitě není člověk, který ztratil odbornost a jde tam krást. Jinými slovy mi přijde, a s tím bytostně nesouhlasím, kdy se vytvářejí zákony na základě těch pár procent, promile, kteří ty zákony porušují, ale ony pak ovlivňují všechny - všechny - co jsou v tom prostoru. A ti, proti kterým jsou, tak ti zase najdou ty kličky, jak to obejít. Jinými slovy tenhle ten způsob je neefektivní.

A poslední poznámka. Myslím si, že tady je důležité to, co se bude dít do budoucna. Byl jsem tady na konferenci a do budoucna je to tak, že do těch komunálních voleb zejména v menších obcích se budou zdráhat jít úspěšní lidé, kteří mají něco za sebou, mají něco vyděláno, mají nějaký majetek, protože v té chvíli se stane ten majetek veřejným i přes to, že ho nevydělali z peněz daňových poplatníků. To je také úhel pohledu. Děkuju. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP