(15.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a s další interpelací ve věci dotační politiky vystoupí paní poslankyně Věra Kovářová. Připraví se pan poslanec Valenta.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Vážený pane premiére, prý teď budete rozhodovat o všech dotacích, o tom, které projekty si podporu zaslouží a na které už peníze nezbudou. Píše a říká se to na vašich sociálních sítích. Rozumím tomu správně, že starostové z ANO, kteří mají vaše telefonní číslo, dostanou dotaci snáz, protože vám prostě zavolají? A ostatní starostové, kteří ke smůle svých obcí patří k jiné straně, nedostanou nic? Vzniknou tedy dvě kategorie obcí. Ty, které povedou vaši spolustraníci, a ty, které budou mít v čele někoho jiného. Ty první budou mít dotace, ty druhé nikoliv. Považuji to za klientelistické, diskriminační a zavrženíhodné.

Pane premiére, uvědomujete si vůbec, jaký vzkaz vysíláte obcím a městům? Asi takovýto: Kdo je zadobře s vaší státostranou, tomu se bude dotačně dařit. Kdo se státostranou zadobře není, ten má smůlu. Tento model jsme tu už měli, vzpomínáte si? Já ano a vracet se tam rozhodně nechci.

Pokud chcete skutečně udělat něco pro samosprávy, navyšte jim podíl na výnosu sdílených daní. Tím jim pomůžete, a to všem obcím a všem městům. Ale rozhodně byste se neměl z pozice premiéra míchat do rozhodování o jednotlivých projektech a o jednotlivých dotacích pro obce a města. Nebo snad chcete zasahovat a ovlivňovat dotační řízení a k tomuto ovlivňování bude stačit jeden telefonický hovor? Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a slovo má předseda vlády Andrej Babiš.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Vážená paní poslankyně, tolik nesmyslů najednou jsem už dávno neslyšel. Ale jsem strašně rád, že jedině kampaň hnutí ANO do komunálních voleb všechny zaujala. Dokonce někdo zveřejnil moje mobily a všichni mi píšou a sprostě nadávaj, takže já jsem rád. Víte, to je ten asi marketing. Jsem rád, že vás to taky zaujalo a že podporujete vlastně tyto věci.

Takže vy jste tady řekla hrozné nesmysly. Vy přece dobře víte, že já o žádných dotacích nerozhoduju! A jsem tady pro všechny! A pokud některý starosta požádá o schůzku, tak to dělám. Ve vaší obci Chýně díky programu, který jsem vymyslel na Ministerstvu financí, mají novou kapacitu školy, sportovní hala. Tam jste se přišla taky představit, ano, tak nevím. Ani nevím, za koho tam je ta starostka. Mě to ani nezajímá. Můj velký fanoušek Rakušan, ten tam má tu školku v Semilech. Vypadá hrozně. Co? Farský, ježíš, pardon, omlouvám se. Pan Farský, ten mě stále kritizuje. Tak i ta starostka ze Semil, jsem jí udělal schůzku s paní Dostálovou. A udělám ji každému. Tak neříkejte nesmysly! To, že je nějaká kampaň a něco tam je, my jsme rádi, že všichni o tom mluví, a já samozřejmě jsem dostupný pro všechny, kdo mě požádá o schůzku, tak se mu věnuju. Takže je nesmysl, že by to mělo být nějaké diskriminační. Za prvé o tom nerozhoduju, nebudu o tom rozhodovat a pravidla jsou stejná pro všechny. Stejná pro všechny. Tak to prosím vás neříkejte, protože je to nesmysl. Ale všichni dobře vědí, že se snažím nějakým způsobem, když mě lidi požádají, s nimi setkat a nějak je nasměrovat. Ale já jsem nikdy o dotacích nerozhodoval, ani nebudu, vy to dobře víte.

A nechápu, proč takhle vystupujete. Vy dobře víte, že i ty dotace na těch 150 obcí kolem Prahy, co vám Kalousek nikdy nechtěl dát peníze, tak já jsem to udělal jako ministr financí. V červnu 2014. A bylo to objektivní. Vždycky je to objektivní. Mě nezajímá nějaká stranická příslušnost. Všichni máme stejná pravidla a my to dodržujeme. Takže já zásadně odmítám, co jste tady říkala.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za nevyčerpání času a paní poslankyně má zájem o doplňující otázku, tak prosím.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Děkuji za odpověď, pane ministře. Jsem ráda, že jste řekl, že nebudete ovlivňovat žádné dotační řízení. Já nechci říkat, že jste také říkal nesmysly. Za prvé, dotační titul na Ministerstvu financí jste nezařídil vy. To zařídila Poslanecká sněmovna na základě rozhodnutí rozpočtového výboru na náš návrh. Co se týče školky v Semilech, jak to neovlivňujete, schůzka byla. Panu poslanci Farskému jste nadával za to, že nebyl schopen zařídit školku a že vy to v těch Semilech zařídíte. A pak jste poslal paní starostku na ministerstvo a řekl jí, že tam jí tu dotaci dají. Z dotačního titulu, který jsme navýšili my v Poslanecké sněmovně hlasy všech ostatních klubů kromě hlasů ANO. Takže prosím pěkně, kdo tady hovoří o nesmyslech? (Upozornění na čas.) Tak já myslím, že to stačilo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pan premiér má zájem o doplňující odpověď, tak prosím.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Tak já vám nerozumím. Vy vlastně říkáte, že o tom rozhodují poslanci. Tak fajn. Já jen říkám, že peníze na ty školy, které vám Kalousek nikdy nedal, jsem našel v úspoře státního dluhu, 11,9 mld. A mohl jsem je použít na něco jiného, já jsem nebyl ministr školství. Tak neříkáte pravdu zase, neříkáte pravdu.

A paní starostka v Semilech mi ukázala tu školku, tak jsem jim jenom zprostředkoval jednání. Vždyť to je normální! Za mnou chodili vždycky starostové. A jestli tu dotaci dostane, já nevím, já se o to nestarám. Ale považuji za povinnost, když mě někdo požádá, např. magnetická rezonance v Kroměříži, tak se ptám. Protože občas ti úředníci nefungují, jak mají, a já zkrátka všem říkám, že mají otevřené dveře a že jim můžu pomoct. Ale nic neslibuju, o dotacích nerozhoduju, tak vy si zase tady přisvojujete nějaké věci, a dotace do škol včetně vaší obce Chýně byla moje dílo. Peníze, které jsem ušetřil na Ministerstvu financí. A to se dá velice lehce doložit. Ale chápu, že děláte kampaň, ale myslím, čísla, že kdo si to chce přečíst, tak si to může přečíst na webu, co jsem udělal jako ministr financí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A než pozvu dalšího řečníka, tak tady mám omluvenku. Omlouvá se nám pan ministr a poslanec Antonín Staněk z dnešního jednání od 15. hodiny do konce jednacího dne z pracovních důvodů.

S další interpelací ve věci válečných reparací České republiky vystoupí pan poslanec Jiří Valenta.

 

Poslanec Jiří Valenta: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážený pane předsedo vlády, Polsko v nedávných dnech vyčíslilo Německu škody, které mu byly způsobeny druhou světovou válkou. Tento účet zohledňuje nejen smrt 5 163 000 Poláků, z čehož bylo 90 % Židů, ale také škody ve městech, které způsobila, napáchala německá armáda. V přepočtu se jedná o požadavek ve výši 312 mld. korun. Polská komise již začala připravovat podklady pro jeho faktické vymáhání. Polský ministr zahraničí Jacek Czaputowicz dokonce označil takovouto náhradu za svoji prioritu, a to bez ohledu na fakt, že Německo je v dnešní době pro jeho zemi klíčovým partnerem, s nímž je nutno mít přátelské, ale současně zcela jistě i historicky korektní vztahy.

Ptám se vás: A co na to Česká republika? Ve znaleckém posudku Leopolda Chmely z roku 1945 se uvádí, že německá okupace způsobila Československu škody ve výši 430 mld. korun. Z toho např. na měně 135 mld., na zemědělství 45 mld., v židovském majetku 30 mld. nebo 43 mld. v rámci vojenských škod. Počet lidských obětí činil zhruba 365 tisíc.

Tvrzení kohokoliv, že Česko-německou deklarací z roku 1997, kde se Česká republika i Německo zavázaly nevznášet proti sobě majetkové nároky a požadavky, tudíž vyžadovat i reparace, je podle mnohých významných odborníků na právo irelevantní. Naše právní nároky prostě stále platí, což svého času potvrdil pro Právo mj. i ústavní právník profesor Václav Pavlíček, známý to odborník na tzv. Benešovy dekrety. Děkuji vám za odpověď. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP