(Schůze zahájena v 9.06 hodin.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 23. schůzi Poslanecké sněmovny, všechny vás tu vítám.

Schůzi jsem svolal podle § 84 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Pozvánka vám byla rozeslána i rozdána prostřednictvím poslaneckých klubů v pondělí dne 19. listopadu.

Poprosím vás, abyste se už usadili na svých místech a přihlásili se svými identifikačními kartami, případně mi sdělili, kdo žádá o vydání karty náhradní. V tuto chvíli mám poznámku, že pan poslanec Výborný hlasuje s náhradní kartou číslo 7, a pan poslanec Munzar mi nahlásil náhradní kartu číslo 5.

 

Nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslance Stanislava Berkovce a poslankyni Janu Černochovou. Má někdo jiný návrh? Jestliže tomu tak není, budeme o zapisovatelích hlasovat.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro předložený návrh. Kdo je proti?

Hlasování číslo 1. Přihlášeno 182, pro 176. Návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme ověřovateli 23. schůze Poslanecké sněmovny určili poslance Stanislava Berkovce a poslankyni Janu Černochovou.

 

S náhradní kartou číslo 15 hlasuje pan poslanec Bauer.

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: Jiří Běhounek ze zdravotních důvodů, Milan Chovanec bez udání důvodu, Pavel Juříček - zahraniční cesta, Vladimír Koníček - zdravotní důvody, Lenka Kozlová - zdravotní důvody, pan poslanec Králíček zrušil svoji omluvu, pan poslanec Kubíček zrušil svoji omluvu a pan poslanec Řehounek je tedy omluven z důvodu zahraniční cesty. To je vše pro tuto chvíli.

 

V souladu s článkem 72 odst. 2 Ústavy České republiky můžeme nyní přistoupit k projednání jediného bodu 23. schůze a tím je

 

1.
Návrh na vyslovení nedůvěry vládě České republiky

Skupina 92 poslanců využila svého práva a podle § 84 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, podala návrh na vyslovení nedůvěry vládě. Po dohodě stran, kterou jsme učinili před chvílí, poprosím, aby se slova ujal předseda strany, Občanské demokratické strany pan místopředseda Petr Fiala. Poté budou hovořit ostatní, kteří mají přednostní právo, tak jak jsme učinili předběžnou dohodu. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já zde nyní zdůvodním náš návrh na vyslovení nedůvěry vládě.

Možná vás překvapím, ale jsem si jist, že dnes zde vlastně nerozhodujeme o vládě ani o politické orientaci vlády. Ani dnes nebudeme hlasovat o úspěších a neúspěších této vlády, podle toho, jak to kdo z nás vidí a hodnotí. Ale musím říct, musím říct, že takový předmět rozhodování, takové hlasování, by mě těšily mnohem více než to, co zde bude následovat dnes nyní. Bohužel ale o tomto dnešní hlasování nebude.

Ve skutečnosti zde dokonce nehlasujeme ani o konkrétní osobě. Rozhodujeme zde o pokračování nebo ukončení jedné velmi konkrétní situace. Neudržitelného stavu, ve kterém se ocitla ústavní funkce předsedy vlády. Ústavní funkce (s důrazem) předsedy vlády a s tím i celá republika. Proto by bylo pro naši debatu účelné, pro naši debatu a naše rozhodování, velmi účelné představit si například, že premiér se pro dnešek nejmenuje Andrej Babiš, ale že se třeba jmenuje Jan Novák, já se omlouvám všem Janům Novákům, ale je to prostě obvyklé jméno, nebo nějak podobně. Je podle mě totiž účelné oprostit se od kontroverzní emoce, pozitivní nebo negativní emoce, kterou vyvolává osoba současného premiéra. Na tom by naše rozhodnutí nemělo stát a padat a to pokládám za velmi důležité.

Stejně tak pokládám za důležité, abychom místo opakování známých důvodů a známých faktů kolem osoby předsedy vlády, abychom si místo toho odpověděli dnes především na následující otázku. A ta zní takto: V případě, že dnes nevyslovíme nedůvěru vládě, v případě, že zůstane ve funkci současný předseda vlády, jak si vlastně představujeme, že budou věci dál fungovat? A opravdu chceme převzít odpovědnost za všechny důsledky, které jsou s tímto stavem spojeny? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP