(16.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Bohuslavu Svobodovi. Nyní pan poslanec Martin Kupka, přihlášený do rozpravy. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Martin Kupka: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, na úvod dnešního jednání se pan premiér pokoušel odejít od podstaty problému. Tou podstatou je přece od začátku neslučitelnost trestního stíhání a výkonu funkce premiéra. Celá řada dalších řečníků jasně popsala, v čem je to neslučitelné, kde vzniká problém. A ukazuje se mimo jiné i v tom, že místo toho, abychom řešili závažnější problémy České republiky, tak tu dnes znovu debatujeme o tom, zda je možné, aby premiéra České republiky vykonával člověk, který je zároveň trestně stíhanou osobou.

O to zastření problému se snaží i sociální demokracie, která pokrytecky vyzývá k plánu B, zároveň ale dává za pravdu opozici, když upozorňuje na to, a velmi hlasitě, že premiér se skutečně ocitá ve vážné kolizi a má vážné osobní problémy spočívající v onom trestním stíhání.

Úkolem politika je dívat se do budoucna. Pokud se tedy dnes nic podstatného nestane a nepodaří se dojít k nějaké změně, co to bude znamenat pro Českou republiku a pro českou vládu v nadcházejících měsících? No, nepochybně to, že s každým novým zjištěním a s každým novým posunem v trestní kauze Čapí hnízdo se objeví znovu vládní otřes a vládní krize. Troufnu si také tvrdit, že s každým jmenováním významného představitele Policie České republiky, nebo dokonce policejního prezidenta, nebo dokonce se jmenováním státních zástupců se ta otázka bude otevírat znovu, protože se ten neúnosný střet zájmů, ta neslučitelnost trestně stíhané osoby a výkonu člena vlády prostě přesně ve všech těchto krocích promítá.

Tak mám obavu, že se sociální demokracie odsuzuje k tomu a odsuzuje i Českou republiku k naplňování skrytého plánu P, neboli pořád dokola. Ale to není perspektiva, kterou bychom si měli přát a která by pomohla České republice.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. V tuto chvíli to byl poslední vystupující v řádné rozpravě k tomuto bodu. Ptám se, zda má ještě někdo zájem o vystoupení. Faktická poznámka, pan poslanec Jurečka. Vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji, já budu stručný. Já se jenom chci zeptat - protože teď tady zrovna chybí pan ministr Hamáček, který se mě po mém vystoupení, když jsem kladl ty otázky, ještě doptával na nějaké zpřesnění, tak jestli bude ještě schopen on, případně pan premiér na některé otázky reagovat.

Také ještě jsem si vlastně uvědomil jednu věc. Možná je teď prostor se proto i zeptat, asi ideálně pana premiéra Babiše. Když si přečtu část etického kodexu ANO 2011 z roku 2014, tak v bodě 10 se uvádí: Reprezentant, proti němuž je zahájeno trestní stíhání, neprodleně rezignuje na volený mandát, na svou funkci ve hnutí a na členství ve hnutí. Co se stalo, že se tak od roku 2014 slevilo z původních idejí a pevných principů hnutí ANO, že se tento etický kodex a tato jeho část změnila? Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Poprosím o klid v sále. Ještě jednou se zeptám, má někdo zájem o vystoupení v řádné rozpravě. Jestliže tomu tak není, končím rozpravu. Ptám se, zda je zájem o závěrečné slovo ze strany navrhovatelů. Není tomu tak.

Já tedy připomenu, že podle § 85 odst. 1 a 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny se o návrhu na vyslovení nedůvěry vládě hlasuje podle jmen. K přijetí usnesení, kterým se vyslovuje vládě nedůvěra, je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců.

Máme řádně zvolené ověřovatele, kteří už sedí na svém místě, pan poslanec Stanislav Berkovec a paní poslankyně Jana Černochová.

My tedy nejprve přistoupíme podle § 74 odst. 4 jednacího řádu Poslanecké sněmovny k vylosování jména poslance, od něhož se bude v abecedním pořadí hlasovat. Kontrola lístků se jmény poslanců už byla provedena. Chvilka strpení, vylosujeme jméno. (Poslanci ČSSD opouštějí sál.)

To jméno je Juříček Pavel. Je omluven.

Já myslím, že je možný dvojí postup. Buď bychom pokračovali následujícím, ale jestliže nikdo nemá námitky, vylosuji nové jméno. Bude to pro všechny jednodušší. (Výkřiky ze sálu: Ne!) Ne? Dobře, tak jestliže pan Juříček je v pořadí 76., tak následuje Adam Kalous. Jako první bude dotazován pan Adam Kalous. (V sále je velký hluk.) Ještě jednou poprosím o klid v sále!

Připomínám, že podle § 74 odst. 4 jednacího řádu se vyvolaný poslanec postaví, vysloví "pro návrh" nebo "proti návrhu". Jestliže se zdržuje hlasování, řekne "zdržuji se". Jiný projev poslance se považuje za zdržení se hlasování. Poprosím, aby každý vyvolaný poslanec své stanovisko řekl dostatečně hlasitě, abych ho mohl já zopakovat do stenozáznamu tady na mikrofon.

Přikročíme k hlasování. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje vládě nedůvěru."

Nyní vás budu vyvolávat a prosím o vyslovení se.

Zahajuji hlasování a poprosím pana poslance Adama Kalouse, aby se postavil a vyslovil své stanovisko.

Adam Kalous: Proti návrhu.

Miroslav Kalousek: Pro návrh.

Vít Kaňkovský: Pro návrh.

David Kasal: Proti návrhu.

Václav Klaus: Pro návrh.

Jiří Kobza: Pro návrh.

Jiří Kohoutek: Pro návrh.

Tomáš Kohoutek: Proti návrhu.

Lukáš Kolářík: Pro návrh.

Martin Kolovratník: Proti návrhu.

Vladimír Koníček je omluven.

František Kopřiva: Pro návrh.

Barbora Kořanová: Proti návrhu.

Radek Koten: Pro návrh.

Josef Kott: Proti návrhu.

Pavel Kováčik: Proti návrhu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP