(15.50 hodin)

 

Poslanec Ondřej Benešík: Pan předseda Stanjura má pravdu v tom, že v minulém volebním období tady často zaznívalo, že důvodem vzniku nebo schválení služebního zákona je to, že bychom přišli o evropské financování. To tady skutečně zaznívalo, ale pravda je trochu jiná. Evropská komise poté, co zjistila, že Česká republika nečerpá alokované finanční prostředky na svůj vlastní rozvoj, udělala svoji vlastní analýzu a z té analýzy vyplynulo, že jeden z těch problémů, proč Česká republika nechává peníze v Bruselu a nebere si je na svůj vlastní rozvoj, byl ten, že má nestabilní veřejnou a státní správu. A docházelo k tomu, že s výměnou ministra se také vyměnili úředníci, kteří administrovali ty evropské fondy, pak se hledaly papíry, pak docházelo k prodlení a hrozilo, že vyprší lhůty a my ty peníze nevyčerpáme. Takže Evropská komise po nás nechtěla přijetí služebního zákona, ale chtěla, abychom stabilizovali státní správu, aby k tomuto nedocházelo a abychom ty peníze čerpali. Jako prostředek se určil logicky zákon o státní službě.

A pokud jde o pana poslance Bláhu prostřednictvím pana předsedajícího, tak za mnou nebyl ohledně spolupráce. Já mohu říct, že u nás ve výboru spolupracujeme napříč, nedělíme se na koalici a opozici. Myslím si, že tam umíme najít průsečíky napříč politickým spektrem. Ale je logické, že lidovec asi odmítne spolupráci třeba poslanci nebo poslankyni z hnutí ANO, pokud za ním přijde s nabídkou spolupráce na zákoně o zdanění církevních restitucí. To prostě musíte pochopit, že jsou věci, kde se prostě politicky nepotkáváme, a tam ta spolupráce je v podstatě nemožná. Takže chápejme i toto. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak nyní pan poslanec Bartošek. A abych to shrnul, mám ještě tři faktické poznámky po panu poslanci Bartoškovi. Prosím.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji. Krátká reakce na pana předsedu Stanjuru. Ano, je to tak, jak to popisujete. Pro mě to byla tehdy velká lekce. A myslím, že bylo dobře, že jste tenkrát zvolili postup, který jste zvolili. To, co je totiž důležité, skutečně co říkal Ondřej Benešík, na některých věcech hodnotově se možná neshodneme, ale naprosto klíčové věci bychom měli řešit průnikově, protože to, co potřebuje tato společnost, co potřebuje státní správa, je stabilita. To znamená, je to o tom, abychom skutečně klíčové zákony dokázali řešit napříč ve vzájemné shodě, protože jediné, co je důsledkem toho, že se nejsme schopni domluvit, je neustálá novelizace zákonů, změna pravidel a v podstatě neustálé upravování podmínek. To nesvědčí ani právní stabilitě, ani výkonu státní služby.

To znamená, osobně mě mrzí ten přístup, že vládní koalice prosazuje tento návrh zákona silou a poškozuje výkon státní služby.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak nyní pan poslanec Stanjura a potom už mám jenom poslední faktickou - pan poslanec Bláha, zatím v tuto chvíli. A pak s přednostním právem pan premiér. Tak prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Podle jednacího řádu reaguji na poslední vystoupení pana poslance Bláhy. Já jsem připraven debatovat, ale musím debatovat s někým, kdo má nějaký pevný názor, pak se můžeme dohadovat. On tady před chvilkou vystoupil, zkritizoval Sněmovnu jako celek, jak jsme včera špatně hlasovali u insolvenčního zákona. To je legitimní názor. Pak se podívám na hlasování. Co myslíte, jak hlasoval pan poslanec Bláha? Byl proti tomu špatnému zákonu, ze kterého byl zděšen, který tak dopadl na ty firemní zaměstnance, nebo byl pro? Za b) je správně. A jak pak máme vést politické jednání, když nejdřív pro něco hlasujete, a druhý den tady vykřikujete, jak je to hrozné? Tak já nevím, jste pro, nebo proti? Vy jste pro i proti dohromady. A to se pak velmi těžko hledá shoda, protože já jsem buď pro, nebo proti. Nikdy dohromady.

A ještě k tomu služebnímu zákonu. Jedna z věcí, kterou dlouhodobě kritizujeme a kterou jste si prosadili vy v bývalé vládní koalici, jsou ti tzv. političtí náměstci a ostatní náměstci. My jsme jasně říkali, a ten názor jsme nezměnili, že náměstci mají přicházet s ministrem, že si je má vybrat ministr. Pokud si je nový ministr nechá, je to v pořádku, pokud ne, má právo si přivést nejbližší spolupracovníky. Ne dělat opičárny, že stejně víme, kdo to bude, ale zorganizuju výběrové řízení a čirou náhodou na ministerstvu, které vede sociální demokrat, vyhrávají výběrová řízení sociální demokraté. A opět čirou náhodou na ministerstvech, které vede hnutí ANO, vyhrávají tato otevřená transparentní výběrová řízení na náměstky členové hnutí ANO. Vždyť je to směšné! Ministr má mít právo přivést si spolupracovníky - a teď mluvím o náměstcích. My je všechny chápeme jako politické figury. Pod tím jsou ti úředníci, kteří mají být chráněni, ale ne náměstci. A o tom se bavme. Na to jsme upozorňovali. Dneska sami vidíte, jak je to složité. Tady mluvíme o tom, jak byl odvolán - změna - aby se zbavil někdo nějakého náměstka (předsedající upozorňuje na čas). Kdyby to byla pravomoc ministra, je to úplně jednoduché.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní dvě faktické ještě, takže pan poslanec Bláha a připraví se pan poslanec Jurečka. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jiří Bláha: Já říkám, než žádné rozhodnutí, tak radši to špatné rozhodnutí. To, co jsme včera odsouhlasili, posouvá to, co jsme tady měli, aspoň o kousek. Ale není to ideální, jak by to mělo být pro podnikatelské prostředí a pro ty lidi, kteří tvoří ty hodnoty, tzn. že to chodí odmakat za nás za všechny, a tak je potřeba na tom pracovat dál.

Prostřednictvím pana předsedajícího bych chtěl vzkázat STAN, že se všemi stranami, které jsem oslovil, jsem se sešel, ale bohužel STAN nereagoval jako jediný. Já nemám problém, sešel jsem se se všemi ostatními, ale vy jste nereagovali, tak proto jsme se asi nesešli. Třeba to někde zamrzlo na digitalizaci.

A poslední, co jsem chtěl říct, je právě to, že pokud budeme politikařit, tak to ovlivňuje to nejdůležitější, a to je to podnikatelské prostředí, které tvoří ty hodnoty. Ono nejde jenom o tu státní správu. To, že my se tady neumíme dohodnout na těch zásadních věcech a těch zásadních krocích, tak ovlivňuje to, že máme daleko horší ekonomiku, než bychom mohli mít, že se daleko hůř zaměstnává, než by se mohlo zaměstnávat, atd. atd. Je potřeba se na těch zásadních věcech shodnout, ale musíme opustit ty své ulity a neříkat my jsme tihle, a my jsme tihle, my jsme bílí, vy jste modří, nebudeme na tom spolu spolupracovat. A tak to zatím zaznívá z každé strany a my jsme v tom úplně stejně jako vy. Takže to není jenom jednostranný. Já myslím, že mě chápete, co tím chci říct. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak nyní poslední faktickou zatím pan poslanec Jurečka a připraví se tím pádem pan premiér Andrej Babiš s přednostním právem, jestli nepřijde další faktická. Tak prosím, vaše dvě minutky.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Vážený pane předsedající, pane premiére, vládo, kolegyně, kolegové, já musím tady reagovat, protože paní ministryně Dostálová, myslím, neuvedla zcela správně některé věci z té praxe služebního zákona, protože i já jako ministr jsem se v minulosti spolupodílel na hodnocení svého tajemníka společně s náměstkem pro státní službu. Bylo to děláno společně, to hodnocení. Nebylo to pro formu, nebylo to o tom, že by to bylo bez ministra, který by to jenom spolupodepisoval, nebyla to pouze formální záležitost. To je první věc.

A ta podstatná, když tady pan poslanec Bláha říkal, že chce dělat ty dobré věci. Tak prosím pěkně, pane poslanče, v tom případě podpořte tu verzi, kterou nám vrátil Senát. Protože Senát to vrátil do toho rámce, který má ten zákon v názvu - zákon o státní službě, který má za cíl podle důvodové zprávy, pro který byl přijímán, profesionalizovat a do určité míry odpolitizovat státní správu, aby mohla fungovat dlouhodobě, koncepčně, bez některých vlivů, které nejsou vždy ku prospěchu fungování té státní správy. To, co tady dneska zavádíte, nebo chcete zavést, aby tak jednoduše byla možnost vyměnit náměstka, tedy státního tajemníka, a ještě sebrat možnost odvolání, to je prostě něco, kdy vy ten zákon o státní službě - vy ho nekastrujete, to není kastrace, to je, že jste to celé zabili, že jste tu kůži stáhli, jenom se tváříte, že to ještě žije a že to vypadá jako sele! Tak vy se k tomu zákonu o státní službě dneska chováte. Řekněte na rovinu, že vám o žádnou státní službu nejde, že si to prostě chcete na těch ministerstvech dělat podle toho, jak se vám to líbí, a bude to férovější a bude to konstruktivnější.

A ještě se zeptám, když jste vždycky říkali, že chcete ty věci dělat profesionálně. Prosím pěkně, kdo z poslanců, kteří toto budete podporovat, jste se zeptali některých úředníků na nižší pozici na ministerstvech, co na tento návrh říkají v praxi? Kdo z vás to udělal?

Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP