(15.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní požádám paní ministryni Dostálovou, připraví se pan poslanec Martínek, stále jsme ve faktických. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Ministryně pro místní rozvoj ČR Klára Dostálová Děkuji za slovo. Já opravdu jenom stručně, ale musela jsem zareagovat na některé věci, protože bych ráda za prvé tu debatu vrátila k podstatě věci. Občas je potřeba si tady uvědomit, že se pletou hrušky s jablky. My skutečně, pokud se tady bavíme o státních tajemnících, my skutečně neřešíme odborné náměstky, ani ředitele odboru, ani referenty, ta profesionalizace a všechno je zachováno. Státní tajemníci jsou nejvyšší vrcholoví představitelé na ministerstvu. My je dáváme do stejného režimu, jako je nejvyšší státní úředník, to znamená pan Postránecký.

A jenom jednu poznámku k tomu hodnocení. Dneska to je tak, že státní tajemníky hodnotí nejvyšší státní úředník, to je pan Postránecký. Ale on s nimi nepracuje na tom ministerstvu. On jejich práci vůbec nezná. To znamená, stejně to je nastaveno tak, že to připodepisuje konkrétní ministr. Dneska to je jenom dáno tak, aby ten zákon byl funkční, aby odpovídal konkrétní praxi. To znamená, že hodnotí ministr a musí připodepsat nejvyšší státní tajemník. To znamená, není to tak, jak to tady bylo řečeno, že si ministr může dělat, co chce. A státní tajemník skutečně jako vrcholový představitel může potom v rámci svého hodnocení odvolání využít ten soudní přezkum, což už tady také známe z praxe. Takže neumím si představit, v zákoně je napsáno, že to musí být jednoznačně odůvodnitelné, prokazatelné. Takže pokud se tady bavíme o tom, že nějakým způsobem zvlášť hrubě porušil pracovní kázeň, a bude to tak, jak to tady bylo naznačováno, tak pokud samozřejmě chytneme státního tajemníka s alkoholem atd., tak to jsou jasně prokazatelné věci. Určitě ne křivý pohled na chodbě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní pan poslanec Tomáš Martínek a připraví se pan poslanec Jakub Michálek. Prosím.

 

Poslanec Tomáš Martínek: Já tady jen odpověď pro pana Kasala. Pan Arenberger, náhradník pirátské strany do správní rady VZP, rezignoval. Proběhlo výběrové řízení. Nominant byl nominován. Dnes to projednala volební komise, takže až bude zvolen nový náhradník, tak samozřejmě bude moci rezignovat pan Hřib. Jde o to, aby nebyla ochromena činnost správní rady. To je asi rozumné řešení, asi to tak chápete.

Jinak pro Patrika (Nachera). Pokud máš konkrétní příklady, tak mi je určitě přines. Díky.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. A nyní další, pan poslanec Benešík, připraví se pan poslanec Stanjura. Ještě mám třetí faktickou, pan poslanec Rakušan. Stále čeká v pořadí pan premiér. Tak prosím.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Vážený pane předsedající, vaším prostřednictvím k panu poslanci Bláhovi. Moc děkujeme za tu nabídku, ale to je fakt už trochu pozdě, to je pět minut po dvanácté. Dneska se totiž bavíme o vratce ze Senátu. My nejsme v prvním čtení, my nejsme při přípravě tohoto zákona. My se dneska prostě rozhodneme pro A nebo pro B. Takže to jenom co se týče procedury. My fakt už dneska se o tom nemůžeme bavit, už můžeme leda kritizovat a možná zřejmě zbytečně přesvědčovat vás, že ta senátní verze je podstatně lepší.

Já nejsem žádný velký harcovník, jsem tedy pět let. Ale přece jenom, pamatuji si dobu před pěti lety, kdy jsme tady celý poslanecký klub KDU-ČSL po výluce, kdy jsme jedno volební období tady neseděli, neseděli tady naši spolustraníci, to tady okukovali. Bylo to tady pro nás nové, ale stejně jsme byly ty tradiční zkorumpované strany, byť jsme byli všichni noví, nikdo z nás na rozdíl od celé řady kolegů z tehdejšího hnutí ANO nebyl v žádných partajích předtím. No a dokonce hnutí ANO říkalo - my nejsme politici! Oni tady byli všichni nepolitici. A vidím to jako déjà vu. Doufám, že se Pirátů nedotknu, ale takové to nadšení a novátorství tady zaznívalo právě z řad poslanců hnutí ANO. Bylo to úplně stejné. A dneska aspoň jedno takové malé pozitivní zjištění: hnutí ANO už jsou opravdu politici, byť se tomu před pěti lety tak strašně bránili.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní požádám o vystoupení pana poslance předsedu poslaneckého klubu ODS Stanjuru. Připraví se pan poslanec Rakušan. Tak, prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já bych se taky vrátil do roku 2014 a reaguji faktickou připomínkou na vystoupení pana předsedy Bartoška. Ono to nebylo tak idylické, že jsme si sedli a společně jsme připravili návrh zákona. Za prvé, byl to jeden z prvních návrhů zákona a byl předložen a byla snaha vládní koalice rychle schválit, aby se Andrej Babiš mohl stát členem vlády. To za prvé.

Za druhé, byl to poslanecký návrh zákona, který podepsal jeden lidovec, jeden sociální demokrat a jeden člen hnutí ANO. A tehdejší opozice - já se k tomu hrdě hlásím - jsme řekli, že ten zákon je tak pitomý, že jsme připraveni zablokovat Sněmovnu. Až poté se začalo jednat. Až poté, když jsme řekli, že zablokujeme Sněmovnu. A vzpomeňte si, vy např. z hnutí ANO, jak vypadal ten návrh původně, jak jste byli na nás naštvaní, že ho blokujeme. To by to zabetonování bylo mnohem mnohem větší, než je v dnešním stavu. Mnohem mnohem větší. Superúředník, který jmenuje na sedm let všechny státní tajemníky v zásadě bez možnosti ho odvolat. Že jsme to mírně korigovali dobrým směrem, mnohé z dobrých věcí, které dneska vy i navrhujete (nesrozumitelné), jsme navrhovali my, ale vy jste je odmítli. Vy jste je odmítli.

Ta senátní verze je samozřejmě lepší než sněmovní. My jsme pro sněmovní verzi nehlasovali a budeme dneska hlasovat pro senátní verzi.

Ale vzpomeňte si, jak to bylo. Co jste vlastně prosazovali. Podívejte se na ten původní poslanecký návrh zákona, jaké dával možnosti. A náš názor je dlouhodobě stejný. Mnozí z nás mají zkušenosti z komunální a krajské politiky. Podívejte se na ten zákon o úřednících územněsprávních celků. Tam je klíčový tajemník nebo ředitel krajského úřadu. A umíme s tím žít a nikdo ze starostů si nestěžuje a neběhá s tím, že není schopen vyměnit lidi na úřadě. A my jsme de facto chtěli stejný zákon i pro státní správu. Za prvé, aby to bylo prostupné, aby byla stejná pravidla. To se nepovedlo. A vy sami jste se pořád báli toho Bruselu a říkali jste: Musíme to schválit, nebo přijdeme o dotace! (Upozornění na čas.) Tak to přesně bylo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní pan poslanec Rakušan, připraví se pan poslanec Bláha. Mám tři faktické, ještě pan místopředseda Pikal. Tak prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vít Rakušan: Děkuji za slovo. Opravdu velmi krátká faktická připomínka i k tomu, co tady zaznělo z úst paní ministryně. Já skutečně ještě jednou musím zopakovat, že není pravda, že je tady přesně a jasně definováno, za jakých podmínek budeme státního tajemníka ministrem odvolávat! Ještě jednou prosím. Dopustil se zaviněného jednání, jímž narušil důstojnost své funkce nebo ohrozil důvěru v jeho nestranné odborné a spravedlivé rozhodování?

Dámy a pánové, jako starosta s osmiletou praxí bych pod to jednoduše uměl schovat i ten špatný pohled a cokoli s tím souvisejícího.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní požádám o vystoupení pana poslance Bláhu, připraví se pan místopředseda Pikal. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jiří Bláha: Vážené kolegyně, kolegové, chtěl bych jen reagovat na to, že nikdy není pozdě. Opravdu nikdy. To znamená, že nejhorší jsou ty věci, které nerozhodneme, které nepojmenujeme. I to špatné rozhodnutí je někdy lepší než žádné rozhodnutí. Proto bych si vás dovolil vyzvat, pojďme se o tom bavit dál, jestli s něčím nejste spokojeni, tak je nabíledni, abychom se o tom bavili, abychom si ty věci sdělovali. A možná že je společně posuneme. A hlavně musíme populisticky přestat tady všichni pracovat. Protože já když jsem si vás všechny obešel, tak z řad vás opozice jsem slyšel jedno. No ale Jirko, nebo pane Bláho, to přece nejde. My jsme opozice, takže s vámi nemůžeme spolupracovat na těch věcech! My musíme být ta opozice. Takže i kdyby to bylo dobré, tak to musí být špatné. A věřte, že jsem to od vás slyšel. A já si vás všech vážím a neustále nabízím: Pojďme se o tom bavit! Já taky nejsem spokojen, co jsme tady schválili včera, a neskládám ruce do klína. Včera jsme schválili insolvenční zákon a já jsem přímo rozhořčen tím, jak to dopadá na firmy a zaměstnance. A teď budeme otevírat exekuční zákon a zase to není ideální a je potřeba se o tom bavit. Takže pojďme se o těch věcech bavit a třeba je během tohoto funkčního období opravdu změníme, aby za to stály.

Děkuji za pochopení.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní pan místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal, připraví se pan předseda Benešík.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já bych chtěl jenom zareagovat na něco, co tady zaznělo. Jsem pirát a jsem politik a hrdě se hlásím k tomu, že jsem politik. My jsme politická strana, nejsme žádné apolitické hnutí, které by usilovalo o moc jenom v nějakých konotacích, které tady zazněly. Tak bych to chtěl zasadit do toho kontextu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní pan poslanec Benešík. Připraví se pan předseda Bartošek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP