Středa 13. března 2019, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Radek Vondráček)

110.
Návrh poslanců Jany Mračkové Vildumetzové, Ivo Vondráka, Heleny Válkové,
Milana Poura, Petra Sadovského a dalších na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších
předpisů, zákon č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění
pozdějších předpisů, a zákon č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 273/ - třetí čtení

Místo u stolku zpravodajů už zaujala za navrhovatele paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová a zpravodaj garančního výboru, kterým je výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj, pan poslanec Ivan Bartoš. Návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 273/3, který byl doručen 30. ledna 2019. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 273/4.

Ptám se paní navrhovatelky, zda má zájem o vystoupení před zahájením rozpravy. Je tomu tak. Poprosím všechny přítomné o klid v sále, případně aby své debaty přenesli do předsálí. Ještě jednou prosím o klid!

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, členové vlády, jsme ve třetím čtení novely zákona o obcích, o krajích, o hlavním městě Praze, která řeší kumulaci funkcí, kumulaci odměn. Chtěla bych říct, že tento návrh zákona, tak jak bylo zmíněno, předložili poslanci Ivo Vondrák, Helena Válková, Milan Pour, Petr Sadovský, Jakub Michálek, Pavel Staněk a další poslanci.

Návrh spočívá v tom - znovu to zopakuji - že pokud je někdo poslanec, senátor nebo člen vlády a zároveň uvolněný zastupitel, to znamená hejtman, starosta, místostarosta, náměstek, radní, ale například i uvolněný předseda výboru, tak za tuto funkci by již po schválení tohoto zákona pobíral 40 % odměny. Finanční prostředky zůstanou v rozpočtech měst, obcí a krajů. Musím konstatovat, že tento návrh byl podpořen právě i Ministerstvem financí, protože finanční prostředky pak budou využity na různé požadavky a projekty v jednotlivých městech a obcích.

Návrh zákona byl přikázán garančnímu výboru, výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, který k tomuto návrhu zákona dal souhlasné stanovisko. Zároveň zde bylo předloženo pět pozměňovacích návrhů, kde garanční výbor ke všem pozměňovacím návrhům dal nesouhlasné, negativní stanovisko.

Ještě bych chtěla zmínit, že účinnost této novely je navržena prvním dnem třetího kalendářního měsíce po jeho vyhlášení.

A úplně v závěru bych chtěla shrnout, že návrh tohoto zákona má podporu vlády, která dala souhlasné, podporující stanovisko. Zároveň má podporu garančního výboru, výboru pro veřejnou správu. Chtěla bych vás všechny požádat o podporu tohoto zákona ve třetím čtení.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám také děkuji, paní navrhovatelko, a otevírám rozpravu, do které je přihlášen v tuto chvíli jako první pan poslanec Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedo, vážená paní navrhovatelko, vážené dámy, vážení pánové, já bych chtěl vystoupit s tím, že se domnívám, že tento návrh zákona je nesmysl. Respektive že jeho jediný smysl je, aby navrhovatelé, kteří slíbili před volbami, že nebudou kumulovat funkce, mohli tvrdit, že tyto funkce mohou kumulovat, protože za ně není příliš mnoho placeno. Jinak pokládám za naprosto pochybené a jenom vycházející vstříc české závistivé nátuře, abychom snižovali někomu příjem za funkci, kterou plně vykonává.

Je samozřejmě možné stanovit, a to jasně říká i Ústava České republiky, neslučitelnost funkcí. Můžeme samozřejmě říci, že je nesprávné, aby hejtmani byli současně zákonodárci v České republice. Jsou země, které to tak udělané mají. Možná že to někde dává smysl. Můžeme i říci, že starostové, uvolnění starostové nemají být zákonodárci v České republice, ale jedná se v tu chvíli o řešení střetu zájmů. Jestli ti lidé tady nelobbují příliš výrazně a příliš čitelně za zájmy své obce, svého regionu. Anebo řekneme, že to povolíme, to je dosavadní řešení, které trvá v České republice, já si myslím dokonce, že je správné. Ale pak tento pokus vyběhnout vstříc náladám veřejného mínění, které jsou přesvědčeny o tom, že jsme přeplácení ve všech pozicích, ve kterých jsme, a kdybychom sem nosili peníze, tak i tak jsme přeplácení a zkorumpovaní.

Mně prostě připadá naprosto pochybené, nezlobte se na mě, je to snaha opravdu jenom vyhovět této závislosti. Prostě nechápu, proč bychom to měli dělat.

Všichni ti lidé, kteří byli voleni do jedné nebo do druhé pozice, se to o nich vědělo. Když vezmu předsedu Senátu, současného, Jardu Kuberu, byl zvolen čtyřikrát senátorem. Stejně tak často byl zvolen primátorem Teplic. Všichni ti občané to věděli. A věděli, proč tak činí, a pokládali to za správné a rozumné a nikdy by si nemysleli, že si má z jedné nebo druhé pozice snižovat plat.

Mně prostě tento způsob přístupu ke světu připadá opravdu velmi nesprávný. Pokud si myslíte, pokud si navrhovatelé myslí, vláda, výbor pro veřejnou správu, že dochází ke střetu zájmů v daných funkcích, že není správné, aby zákonodárcem byl současně někdo, kdo je zodpovědný za obec nebo kraj, protože třeba tady pak příliš výrazným způsobem vystupuje ve prospěch té obce nebo kraje. Pak řekněme, že to je střet zájmů, v některých oblastech takové věci máme stanovené, a řekněme, že není možné tyto pozice kumulovat. Myslím, že i tak by bylo férové to říci až od příštího volebního období, rozhodně ne v průběhu volebního období, které trvá. To bych pokládal za rozumné.

Snižovat plat? Já prostě nerozumím proč. To pak přijdeme za doktory, kteří tady jsou, kteří jsou taky pravděpodobně placeni z veřejného zdravotního pojištění, a řekneme: Vedle toho, že vykonávají funkci veřejného činitele, ústavního činitele, poslance, tak ještě jsou z veřejného zdravotního pojištění placeni za to, co dokážou - samozřejmě v čase, který jim na to zbývá - vykonat. Ale protože to je z veřejných peněz, tak by bylo asi vhodné, aby dostávali jenom 40 procent? Přijdeme za dalšími profesemi, které povolujeme?

Já bych se velmi klonil k tomu a velmi bych prosil Sněmovnu, aby tento návrh zákona zamítla jako naprosto zbytečný populismus, který má možná řešit sliby některých a možná představy některých, jak všichni se musí práci v této Sněmovně věnovat na sto procent. Upřímně řečeno, u řady lidí je spíše na škodu, když se práci v této Sněmovně věnují na sto procent. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji, pane poslanče. Vaše vystoupení vyvolalo několik faktických poznámek. Nejprve pan poslanec Ferjenčík, připraví se pan poslanec Pávek. Prosím.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo. Chtěl bych reagovat prostřednictvím pana předsedajícího na kolegu Bendu ohledně toho tvrzení, že údajně nějací kumulátoři se snaží vylepšit si své černé svědomí prostřednictvím schválení tohoto zákona. Musím říct, že žádní piráti nekumulují dvě uvolněné funkce, a přesto ten zákon podporujeme, protože si myslíme, že je dobrý. A jedna věc jsou voliči těch lidí, zvláště v komunálních volbách, pro které může být konkrétně třeba výhodné, když starosta za ně potom lobbuje ve Sněmovně, ale druhá věc je systémové nastavení těch pravidel pro celou republiku. Vy nám často vyčítáte, že jsme příliš radikální a že chceme všechno hned, a teď najednou říkáte, má se buď povolit střet zájmů, nebo zakázat střet zájmů. My pouze navrhujeme opatření, které snižuje motivaci funkce kumulovat. Myslíme si, že je rozumné, a ve chvíli, kdy projde, můžeme vyhodnotit, jak funguje, jestli skutečně snížilo počet těch kumulátorů funkcí nebo ne, a pak se můžeme bavit například o střetu zájmů. My jsme chtěli jít nejdřív cestou snížení motivace kumulovat funkce, a potom můžeme jít klidně cestou zákazu střetu zájmů. Myslím si ale, že cesta správným směrem stojí za to.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Další faktická poznámka, pan poslanec Pávek, připraví se pan poslanec Benešík.

 

Poslanec Petr Pávek: Děkuji za slovo, pane předsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, plně se ztotožňuji s argumentací Marka Bendy prostřednictvím pana předsedajícího. Ale to, co k tomu chci dodat, je, že pokud byste se rozhodli takový zákon schválit, tak by jeho účinnost musela být odložena o několik let, tak abychom neporušovali princip předvídatelnosti. Není možné zasahovat do probíhajícího volebního období a dalších období tam, kde dochází k té kumulaci, protože lidé, kteří kandidovali, kandidovali za předem známých podmínek a není možné tyto podmínky měnit uprostřed jejich mandátu. Tam je nesmírně důležité, pokud tady koalice má nějakou dohodu o tom, že tento zákon má projít, aby byla odložena jeho účinnost o několik let. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Faktická poznámka, pan poslanec Benešík, připraví se pan poslanec Rais.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, chtěl bych připomenout všem, že existuje institut neuvolněné funkce. Takto může kdokoli vykonávat funkci starosty, místostarosty, člena rady, hejtmana, vicehejtmana, člena krajské rady. Odměna za tuto funkci je stanovena zastupitelstvem od - do a zastupitelstvo může rozhodnout, že ta odměna je nula, anebo je do určité výše, která tak zhruba odpovídá tomu, co je zde navrhováno.

Mám s tím osobní zkušenost. Když jsem byl zvolen poslancem a zastával jsem funkci starosty a bylo nepraktické necelý rok před komunálními volbami vyměnit starostu, tak jsem tu funkci dojel. Vykonával jsem funkci starosty, ale zastupitelstvo mě nechalo zneuvolnit s odměnou nula - na moji žádost.

Prosím, udělejte to a nemusíme přijímat normu, která skutečně vyvolá velké problémy, protože je tady právě ta záležitost s předvídatelností a právě také proto, že je celá řada zákonodárců, kteří mají své zaměstnání placené z veřejných zdrojů - ve školství, ve zdravotnictví. Proč nepostihuje toto je, ale jenom uvolněné funkcionáře? Čili znovu opakuji, máme tady institut, nechme toto na voličích. Můžete své funkce vykonávat na sto procent, se všemi pravomocemi a kompetencemi, s celým aparátem, jenom za to nemusíte pobírat odměnu. To je možné už dnes. Prosím, udělejte to.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Faktická poznámka pan poslanec Rais. Připraví se pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Karel Rais: Přeji dobrý den všem. Já samozřejmě do toho návrhu nejsem nijak zatažen, takže rozumím tomu, proč zrovna čtyřicet procent, proč ne padesát a proč ne třeba třicet. To bych docela rád slyšel tedy odpověď, jestli to bylo dělané na základě nějaké analýzy, nebo jestli se někdo podíval z okna. To je první věc.

Druhá věc. Domnívám se, že v průběhu hry se prostě nemají měnit pravidla, čili mělo by tedy se zvážit skutečně dohrát ty hry.

A třetí poznámku mám k tomu, že řada funkcí - dopředu víme, že se vylučuje třeba to, abych byl ve funkci a současně byl poslanec. Tato pravidla hry by se měla dát vždycky dopředu a ne to prostě měnit v průběhu. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. Další faktická poznámka pan předseda Stanjura, připraví se pan poslanec Birke.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Ve faktické připomínce zareaguji na vystoupení mého kolegy pana poslance Ferjenčíka. Nebudu opakovat argumenty těch, kteří vystupují proti tomu zákonu, že jsem taky proti. Nicméně chci se ohradit aspoň za občanské demokraty. Motivací našich politiků, úspěšných politiků, není získat druhý plat. Vy jste říkal, že tímto zákonem se sníží motivace získat post starosty. Za občanské demokraty to vylučuji. Naší motivací těch, kteří kandidují opakovaně a opakovaně je volí voliči, je snaha změnit něco ve své obci, snaha změnit něco ve svém kraji, prosadit svůj politický program. Tak prosím, pokud si myslíte, že někteří z těch, kteří kandidují na starostu, kandidují (nesroz.) toho z poslanců, kteří kandidují na starostu nebo na hejtmana nebo na uvolněnou funkci, ať nemluvíme jenom o těch nejvyšších, tak je prosím jmenujte. Ať už z politického klubu, nebo osobně. Za nás to vylučuji. Ohrazuji se a budu bránit své kolegy. A připomínám, že mnozí z vás, i mnozí z vás, kteří sedíte tady, to v kampani využívali proti. A přesvědčovali jste voliče - nevolte je, ti už sedí v Poslanecké sněmovně. Pan zpravodaj mi to určitě potvrdí. Je to legitimní součást předvolebního boje, já to nijak nezpochybňuji, nicméně ctěme výsledky. Voliči pak v mnoha případech, myslím, že v mém klubu šestkrát, rozhodli a na tu argumentaci nedali. Dali hlas nejenom mé politické straně, především mým kolegům a díky tomu, že zvládli i druhou část povolebního vyjednávání, jsou dneska starosty. Všichni to věděli dopředu, přesto se takhle rozhodli. A jediné, co bychom měli těm kolegům říct dneska od tohoto mikrofonu, že jim blahopřejeme, že mají důvěru voličů, a je jedno, z které jsou politické strany, že uspěli v komunálních volbách, mnozí opakovaně, a můžeme jim opravdu jenom blahopřát a tam, kde jsme s nimi prohráli, přemýšlet o tom, jak to udělat příště lépe, abychom je porazili. Ale ne změnou zákona.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Faktická poznámka pan poslanec Birke, připraví se pan poslanec Adamec. Prosím.

 

Poslanec Jan Birke: Děkuji mockrát, pane předsedo. Já navážu na svého předřečníka, pana předsedu klubu ODS Zbyňka Stanjuru. Přesně. I já mezi ně patřím, mezi ty starosty, kteří čelili v komunálních volbách tlaku z opozice nebo těch, kteří chtěli porazit mě a sociální demokracii v mém městě, že ten má funkcí, má dva platy, a tohle používali úplně běžně, a přesto, přesto! se mně, a nejenom mně, ale i celé řadě kolegů, kteří dneska tady sedí, podařilo vyhrát. A já jim gratuluji ještě jednou. Přesně jak říká pan kolega Stanjura, vaším prostřednictvím, pane předsedo.

Mě tady mrzí, že se tady našije zákon v podstatě z dílny jednoho člověka, který má vlastní problém ve svém kraji a neumí ho vyřešit, je mi to moc líto, a tím postihuje nás, kteří 24 hodin děláme funkci starosty. My nechodíme do práce na 8,5 hodiny denně. My děláme 24 hodin, soboty, neděle. Jestli si to někdo nemyslí, tak to tak prostě je!

A poslední poznámka možná do opozičních lavic. Tento návrh není koaliční prosím. Není koaliční. A my tedy jednoznačně ten návrh podporovat nebudeme jako sociální demokracie. Děkuji. (Potlesk zejména poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobré dopoledne, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, členové vlády, pokračujeme faktickými poznámkami. Děkuji za dodržení času kolegovi Birkemu. A nyní pan poslanec Ivan Adamec, také s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně, kolegové, budu velmi stručný. Já už jsem tady navrhoval v druhém čtení zamítnout tento návrh zákona ve třetím čtení, protože ho považuji opravdu za zákon, který je zcela mimo. Možná mi dovolte, abych tady okomentoval některá vystoupení svých kolegů předřečníků.

Není to zákon o kumulaci funkcí. Kdyby to tak bylo, tak bych to považoval za legitimní diskuzi. Je to zákon o kumulaci odměn. Nazývejme věci pravými jmény.

Kolega Pávek říkal, že by bylo dobré, aby takovéto změny platily od nového volebního období. Já mu chci říct, že když zasedá parlament, a platí to pořád už 300 let, tak si člověk není jist ani majetkem, ani životem. Samozřejmě parlament může učinit cokoliv a v tomto případě asi tak pravděpodobně učiní k velké škodě.

Musím říct, že opravdu představa, že někdo kandiduje, aby získal větší plat na dvě funkce, je zcela mylná. Znám to z vlastní zkušenosti a předem říkám, že v tuto chvíli nejsem ve střetu zájmů, protože mě se to netýká. Já jsem neuvolněný starosta. A vidím, že tlak je největší tam, kde s tím má někdo nějaký osobní problém u nějakého slibu, anebo tam, kde s tím nemáte zatím žádné zkušenosti, protože jste nebyli, vaši kandidáti nebyli tak úspěšní v komunální sféře a možná jsou tady ve Sněmovně, a rozhodně tímto způsobem neodradíte ani nikoho z nás, kteří jsme tím prošli, a podle mě do budoucna si zaděláte na problém i s vlastními členy vašich politických stran nebo hnutí.

Znovu opakuji, není to zákon o kumulaci funkcí, tam bych byl pro diskuzi. Je to zákon o kumulaci odměn, je to zákon o české závisti, a opakuji znova, navrhuji zamítnout ve třetím čtení. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Adamcovi za dodržení času k faktické poznámce. Nyní paní poslankyně Eva Fialová. Paní poslankyně, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslankyně Eva Fialová: Dobré dopoledne. Já bych se tady ráda vyjádřila ohledně argumentů na kumulace nebo krácení odměn pro lékaře, zdravotníky atd. Jeden fakt, proč má být politikům krácena odměna, je ta, že my všichni, co sedíme tady a jsme zároveň komunálními nebo krajskými politiky, tak svoje znalosti a čas, který strávíme tady, a zkušenosti používáme při své běžné práci ještě v komunální politice, ale lékaři, učitelé atd. z veřejných peněz svůj volný čas věnují na studium dalších věcí, nepoužívají určitě informace z Poslanecké sněmovny pro svou běžnou práci. To je ten hlavní důvod, proč politici využívají získané informace tady odsud při své práci. Proto podporuji tento zákon.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Fialové za dodržení času. Nyní pan poslanec Petr Beitl, připraví se kolega Bartoš, Ferjenčík, Michálek, Farský, Jurečka, Benda, Stanjura, Feranec. Pan kolega Petr Beitl. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Beitl: Dobrý den, vážené dámy, vážení pánové. Já také musím konstatovat, že tento zákon je neuvěřitelně pokrytecký a nadbytečný. A skutečně mohu odkázat jenom na to, o čem už jsem tady mluvil, a to je odpovědnost volených zastupitelů, která tímto zákonem nijak limitována není, a každý, kdo na té radnici seděl a ráno měl před sebou smlouvy, dokumenty k podpisu, a jsou to desítky a v týdnu stovky dokumentů, tak ví, jaká odpovědnost je, ví, jakým může čelit útokům, a ví, že ty útoky především v dnešní době nejsou nijak jednoduché a nejsou nijak nereálné, především ze strany opozice a prostřednictvím těch stošestek, které jsme tady řešili včera, kdy je člověk v permanentním tlaku a skutečně někdy neuléhá tak, aby v noci vůbec mohl spát.

Mluvilo se tady, nebo paní předkladatelka mluvila i o financích, které skončí v městských rozpočtech. Já si myslím, že je dobré, aby to tady zaznělo. Když jsem končil se svou funkcí primátora statutárního města Jablonce, města, které má téměř 50 tisíc obyvatel, tak jsem pobíral 56 tisíc korun čistého. Dnes to tedy možná bude 60 tisíc. Tak si prosím vás spočítejte tu úsporu, která vznikne během 12 měsíců v miliardovém rozpočtu takovéhoto města, a přemýšlejte o tom, co se s těmi penězi dá udělat a co může stát šlápnutí vedle člověka, který v podstatě do té funkce nastoupí bez jakékoliv zkušenosti. Ten zákon je další egyptskou ranou do zastupitelstev obcí a měst a určitě nepovede k jejich zkvalitnění. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Ivan Bartoš, připraví se kolega Ferjenčík. Máte slovo, pane poslanče, k faktické poznámce.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Já vám děkuji za slovo. Dámy a pánové, já bych prostřednictvím pana předsedajícího chtěl jenom reagovat na pana poslance kolegu Stanjuru. Já sedím kousek od něj, tak se od něj učím. On je starý sněmovní matador a on říká: Vždycky poslouchej, co říkají ti kolegové, chyť se toho a pak jim řekni, jak to oni říkali a jak to tedy ve skutečnosti je. Tak pan Stanjura tady včera stál a vykládal, že prosazovat vlastní program není pokrytecké. Říkal to tady paní ministryni. My máme v programu celou dobu boj proti kumulaci platů, proti kumulaci funkcí, myslíme si, že to je špatně, takže jsme ve volbách prosazovali svůj program - logicky. Měli jsme to tam napsané, vykládali jsme ho lidem.

Jenom k té kampani. My jsme byli opakovaně vyhodnoceni nejen lingvisty, ale i analytiky programu, jako že máme nejvíce racionální kampaň, komunikujeme fakta, ta kampaň je pozitivní. Takže jestli my jsme někomu v kampani vykládali, podívej se, jestli je to strana, která kumuluje funkce a její politici kandidují tu do kraje, tu do Sněmovny, tak já si myslím, že proti některým kampaním, které jsme třeba nejen v Praze zažili, zrovna tady mluvil pan Stanjura, tak si myslím, že to je naopak velmi racionální, velmi pozitivní a poukazuje to na fakta. Stejně jako když řešíme absenci poslanců ve Sněmovně a tady kolega Ferjenčík, prostřednictvím pana předsedající si vypůjčím jeho slova, ten tuhle řekl: Tak si to dejte na billboardy, kolik jste ve Sněmovně, jaké má kdo absence, my si to tam jako dáme. Tak já nevím, jestli to vypovídá o kvalitě práce, nebo nevypovídá. Tady prostě žádná pře není, ale člověk by měl být na svoji práci hrdý, tak já si myslím, že se vším všudy.

Takže jenom to byla moje reakce na pana Stanjuru. My máme boj proti nežádoucí kumulaci, proti statisícovým platům, uklízení politiků do dozorčích rad, to nám tedy neschválíte následně ten limit, jak jsem se dozvěděl, tak to máme v programu a tak to prosazujeme. Na tom není nic pokryteckého. Myslím si, že to je legitimní způsob politického boje, který je slušný. Pracuje s daty a fakty. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce a nyní pokračujeme vystoupením, faktickou poznámkou pana kolegy Ferjenčíka. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěl ještě jednou, a asi už tu debatu nebudu protahovat za sebe, ale reagovat na to tvrzení, že ti lidé obstáli ve volbách, tak jim nemáme co sahat na peníze. Přece to, jak budou nastaveny platy v rámci celé republiky, v rámci celé politiky, je rozhodnutí na úrovni parlamentu, a přece to, že nastavíme nějaké obecné pravidlo, že uvolněný starosta, který je současně poslanec, bude brát za tu funkci starosty méně peněz, nemá žádnou souvislost s tím výsledkem komunálních voleb a ti lidé, kteří hlasují v komunálních volbách, nemají možnost tohle ovlivnit. A to je ten druhý argument.

Lidé, když se rozhodují, jak volit ve volbách, tak mají nějakou škálu motivátorů, proč někoho volit. A oni bohužel nemohou rozhodnout o tom, co ti politici potom v té funkci budou dělat, to záleží samozřejmě na těch lidech. A mají nějakou prioritu, třeba programové priority těch kandidátů. Ale myslím, že kdybyste se zeptal těch lidí, jestli by uvítali, aby ti politici brali dva platy, nebo jenom jeden a necelou polovinu, tak by uvítali tu druhou variantu. Akorát tohle rozhodnutí oni nikdy nemůžou udělat. To, že to je podpůrný argument, proč někoho volit nebo nevolit, ještě neznamená, že to je ten jediný argument, podle kterého se voliči rozhodují. Proto je naprosto legitimní to prosazovat na úrovni celé politické sféry.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní další faktická poznámka pana poslance Jakuba Michálka. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážení zástupci vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, to, o čem se tady bavíme, je zjednodušeně řečeno to, jestli multifunkcionář bude brát 170 tisíc čistého, jako bere dneska, když má plat poslance a starosty, anebo bude brát jenom 130 tisíc čistého, takže mu poklesne plat o 40 tisíc. Já chápu, že kolegové z ODS proti tomu protestují, protože se sníží tedy příjmy některých starostů. Chápu, že na to mají pohled ten, že na volném trhu si to zajistili, takže by jim to mělo náležet.

Nicméně vůbec nechápu, jak je možné, že to snížení kumulace funkcí tady hájí ČSSD... Že proti tomu, co navrhujeme, tady vystupuje ČSSD. Protože ČSSD má přece zastupovat dělníky, seniory. A teď tady vystupují, že jim tedy vadí, že budou brát jenom 130 čistého ti kumulátoři. A přitom ČSSD měla vnitrostranické referendum v roce 2014, kde 92 % členů ČSSD hlasovalo proti kumulaci placených veřejných funkcí. (Rozruch v sále.) A ještě, co je největší vrchol pokrytectví, si to ČSSD vystavila na své webové stránky s titulkem Úspěch vnitrostranického referenda. Takže takovýmhle způsobem ČSSD plní svoje volební sliby. Takovýmhle způsobem vlastně opovrhuje svou vlastní členskou základnou, že když 92 % členů v ČSSD něco schválí, tak ČSSD tady pak jednotně vystoupí s tím, že tedy na těch 170 tisíc měsíčně čistého si sahat nenechají, že tedy 130 tisíc už je málo. A myslím si, že toto je tedy vrchol pokrytectví ze strany ČSSD, která má hájit zájmy dělníků, seniorů a chudých.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Jan Farský. A já zopakuji přihlášené na faktické poznámky, než dám slovo panu kolegovi Farskému. Po něm následuje pan kolega Jurečka, Benda, Feranec, Krejza, Benešík, Veselý, Munzar a Birke. A pane poslanče, ještě chviličku. Omlouvá se od 14.30 do 19 hodin z důvodu služební cesty pan poslanec Kubík.

Nyní máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Jan Farský: Děkuji. Pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, mně na tom zákoně nejvíc vadí ta neúcta k voličům. To, že ukazujeme a vzkazujeme jim, že vlastně nejsou úplně svéprávní ve svém rozhodování. To mně na tom vadí. Ta urážka voličům. A to tento zákon je. Lidé, kteří kandidovali do funkcí, tak bylo zřejmé, v jakých funkcích v té chvíli už jsou, jaké platy berou. Mohli s tím jít do kampaně a říct "já to pro vás budu dělat ve druhé funkci zadarmo" a mohli tím získat pár bodů navíc. Ale pokud si toto nevybrali a lidé je ve svobodných volbách zvolili do těchto funkcí, tak si je vybrali i s tím, že třeba budou brát dva platy. A já to tady klidně takto můžu říct, protože já jsem to v kampani v roce 2010 nepoužil. Neřekl jsem, že budu starosta ve slevě, ale po volbách jsem se nechal zvolit jako neuvolněný starostou, a tím jsem se toho platu vzdal. Bylo to kvůli mému svědomí, ke kterému jsem nepotřeboval žádný zákon, žádný příkaz, žádné nařízení. A respektuji, že jsou obce, kde starosta se svou zkušeností, nadhledem a totálním omezením svého soukromého života, svých všech koníčků prostě pro tu obec bude vykonávat dvě placené funkce, pokud si to jeho voliči přejí, je to jejich vůle. Proč bychom voličům v jakékoli obci měli říkat, že se rozhodují špatně a že je potřeba jejich rozhodnutí revidovat? Je to přeci na jejich rozhodnutí.

Mějme úctu k voličům. Mějme úctu k jednotlivým hlasům a respektujme je. Oni rozhodují. My je neregulujme, nediktujme jim, jak rozhodovat mají. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Farskému za dodržení času k faktické poznámce. Ještě než dám slovo panu poslanci Marianu Jurečkovi, požádám sněmovnu o klid. Jsme v situaci, kdy jsou faktické poznámky, a kohokoliv přeruším, abych zjednal klid ve sněmovně, beru mu čas k jeho faktické poznámce. Pokud máte jiné diskuse, než je tento návrh zákona, tak prosím zásadně v předsálí.

Nyní pan kolega Marian Jurečka. Máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Vážený pane místopředsedo, členové vlády, kolegyně, kolegové, když tu debatu tady poslouchám, tak si dovolím dát návrh, abychom tuto novelu zákona o obcích vrátili do druhého čtení, protože tady je diskuse nad i těmi parametrickými otázkami, proč je to zrovna 40 %, pan poslanec Rais se tady na to ptal. Já jsem odpověď tady neslyšel. Neslyšel jsem ji ani při projednávání u druhého čtení, jak se k této hodnotě zrovna došlo. A především, a to jsem říkal v diskusi u druhého čtení, kolega Benešík, kolega Farský a mnoho dalších jasně ukázali, že ten problém je v praxi řešitelný. Pokud ten politik chce, má tu soudnost, má tu míru, tak prostě přijde a řekne "budu tu funkci vykonávat jako uvolněný (?)", tu částku stanoví zastupitelstvo, a je to vyřešeno. My tady zaplevelujeme legislativu něčím, co není nutné řešit touto normou, co je dneska v praxi dávno řešitelné přesto, protože to někteří chtějí a je z toho vnímání evidentně pokrytecké, tak se o to snaží. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Jurečkovi za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Marka Bendy. Připraví se kolega Milan Feranec. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, tak za prvé bych chtěl zareagovat na to, co řekl zpravodaj, pan kolega Bartoš, který, předpokládám, že když je zpravodajem, tak není navrhovatelem. Tak myslím, že by měl informovat o tom, jakým způsobem se projednává ve výboru pro veřejnou správu, a ne tady nadšeně vykřikovat, jak je příznivcem tohoto zákona, protože to měli v programu. Pokud je navrhovatelem, tak pokládám za naprosto nemravné, že je současně zpravodajem. Ale myslím, že si člověk musí vybrat. (Potlesk z levé části sálu. Posl. Bartoš vykřikuje: Nejsem navrhovatelem!) Buď je navrhovatelem... No dobře. Tak není navrhovatelem, pak nemá chodit a jako navrhovatel s přednostním právem říkat: my plníme program Pirátů. To ať si tedy říkají kolegové, kteří to spolupodepsali. To je první poznámka.

Druhá poznámka k vzácnému kolegovi Michálkovi. Míra pokrytectví, která tady dnes byla předvedena, už podle mě přesahuje všechny meze. To už si fakt jako budeme říkat, 170, 130 tisíc, a to je to. Už jste tohle sehráli tady kolem platů ústavních činitelů. Já už jsem to tehdy pokládal za naprosto nemravné a nesystémové a říkal jsem tady marně, a nebylo mě slyšet, že se nedá posuzovat jako absolutní výše platu a vykřikovat tady o absolutní výši platů, ale že se máme bavit o nějakých relacích ve veřejné moci. Ale to opravdu tady budeme chodit a budeme vykřikovat: ten má moc?

A poslední poznámka. Pokud jste někdy mluvili ve svých programech, mluvili jste právě o kumulaci funkcí. Nikdy jsem v žádném vašem programu nezaregistroval kumulaci platů. A celý tento návrh zákona, tak jak už jsem říkal, pokládám opravdu jenom za hru na lidskou závist. (V sále je hlučno.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Po Marku Bendovi slovo má pan poslanec Milan Feranec. Připraví se Karel Krejza. Pane poslanče, ještě chviličku. Páni kolegové, prosím diskuse mimo tento program v předsálí, ať kolega Feranec může využít v klidu a v pořádku podle jednacího řádu svůj čas k faktické poznámce. Máte slovo.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, pane předsedající. Páni členové vlády, dámy a pánové, já jsem chtěl původně reagovat na kolegu Adamce, který mluvil už před nějakou dobou. Já souhlasím s tím, co říká. On má pravdu. Není to zákon o zákazu kumulací funkcí. Je to zákon o zákazu nebo snížení kumulací odměn. Souhlasím s tím. Na druhé straně když poslouchám argumenty, jak je to urážka voličů, jak je to ohrožení demokracie, tak to se obávám, já to tak úplně nevidím.

Padly tady argumenty od jiných. Já jsem několikrát kandidoval v různých volbách a nikdy jsem nezaregistroval, že by kdokoli jako kandidát říkal, že by tam řešil platy. Nikdo z nás to nedělá. To je jasné že ne.

Tento zákon není o voličích, není o starostech, je to o tom, jestli si my poslanci, kteří působí v komunální sféře, dobrovolně omezíme funkční požitky, nebo neomezíme. Je to o tomto. Pochopitelně každý se nějak rozhodne. ODS se nějak rozhodne, pirát se nějak rozhodne. Já podporuji návrh paní kolegyně Mračkové Vildumetzové, protože to máme dlouhodobě v našem programu, a proto to podpořím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Karel Krejza, připraví se poslanec Ondřej Benešík, také s faktickou poznámkou.

Pane kolego, než vám začnu měřit čas k faktické poznámce, opět žádám sněmovnu o klid! Když nerespektujete sebe, respektujte alespoň stenografky, které to musí zaznamenat. Děkuji. Máte slovo.

 

Poslanec Karel Krejza: Vážený pane místopředsedo, děkuji. Já jsem chtěl reagovat vaším prostřednictvím na paní Fialovou, která je veskrze sympatická dáma, ale nerozumím příliš tomu, proč bychom tady neměli používat informace, které máme z obcí, které máme ze Sněmovny, k tomu, abychom zlepšili právní prostředí pro naše občany. Já si myslím, že naopak, všechno má být transparentní. My se tak chováme. Nevidím důvod, proč bychom tady něco měli tajit, něco nepoužívat, něco snad zapomenout. Takže tady s tou argumentací absolutně nesouhlasím.

Co se týká kolegů Pirátů, škoda těch 21 nových uvolněných funkcí místopředsedů výborů a podvýborů na Praze, to bych jim možná i věřil, že jim jde o ty veřejné finance. Takhle příliš ne.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Ondřej Benešík s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Ondřej Veselý. Máte slovo, pane poslanče, k faktické poznámce.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, zaznělo tady, že tento návrh podporuje Ministerstvo financí, protože ty prostředky zůstanou k využití pro obce, města a kraje. Samozřejmě, pokud se necháte zneuvolnit, tak tam zůstane ještě víc, protože se nebude vůbec nic odvádět ani na zdravotní a sociální pojištění, prostě zůstane tam úplně všechno, celá ta hrubá mzda, takže je to lepší. Ale my se bavíme o samosprávě. Samospráva je od slova, že se sama spravuje, je nezávislá, takže názor Ministerstva financí je sice relevantní, ale není rozhodně důležitý. Já se proto ptám, jestli s tímto souhlasí Svaz měst a obcí České republiky, Sdružení místních samospráv či Asociace krajů, pokud na to mají nějaké usnesení. Opravdu nevím, nesnažím se nikoho nachytat.

Také se chci zeptat na to, co už tady zaznělo, jak se bude řešit kumulace platů jiných než politiků, kteří jsou také placeni z veřejných zdrojů. My tady rozdělujeme lidi do dvou skupin. My jsme se zaměřili na ty nepopulární politiky a už neřešíme ty jiné, jak jsem říkal, ve školství nebo ve zdravotnictví, kteří také mohou vykonávat uvolněné funkce a zároveň jsou placeni z veřejných zdrojů ve svém jiném zaměstnání, které si nechali.

Co se týče starosty, který má 170 tisíc v kumulované funkci, já znám jednoho, který se nechal zvolit starostou a dostal skoro přes 40 %. Kandidoval na poslance, z nevolitelného místa přeskákal i s funkcí starosty uvolněného. Poté za rok následovaly komunální volby a on v těch komunálních volbách jako uvolněný placený starosta a placený poslanec dostal ještě víc hlasů než v těch předešlých volbách. Já se neodvažuji zákonem regulovat mínění voličů v úplně jiném městě, než je moje. To je prostě jejich rozhodnutí a oni se rozhodli, že to prostě takto chtějí.

Já jsem se sám rozhodl, že se vzdám svého platu, protože jsem nebyl schopný plně vykonávat funkci starosty a poslance. Bylo to zase moje svobodné rozhodnutí. A opakuji, tato možnost tu je, využívejte ji, nepotřebujeme na to nový zákon. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času. Nyní pan kolega Ondřej Veselý, připraví se pan kolega Birke. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Ondřej Veselý: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já napřed klidněji budu reagovat na Mikuláše Ferjenčíka, vaším prostřednictvím.

Pane kolego, nemáte pravdu. Ti lidé, když jdou volit, tak to nejsou pitomci a vědí, jestli tam ten starosta, který tam sedí, tu úplatu bere nebo nebere, a asi dokážou usoudit, minimálně drtivá většina z nich, jestli bude postupovat stejně, a přesto ho stále volí. Takže není pravda - samozřejmě když necháte na člověku rozhodnout, jestli soused má mít chcíplou kozu, nebo živou kozu plnou (nesroz.) mléka, tak většinou řeknou, ať mu ta koza chcípne. Tak to je s těmi výplatami.

O něco méně klidně, opět prostřednictvím pana předsedajícího, na pana kolegu Michálka. Jsou tři možnosti. Buď neumíte číst, nebo neumíte vykládat text, nebo účelově lžete. Protože to referendum ČSSD bylo úplně o něčem jiném, než vy jste říkal, tak si to přečtěte ještě jednou. A přestaňte si o nás utírat boty, protože naše strana za 140 let své existence něco pro tuhle zemi aspoň udělala. Vy v lidech jenom vyvoláváte nenávist a závist. Tak si ji nechte!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan kolega Jan Birke, připraví se pan poslanec Ferjenčík. Pane kolego, ještě vám neudělím slovo, protože znovu požádám sněmovnu o klid. Nenuťte mě, abych jmenoval jednotlivé poslance, kteří tady hovoří o jiných tématech, než je novela zákona o obcích. Máte slovo.

 

Poslanec Jan Birke: Děkuji, pane předsedající. Já musím po vystoupení kolegy, svého předřečníka, opravdu mírně, protože už jednou jsem předvolán před mandátový a imunitní výbor za hrubost a aroganci, tak si musím dávat pozor, abych náhodou po druhé nebyl usvědčen. Ale na druhou stranu, nezlobte se, já jsem tady ve druhém čtení říkal a vypravoval jsem ten příběh, který se týká mě, a vždycky je nejlepší to vypravovat podle toho, co zažijete vy.

Tak ještě jednou, já jsem nikdy netajil za ty tři mandáty, že kandiduji a mám dva platy. Všem jsem to vždycky říkal. Vždycky všem. Teď mluvím o komunálních volbách. V prvních komunálních volbách - výhra, stal jsem se starostou. Za dva roky nato s jedním platem - parlamentní volby, přeskočil jsem z pátého místa na první, stal jsem se poslancem. Následně za tři roky v komunálních volbách s platem poslance a s platem starosty jsem byl lídrem na starostu, dostal jsem 43 %. Za další tři roky s platem poslance a starosty jsem byl lídrem Poslanecké sněmovny (?) a stal jsem se poslancem. Následně, teď v komunálních volbách, s platem poslance a starosty jsem znovu kandidoval a dostal jsem 33 %. O preferenčních hlasech nemluvím, ty byly kolem 70-80 %. Ty se nepočítají, protože v každém městě to je jinak a je to nesrovnatelné.

Ještě jednou opakuji, prostě zkrátka a dobře, jak vy říkáte - já nebudu reagovat na vystoupení pana kolegy z Pirátů, to mi vůbec nestojí za to, aby mě tu někdo kádroval, ale jenom chci říci jednu věc: Neříkejte nám, kdo nás volí. Já ani nechci vědět, kdo volí vás, a je mi to úplně jedno, ale jenom chci říci, že -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, skončil vám čas k faktické poznámce.

 

Poslanec Jan Birke: Vlastně to je lepší. (Smích v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Děkuji panu kolegovi Birkemu. Nyní pan poslanec Ferjenčík, připraví se pan poslanec Petr Pávek. Máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já se omlouvám, ale na jednu věc musím reagovat. Trochu mě nadzvedlo, když tady vystoupil pan Farský s tím, že to je pohrdání voliči, protože tento zákon tady projednáváme podruhé. Poprvé ho Sněmovna vrátila k přepracování a paní Mračková Vildumetzová ho předložila znovu v podstatně osekanější formě, aby to prošlo Sněmovnou. Podepsaní pod tím prvním návrhem zákona, který právě tuto kumulaci platů řešil, byli mimo jiné pan Farský, pan Chvojka, předseda klubu ČSSD, pan Pávek. Velmi překvapuje, že tito lidé tady teď bojují proti tomuto zákonu, který obsahuje úplně to samé, jen o něco osekané, jako že je to nějaký populismus, poté co to sami předložili.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Petra Pávka. Pak se připraví pan poslanec Marek Výborný, dále Ivan Adamec, Zbyněk Stanjura, Ondřej Benešík. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Petr Pávek: Děkuji. Toto bude opravdu jenom krátká faktická poznámka. Vážené kolegyně, vážení kolegové, jestli tento výron závisti a populismu projde v této Sněmovně, tak moje naděje se budou upírat k Senátu. A jestli nedej bože projdou i v Senátu, tak k Ústavnímu soudu. Protože není možné porušovat princip předvídatelnosti práva. A tento návrh zákona je přesně toto. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Pan poslanec Marek Výborný. S faktickou poznámkou se připraví pan poslanec Ivan Adamec. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážená vládo, kolegyně, kolegové, já bych vaším prostřednictvím rád reagoval na slova pana poslance Ferance, který tady hovořil o dobrovolném omezení odměn. No ale pokud je něco dobrovolného, tak se to přece nedělá zákonem. Opakovaně to tady zaznívalo. Každý z nás se může nechat zneuvolnit a může se té odměny vzdát a je to za nula. Samozřejmě že může. Všichni víme, že to lze.

A já si opravdu myslím, nedělejte tady z nás poslanců, z politiků nesvéprávné blbce. Protože každý, kdo to chce vyřešit, tak to samozřejmě vyřešit umí. Je to svobodné rozhodnutí každého. Opravdu netuším, proč bychom tady měli na tyto věci přijímat jakékoliv zákony. Protože přece, a to je to, co mi na tom vadí úplně ze všeho nejvíc - proč a priori předpokládáme, že každý politik jde do své funkce, aby si vydělal? To přece není pravda. Není pravdou, že tou ambicí, tou motivací jsou peníze. Možná že u někoho jo, možná, že u Pirátů. Ale u mě a u nás určitě ne. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Ivan Adamec s faktickou poznámkou. Připraví se pan předseda Stanjura. (Silný hluk v sále.) Ještě vám neudělím slovo, protože znovu požádám sněmovnu o klid. Vážené paní kolegyně, páni kolegové, v řadě faktických poznámek je nyní přihlášen pan poslanec Ivan Adamec. Dovolte mu, aby v prostředí důstojném pro projednávání zákona o obcích mohl své slovo říct. Máte slovo.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji, vážený pane předsedající. Kolegyně, kolegové, skoro se mi chtělo říci, jaký je návrh zákona, taková je reakce sněmovny. Ale samozřejmě každý na to máme trochu jiný pohled. A pan kolegy Výborný tady vlastně sdělil to, co jsem chtěl říct kolegovi Ferancovi vaším prostřednictvím. Že dobrovolně povinně, to znám z jiného režimu, kdy jsme také dobrovolně chodili k volbám a povinně. A kdo tam nešel, tak z toho měl velký problém. Takže samozřejmě dobrovolně není určeno zákonem.

Ale já vám řeknu něco jiného. Já vám z vlastní zkušenosti také nebudu říkat, kolikrát jsem vyhrál volby a kolik jsem za to měl procent. To si myslím, že si můžete zjistit někde na internetu. Ale musím říct ty reakce. Když jsem kandidoval poprvé do Senátu v roce 2002, tak jsem celých šest let pracoval zadarmo pro město a občané to vůbec nevěděli. Nikdo se o to nezajímal, bylo jim to naprosto jedno. Je zajímaly výkony těch funkcí, nikoliv to, co za to beru.

Poté jsem v roce 2013 kandidoval do Poslanecké sněmovny jako uvolněný starosta a musím vám říct, že lidé to věděli, opozice do mě střílela. A protože si mysleli, že třinácté místo na kandidátce je bezpečné k tomu, abych se do Sněmovny nedostal, tak to nebylo tak ostré. Dostal jsem se, kupodivu. Naši kolegové udělali chybu, napsali mě na kandidátku, neměli to dělat, situace se změnila. Pak byly další volby za čtyři roky a to už do mě stříleli všichni. A pokud novináři chtějí hledat záminky, tak vždycky mluví o kumulaci funkcí. Ale na voliče to nemá žádný vliv. Protože oni chtějí ty výkony.

A jen tak mimochodem, já jsem strašně rád, že tady vystoupili zástupci Pirátů s tím, kolik kdo bere, za co bere a podobně. Znovu říkám, že mě se to netýká. Ale musím říct, že to je přesně o tom. Není to o té kumulaci funkcí, tak si to řekněme. Je to o té kumulaci peněz. Nazývejme věci pravými jmény. Ale já si myslím, že to takhle být nemá. Když se budeme bavit o kumulaci funkcí, ano beru. (Předsedající upozorňuje na čas.) Všichni budeme neuvolnění za šedesát procent.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan předseda Stanjura s faktickou poznámkou, připraví se kolega Benešík. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Padají tady dneska silná slova, já se přidám. Já to považuji za pokrytecké, zejména od některých předkladatelů. Některá kolegyně - já se omlouvám, těch fakticky bylo tolik - říkala, jak se to netýká našich kolegů a kolegyň, kteří pracují ve zdravotnictví. No, já říkám naštěstí a zatím. A to pokrytectví - já vám popíšu příklad ze Senátu a z mého volebního kraje, abychom viděli, jak pokrytečtí jsou někteří poslanci hnutí ANO.

Tak jeden z mála senátorů, které ANO má v Senátu, je se senátního okrsku Bruntál a kromě toho, že je senátorem, je ředitelem dvou nemocnic, dvou velkých nemocnic v Moravskoslezském kraji, a to Krnova a Opavy. Takže pobírá tři platy. Já mu to přeju. Musím říct, že když kandidoval do Senátu, už byl ředitelem dvou nemocnic. Takže voliči to věděli, přesto vyhrál. Říkám, vždycky gratuluji těm vítězům. Proč to neřešíme? Je placen z veřejného zdravotního pojištění. Já mu to neberu, já jsem pro zamítnutí toho zákona a budu proti tomu zákonu, že bude zamítnutí. Ale vy, kteří takto útočíte na starosty, protože jste s nimi prohráli a nejste to schopni unést, tak nemáte odvahu útočit na jiné. Zatím, podotýkám. Takže jestli se to dneska nebude týkat lidí, kteří pracuji ve zdravotnictví kromě toho, že jsou v zákonodárném sboru, tak to zítra může být jinak.

A zdůvodněte mi, proč starosta. Protože je to zaměřeno na starosty. A někdo, kdo je ředitelem dvou velkých krajských nemocnic, u toho žádnou kumulaci odměn neřešíte. Možná odpověď je poměrně jednoduchá. Toho ředitele jmenuje krajská rada a v té sedí, předsedá jí, hejtman Moravskoslezského kraje za ANO, který je současně poslancem za ANO. Takže velmi těžko můžou útočit na svého ředitele, že má ty funkce dokonce tři a všechny placené. A nikomu z těch předkladatelů to vlastně nevadí!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka Ondřeje Benešíka, poté Mariana Jurečky, Ivana Adamce a Pavla Bělobrádka. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já jsem tady zaslechl informaci, že ten zákon je v osekané podobě, aby prošel. On právě nemá být v osekané podobě. Pokud vy, co chcete limitovat platy politiků za kumulaci funkcí, tak byste ho měli právě rozšířit o ty jiné, kteří jsou placeni z veřejných peněz, a nejsou to starostové, místostarostové, hejtmani, vicehejtmani. To je přece nesystémové. Buďte systémoví a bavme se o tom.

Já jsem se bavil s kolegy piráty na tady to téma, oni řekli, no navrhněte to vy. Proč bychom to navrhovali? My to nechceme. My to nechceme. My chceme leda ty politiky. No tak ale to je pěkně pokrytecké. Já nechci ani ty politiky, ani ty doktory. Já prostě chci, aby o tom rozhodl volič. Takže buď buďte stoprocentní a nebuďte populističtí.

A ještě jedna poznámka. Já mám taky ve svém volebním obvodu člověka, kterého všichni dobře známe. On když kandidoval na senátora, řekl, že si nechá plat starosty a bude brát oba. Když kandidoval na hejtmana, tak řekl, že si ponechá ty oba předešlé platy a bude pobírat i ten třetí. Otevřeně to říkal. V každých volbách všechny smetl.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Marian Jurečka, také s faktickou poznámkou. A i když některé nejmenujeme, stejně víme, o koho jde. Tak máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Marian Jurečka: Ano děkuji. Tak myslím, že ta diskuze tady docela dobře teď ukázala míru toho pokrytectví. Tak vadí ta kumulace funkcí, nebo vadí ten plat? Jestliže vadí ta kumulace funkcí, tak nebuďme tak úzkoprsí, ale podívejme se na ty poslance a senátory, kteří sedí v dozorčích radách, kteří jsou v představenstvech firem. Podívejme se také na lékaře, podívejme se na školskou sféru, na kumulace poslanců, senátorů, rektorů a podobně. Podívejme se také například na to, že může v té logice věci, která tady probíhá, ta diskuze, vadit to, že se někdo nevěnuje dostatečně poslaneckému mandátu, protože třeba podniká. No to nám také může vadit.

Prosím pěkně, uvědomme si tu iracionalitu, o které se tady bavíme. Já nepodpořím tento návrh, protože v tom, co jsem tady uvedl - zase schválně úplně paradoxní příklady - je to prostě iracionální, je to pokrytecké. To, že hnutí ANO si dalo nějakou laťku a tři hejtmani tu laťku neumí přeskočit a neumí to slovo, které dali před volbami, dodržet, tak to proboha neřešme tady tímto způsobem. Jako v tenhle okamžik, kolik z vás tady je v různých dozorčích radách, představenstvech, kumulují funkce? Pojďme se o tom bavit teda taky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Jurečkovi za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Ivana Adamce. Připraví se pan poslanec Bělobrádek. Máte slovo, pane poslanče, k faktické poznámce.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji. Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, jenom dopovídám, co jsem chtěl dopovídat ve své první poznámce. Musím říct, že systém, který tady nastavíme, pokud tento návrh zákona projde, bude znamenat to, že neuvolnění funkcionáři mají de facto výrazně jiné podmínky než ti uvolnění. O tom uvolnění nebo neuvolnění rozhoduje zastupitelstvo obce. My tady vlastně tímto návrhem zákona chceme vzít zastupitelstvu obce, aby se svobodně rozhodlo, zda jejich starosta, místostarostové, případně radní a samozřejmě i na hejtmanství mají být uvolnění nebo neuvolnění. A tam je to rozpětí 60 %. Samozřejmě do 60 % o tom rozhoduje zastupitelstvo. Musím říct, že mi to připadá fakt zvláštní, protože to ukazuje na to, že to není myšleno úplně vážně, to, co je tady předloženo. (V sále je obrovský hluk a neklid. Velmi špatná slyšitelnost!)

A co se týká kumulací funkcí, od začátku říkám, že to je téma, o kterém můžeme diskutovat, ale můžeme zajít až ad absurdum. Vůbec se to nemusí týkat kumulací funkcí, které jsou placené. Já bych možná položil obecnou otázku na Piráty vaším prostřednictvím, pane předsedající, jestli to myslíte také tak, že třeba neuvolnění radní a zastupitelé nemohou být potom členy Parlamentu. Protože to je podle mě ten důsledek kumulací funkcí a odstranění tohoto problému. Tak si nalijme čistého vína. A máte všechny takové členy, kteří toto splňují? Já si myslím, že ne, tak nás nepoučujte! (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Pavel Bělobrádek. Připraví se, pokud nebude žádná faktická poznámka, pan kolega Martin Kupka. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji, pane předsedající. Vážení členové vlády, kolegové, kolegyně, myslím, že tady zbytečně děláme reklamu tím, že pořád vystupujeme. Myslím, že věc je zcela jasná. Pokud chceme omezit kumulace funkcí, tak jedině férové a ke všem stejně přistupující je, že poslanec nesmí dělat nic jiného, že nesmí podnikat, nesmí učit. Ať to má jako v bezpečnostních složkách, ať má jenom jedno zaměstnání a jeden plat, nic jiného dělat nemá. Když jsem dělal člena vlády a poslance, tak jsem za poslance bral nula korun. Nejsem v žádné dozorčí radě, jsem akorát ve správní radě univerzity a za to beru nula. Mně to může být ukradené. Slyšeli jste tady x příkladů, že lidé, kteří mohli platy brát, se jich vzdali.

Vy tady totiž útočíte na kompetenci jednotlivých obecních zastupitelstev, protože zastupitelstva obcí mohou sama rozhodnout, ne ten člověk sám, ten se toho může vzdát, ale zastupitelstva si mohou odhlasovat, co chtějí. To je v jejich kompetenci. Oni mohou rozhodnout, kolik bude ten člověk brát, oni můžou rozhodovat o tom, kolik a jestli vůbec něco budou brát. To je v kompetenci obcí a toto je zákon o obcích.

Od vás to není nic jiného než prostě zaútočit na politiky proto, že jsou nepopulární. Je to normální hnusný populismus, kde zvěří, která je štvaná, jsou politici. Proč se to tedy netýká ostatních - podnikatelů, učitelů, lékařů a kdekoho? Proč? Jestli jste takoví frajeři, tak navrhněte, že poslanec nesmí mít žádný jiný příjem, ale ani žádnou jinou funkci. Tomu pak rozumím. Policista, když chce podnikat, si o to musí požádat. Tak ať tady zřídíme nějaký výbor a ten bude rozhodovat, jestli může poslanec pracovat v nějaké IT firmě, jestli může vykonávat lékařskou praxi. Udělejte to. Ale to, co se tady děje, je skutečně naprosto zbytečné, protože o tom mohou už dávno rozhodovat obecní zastupitelstva, protože v zákoně mají zákonné pověření. Tohle je pouze zaplevelování právního řádu a štvanice na politiky! (Velmi důrazně. Potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane předsedo, děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Ještě dvě faktické poznámky. Nejdříve pan poslanec Benešík, potom paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce. (Hluk v sále neutichá! Není dobře slyšet.)

 

Poslanec Ondřej Benešík: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vím, že se toto mediálně prostě nedá vyhrát, ale je to principiální záležitost. Ty titulky budou, jak prostě Piráti hájí zájmy voličů, protože nechtějí, aby brali dva platy. A jak sami vidíme, když se podíváme racionálně do diskuse, tak ono to opravdu není černobílé. A znovu opakuji, protože to musím opakovat: Já to říkám jako člověk, který se druhého platu prostě vzdal. Vzdal se ho dobrovolně, protože zákon to dnes umožňuje. Můžete to udělat všichni.

A ještě na mého předřečníka Pavla Bělobrádka. Přesně tak. Pokud jste zvoleni do obecního nebo krajského zastupitelstva, tak přijímáte usnesení: uvolněná, neuvolněná funkce. No prostě pokud bude Benešík kandidovat ve Strání, všichni o něm vědí, že je poslanec, tak mu řeknou: chceš dělat v zastupitelstvu poslance, tak ho budeš dělat neuvolněně. To je přece jednoduché. Chceš, nechceš? To je pravomoc zastupitelstva, které je voleno přímo lidmi v místě. Bože můj, nechme jim pravomoci! Nesnažme se jim furt diktovat! Tam, kde to prostě tak chtějí a chtějí to tak voliči, ať to tak mají! Tam, kde to prostě nechtějí, nechce to ten politik, nechtějí to ani voliči, tak to tak mít nebudou. Ale ta možnost je už dnes a jediné, co řešíme, je to, že řešíme problém jednotlivců, a řešíme ho opravdu velmi špatně, nesystémově a populisticky! (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Benešíkovi za dodržení času k faktické poznámce. Nyní paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Máte slovo. Ještě ne, ještě chviličku počkáme, až budete mít klid na své vystoupení. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Vážené kolegyně, kolegové, jenom bych, protože už to tady zaznělo několikrát, chtěla reagovat na pana Benešíka, Výborného prostřednictvím vás, pane předsedající.

Prosím, neříkejte tady dezinformace. Odměny se v žádném případě vzdát nemůžete. Nemůžete být neuvolněným zastupitelem, místostarostou, starostou s nulovou odměnou. Nařízení vlády o odměňování zastupitelů jasně stanovuje, že minimální výše je 0,3násobek. Tak prosím tady neříkejte tyto dezinformace. Jestli to takto máte na své obci nebo městě nastavené, až vám přijde kontrola, tak vám řekne, že nepostupujete v souladu s tímto nařízením a v souladu se zákonem o obcích. Prosím, požádejte si o stanovisko Ministerstva vnitra. Prosím, neříkejte to tady.

A zároveň na mého milého kolegu pana Birkeho. Znovu bych zdůraznila, že tento zákon jsem předložila já spolu s Ivo Vondrákem, Helenou Válkovou, Milanem Pourem, Adamem Kalousem, Petrem Sadovským, Jakubem Michálkem, ale také Pavlem Staňkem z ČSSD.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Benešík, Vácha, Bělobrádek, Feranec. To jsou faktické poznámky, které mám nyní v plánu. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce. (Velký neklid v levé části sálu, poslanci vytvářejí hloučky.)

 

Poslanec Ondřej Benešík: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Nejsem lhář. Zastupitelstvo obce Strání na začátku roku 2014 schválilo starostovi Benešíkovi odměnu nula. Takhle je to v zápisu. Pokud jsem spáchal zločin, podvod, tak na nás tu kontrolu pošlete! A pokud tady říkáte, že možná platí 0,3, tak pořád je to míň jak 0,4. Takže tu možnost máte, sama jste to teď řekla, prostřednictvím pana předsedajícího.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec František Vácha s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Pavel Bělobrádek. Pane poslanče, ještě také chviličku počkejte. Situace ve sněmovně se uklidní... (Poslanci v hloučku v levé části sálu diskutují velmi nahlas.) Vážení kolegové, teď vlevo... Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec František Vácha: Děkuji za slovo. Kolega Benešík říkal, že se to nedá mediálně vyhrát. Já si myslím, že jo, protože ti poslanci, kteří s tím zákonem přicházejí, jsou poslanci, kteří cítí zodpovědnost a cítí, že kdyby zákon nebyl schválen, jejich voliči by je donutili k tomu, aby se přesunuli z uvolněného do neuvolněného a nebrali žádné peníze. Jenomže jim o ty peníze jde, tak přicházejí se zákonem, aby dostávali aspoň 0,4. To si myslím, že je jednoduchá mediální zkratka, kterou pochopí každý. Oni prostě chtějí zachránit aspoň nějaký svůj příjem. To je jedna věc.

Druhá věc. Já bych opravdu doporučoval neotevírat Pandořinu skříňku s tím, že by nemohl kandidovat někdo, kdo pobírá plat z veřejných zdrojů. Já jsem děkan přírodovědecké fakulty, končím za necelý měsíc, nicméně jsem byl děkanem jednohlasně zvolen v době, kdy jsem byl poslancem, a byl jsem zvolen poslancem, přeskákal jsem na první místo v době, kdy jsem byl děkanem. Takže ti voliči to věděli. Měl jsem to napsané na billboardech.

Ale co bych chtěl říct: Pokud chceme, aby se do Poslanecké sněmovny dostávali odborníci, odborníci ve svých oborech, a Poslanecká sněmovna se nestala pouze uzavřenou skupinou profesionálních politiků, kteří budou dělat všechno pro to, aby těmi profesionálními politiky zůstali dále, to znamená, udělají pro to úplně maximum a Poslanecká sněmovna zůstane uzavřená, musíme nějakým způsobem dovolit odborníkům, aby se do Poslanecké sněmovny dostali, ale také aby měli jistotu, že se do svého povolání mohou vrátit. (Předsedající upozorňuje na čas.) A do něj se mohou vrátit, jenom když s ním budou mít dál kontakt.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, skončil vám čas k faktické poznámce. Nyní máme další faktickou poznámku pana poslance Pavla Bělobrádka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo. Jenom bych upřesnil. Jsem ještě v několika správních radách, ale všude to je za nula korun, tak abych to řekl správně.

Jinak to, co tady zaznělo, tak jestliže někdo sliboval, že nebude brát dva platy, pak sliboval, že odstoupí, pak že to dá na charitu, a teď si to chce skutečně vyřešit - a souhlasím s předřečníkem panem děkanem, že ten problém je trošku někde jinde. Já jsem to totiž vyhrotil z toho důvodu, abychom si tady řekli, že to je jenom na někoho. A proč je to jenom na někoho? Protože politici jsou štvaná zvěř a na ně se to prostě vztahovat může. A jestli si navrhovatelé myslí, že tím zabrání, aby komunální politici kandidovali v krajských volbách, protože se jim to hodí, protože mají personální nouzi a protože ten starosta, který je dobrý a oblíbený, tak si ho ti lidé vykroužkujou, protože ho tam chtějí, protože vědí, že má smysl, aby komunální politik působil v krajském zastupitelstvu anebo aby je zastupoval třeba i v parlamentu, tak jestli si myslí, že tímhle zabrání, protože oni je nemají a nemůžou je v těch krajských volbách příští rok nasadit, tak že tomu nezabrání, protože ti lidé je chtějí. A jako mnoho z nás jsme byli vykroužkováni v komunálních volbách, protože nás tam ti lidé prostě chtějí, i když jsme byli na nevolitelných místech. A celý ten princip je, že je to naopak dobře, když je tam propojení.

A jestli za to někdo bere peníze, nebo ne, to už je jedno. Já ty peníze neberu. A pokud argumentujete penězi, tak to jenom proto, abyste vzbudili lidskou závist. Souhlasím s tím, že je tady skutečně možné, že někdo, aby mohl brát aspoň těch 40 %, tak navrhuje aspoň 40 %. A stále jsme neslyšeli, proč to je 40 %. Proč to není 60 %? Proč to není 20 %? Proč to není 0,1? Zastupitelstvo obce tohle může vyřešit a může to vyřešit každý sám. Může transparentně dát ten svůj plat, na co chce. Většina těch lidí to skutečně dělá. Znám tady konkrétní lidi, starosty, kteří velkou část svých peněz dávají na dobročinnost, podporují neziskový sektor, a všichni to vědí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Vidím pana ministra Staňka, ale nemohu mu dát slovo. S přednostním právem můžu, ale po faktických poznámkách podle jednacího řádu. Pane ministře, rád vám udělím slovo, ale až vyčerpám faktické poznámky, což se mi podařilo jenom jednou, a stejně se kolega Kupka nedostal ke slovu, protože než jsem to stačil říct, tak už byl přihlášen někdo jiný.

Nyní pan poslanec Milan Feranec, Jan Birke, Jana Mračková Vildumetzová, Petr Pávek a potom eviduji přednostní právo ministra Staňka a řádnou přihlášku Martina Kupky. Pane poslanče, nevím, jestli to překřičíte. Já vám ještě čas neměřím. Tak teď. Máte slovo.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, skutečně tři faktické poznámky, reakce na předřečníky.

První - návrh pojďme to řešit komplexně. Moje zkušenost je, že když něco nechci řešit, tak řeknu řešme to komplexně, vyřešme to všechno. To znamená nechci to řešit. To je první poznámka.

Druhá poznámka, že bereme kompetence obcím. Nebereme žádné kompetence. Zastupitelstvo dál může rozhodnout, že je zvolí do neuvolněné funkce a stanoví mu výši platu 0,3 až 0,6.

A třetí poznámka, opakuji znovu, tento zákon není o voličích, není o starostech, je jich 6 500 nebo kolik. Je o nás poslancích, o části, která působí i v komunální sféře. Je to o nás. A mně připadá ta délka debaty o výši vlastního platu už trošku nedůstojná. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Jana Birkeho. Připraví se paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Jan Birke: Děkuji, pane místopředsedo, děkuji moc za slovo. Slibuji, pane ministře, vaším prostřednictvím, že to už je poslední technická poznámka. Pane starosto Kupko, vaším prostřednictvím, velmi se omlouvám, že vás zdržujeme technickými poznámkami.

Dovolte mi ale, abych vaším prostřednictvím, paní poslankyně, milá kolegyně Vildumetzová Mračková, vám řekl, že teď mě to tedy velmi zklamalo, to vaše vystoupení. Vy jste asi před deseti minutami přišla ke mně do lavice a řekla jste mi, že to podepsal i náš pan ministr nebo poslanec Staněk, ale že to prostě říkat nebudete na mikrofon. A udělala jste to. Mě to mrzí. Protože když se něco řekne, tak by to mělo platit. Evidentně to vypadá, že v Karlovarském kraji neplatí, když se něco řekne. To mě mrzí. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Ještě než jí udělím slovo, přečtu došlé omluvenky. Od 14.30 se z jednání omlouvá do 19 hodin z pracovních důvodů paní poslankyně Karla Šlechtová a do 11.30 se omlouvá z pracovních důvodů paní poslankyně Radka Maxová. Paní poslankyně, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Pouze krátce. Chtěla jsem právě reagovat na to, že jsem tady řekla jméno Pavel Staněk, což je náš kolega z hnutí ANO, a měla jsem uvést jméno Antonín Staněk. Za to bych se chtěla omluvit, chtěla bych to opravit. Zároveň, já jsem nechtěla vůbec vystupovat v diskusi, já si myslím, že ty argumenty, nebo to, co tady dnes zaznívá, již zaznělo ve druhém čtení, prakticky se ty argumenty neustále opakují. Ale z důvodu toho, že to nějakým způsobem postupuje, i mně někdy připadá, že se to vyhrocuje, tak jsem chtěla tady říci, kdo opravdu ten zákon podpořil. Tam je ještě řada dalších poslanců, já jsem uvedla pouze některé.

A ještě bych chtěla uvést, myslím, že pan Bělobrádek prostřednictvím pana předsedajícího, my tady vůbec neřešíme rovinu obecního zastupitele a krajského zastupitele z hlediska kumulace odměn. Sice ten návrh tam je prostřednictvím pozměňovacího návrhu Pirátů. A znova říkám, že výbor pro veřejnou správu k tomuto pozměňovacímu návrhu dal nesouhlasné stanovisko. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Petr Pávek s faktickou poznámkou. Připraví se pan poslanec Marian Jurečka. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Pávek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych se chtěl zeptat paní navrhovatelky Vildumetzové, jak si poradila s tou kumulací funkcí. Je to pravda, že kumulujete funkce, paní poslankyně? Je pravda, že jste hejtmankou a že jste poslankyní? Je pravda, že berete za obě funkce plný plat? Mohla byste to nějak komentovat, proč jste se jako řada jiných kolegů něčeho takového nevzdala? Jak to, že jste se prostě nevzdala svého platu tady, nebo tam? Jak to, že prostě kumulujete ty funkce, když jste slíbila opak? Mohla byste mi na to prosím tady na mikrofon odpovědět? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan poslanec Marian Jurečka s faktickou poznámkou a paní kolegyně Mračková Vildumetzová chce odpovědět, tak jí potom také udělím slovo k faktické poznámce. Stále je přihlášen pan poslanec Martin Kupka. Ještě malou chvilku, pane poslanče. Opět požádám sněmovnu o klid. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Marian Jurečka: Možná bych ještě trošku rozšířil to, co tady říkal kolega Pávek, protože vlastně i v mediálním prostoru opakovaně zaznívalo, teď se obracím prostřednictvím pana předsedajícího na předkladatelku, nebo zástupce předkladatelů paní poslankyni, hejtmanku Vildumetzovou, protože zaznívalo z jejích úst veřejně vůči široké veřejnosti, že nebude kumulovat funkce. Říkala, že pokud bude zvolena poslankyní, tak bude maximálně neuvolněnou hejtmankou. V loňském roce pak říkala, že z funkce hejtmanky odejde do konce roku. Opakovaně říkala, že jí vadí kumulace funkcí, že nechce za to pobírat platy. Ve veřejných zdrojích jsme se mohli dočíst, že ten plat hejtmanky bude dávat na dobročinné účely. A když se novináři ptali, kolik toho bylo dáno na dobročinné účely, tak ta otázka zůstala bez odpovědi. Mě to mrzí. Ale protože tato novela zákona o obcích je tady zdůvodňovaná tím, že se tady má řešit něco systémově vůči všem poslancům, senátorům, kteří mohou případně kumulovat funkce v rámci samosprávy, ale prostě pramení to tady z tohoto případu, kdy prostě věc, kterou paní hejtmanka dobrovolně řekla, dala své poslanecké, hejtmanské slovo, tak mohla dávno splnit. Vůbec jsme to nemuseli řešit, mohli jsme se věnovat důležitějším věcem, přesto to bohužel řešíme.

Takže pokud je to věc ve veřejném prostoru, pokud to bylo slovo politika, politika za hnutí ANO, kdy hnutí ANO říkalo, že se tady nebudou kumulovat funkce, tak bych byl rád, aby tyto dotazy, které byly vznášeny i od novinářů, byly případně zodpovězeny přímo tady na plénu. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuju za dodržení času k faktické poznámce. Paní poslankyně chce využít faktické poznámky, pravděpodobně k odpovědi. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Vážené kolegyně, kolegové, opět tady zazněla nepravdivá informace - na pana poslance Pávka prostřednictvím pana předsedajícího. Já jsem historicky první neuvolněnou hejtmankou a pobírám odměnu 40 %, tak jak schválilo zastupitelstvo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vyčerpal jsem faktické poznámky. Pan kolega Petr Pávek se hlásí k faktické poznámce, jestli tomu rozumím, pane poslanče?

 

Poslanec Petr Pávek: Paní kolegyně prostřednictvím pana předsedajícího, já jsem to netvrdil, já jsem položil otázku, tak mi nepodsouvejte lži.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nemám žádnou faktickou poznámku. Řádně přihlášen je pan poslanec Martin Kupka a s přednostním právem pan ministr Staněk. Takže nyní ministr kultury vlády České republiky. Pane ministře, máte slovo s přednostním právem.

 

Ministr kultury ČR Antonín Staněk Děkuji, pane předsedající. Omlouvám se panu poslanci Kupkovi vaším prostřednictvím, že jsem ho ještě odsunul o jedno místo. Možná po mém vystoupení to bude ještě o celou řadu dalších faktických poznámek. Nicméně mi nezbývá než konstatovat několik málo skutečností.

Když jsem paní poslankyni a hejtmance Vildumetzové podepisoval návrh tohoto zákona, činil jsem tak v plném vědomí a svědomí, ale i ve svatém nadšení v okamžiku, kdy jsem byl médii bombardován za kumulaci funkcí, že jsem si dovolil být v daném okamžiku primátorem města Olomouc a současně poslancem a pak ještě k tomu všemu ministrem.

Já musím říci, že nikdy nikdo z novinářů se mě neptal na to, jak vykonávám svoji práci, neptal se na to ani mých kolegů. Pakliže jo, tak se ptali vždy jen způsobem - zvládá, nezvládá, co udělal, neudělal. Prostě evidentně tady nejde o to, jestli při kumulaci funkcí zvládáte svoji práci, ale jde tu pouze o jednu jedinou věc, a to o peníze.

Opravdu, celá tato debata není o ničem jiném než vyvolat džina z láhve, o závisti a závisti. Myslím si, že je tady spousta lidí, kteří kumulují funkce, a všichni velmi dobře vědí, že je to na úkor rodiny, na úkor celé řady dalších věcí, že to opravdu není o tom, že primárně nám jde o peníze. I z toho důvodu musím říci, že k tomu, že řekněme nemohu stáhnout ten podpis pod zákon, ale že ho nepodpořím, to rozhodla pro mě důležitá věc, a to opravdu nechutné debatování novinářů o tom, na co dám nebo nedám své finanční prostředky, které jsem řádně a objektivně získal.

Ano, řekl jsem, že to dám na charitu. Ale my všichni víme, že je řada charitativních projektů, které jsou perfektně marketingově zvládnuté, které dostávají poměrně velké finanční prostředky, a já jsem se chtěl skutečně objektivně rozhodovat o tom, kterému projektu, možná méně významnému, to dám. A nikde jsem neřekl, že to dám během jednoho roku. Mám tři čtyři roky. Každý z nás podporuje celou řadu charitativních činností, ani si nebereme od toho dohodu, protože prostě tam dáte tisícikorunu, tam dáte dva tisíce, ani si to nepřiznávám do daňového přiznání, aby mi z toho vrátili ještě daň. Prostě dělám to přirozeně a normálně. Každý z vás může říct, za vámi chodí lidé - můžete podpořit, můžete přidat na ples, zda můžete dát tam... Ano, vědí, že ty peníze máme, tak tam ty peníze dáme.

Ale to, co se dělo s novináři, že jsem si dovolil uvést - a já jsem to uvedl objektivně, na co jsem ty peníze dal, a oni kádrovali, jestli je to správně, nebo špatně, jestli jsem měl dát víc, měl dát méně, měl jsem to dát tento měsíc, nebo příští měsíc. Vždyť o co jde? Jde jenom o dehonestaci nás politiků, jde o to, aby nás ukazovali před všemi lidmi ve světle, že jsme to my, kteří hromadíme ty peníze. To je jediný záměr. Je to prostě hra na závist. A tuhletu hru já odmítám hrát.

Takže omlouvám se, paní poslankyně prostřednictvím pana předsedajícího, ale tento zákon nepodpořím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru kultury vlády České republiky Staňkovi za jeho vystoupení. Nyní ještě před kolegou Martinem Kupkou s faktickou poznámkou pan poslanec Válek. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Já budu hodně stručný. Když to tak poslouchám, tak jsem si vzpomněl na ten rok 1989, jestli si vzpomínáte, na to slavné vystoupení Milouše Jakeše: "Ta Zagorová! Já neříkám, to je hodná holka, ale víte, kolik ona bere?" Tak čekám, kdy s tím někdo přijde. (Potlesk a smích.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Martin Kupka, připraví se řádně přihlášený poslanec Václav Klaus. Pane poslanče, došlo na vás, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kupka: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, milé dámy, vážení pánové, Sněmovna učí i vytrvalosti a trpělivosti, tak jsem se dočkal, po více než hodině. Já se pokusím přinést také několik podstatných argumentů, proč ten zákon a jeho schválení pokládám za špatný krok.

My se všichni shodujeme na tom, že Česká republika má zbytečně mnoho paragrafů, že jich přibývá stále neúměrně a že tohle je jedna z věcí, která představuje i reálnou překážku pro to, aby se lidem v České republice dařilo lépe. My ve svém programu máme jasně to, že budeme proti každé zbytečné regulaci. Tohle je konkrétní, jasný, prokazatelný příklad úplně zbytečné regulace. Fakt si nemůžeme myslet, že paragrafy mají vyměnit odpovědnost. A tohle je další krok, přestože samosprávy mají nástroje, jak se s tím vypořádat, rozhodování o tom, jestli politik bude uvolněný, nebo neuvolněný, a v rámci neuvolněné funkce mohou dále rozhodovat o výši té odměny. Takže tady jsou reálné nástroje, jak se s problémem kumulace odměn vypořádat a jak to udělat tak, aby to samozřejmě především odpovídalo dohodě v tom samosprávném orgánu. Nevidím v tom žádný problém.

To, proč se do toho předkladatelé zákona pouštějí, má opravdu zejména osobní důvody. Ale přijímat zákony pro takové konkrétní osobní důvody prostě není dobrý recept.

Říkáme, že to je zbytečná regulace. Každá regulace, která je nad míru, která navíc bude dublovat jinou možnost rozhodování, je přece i pro další zahlcování a zamlžování právního řádu škodlivá. Tak volám i pro tento konkrétní důvod k tomu, abychom tuto normu nepřijímali.

Zazněla tady celá řada důležitých argumentů, že se i z té debaty stalo rejdiště těch, kteří chtějí znovu vyvolávat závist a zbytečně štvát proti politikům. Ano, je to populistická písnička, možná zabírá, ale ve výsledku bude mít pro další vývoj české politiky jednoznačně kontraproduktivní efekt. Protože to, o co běží jak v politice celostátní, tak v politice komunální, je přece také neztrácet kontakt s běžným životem. A ubezpečuji vás, když tady zaznívalo, že je jasné, že si mohou starostové přinášet do své starostovské praxe zkušenosti z Poslanecké sněmovny, tak já také říkám, že obráceně starosta, hejtman si přináší ze své práce důležité zpětné podněty pro práci v Poslanecké sněmovně. A stejně tak to přece platí pro všechny lékaře a učitele, kteří se tady také věnují práci na zákonech a snaží se zohlednit to, co poznali třeba ve škole nebo v nemocnici, pro to, aby zákony byly kvalitnější. V tom směru je přece jejich praxe a ten kontakt s životem nejen věcí vítanou, ale dokonce velmi, ale velmi užitečnou pro to, abychom přijímali kvalitnější zákony. A tady se mnohokrát ukázalo, že právě přístupy starostů, přístupy lidí z konkrétní praxe jsou pro to, aby vznikaly lepší zákony, jednoznačně důležitým nástrojem a důležitou oporou.

Já zkusím i několik jasných shrnutí, proč bychom tu zákonnou normu přijímat neměli.

Tady zaznělo několikrát, a tohle je spíš souhrn, že se ocitá v situaci, kdy v zásadě způsobí retroaktivitu zákona. Protože ti, kteří jsou v tuto chvíli ve funkcích, ve svém funkčním období, tak do toho funkčního období vstupovali s nějakou znalostí a platností zákonů a teď se v průběhu zápasu mají podmínky měnit. To je nepřípustné a je to nepochybně protiústavní, protože v tomhle případě prostě se podmínky běhu měnit nemají.

Další podstatná věc, která také svědčí o špatné kvalitě předkládané novely, předkládané úpravy zákonné, je to, že je disproporční. Zaznělo tady jasně, že v případě těch, kteří jsou neuvolněni pro funkci, dává nařízení vlády limit 60 %. V tomto případě uvolněných politiků by to bylo 40 %. Proč? Jaké jsou k tomu důvody? Co k tomu navrhovatele vedlo?

Další podstatná otázka spočívá také v tom, že budou disproporční podmínky pro ty, kteří jsou aktivní na úrovni krajské a na úrovni komunální. To je přece také konkrétní, věcný důvod, proč bychom ten zákon v žádném případě přijímat neměli.

A několikrát tady také zaznělo, jaký je ekonomický efekt. Naprosto nevýznamný! Z hlediska toho, jak mají fungovat i třeba malé obce a malá města. Tohle nebude určovat do budoucna to, jak se budou kvalitně rozvíjet a do čeho budou schopny investovat peníze. Tohle je opravdu předkládaný návrh úplně zbytečný, redundantní a škodlivý i v tom směru, že znovu jenom zahlcuje český právní řád, vytváří novou, zbytečnou regulaci a přináší lidem, protože starostové i poslanci pořád zůstávají občany České republiky, tak jim to přináší do života zbytečná další omezení, která nepotřebujeme. Mají dost odpovědnosti k tomu, aby se rozhodovali na základě své úvahy a svého svědomí.

Děkuji mnohokrát za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Martinu Kupkovi. Nyní pan poslanec Ondřej Benešík s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Václav Klaus. Máte slovo, pane poslanče, k faktické poznámce.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Děkuji za slovo. Já mám také ještě jednu zkušenost. Neuvolněný funkcionář, pokud ve funkci skončí, tak nebere odstupné. Já se ptám, zdali funkcionář, který zůstane v uvolněné funkci s takto redukovaným platem, bere odstupné. To je poměrně zásadní.

Ještě bych chtěl říct, že samozřejmě zjišťuji, jak to bylo v roce 2014, ale opravdu se zdá, že jsem ten plat nepobíral v souladu se zákonem.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan poslanec Leo Luzar s faktickou poznámkou a stále čekající Václav Klaus. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, zaznělo tady hodně slov o tom, jak je důležitý přenos informací, jak je dobré, že starosta, hejtman, zastupitel může předávat nebo přenášet své zkušenosti tady na půdu Poslanecké sněmovny, do Senátu, a jak je to prospěšné pro všechny. Ale proč tady tuto výhodu mají mít jenom někteří? Já jsem poslanec Moravskoslezského kraje. Já bych byl velice rád dneska na Zastupitelstvu Moravskoslezského kraje a nemám tu možnost na tom zastupitelstvu být na rozdíl od jiných kolegů, kteří to zastupitelstvo přímo řídí a svolali ho na dnešek. A prostě mě to mrzí, že nemůžu čerpat ty informace ze svého kraje. Bavme se prostě i o této rovině věci, která tady v tomto návrhu je úplně pominuta, že my jsme přece z těch krajů, každý z vás, a já nevěřím, že tady není poslanec kraje, který by řekl "mně je jedno, co se na tom kraji probírá, jaká témata tam jsou, mně to jenom řeknou a já to tady přenesu". To je rovina, která tady vůbec nezazněla, a mě osobně to mrzí. Buď mějme rovné podmínky a budeme se účastnit všichni těch zastupitelstev a čerpejme ty informace, anebo nepoužívejme ten argument tady, jak je to přínosné pro některé, kteří tu funkci mají zdublovanou a můžou tady přenášet informace, a nám ostatním je to upřeno, protože dáváme přednost tomu vykonávat na sto procent práci tam, kde jsme byli zvoleni, a sami víme, že prostě časově to nejsme schopni zvládnout, sedět na dvou židlích. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Václav Klaus, řádně přihlášený do rozpravy. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Klaus: Dobrý den, dámy a pánové. Já se omlouvám, že vás ještě dneska chvíli zdržím. Má to několik důvodů. Jeden z nich je, že já jsem bytostně přesvědčen, že to, že ten legislativní proces je zdlouhavý, je dobře. Protože kdybychom pracovali tak jako lidé v soukromém sektoru, tak nahrneme na ty občany 700 zákonů během měsíce a ta republika to nevydrží. Takže čím déle se tady lidé dohadují třeba i o nesmyslech, tak je to dobře.

Shrnu dnešní den. Zaznamenal jsem s potěšením, že máme dva české zákony a jednu implementaci. Takže jsme přijali národní agenturu pana Hniličky, ten sport, potom jsme přijali cizince, což byla evropská implementace. Já jsem to už včera tady nechtěl dále jitřit, nicméně jsem se rozhodl, že už nikdy nepodpořím žádný implementační zákon za těch dva a půl roku, co tady ještě budu dřepět. A abych vám to řekl konkrétně, ještě k tomu včerejšku, až budete příště chodit po té kampani a něco slibovat těm voličům a říkat jim, jak je budete zastupovat a co dělat, tak jim nelžete a řekněte jim: No, z 60 % budu hlasovací automat a budu jak ovečka zdvihat ruku pro zákony, co sem přiletí, a ze 40 % budu jednat podle svých preferencí a toho, co vám slibuji.

A teď aby mi nebylo odebráno slovo, se už konečně dostanu k zákonu o obcích, který právě projednáváme. Musím říct, že podle mě má tento zákon zejména špatný název, protože podle mě by se měl jmenovat Předvolební slib hejtmanky Vildumetzové a jeho konotace. Čili je to trošku zmatečné. Ale já nejsem takový sněmovní jurista, abych to mohl rozporovat. Řeknu jako tradičně něco jiného než ostatní poslanci. Řeknu vám takovou vizi, jak by to mělo vypadat. Já budu hlasovat proti - samozřejmě s celým klubem - tomuto zákonu, ale řeknu vám takovou vizi, jak já to cítím.

Stát by měl být silný a malý. Já například si velice vážím spousty senátorů, myslím, že Senát je politicky daleko lepší, zejména v minulém volebním období, ale i teď, nebo daleko víc s ním souzním. Nicméně podle mě žádnou pojistkou demokracie není. Kdyby nebyl, mohli bychom se přesunout do té daleko hezčí budovy. Myslím, že by bohatě stačilo 100 poslanců pro takhle malou republiku. Protože takoví ti výrazní poslanci, jako pan poslanec Kalousek a další, těch není dohromady ani 100 a spousta lidí je tady, aby tady jenom zasedávala tu židli a dohlasovávala. Myslím si, že zákonů by mělo být tak málo, že ti poslanci by klidně mohli normálně pracovat, jednou za dva měsíce přijet a probrat během čtyř pěti dnů tu agendu a zase se slavně vrátit do regionů, kde by byli vážení pracující občané, přijeli by, snížili by daně a zase by odjeli, tady by zasedal jenom nějaký stálý výbor.

Takže to je asi taková vize, jak bych to já rád viděl. Je to samozřejmě disjunktní s tím, co právě projednáváme. Každopádně budu hlasovat proti. Děkuji. (Komentáře z pléna.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Václavu Klausovi. Požádám sněmovnu o klid. Máme tady ještě faktickou poznámku pana poslance Pavla Bělobrádka... Pane předsedo, ještě než vám udělím slovo, tak bych rád, aby byl dostatečný klid... Prosím (Posl. Bělobrádek: Děkuji, pane předsedající.), máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji, pane předsedající. Omlouvám se, že jsem nepočkal, až domluvíte.

Já doufám, že orgánům činným v trestním řízení a všem aktivistům protikorupčním neuniklo, že se tady poslanec přiznal k tomu, že porušil zákon a jako asi raritně okradl sám sebe a protizákonně si nenechal vyplácet to, co mu přináleželo ze zákona. Já myslím, že by to nemělo uniknout pozornosti, a uvažuji, jestli na Ondřeje Benešíka za to, že si protizákonně nenechal vyplácet plat a že jeho obecní zastupitelstvo porušilo zákon a nevyplatilo mu ani korunu za to, že dělal poslance a zároveň starostu, tak za to, že dělal starostu, nic nedostal. Tak jen aby to tady nezapadlo, protože myslím, že to je docela unikátní, aby okradl starosta sám sebe.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Tím jsme vyčerpali diskusi. Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Budeme hlasovat o procedurálním návrhu pana poslance Mariana Jurečky, protože v rozpravě ve třetím čtení padl návrh podle § 95 odst. 2 na opakování druhého čtení. Zazvoním. Už jsem vás jednou odhlašoval, teď vás odhlásím znovu, požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami.

Jakmile se ustálí počet přihlášených, dám hlasovat. Mezitím ještě přečtu omluvu došlou předsedovi Poslanecké sněmovny. Omlouvá se pan poslanec Vít Rakušan od 16.30 hodin z důvodu jednání v Libereckém kraji až do konce jednacího dne. Ještě jsou tady další přihlášení, ještě jednou zagonguji.

 

Opakuji, že ve třetím čtení v rozpravě podle § 95 odst. 2 padl návrh na opakování druhého čtení. O tom rozhodneme bezprostředně. Než bychom postupovali, vyzval bych zpravodaje.

Rozhodneme v hlasování číslo 255, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro opakování druhého čtení. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 255, z přítomných 170 pro 54, proti 85, návrh nebyl přijat.

 

Ptám se tedy, jestli je zájem o závěrečná slova. Paní zástupkyně navrhovatelů, pan zpravodaj? Není tomu tak. V tom případě budeme pokračovat.

 

Ještě předtím než dám slovo zpravodaji, aby nás seznámil s procedurou hlasování, mám tady návrh, který už provedeme se zpravodajem, a to je návrh na zamítnutí návrhu zákona. Ano? Je tomu tak.

Čili na začátku třetího čtení hlasujeme návrh na zamítnutí, které rozhodneme v hlasování číslo 256, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro návrh na zamítnutí. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 256, z přítomných 173 pro 48, proti 81 poslanec. Návrh nebyl přijat.

 

V tom případě žádám zpravodaje garančního výboru pana poslance Ivana Bartoše, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil stanoviskem garančního výboru. O totéž požádám potom předkladatelku. Pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Já vám děkuji za slovo, pane předsedající. Chtěl bych vás tedy seznámit, jak zde zaznělo, s procedurou, o které rozhodl garanční výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj. A ten doporučuje Poslanecké sněmovně ve třetím čtení o návrzích podaných k návrhu zákona podle sněmovního tisku 273/3 hlasovat v následujícím pořadí. Nezazněly žádné legislativně technické návrhy, ta procedura je velmi jednoduchá.

O tom prvním návrhu na zamítnutí jsme již rozhodli, takže hlasování je následující: Společně bychom hlasovali o bodu A a C, oba jsou z dílny SPD a hovoří - já to jenom krátce ještě řeknu a pak to zopakuji při samotném hlasování - hovoří o té nulové verzi, že by zastupitel nepobíral v té druhé funkci žádnou odměnu. Pokud by bylo A a C schváleno, následující B1 je nehlasovatelné. Návrhy, které jsou B1, B2 a B3, ty by se hlasovaly zvlášť. To jsou návrhy poslance Jakuba Michálka. Návrh B1 přesouvá tu rovinu, hovořili jsme tady o tom i ve vztahu kraj a obec, hovoří o těch 0,4 odměny pro obce a kraje. Návrh B2 zavádí - u veřejného funkcionáře řídicího kontrolního orgánu by neměla přesáhnout odměnu 30 tis. korun ročně a je tam to cross vysílání do těch řídicích orgánů, které jsou pod jinou, třeba městskou částí. A poslední návrh B3, ten hovoří, že by se tento zákon vztahoval i na prezidenta České republiky. Následně bychom hlasovali o zákonu jako o celku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Je nějaká připomínka k proceduře? Není tomu tak.

 

O proceduře hlasování rozhodneme v hlasování číslo 257, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 257, z přítomných 176 pro 173, proti nikdo, návrh byl přijat. Tak první návrh, pane zpravodaji.

 

Poslanec Ivan Bartoš: První návrh, jaký jsem uvedl, je společné hlasování o návrzích A a C. Je to ona nulová odměna při výkonu té druhé volené funkce. Stanovisko výboru pro veřejnou správu je nedoporučující.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní navrhovatelka? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 258, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 258, z přítomných 177 pro 24, proti 88, návrh nebyl přijat. Další návrh?

 

Poslanec Ivan Bartoš: Další návrh je tedy B1 předkladatele Jakuba Michálka. To je ta 0,4 odměna, která se posouvá i do Zastupitelstva města Prahy na tu nižší úroveň. Rozšiřuje to tedy nad rámec senátor, poslanec a další funkce, ale posouvá to i do té úrovně. Stanovisko výboru pro veřejnou správu je nedoporučující.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní navrhovatelka? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 259 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 259, z přítomných 177 pro 24, proti 92, návrh nebyl přijat. Další návrh?

 

Poslanec Ivan Bartoš: Následuje hlasování o pozměňovacím návrhu B2. Předkladatelem je Jakub Michálek. U veřejných funkcionářů by odměna členů řídicího kontrolního orgánu neměla přesáhnout 30 tis. korun ročně a hovoří o tom cross vysílání do řídicích orgánů, které nejsou přímo podřízeny. Stanovisko výboru pro veřejnou správu je nedoporučující.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní navrhovatelka? (Neutrální.)

Zahájil jsem hlasování číslo 260. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 260, z přítomných 177 pro 24, proti 82, návrh nebyl přijat. Další návrh?

 

Poslanec Ivan Bartoš: Poslední pozměňovací návrh je pozměňovací návrh B3. Předkladatelem je Jakub Michálek. Jedná se o zařazení prezidenta republiky do výčtu veřejných funkcionářů ve smyslu zákona o střetu zájmů. Stanovisko výboru je nedoporučující.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 261. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 261, z přítomných 177 pro 26, proti 108, návrh byl zamítnut.

 

Tím jsme vyčerpali všechny pozměňovací návrhy, pane zpravodaji?

 

Poslanec Ivan Bartoš: Ano a zbývá nám hlasovat o zákonu jako o celku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Omlouvám se, hlasování číslo 262 prohlašuji za zmatečné. A budu předkládat návrh na hlasování.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Jany Mračkové Vildumetzové, Ivo Vondráka, Heleny Válkové, Milana Poura, Petra Sadovského a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 273, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Rozhodneme v hlasování číslo 263, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 263. Z přítomných 166 pro 93, proti 40. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji paní zástupkyni navrhovatelů paní poslankyni Mračkové Vildumetzové, děkuji zpravodaji a končím bod číslo 110. Zároveň předám řízení schůze.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Dobrý den. Zahajuji projednávání bodu

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:47.




Přihlásit/registrovat se do ISP