(11.10 hodin)
(pokračuje Ťok)

V souladu s požadavky směrnice dochází zejména k úpravě základních podmínek provozu plavidel na vnitrozemských vodních cestách, procesu schvalování technické způsobilosti plavidel, vydávání osvědčení plavidel, podmínek pro zkrácení a prodloužení doby platnosti osvědčení plavidel a zřízení nové evidence osvědčení plavidel prokazující plnění harmonizovaných technických požadavků včetně zajištění předávání vybraných údajů do evropské databáze trupů plavidel a jejich výmazu.

Návrh zákona přináší i další změny přesahující rámec uvedené směrnice. Nejvýznamnější z těchto změn je zavedení povinnosti provozovatelů některých plavidel provozovaných na stanovených dopravně významných vodních cestách vybavit plavidlo zařízením pro sledování polohy a pohybu plavidel a zařízením pro zobrazování plavebních map a informací o poloze a pohybu plavidel. Zákonné zakotvení této povinnosti představuje další krok v postupném zavádění harmonizovaných říčních informačních služeb RIS v České republice.

K návrhu zákona byla uplatněna řada pozměňovacích návrhů. Lze shrnout, že Ministerstvo dopravy souhlasí se všemi pozměňovacími návrhy doporučenými v usnesení hospodářského výboru. Tyto pozměňovací návrhy zahrnují úpravu čerpání digitalizovaných fotografií a podpisů ze stávajících informačních systémů při vydávání průkazů způsobilosti; úpravu obětování věci ve společném nebezpečí; rozšíření působnosti Ministerstva dopravy a Státní plavební správy o činnosti týkající se prevence v oblasti bezpečnosti plavebního provozu; aktualizaci odkazu na unijní předpis; legislativně technické úpravy včetně změny data nabytí účinnosti - vše označeno jako pozměňovací návrh A - a úpravu vyjmutí převozních lodí z povinnosti vybavit je zařízením pro sledování polohy a pohybu plavidel se zařízením pro zobrazení elektronických plavebních map a informací o poloze a pohybu plavidel - to je pozměňovací návrh C, pozměňovací návrh pana poslance Bauera.

K ostatním pozměňovacím návrhům, což je konkrétně pozměňovací návrh paní poslankyně Matušovské pod písmenem B spočívající ve vypuštění novelizačního bodu upravujícího změnu podmínek pro prováděcí technických prohlídek plavidel stanovených v rozhodnutí o pověření právnické osoby, a pozměňovacímu návrhu pana poslance Kolovratníka, což je pozměňovací návrh D, kterým se navrhuje doplnit podmínku pro vydání rozhodnutí o pověření právnické osoby prováděním technických prohlídek plavidel spočívající v tom, že tato osoba má vlastní předpis upřesňující technické požadavky na stavbu a způsobilost pravidel, zaujímá Ministerstvo dopravy stanovisko negativní. K těmto pozměňovacím návrhům zaujal rovněž nedoporučující stanovisko hospodářský výbor.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi dopravy Danu Ťokovi a otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Ptám se, jestli se někdo hlásí z místa. Nikoho nevidím, mohu rozpravu ukončit. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova. Pane ministře? Paní zpravodajko? Není tomu tak. V tom případě přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Žádám zpravodajku garančního výboru, aby nás seznámila s procedurou hlasování, poté přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělila stanovisko výboru. Paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Květa Matušovská: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, nyní vám přednesu návrh procedury, kterou najdete pod sněmovním tiskem 195/4. Za prvé tam byly návrhy legislativně technických úprav, které nezazněly, takže o nich hlasovat nebudeme. Za druhé pozměňovací návrh A. Za druhé pozměňovací návrh B. Za třetí pozměňovací návrh C. Za páté pozměňovací návrh D. A za šesté, nebo za páté návrh zákona jako celku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, děkuji za návrh. Má někdo návrh na změnu procedury? Není tomu tak.

Můžeme o ní hlasovat, a to v hlasování číslo 83, které jsem zahájil, a ptám se, kdo souhlasí s navrženou procedurou. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 83, z přítomných 181 poslance pro 137, proti nikdo. Procedura byla schválena.

 

Můžeme se jí tedy řídit a hlasovat jednotlivé návrhy. Prosím první návrh, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Květa Matušovská: Pozměňovací návrh pod písmenem A, je to pozměňovací návrh schválený z hospodářského výboru. Jedná se tam o opravu odkazu na unijní předpisy, prevenci v oblasti bezpečnosti plavebního provozu, nějaké legislativně technické opravy. A jde tam také o digitalizaci dat a odloženou účinnost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Zpravodajka: Doporučuje. Ministr Ťok: Souhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 84 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 84, ze 180 přítomných 148 pro, proti nikdo. Návrh byl přijat. Další návrh?

 

Poslankyně Květa Matušovská: Další budeme hlasovat pozměňovací návrh pod písmenem B paní poslankyně Matušovské. Tady jde o pověřenou osobu, podmínky provádění technických prohlídek.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Zpravodajka: Nedoporučuje. Ministr Ťok: Nesouhlas.)

Zahájil jsem hlasování číslo 85 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 85, z přítomných 181 poslance pro 62, proti 86. Návrh nebyl přijat. Další návrh?

 

Poslankyně Květa Matušovská: Další pozměňovací návrh je pod číslem -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, ještě je požadavek z pléna na odhlášení. Odhlásil jsem vás všechny, požádám vás o novou registraci. Přihlaste se svými identifikačními kartami. A nyní prosím, paní zpravodajko, pokračujte.

 

Poslankyně Květa Matušovská: Další budeme hlasovat pozměňovací návrh pod písmenem C pana poslance Bauera. Je to vlastně problematika převozních lodí. Převozní lodě se vyjímají z povinnosti mít vlastně sledovací zařízení. A hospodářský výbor doporučuje.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, pan ministr? (Ministr Ťok: Souhlas.)

Zahájil jsem hlasování číslo 86 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 86, z přítomných 157 pro 155, proti nikdo. Návrh byl přijat. Další návrh?

 

Poslankyně Květa Matušovská: Další pozměňovací návrh, který budeme hlasovat, je pozměňovací návrh pod písmenem D. Je to pan poslanec Kolovratník a jedná se o pověřené osoby, povinnost mít vlastní předpis upřesňující technické požadavky na stavbu a způsobilost plavidel schválené plavebním úřadem. Hospodářský výbor doporučuje.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr? (Ministr Ťok: Souhlas.)

 

Poslankyně Květa Matušovská: Omluva! Hospodářský výbor nedoporučuje! Hospodářský výbor nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Takže stanoviska jsou stejná, nesouhlas jak z výboru, tak od pana ministra, abychom si to ujasnili.

Zahájil jsem hlasování číslo 87 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 87, z přítomných 160 pro 70, proti 70. Návrh nebyl přijat.

 

Tím jsme vyčerpali pozměňovací návrhy. Je tomu tak, paní zpravodajko?

 

Poslankyně Květa Matušovská: Ano a budeme hlasovat o návrhu jako celku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Přednesu návrh usnesení. "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládní návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 114/1995 Sb., o vnitrozemské plavbě, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 195, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahájil jsem hlasování číslo 88 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 88, z přítomných 162 pro 162 poslanců, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji zpravodajce a končím bod číslo 101. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP