(11.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Tím jsme vyčerpali diskusi. Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Budeme hlasovat o procedurálním návrhu pana poslance Mariana Jurečky, protože v rozpravě ve třetím čtení padl návrh podle § 95 odst. 2 na opakování druhého čtení. Zazvoním. Už jsem vás jednou odhlašoval, teď vás odhlásím znovu, požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami.

Jakmile se ustálí počet přihlášených, dám hlasovat. Mezitím ještě přečtu omluvu došlou předsedovi Poslanecké sněmovny. Omlouvá se pan poslanec Vít Rakušan od 16.30 hodin z důvodu jednání v Libereckém kraji až do konce jednacího dne. Ještě jsou tady další přihlášení, ještě jednou zagonguji.

 

Opakuji, že ve třetím čtení v rozpravě podle § 95 odst. 2 padl návrh na opakování druhého čtení. O tom rozhodneme bezprostředně. Než bychom postupovali, vyzval bych zpravodaje.

Rozhodneme v hlasování číslo 255, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro opakování druhého čtení. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 255, z přítomných 170 pro 54, proti 85, návrh nebyl přijat.

 

Ptám se tedy, jestli je zájem o závěrečná slova. Paní zástupkyně navrhovatelů, pan zpravodaj? Není tomu tak. V tom případě budeme pokračovat.

 

Ještě předtím než dám slovo zpravodaji, aby nás seznámil s procedurou hlasování, mám tady návrh, který už provedeme se zpravodajem, a to je návrh na zamítnutí návrhu zákona. Ano? Je tomu tak.

Čili na začátku třetího čtení hlasujeme návrh na zamítnutí, které rozhodneme v hlasování číslo 256, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro návrh na zamítnutí. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 256, z přítomných 173 pro 48, proti 81 poslanec. Návrh nebyl přijat.

 

V tom případě žádám zpravodaje garančního výboru pana poslance Ivana Bartoše, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil stanoviskem garančního výboru. O totéž požádám potom předkladatelku. Pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Já vám děkuji za slovo, pane předsedající. Chtěl bych vás tedy seznámit, jak zde zaznělo, s procedurou, o které rozhodl garanční výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj. A ten doporučuje Poslanecké sněmovně ve třetím čtení o návrzích podaných k návrhu zákona podle sněmovního tisku 273/3 hlasovat v následujícím pořadí. Nezazněly žádné legislativně technické návrhy, ta procedura je velmi jednoduchá.

O tom prvním návrhu na zamítnutí jsme již rozhodli, takže hlasování je následující: Společně bychom hlasovali o bodu A a C, oba jsou z dílny SPD a hovoří - já to jenom krátce ještě řeknu a pak to zopakuji při samotném hlasování - hovoří o té nulové verzi, že by zastupitel nepobíral v té druhé funkci žádnou odměnu. Pokud by bylo A a C schváleno, následující B1 je nehlasovatelné. Návrhy, které jsou B1, B2 a B3, ty by se hlasovaly zvlášť. To jsou návrhy poslance Jakuba Michálka. Návrh B1 přesouvá tu rovinu, hovořili jsme tady o tom i ve vztahu kraj a obec, hovoří o těch 0,4 odměny pro obce a kraje. Návrh B2 zavádí - u veřejného funkcionáře řídicího kontrolního orgánu by neměla přesáhnout odměnu 30 tis. korun ročně a je tam to cross vysílání do těch řídicích orgánů, které jsou pod jinou, třeba městskou částí. A poslední návrh B3, ten hovoří, že by se tento zákon vztahoval i na prezidenta České republiky. Následně bychom hlasovali o zákonu jako o celku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Je nějaká připomínka k proceduře? Není tomu tak.

 

O proceduře hlasování rozhodneme v hlasování číslo 257, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 257, z přítomných 176 pro 173, proti nikdo, návrh byl přijat. Tak první návrh, pane zpravodaji.

 

Poslanec Ivan Bartoš: První návrh, jaký jsem uvedl, je společné hlasování o návrzích A a C. Je to ona nulová odměna při výkonu té druhé volené funkce. Stanovisko výboru pro veřejnou správu je nedoporučující.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní navrhovatelka? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 258, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 258, z přítomných 177 pro 24, proti 88, návrh nebyl přijat. Další návrh?

 

Poslanec Ivan Bartoš: Další návrh je tedy B1 předkladatele Jakuba Michálka. To je ta 0,4 odměna, která se posouvá i do Zastupitelstva města Prahy na tu nižší úroveň. Rozšiřuje to tedy nad rámec senátor, poslanec a další funkce, ale posouvá to i do té úrovně. Stanovisko výboru pro veřejnou správu je nedoporučující.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní navrhovatelka? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 259 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 259, z přítomných 177 pro 24, proti 92, návrh nebyl přijat. Další návrh?

 

Poslanec Ivan Bartoš: Následuje hlasování o pozměňovacím návrhu B2. Předkladatelem je Jakub Michálek. U veřejných funkcionářů by odměna členů řídicího kontrolního orgánu neměla přesáhnout 30 tis. korun ročně a hovoří o tom cross vysílání do řídicích orgánů, které nejsou přímo podřízeny. Stanovisko výboru pro veřejnou správu je nedoporučující.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní navrhovatelka? (Neutrální.)

Zahájil jsem hlasování číslo 260. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 260, z přítomných 177 pro 24, proti 82, návrh nebyl přijat. Další návrh?

 

Poslanec Ivan Bartoš: Poslední pozměňovací návrh je pozměňovací návrh B3. Předkladatelem je Jakub Michálek. Jedná se o zařazení prezidenta republiky do výčtu veřejných funkcionářů ve smyslu zákona o střetu zájmů. Stanovisko výboru je nedoporučující.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 261. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 261, z přítomných 177 pro 26, proti 108, návrh byl zamítnut.

 

Tím jsme vyčerpali všechny pozměňovací návrhy, pane zpravodaji?

 

Poslanec Ivan Bartoš: Ano a zbývá nám hlasovat o zákonu jako o celku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Omlouvám se, hlasování číslo 262 prohlašuji za zmatečné. A budu předkládat návrh na hlasování.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Jany Mračkové Vildumetzové, Ivo Vondráka, Heleny Válkové, Milana Poura, Petra Sadovského a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 273, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou." ***




Přihlásit/registrovat se do ISP