(10.20 hodin)
(pokračuje Růžička)

A jelikož prodávám zbraně a měl jsem tam i prodavače, kterému bylo více jak šedesát let, tak se musel naučit pracovat s centrálním registrem zbraní, což je daleko složitější, a každý náboj a každou zbraň musel do toho centrálního registru vložit a pak popřípadě vytisknout oznámení o prodeji zbraně. I ten šedesátiletý člověk toto zvládl, tak nevím, o čem tady mluvíte. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Také děkuji. To jsou v tuto chvíli všechny faktické poznámky. Ne. Pan poslanec Adamec. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji, vážený pane předsedající. Paní ministryně, kolegyně, kolegové, mně to nedá. Už jsem tady včera říkal, že to prostě rozdělilo Sněmovnu i společnost. My jsme v druhém čtení a opět se vracíme na začátek díky tady vystoupení paní ministryně. Já tomu trošku nerozumím, proč nás tady popichuje svými vyjádřeními. Kdyby to nečinila, tak ta diskuse už by tady nebyla.

A porovnávat prodej zbraní s prodejem rohlíků, to je docela silný kalibr. Já tomu rozumím. Když chci prodávat flinty, náboje, to je trošku jiné odvětví a tam samozřejmě předpisy jsou úplně někde jinde.

A k těm vesnicím. Víte, já jsem na hospodářském výboru taky byl a ten pán z COOP mě opravdu překvapil - mírou netolerance, jak se tam choval, a skutečně, on to bere jako celek, velkou firmu. To není žádný drobný podnikatel. A když se podívám na vesnice, kdyby nebylo našich Čechů s vietnamským původem, v řadě případů na vesnicích opravdu vůbec nic není, a přesto i oni dneska vyžadují to, aby ty obce podporovaly. Něco tu je špatně. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Pan poslanec Votava s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče, vaše vystoupení.

 

Poslanec Václav Votava: Dobrý den přeji, dámy a pánové. Zaznívalo tady, že EET rozděluje společnost. Já bych spíše řekl, že rozděluje vlastní podnikatele a živnostníky. Já jsem tady v minulém volebním období měl tu čest být předsedou rozpočtového výboru a paní ministryně určitě ví, že jsem usiloval, nebo bojoval za to, aby bylo výjimek co nejméně. A ono to dopadá přesně to, co jsem říkal, jak to dopadne. Odsunula se třetí, čtvrtá vlna, také jsem s tím měl problém, protože si myslím, že se to mělo tehdy realizovat tak, jak to bylo naplánováno. Tehdy kolegové z KDU-ČSL si to vynutili. Ale abych se vrátil k tomu, proč to rozděluje vlastní podnikatele a živnostníky. Protože samozřejmě někdo výjimku má, někdo ji nemá. A ti, co ji mají, říkají: proč já musím a proč on nemusí? Přátelé, to se založila věc, která spíš rozděluje naše podnikatele a živnostníky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Děkuji za dodržení času a s faktickou poznámkou pan předseda Kalousek. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Jenom takový postřeh. Já jsem ze zdravotních důvodů na hospodářském výboru nebyl, ale jat podezřením, když jsem slyšel COOP, zeptal jsem se, zda zástupce COOP nebyl náhodou pan Zdeněk Juračka. Tak jenom malou vzpomínku.

Pan Zdeněk Juračka jako místopředseda Svazu obchodu a cestovního ruchu dramaticky lobboval na tripartitách 2007, 2008, 2011, 2012 za registrační pokladny a jakékoliv nástroje, které by pomohly řetězcům likvidovat malé prodejny. Z jeho pohledu já jsem tomu vždycky rozuměl, ale naše vláda byla vždycky proti, a tenkrát za sebou měla ještě vedení Hospodářské komory, které se zastávalo malých podnikatelů. Takže pokud si berete takovéto svědky, paní ministryně, tak promiňte, měla jste s sebou historického lobbistu za tyhle represivní nástroje, které zvýhodňují velké proti malým. A je to úplně - když se ptáte, za koho tady mluvíme, já bych to přirovnal k něčemu jako v zemědělství zastropování přímých plateb. Ano, samozřejmě, tady budeme - někteří, já to nebudu - mluvit za ty poctivé podnikatele, kteří budou chtít pro všechny stejně a budou chtít platby nezastropované. A pak tady budeme my, kteří se budeme prát za ty malé, kteří se snaží ze všech sil vzdorovat oligopolům, a ty to chtějí mít zastropované. A u EET to je něco podobného. Vy jste prostě vláda, která se snaží podporovat ty největší podniky také tím, že uvrhujete ty nejmenší do tvrdých a zbytečných represí. Samozřejmě že to pak v tržbách těm velkým nahrává. Vy mluvíte za ně, my mluvíme za ty malé. Je to aspoň přehledné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za dodržení času a prosím pana poslance Bělobrádka s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, prostřednictvím pana předsedajícího bych chtěl reagovat na zmínku pana kolegy Votavy.

Ano, sociální demokracie, hnutí ANO v minulé vládě navzdory tomu, co bylo uvedeno v koaliční smlouvě, porušovalo tuto koaliční smlouvu a prosazovalo, aby EET nastoupilo pro všechny. My jsme si do koaliční smlouvy dali, že to bude na vybrané typy, a vy jste porušovali koaliční smlouvu a my jsme tomu odolali, protože jsme chtěli, aby buď registrační pokladny, nebo EET bylo pouze tam, kde to dává smysl. Můžu doložit korespondenci s tehdejším předsedou vlády Sobotkou a tehdejším ministrem financí Babišem, kde jsme upozorňovali na to, že v některých případech to nemá smysl a v některých případech to je kontraproduktivní. I Ministerstvo financí, hnutí ANO potom na to reagovalo a ty návrhy, které původně odmítali a na které my jsme jasně upozorňovali, je to doložitelné, tak je nakonec akceptovali. Takže jenom když tady byla ta zmínka, bylo to porušení koaliční smlouvy a my jsme pouze dělali to, co v koaliční smlouvě bylo, kde bylo jasně napsáno, že to nebude pro všechny.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Děkuji za dodržení času. To jsou v tuto chvíli všechny faktické poznámky. Pokud se nikdo další nehlásí k faktické poznámce z místa, budeme pokračovat v obecné rozpravě, do které je písemně přihlášen pan poslanec Profant. Vaši přihlášku z místa si škrtnu. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Profant: Dobré dopoledne, vážení kolegové poslanci, vážená veřejnosti a zvláště pak paní ministryně, bohužel se budu muset trošku opakovat se svým příspěvkem z prvního čtení, protože se mi prostě odpovědi nedostalo. A myslím si, že jsou to problémy, které nelze ignorovat, zároveň jsou to bohužel problémy, které příliš nelze řešit pozměňovacími návrhy, jelikož přímo do legislativy nepatří a musí je řešit ministerstvo samo. To však podle mého názoru nečiní.

Vážení koaliční poslanci, znáte tento dokument? (Ukazuje publikaci.) Je to Digitální Česko, které psal pan Dzurilla, vládní zmocněnec pro digitalizaci vaší vlády. Tam se píší takové věci, jako že máme zabraňovat vendor lock-inu, tedy nežádoucí vazbě k jednomu dodavateli. Tam se píše, že máme mít kompetentní lidi, kteří se starají o informační systémy, kteří jim rozumějí. Naše lidi, zaměstnané tímto státem, nikoliv dodavatelskou firmou plnící zájmy dodavatelské firmy, jako je to v případě MPSV a resortu financí. Bohužel EET je toho typickým příkladem.

Pan premiér Babiš tady dvakrát zopakoval už ve Sněmovně, jak EET je úspěšný projekt eGovernmentu. Není. Je to jenom ukázka toho, jak lze moderní technologie zneužívat k šikaně vlastních obyvatel a nikoliv k prospěchu. Přitom je to tak snadné. Přitom i s EET by šlo udělat pozitivní kroky. Já stále nechápu, proč to nepojmete nějak pozitivně. To jste opravdu tak bez fantazie, že se neumíte povznést nad prostou kontrolu a přinést nějakou přidanou hodnotu? Něco, co by mohli ti podnikatelé ocenit? Ulehčit drobným podnikatelům? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP