(9.20 hodin)
(pokračuje Kolovratník)

Volební komise 16. dubna přijala usnesení číslo 116. V té první části na kandidáta za člena, který rezignoval do 5. dubna 2020, jsou navrženi Richard Němec s osmi nominacemi - pardon, omlouvám se. Tyto nominace Sněmovně postupuje dopisem ministr kultury Antonín Staněk.

Na první období jsou navrženi: pan Richard Němec s osmi nominacemi, Pavel Bednařík se šesti, Lubor Dohnal se čtyřmi a pan Vladimír Hendrich se třemi nominacemi.

V usnesení dále konstatujeme návrhy na volbu tří členů Rady na ono druhé období od 2. června 2019 na tři roky. Tato jména zatím nemusím číst, protože dnes z nich ještě vybírat nebudeme.

Tolik v úvodu k této volbě. Ještě jednou opakuji, že volební lístky dnes budou připraveny pouze k volbě jednoho člena na jedno funkční období, a to do 5. dubna 2020 za rezignující paní Zuzanu Kopečkovou.

Nyní prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu k navrženým kandidátům a také ke způsobu volby. Konstatuji, že zde volební komise navrhuje volbu tajnou a dvoukolovou.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Ptám se, jestli se někdo hlásí do rozpravy. Nikoho nevidím, tedy rozpravu končím. Ptám se, jestli máte zájem o závěrečné slovo, pane zpravodaji.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Ano, mám zájem o závěrečné slovo. Prosím, abychom byli v souladu s jednacím řádem, pane předsedající, o přerušení tohoto bodu, ale jestli byste to mohl formulovat, pokud Sněmovna souhlasí, jako přerušení do příští řádné schůze Poslanecké sněmovny, právě proto, že ta volba bude otevřená a budeme v ní pokračovat pak i ve druhé části.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobře. Takže já zde mám návrh na přerušení tohoto bodu do příští schůze. Jaký tedy bude postup hlasování v první části?

 

Poslanec Martin Kolovratník: Stačí to takto formulovat a poté otevřít další bod, protože tento bod bude hlasován tajným způsobem.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobře, děkuji. Zahajuji hlasování o přerušení tohoto bodu do další schůze. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 130, přihlášeno je 165 poslanců a poslankyň, pro 152, proti nikdo. Návrh na přerušení byl tedy přijat. Přerušuji tento bod.

 

Posuneme se k dalšímu bodu, což je

 

173.
Návrh Poslanecké sněmovny na volbu kandidátů
na členy Rady Ústavu pro studium totalitních režimů

Prosím, abyste se opět ujal slova, pane předsedo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. V Radě Ústavu pro studium totalitních režimů se jedná o volbu, kde kandidáty navrhuje Poslanecká sněmovna Senátu, který z nich vybírá. 19. března skončilo funkční období panu Zdeňku Bártovi. Ve dvou volbách v březnu Sněmovna volila a nezvolili jsme žádného z kandidátů. Byla tedy vyhlášena nová lhůta na nominace. Konstatujeme, že se uvolní další místo, a to 13. května, kdy bude končit člen Rady pan dr. Eduard Stehlík.

Volební komise obdržela vaše návrhy, přijala usnesení číslo 117. Návrhy jsou tři. Je navržen pan František Bublan za sociální demokracii, pan Jiří Padevět za STAN a Mikuláš Pešta za Piráty.

Zopakuji a připomenu - budou volná dvě místa, která bude obsazovat Senát z návrhů Poslanecké sněmovny. Je tedy možné, abyste vybírali v té volbě ze tří kandidátů teoreticky všechny tři. Můžete si vybrat jednoho, dva nebo tři kandidáty. Tato volba není tradiční dvoukolová, že bychom ji zužovali. To znamená, pokud by dnes nebyl zvolen nikdo nebo například pouze jeden kandidát, ti zbylí dva budou ještě postoupeni do druhého kola.

Nyní prosím, pane předsedající, o otevření rozpravy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano, děkuji. Otevírám rozpravu, do které nemám žádné přihlášky. Ptám se, jestli se někdo hlásí do rozpravy. Jestliže tomu tak není, rozpravu končím. Ptám se, jestli máte zájem o závěrečné slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Prosím ještě o jedno hlasování. V souladu s jednacím řádem volební komise navrhuje volbu tajnou a prosím o hlasování o tom, že volba bude tajná dvoukolová.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobře. Budeme tedy hlasovat o tajnosti volby.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tajnou volbu. Kdo je proti?

hlasování číslo 131 je přihlášeno 165 poslanců a poslankyň, pro 130, proti 21. Konstatuji, že návrh na tajnou volbu byl přijat.

 

Předpokládám, že to je vše. Přerušuji tento bod do vyhlášení výsledků tajné volby.

 

Jako další zde máme bod

 

174.
Návrh na volbu členů Dozorčí rady Vinařského fondu

Prosím, ujměte se slova, pane předsedo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Ve Vinařském fondu skončilo 23. ledna funkční období členovi panu Miroslavu Volaříkovi a 1. dubna funkční období panu Josefu Uhlíkovi. To první místo se Sněmovna pokusila zvolit, ale nebyla úspěšná, to znamená, že v tuto chvíli jsou neobsazená dvě místa v této radě.

Volební komise v usnesení č. 118 ze 16. dubna konstatuje následující návrhy poslaneckých klubů: Jiří Dušek za ANO, Kamil Prokeš za Piráty, Petr Ptáček za KSČM a Miroslav Volařík za TOP 09. Jsou to tedy čtyři kandidáti na dvě neobsazená místa.

Volební komise v tomto případě navrhuje tradičně volbu tajnou dvoukolovou a já prosím o otevření rozpravy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano. Otevírám rozpravu, do které nemám přihlášených. Ptám se, jestli se někdo hlásí z místa. Není tomu tak, tedy rozpravu končím. Prosím o závěrečné slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Já, pane předsedající, prosím nechat hlasovat o návrhu na tajnou volbu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já jsem vás odhlásil. Prosím, přihlaste se.

 

Zahajuji hlasování o tajné volbě. Ptám se, kdo je pro tajnou volbu. Kdo je proti?

hlasování číslo 132 je přihlášeno 152 poslanců a poslankyň, pro 126, proti 20. Návrh byl přijat, takže budeme hlasovat tajně.

 

To by mělo být vše. Přerušuji tento bod opět do vyhlášení výsledků.

 

Než otevřu další bod, seznámím vás s dalšími omluvenkami. Omlouvá se nám paní poslankyně Valachová z dnešního jednání z pracovních a rodinných důvodů, omlouvá se nám paní poslankyně Golasowská od 13.30 do konce jednacího dne z osobních důvodů, omlouvá se nám pan poslanec Jan Volný mezi 12.00 a 14.00 z pracovních důvodů, omlouvá se nám paní poslankyně Adamová ze zdravotních důvodů, omlouvá se nám pan poslanec Běhounek od 12 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů.

 

Nyní otevírám bod

 

175.
Návrh na volbu člena Rady České tiskové kanceláře

Prosím, pane předsedo, ujměte se slova.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Je to poslední volební bod. Rada České tiskové kanceláře, je to první volba, první kolo. Obsazujeme jedno místo, kdy 7. května 2019 skončí volební období členovi rady panu Vladimíru Cisárovi.

Volební komise obdržela ve stanovené lhůtě dva návrhy. Přijala je ve svém usnesení číslo 119. Sociální demokracie navrhuje paní Michaelu Marksovou Tominovou a poslanecký klub Pirátů navrhuje pana Josefa Šlerku. V usnesení konstatujeme také to, že pokud člen bude zvolen, tak jeho pětileté funkční období může začít nejdříve dnem 8. května 2019 z toho důvodu, že teprve den předtím končí období předchozímu členovi, panu Cisárovi.

Zvláštní zákon způsob volby nestanoví. I zde komise navrhuje volbu tajnou dvoukolovou a já, pane předsedající, prosím o otevření rozpravy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Otevírám rozpravu, do které nemám přihlášených. Pan poslanec Martínek se hlásí. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP