(10.50 hodin)
(pokračuje Bartošek)

A další věc - musíme vytvořit systém, s čímž přichází např. KDU-ČSL, aby ženy, které měly děti, byly bonifikovány i v důchodu. Lidovecký návrh, že za každé vychované dítě by měla žena v důchodu dostat pětistovku, vláda zamítla. To, co se také děje jako součást sociální nespravedlnosti, a dneska to vidíme, je, že je pár, který vychovává děti, a pak se stane to, že většinou muž z rodiny odchází, který si do té doby dělal kariéru, ženě zůstanou děti. To, že nebyla v práci, nemohla kariéru dělat, tím pádem je šizena na důchodu, a muž odchází a zakládá si novou rodinu, což je vůči těm ženám nespravedlivé. My jsme toto nabízeli jako řešení v minulé důchodové komisi a říkali jsme: musíme pamatovat na ženy, jsou to převážně a většinou ony, které se na úkor své kariéry věnují výchově dětí. A jak se jim odmění stát? Že je pak potrestá na důchodech.

To znamená, měli bychom mnohem víc naši politiku zaměřit i směrem k ženám, k tomu, že jsou to většinou ony, které na úkor kariéry vychovávají děti, a měli bychom mnohem intenzivněji zavádět do praxe věci, jako jsou např. home office, sdílené úvazky a další, aby se umožnilo rodičům, a především ženám, aby skloubili svůj profesní a rodinný život. A tato vláda skutečně nečiní dostatečné množství kroků, které by podporovaly ženy, a návrhy, s kterými přicházejí lidovci a řeší je, jsou zamítány jenom proto, že jsou opoziční.

Za lidovce mohu říct, že my jsme připraveni vytvořit smysluplnou dlouhodobou důchodovou reformu, která zajistí udržitelnost veřejných prostředků, aby v konečném důsledku nebyli postiženi ti, kdo důchody pobírají. V současné době se bavíme o generaci čtyřicátníků, kteří půjdou do důchodu, a jestliže nebudeme mít dostatek dětí a plátců do systému, tak ty peníze nebudou a nebude z čeho ty důchody vyplácet. A na to tato vláda odpověď nenašla. Já jsem přesvědčen, že je to zodpovědnost celé Poslanecké sněmovny a není to téma jednoho volebního období. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní ještě jednu faktickou poznámku pan poslanec Roman Sklenák a ještě jedna mi naskočila, pan poslanec Marek Benda, a pak teprve zatím v pořadí pan poslanec Kalousek. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji za slovo. Já jsem se přihlásil s faktickou poznámkou jako zpravodaj tohoto tisku a dovoluji si vás všechny upozornit, že projednáváme novelu zákona o důchodovém pojištění, která spočívá v tom, že přijmeme zákonnou úpravu tak, aby od příštího roku byl průměrný důchod 900 korun (?). Podle mého názoru v prvním čtení bychom se měli bavit o tom, jestli tato úvaha je správná, jestli předkladateli vrátíme návrh k dopracování nebo jej navrhneme k zamítnutí anebo jej pustíme dál a přikážeme výborům. Skutečně tu hodinovou rozpravu, kterou tady sleduji, není možné vnímat jako rozpravu, která by se týkala výhradně předložené materie. Takže prosím vás všechny, abyste se pokud možno drželi tohoto tisku a pane předsedající, dovoluji si zdvořile vám dát ke zvážení, jestli by v případě některých příspěvků nebylo namístě vést diskutující k tématu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji a nyní s faktickou poznámkou nejprve pan předseda Bartošek a následně pan předseda Mikuláš Ferjenčík.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo. Vaším prostřednictvím k panu poslanci Sklenákovi. Věřte, že moje poznámka a příspěvek byl k tomuto tématu. Já jsem přesvědčen, že důchody se mají zvedat, a moje otázka zněla: kroky, které tato vláda činí - máte zajištěno to, že směřují k tomu, aby byly dlouhodobě udržitelné veřejné finance? To bylo všechno, odpověď jsem nedostal.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Další faktická poznámka, pan poslanec Ferjenčík. Prosím.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěl jenom stručně reagovat na kolegu Sklenáka vaším prostřednictvím. Není možné oddělit debatu o zvyšování důchodů od debaty o udržitelnosti důchodového systému. To prostě fakticky není možné. To, že vy navrhujete pouze zvýšit důchody o necelých 200 korun oproti té valorizaci, která je přes 700 korun, na které je shoda naprosto v celé Sněmovně, protože to je v zákoně a nikdo ho nenavrhuje změnit, tak vy chcete přidat 200 korun, s tím a priori nikdo také nemá problém. Nicméně upozorňujeme na to, že vláda má hledat další příjmy státního rozpočtu pro zajištění financování důchodů v budoucnu. Je to úkol, který uložila Sněmovna, a já jsem se zeptal paní ministryně, co teda v této věci podniká, a zatím se mi bohužel nedostalo odpovědi. Ještě jednou tedy prosím o to, abych tu odpověď mohl dostat ještě v rozpravě, abych mohl případně reagovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní pan poslanec Miroslav Kalousek do obecné rozpravy, navíc s písemnou přihláškou a i s přednostním právem. Tak prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Dovolte i mně, abych se přímo ohradil proti vystoupení pana zpravodaje Romana Sklenáka, ve vší úctě a přátelství, ale skutečně ohradil. Jeho vystoupení: teď se pojďme bavit o tom, o kolik zvýšíme důchody na příští rok, a nedávejme to do souvislosti s dlouhodobou udržitelností, to k tomu vůbec nepatří - no to zobrazuje typický sociálně demokratický přístup k rozpočtové odpovědnosti. Dnes ještě buďme veselí ve svojí bílé posteli, co bude zítra, kdožpak ví, zítra si lehneme do rakví.

Ale odpovědné rozpočtování nespočívá v tom, jak mi to vyjde příští rok. Odpovědné rozpočtování spočívá v tom, jak udržitelné je to na několik budoucích generací. A vláda dobře ví, jak je to udržitelné. Myslím, že jsem už včera zmínil, jak se pan premiér rozhořčoval nad predikcí Národní rozpočtové rady o udržitelnosti veřejných rozpočtů zejména v oblasti povinných pojistných. My jsme dnes na rozpočtovém výboru projednávali konvergenční program a doporučuji každému poslanci minimálně kapitolu 5 tohoto konvergenčního programu, protože tam vláda sama predikuje udržitelnost veřejných pojistných - a myslím si, že naprosto přesně, tomu se nedá nic vytknout. A já vám z toho ocituji jenom několik vět: Očekáváme, že do roku 2030 bude saldo relativně stabilní na úrovni kolem minus 0,3 % HDP. V dalším období se bude saldo zhoršovat a klesne kolem roku 2060 až téměř k minus 4 % HDP.

Kolik bude minus 4 % HDP v letech 2050-2060, nevíme, ale kdybychom to vzali na dnešní relace, tak minus 4 % by bylo 200 mld. deficitu jenom na důchodovém účtu. Vláda to ví, vláda si je toho vědoma, ví, že ten problém začíná už v roce 2030. Nedělá vůbec nic.

Pokračujme dál. Pokračujme dál v tom, jak vláda sama vidí udržitelnost důchodového účtu. To znamená, říká: Mezi lety 2050 až 2060 minus 4 %, nedojde-li k nějaké zásadní změně. A k tomu dodává: Dochází tak k citelnému zhoršení oproti minulé projekci - minulá projekce se dělala v roce 2015 - kde saldo těsně před koncem projekce kleslo na minimální úroveň necelých 2 %.

Takže mezi rokem 2015 a 2018 se ta projekce dvojnásobně zhoršila z minus 2 % na minus 4. A i tady vláda ví a píše, proč se dvojnásobně zhoršila. Saldo penzijního systému nejvíce zhoršuje zastropování důchodového věku, tam je ten dopad zhruba 1,6 procentního bodu, a změna valorizačního vzorce, kde ten dopad je zhruba 0,3 procentního bodu. Opět, kdybychom to převedli do dnešní relace, tak zastropováním na 65 let zhoršila vláda, která o tom zastropování rozhodla, deficit zhruba o 75 mld. a změnou valorizačního vzorce zhruba o 15 mld. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP