Úterý 18. června 2019, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Tomio Okamura)

244.
Financování sociálních služeb - reálná situace

Prosím, aby se slova ujal navrhovatel tohoto bodu poslanec Marek Výborný, který, bude-li souhlasit, se zároveň stane i jeho zpravodajem. Souhlasíte, pane poslanče? Máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážená paní ministryně, vážená vládo, kolegyně, kolegové, samozřejmě se omlouvám panu senátorovi za to přerušení předchozího bodu, ale usnesení Sněmovny takto bylo na základě i dohody napříč poslaneckými kluby. Ten bod, který máme zařazený teď napevno, financování sociálních služeb, považujeme skutečně za závažný a já bych byl rád, kdyby to jednání bylo velmi krátké a kdyby nám vláda, potažmo paní ministryně, jasně naznačila kroky, které je vláda připravena učinit.

Dovolím si tady stručnou rekapitulaci. Na schůzi Poslanecké sněmovny 30. května 2019 jsme projednávali - byla to mimořádná 31. schůze Poslanecké sněmovny - jsme celé téma velmi dlouze diskutovali a na závěr pak přijali konkrétní usnesení. První z nich ukládalo prostřednictvím vlády Ministerstvu práce a sociálních věcí a Ministerstvu financí v termínu do 7. června předložit Poslanecké sněmovně návrh k dofinancování sociálních služeb pro rok 2019 ve výši 2 miliardy korun. Toto usnesení vláda, potažmo obě dvě ministerstva, naplnila a 7. června 2019 zde paní ministryně - obě dvě - vystoupily, krátce předtím si uspořádaly tiskovou konferenci, kde se téměř objaly, slíbily si, že pojedou společně na dovolenou a oznámily, že sociální služby v České republice jsou zachráněny.

Je potřeba, bohužel, nyní a nikoli v tom časovém presu pátečního odpoledne a času půl druhá říci, jaká je skutečná reálná situace. Proto ten bod zní "reálná situace". Ta je taková, že obě dvě ministerstva, jak Ministerstvo práce a sociálních věcí, tak Ministerstvo financí, skutečně našla ve svých rezervách, každé ministerstvo, po půlmiliardě korun, a tyto prostředky mají v nejbližší době doputovat na jednotlivé kraje přesně podle přerozdělovacího klíče a kraje těmito prostředky budou disponovat jak pro své příspěvkové organizace, tak pro další poskytovatele sociálních služeb v rámci neziskového sektoru a samozřejmě také pro obce, protože to jsou často také poskytovatelé sociálních služeb - zřizují domovy pro seniory - a další zařízení a instituce poskytující sociální služby.

Nicméně, a to je to jádro problému a to je ten důvod, proč tady skutečně mohu říci, že tato Sněmovna byla, když to řeknu velmi eufemisticky, obalamucena vládou, potažmo jednou i druhou paní ministryní - to jádro pudla se skrývá v další 1,5miliardě, protože tady to vyznělo tak, že vláda vlastně splnila nad očekávání a nad rámec, nad rámec toho, co bylo požadováno, protože kromě té 1 miliardy, tu nikdo nerozporuje, přináší další 1,5 miliardy.

A už tady nezaznělo jednak, že tato 1,5miliarda je určena na tři roky, na tříleté financování, to znamená, že když to vezmeme kolem a kolem a podělíme, tak zjistíme, že tedy to je 1,5 miliardy, i kdyby to takto krásně mělo být z těch individuálních projektů, a já chápu, že paní ministryně bude argumentovat, že je tady možné zrychlené čerpání a že z té 1,5 miliardy to lze zaflikovat už v roce 2019, ale já to považuji za hrubě nesystémové, protože není přece možné tady jakýmkoliv způsobem sanovat povinnost státu tím, že budeme tyto finanční prostředky čerpat z evropských fondů a tímto způsobem řešit neschopnost vlády a neschopnost ministerstva, respektive obou dvou ministerstev, ty finanční prostředky skutečně nalézt.

A ten zásadnější problém ještě. I kdyby tedy přistoupili na tu argumentaci, která tady zazněla, a přistoupili na to, že 1,5 navíc v rámci individuálních projektů kraje dostanou, tak - a prosím pěkně, to je argumentace, která zazněla z Asociace krajů České republiky od radních a náměstků, kteří se věnují sociálním službám, a je to argumentace, kterou si můžete dočíst na webových stránkách jednotlivých krajů, kde jsou hejtmani za hnutí ANO, kde jsou hejtmani za sociální demokracii a další, je to tam jasně popsané, a když se podíváte i do prohlášení, které podepsali tito zástupci krajů jednotlivých, tak to je naprosto zřejmé - 1,5 miliardy z individuálních projektů lze použít pouze na financování programů, které souvisí se sociální prevencí. A abych byl naprosto přesný, tak vám tady odcituji, o jaké sociální služby se jedná. Jsou to azylové domy pro rodiče s dětmi, azylové pro jednotlivce, azylové domy kombinované, domy na půl cesty, osobní asistence, podpora samostatného bydlení, sociálně terapeutické dílny, intervenční centra, sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi a sociální rehabilitace. Tečka. Čili žádná další pobytová zařízení typu domovů pro seniory a podobně tam skutečně nenajdete. Čili zde je evidentní, že ta 1,5miliarda ten problém v žádném případě neřeší. A pokud tedy kraje si to rozpočítaly, tak já tady uvedu konkrétní čísla. Moravskoslezskému kraji dneska chybí 418 milionů korun, kraji Pardubickému po tom započtení - protože i kdyby použili ty peníze na ty individuální projekty, tak je mohou použít maximálně ve výši 17 milionů korun a bude chybět dalších 40 milionů korun. Čili prostě to, co tady bylo prezentováno, bohužel, bohužel není, není pravda.

A co to znamená, respektive co to způsobí? To, že vláda našla zatím jednom 1 miliardu korun, způsobí to, že ten problém se odsunul ze začátku září na začátek listopadu. A ta jednotlivá zařízení, ať už to jsou domovy pro seniory, domovy pro matky s dětmi a tak dále, mohli bychom pokračovat dál a dál, pro ty, kteří se o sebe nemohou sami postarat, pro hendikepované, hrozí ten problém na začátku listopadu. Ředitelé buď budou muset propouštět a ještě se budou muset klepat, aby nezačalo pořádně mrznout, aby ušetřili nějaké finanční prostředky na provozu.

Tak já si myslím, že toto je naprosto nezodpovědné chování a já věřím, že po té reakci poskytovatelů, protože pokud, prosím, znáte reakce ať už ředitelů Diakonie, charity, Slezské diakonie nebo nakonec reakci pana Horeckého, který je šéfem zastřešující organizace poskytovatelů sociálních služeb, tak tam je to naprosto zřejmé. Vláda tímto krokem, respektive ministerstva, jenom způsobila odložení toho problému ze začátku září někdy na začátek listopadu.

Já věřím, že vláda si toho je vědoma. Jenom připomenu genezi celého problému. Prosinec 2018, schvalování státního rozpočtu v souběhu s opodstatněným a správným zvýšením platů a zvláštního příplatku v sociálních službách, kde vláda slíbila v prosinci 2019 tady u toho pultíku, že tyto finanční prostředky budou nalezeny, tak jako to bylo v předchozích letech, a budou skutečně poskytnuty krajům, tak aby tato věc - která ale prosím pěkně vyplývá ze zákona o sociálních službách. Pokud se tam podíváte, nepletu-li si to, paragraf 99, je to tam uvedeno naprosto jasně. Čili je to povinností státu se podílet na službách, které stát převedl pod jednotlivé kraje, obce, případně potom poskytuje neziskový sektor, který ty finanční prostředky dostává přerozdělené ze státního rozpočtu právě přes krajské úřady.

Takže já bych chtěl požádat paní ministryni - a říkám to skutečně naprosto racionálně, bez nějakých emocí, já myslím, že je potřeba se od tohoto oprostit. Pojďme si to říct v klidu. Já věřím, že jednu miliardu korun, ať už na MPSV, nebo na MF, prostě ta vláda může nalézt a že nás tady jenom napíná a protahuje to o 14 dní. Je to hloupé, protože jsme se teď mohli věnovat zákonům vráceným ze Senátu a neřešit tady financování sociálních služeb. Ale bohužel, opakuji, to jsme nezpůsobili my, to způsobil nezodpovědný přístup vlády, potažmo Ministerstva práce a sociálních věcí. Takže já věřím, že to dnešní jednání je skutečně už poslední, resp. to usnesení, které si tady dovolím načíst, bude znamenat, že ještě někdy 9. července na zahájení červencového pléna Poslanecké sněmovny paní ministryně vystoupí a v jednom odstavci ve třech minutách nám oznámí bez zbytečného divadýlka, že skutečně ta jedna miliarda už byla nalezena a že krajům bude poskytnuta. A znovu opakuji, tady nejde o žádný politický spor. Já skutečně tady nevystupuji v zájmu nás, KDU-ČSL, opozice nebo kohokoli jiného. Přece jde o ty lidi, kteří jsou těmi klienty a sociální služby prostě nutně potřebují. A mně přijde naprosto prazvláštní, aby se tato vláda, potažmo s účastí sociální demokracie, chovala asociálně. Takže já věřím, že si toto všichni dokážou spočítat, ta jedna miliarda se najde.

Usnesení, které navrhuji, abychom dnes schválili, zní takto:

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

1. vyzývá vládu a ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou, aby urychleně, a to do konce června, zajistily ze státního rozpočtu chybějící prostředky ve výši 2 miliard korun na dofinancování sociálních služeb, neboť navržené řešení ze dne 7. června 2019 je pouze řešením částečným, nikoliv reálně potřebným;

2. Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR prostřednictvím vlády ukládá ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové, aby o přijatých opatřeních informovala Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR v termínu 9. července 2019.

Tolik to usnesení. Jenom aby nedošlo k mýlce, nechceme k té jedné miliardě další dvě miliardy, ale chceme k té jedné miliardě jednu miliardu, to, co jsme říkali od začátku. Já myslím, že si všichni rozumíme. Děkuji. Budu rád, když toto ujištění uslyšíme, a můžeme pokračovat v dalším programu tohoto pléna Poslanecké sněmovny.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak děkuji. Chápu, že o obou bodech usnesení zatím žádáte hlasovat dohromady? Tak to si pak řeknete.

Nyní tedy zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nejprve s přednostním právem paní ministryně Maláčová, a následně půjdeme ty přihlášky, které máme na tabuli. Já mezitím přečtu dvě omluvy. Pan poslanec Farský se omlouvá z důvodu jednání ve volebním kraji do konce dnešního jednání a potom ještě ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se omlouvá od 18.30 z důvodu pracovních záležitostí.

Tak prosím, paní ministryně. Máte puštěný mikrofon, prosím.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji, pane předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, nejprve dovolte, abych vám řekla, že jsem velmi ráda, že se od včerejška podstatným způsobem zklidnily emoce, kterými tato záležitost dofinancování sociálních služeb na rok 2019 byla komentována. Přesto mi dovolte, abych celou řadu věcí, která zazněla tady od pana předsedy Výborného prostřednictvím pana předsedajícího, ale také v médiích v uplynulých dnech, uvedla na pravou míru.

Kalkulace dofinancování sociálních služeb v důsledku navyšování platů v minulém roce a v důsledku výpadku tzv. individuálních projektů, kterou předložila 2. května 2019 Asociace krajů Ministerstvu práce a sociálních věcí a také sociálnímu výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, mluví o výpadku 1,9 miliardy korun. Dle propočtu Ministerstva práce a sociálních věcí, ale také Asociace poskytovatelů sociálních služeb se jedná o následující komponenty. 1. Je to zvýšení zvláštních příplatků, které vzniklo rozhodnutím vlády ze 17. prosince 2018, dopad 638 milionů korun pro kraje. 2. Zvýšení platů o 7 %, nikoliv plánovaných 5, která byla zahrnuta ve státním rozpočtu, dopad 360 milionů korun pro kraje. Celkem bez 2 milionů miliarda korun. 3. Výpadek resp. přerušení individuálních projektů, dopad 900 milionů korun. K tomuto ještě Ministerstvo práce a sociálních věcí vyčíslilo zvýšení zvláštních příplatků a zvýšení platů o 7 %, tak jak to bylo u toho výpadku u krajů, ve výši 81 milionů korun pro Ministerstvo práce a sociální věci, pro tzv. nadregionální sociální služby, které se, jak jistě víte, specializují zejména na občany s poruchou autistického spektra nebo s roztroušenou sklerózou. To znamená, to je složení těch 2 miliard korun, o kterých tu v posledních týdnech mluvíme.

Já bych k tomu chtěla říct následující. Za prvé, miliarda, kterou dáváme spolu s Ministerstvem financí a o které rozhodla včera vláda, plně pokrývá veškeré platy. Je to těch 7 % navýšení místo 5 % a navýšení zvláštního příspěvku. Včera jsme tento krok schválili a vláda bude jednat urychleně v souladu se zákonem, tak aby na začátku měsíce srpna kraje tyto finanční prostředky měly na svých účtech. To znamená, že všichni poskytovatelé sociálních služeb budou mít na konci roku na výplatu svých zaměstnanců. Takže opakuji, že není pravda, že nebude na platy.

Za druhé, klíčový moment, který chci připomenout znovu. Kraje s touto dohodou souhlasí. Téměř před dvěma týdny, bylo to toho 7. června, jsem se dohodla s paní předsedkyní Asociace krajů a kraje dohodu přivítaly. Minulý týden jsem s hejtmany jednala a musím konstatovat, že mně do očí žádný hejtman tuto dohodu nezpochybnil. Takže tuto kritiku nepovažuji za věcnou, ale za součást politického zápasu.

Za třetí, jak už jsem včera uvedla, příkladem může být přístup KDU-ČSL a Zlínského kraje, který v tuto chvíli KDU-ČSL řídí. Zlínský kraj podle našich propočtů - je to dlouhodobá situace - dává pouze, nebo dofinancovává pouze pětinu toho, co je průměr všech ostatních krajů vyjma Prahy, protože Praha dává mnohem více, a tím pádem ten průměr zkresluje. To znamená, že dávají pouze 4 %, dofinancovávají tu alokaci, kterou Zlínskému kraji přiděluje Ministerstvo práce a sociálních věcí. A pokud pan předseda Výborný říká, že nižší procento je dáno tím, že mají jinou strukturu poskytovatelů sociálních služeb, tak to jen dokazuje, že tomu vůbec nerozumí. Zlínský kraj dává jen 4 % toho, co dostává na dotaci od MPSV, a celý republikový průměr je 20 % bez Prahy, s Prahou by byl mnohonásobně vyšší.

Jen pro vaši představu, kolik dávají různé kraje. Zlínský kraj - a bavíme se o číslech za rok 2018 - 3,36 %. Středočeský kraj za rok 2018 - 22,8 %. Liberecký kraj za rok 2018 - 21,18 %. Karlovarský kraj 11,39, Jihomoravský kraj 23,16, Jihočeský kraj 15,62, Kraj Vysočina 16,97, Ústecký kraj 22 %, Plzeňský kraj 11 %, hlavní město Praha 153 %, Pardubický kraj 14,9 %, Olomoucký kraj 25,08 %, Moravskoslezský kraj 18,26 % a Královéhradecký kraj 28,61 %. Vidíte, že ta čísla se značně liší a Zlínský kraj je ze všech krajů včetně hlavního města Prahy opravdu s necelými 4 % na tom nejhůře. A moje otázka zní: Když jde tolik o potřebné, tak proč Zlínský kraj přispívá tak málo?

Za čtvrté. Co se týká té druhé miliardy, a to je myslím ta zásadní otázka, tam chtěly kraje dofinancovat výpadek z evropských peněz na individuální projekty. Vyčísleno to bylo, jak už jsem uváděla, na 900 mil. korun. A zde mají kraje k dispozici 1,5 mld. korun nad rámec své dílčí alokace. Vidíte, že celá ta výzva má 8,08 mld. korun, každý kraj dostal svoji částku, se kterou může během sedmi let hospodařit, a 1,5 mld. je nad rámec této sumy. Nesouhlasím tedy s kritikou pana poslance Výborného, že ředitelé se k těmto financím nedostanou. Poskytovatelé se k těmto finančním prostředkům dostanou tak, jak to dělají už dávno, a to přes kraje, které si o ně musí zažádat.

Minulý týden Ministerstvo práce a sociálních věcí vydalo tiskovou zprávu s jasným návodem a kontaktními údaji na dotyčného pracovníka, jak nejrychleji peníze z Evropské unie čerpat. Najdete ji na webu Ministerstva práce a sociálních věcí, všechny kraje jsme proaktivně minulý týden oslovili a já ráda veškeré tyto detailní informace ještě jednou nad rámec těchto informací poskytnu. (Ministryně se odmlčela vzhledem k velkému hluku v sále.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já vás poprosím o klid, aby se paní ministryně mohla v klidu vyjádřit. Prosím.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Kraje mají dvě základní možnosti, jak dodatečné finanční prostředky z evropských fondů čerpat. Jedná se o operační program Zaměstnanost a první možnost je, že buď si připraví projekt zcela nový, nebo si prodlouží projekt stávající, což je samozřejmě jednodušší způsob. Mohou si ale zvolit, jakou cestu z těchto dvou půjdou. Klíčové však je, že u nových projektů jsou uznatelné náklady již od 23. ledna tohoto roku, a to i v případě, že projekt není schválen. To znamená, pokud došlo k čerpání těchto finančních prostředků, jsou uznatelné od 23. ledna tohoto roku. V tuto chvíli mají čtyři kraje schválené projektové záměry, a to s datem od 1. ledna 2020. Jedná se o kraj Královéhradecký, Moravskoslezský, Středočeský a Ústecký. U Středočeského a Ústeckého kraje máme informaci, že budou chtít zahájit realizaci projektu dříve a upraví svoji projektovou žádost do konce tohoto týdne, to znamená, že dojde k předložení čerpání, nebo k uspíšení čerpání. Karlovarský kraj podal svůj projektový záměr včera a podstatnou změnu rozšířením projektu a možnost čerpání od 23. ledna předložil Jihočeský kraj, jehož žádost v současné době posuzuje Platforma programového partnerství.

Ještě k 1,5 mld. korun, a zda to stačí nebo nestačí na tři roky. Toto je maximální délka čerpání - tři roky. Ještě jednou připomínám, že 1,5 mld. je nad rámec 8,08 mld. korun. Jsou to peníze nad rámec očekávání, nad rámec takzvané dílčí alokace, se kterou měl každý kraj po dobu celého programového období hospodařit. Mimo to, mimo tyto částky 1,5 mld. korun, již některé kraje mají tuto realokaci v rámci svých individuálních projektů schválenou. Jedná se o Prahu a Zlínský kraj.

Výzva č. 5 a 6, která běží od roku 2015, to znamená, že podmínky jsou identické a nemění se, stanovuje následující mantinely, a to velmi důležité pro vyhodnocení celého systému. Uvědomuji si, že je to složité, ale je potřeba znát veškerá fakta. Žádost o podporu musí kraj podat nejpozději do 13. prosince tohoto roku. Všechny projekty musí být ukončeny k 31. 10. 2022 a projekt může trvat maximálně 48 měsíců. To je důležité vědět, že to jsou jediné mantinely čerpání těchto individuálních projektů. Podotýkám také, že od 1. ledna 2021 má začít nové programové období EU s novými finančními prostředky, to znamená, že s jednoduchým výpočtem 1,5 mld. přes veškeré argumenty, které tady padly, pokrývají 900 mil. korun, a jdou dokonce nad rámec dílčích alokací, které byly stanoveny.

A k tomu, co lze a nelze čerpat z evropských fondů na sociální služby. A teď dovolte, protože se to strašně plete a rozumím tomu, že to je složitá problematika. Z operačního programu Zaměstnanost je možné podpořit dostupnost a rozvoj preventivních sociálních služeb. Jedná se o služby, jako jsou azylové domy, domy na půl cesty, sociálně terapeutické dílny, intervenční centra, sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi a sociální rehabilitace, dále terénní služby sociální péče, jako jsou osobní asistence a podpora samostatného bydlení. Výzva tedy není zaměřena na dofinancování všech druhů sociálních služeb, které zná zákon o sociálních službách, ale je specificky, a to již od roku 2015, kdy byla vyhlášena, a podmínky se tedy nyní nemění, zaměřena na řešení potřeb cílových skupin, jako jsou například osoby se zdravotním postižením, osoby bez přístřeší, rodiny se specifickými potřebami a tak dále. V médiích se ale tyto služby směšují společně se službami sociální péče, například se jedná o domovy pro seniory či s pečovatelskou službou. Opakuji, že pro tyto služby určené primárně pro seniory a zdravotně postižené vláda ale včera schválila dofinancování navýšení platů a zvláštních příplatků ve výši 1 mld. korun. Tak je potřeba tyto dvě věci neplést. Bavíme se o 1 mld. dofinancování výpadku platů a ještě přesněji 900 mil. jako maximální horní částce pokrytí výpadku takzvaných individuálních projektů na tento rok. A protože podmínky výzvy jsou identické od roku 2015, nerozumím argumentu... (Ministryně se opět odmlčela kvůli silnému hluku v sále.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já vás opravdu poprosím o klid. Jestli máte k projednání něco jiného, než je obsahem tohoto bodu, prosím, abyste to projednali v předsálí. Už tady potřetí žádám o klid a paní ministryně už tedy potřetí žádá, abych uklidňoval situaci. Prosím, ať se může vyjádřit. Prosím, paní ministryně.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji. A protože podmínky výzvy jsou identické od roku 2015, nerozumím argumentu, že peníze na výpadek individuálních projektů financovaných z Evropské unie nelze financovat z té samé výzvy. Tomu opravdu nerozumím. Vím, že je to složitá problematika, ale když tomu prosím nerozumíte prostřednictvím pana předsedajícího, proč se mě nezeptáte a místo toho šíříte, pane poslanče prostřednictvím pana předsedajícího, dezinformace, protože opak je pravdou. A osm krajů z celkového počtu čtrnácti již v posledních týdnech začalo v této věci konat a já si myslím, že to je nejlepší důkaz o tom, že to možné čerpat je. To je dohoda ohledně evropských peněz. Sama Asociace krajů to uzavřela tím, a bavíme se o jednání z minulého týdne, že do října vyhodnotí, jak se krajům daří tyto EU peníze čerpat, a já jsem připravena poté s nimi o situaci jednat. Několikrát jsem také uvedla, že celý systém předkládání žádostí a hodnocení zkrátíme z běžných pěti a šesti měsíců na dva. A pokud nebudou kraje předkládat projekty nové, ale prodlouží si ty stávající, tak se to dá ještě zrychlit. Samozřejmě záleží na vzájemné součinnosti. Ale jak už jsem zmínila příklady jednotlivých krajů, které v posledních dnech začaly konat, utvrzují mě v tom, že to bude možné maximálně uspíšit.

Takže abych to shrnula. Za mě je situace taková, že včera vláda schválila dofinancování výpadků na platech ve výši 1 mld. korun. Taková byla dohoda s kraji. Druhá miliarda na EU projektech a nadregionálních sociálních službách je také zajištěna nadstandardně. Kraje s touto dohodou souhlasily a nikdo z hejtmanů se neozval s tím, že by na ní chtěl v tuto chvíli něco měnit. Jediný, kdo se ozval, jsou opoziční strany, které tady při vší úctě chtějí vařit stokrát provařené mléko, a pro mě je to politická hra bez jakékoliv opory ve faktech.

Co si ale myslím, že skutečným problémem je, a myslím si, že to je věc, kterou musíme řešit do budoucnosti, je novela zákona o sociálních službách. Já jsem si tuto situaci kolem dofinancování sociálních služeb, která dle mých informací nastává každé léto, zažila poprvé a mohu vás ujistit, že mě pouze upevnila v tom, že je potřeba systémová změna ve financování sociálních služeb. Minulý týden jsem představila takzvaná východiska pro diskusi o novele sociálních služeb. Diskutuji ji úplně a budeme ji diskutovat se všemi aktéry. Myslím si, že je potřeba do financování sociálních služeb a do systému vnést řád a poté financování finančně stabilizovat, ale nejdříve do toho musíme vnést řád, a poté finančně stabilizovat. A víte, že v tom návrhu ministerstvo přichází s věcmi jako víceleté financování, výdaje na sociální služby jako mandatorní výdaje a tak dále.

Pojďme tady řešit opravdické problémy. Pojďme se bavit, jak ten systém financování sociálních služeb a sociálních služeb obecně, jak jej společnými silami dáme dohromady tak, aby naše společnost byla tu ohromnou výzvu, které čelíme, a to je stárnutí společnosti, abychom to byli schopni zvládnout. A já jsem velmi ochotna a budu velmi vděčna za veškeré připomínky, komentáře, kritiku k té novele zákona o sociálních službách. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní přečtu tři omluvy. Pan poslanec Radek Koten se omlouvá od 19 hodin do konce jednacího dne. Dále se omlouvá pan poslanec Jiří Běhounek od 19.30 do konce jednacího dne. A dále se omlouvá paní poslankyně Majerová od 19 hodin z pracovních důvodů.

Nyní tady mám dvě přihlášky s přednostním právem, dvě faktické a následně zatím poslance přihlášené na tabuli do obecné rozpravy. Takže jako první půjdou s faktickými poznámkami pan poslanec Bělobrádek a připraví se pan poslanec Jurečka, následně přednostní práva - paní ministryně Schillerová je připravena a připraví se zpravodaj, také s přednostním právem, pan poslanec Výborný. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji, pane předsedající. Vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, myslím, že říkat, že ve Zlínském kraji vládne KDU-ČSL, to možná mají v některých jiných stranách. My jsme tam v koalici, mimo jiné i s vládními stranami, nebo s vládní stranou, ale můžu vás ubezpečit, že jednání třeba nejenom na úrovni hejtmanů, ale i těch, kteří mají na krajích svoje kompetence právě v sociálních službách, nebyla vůbec idylická a některá krajská zastupitelstva - například včera to naše královéhradecké vyzvalo Asociaci krajů, resp. ji požádalo, aby vyzvala vládu, aby chybějící peníze samozřejmě vláda našla, protože ty peníze chybějí. A to, že - jak jste správně řekla - evropské peníze nejdou použít na všechno, a to je ten problém, protože nejdou použít na věci, které se týkají pobytových služeb zejména seniorů a zdravotně postižených, a to je samozřejmě to gros. A jsem přesvědčen, že je potřeba, pokud chcete argumentovat, abyste nepoužívala takové věci, jako že někdo něčemu nerozumí. To myslím, že je pod úroveň člena vláda. A samozřejmě úroveň členů vlády šla v poslední době poměrně dolů, tak na to jsme celkem zvyklí, úroveň komunikace. Ale myslím, že to nemáte zapotřebí. A berte to prosím jako pozitivní kritiku, o kterou jste stála možná, doufám, nejenom při zákoně o sociálních službách.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Další s faktickou poznámkou pan poslanec Marian Jurečka. A na faktickou se připraví ještě paní poslankyně Jana Mračková. Pane poslanče, tak vaše dvě minuty.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Paní ministryně použila takovou tu dobrou taktiku a na ni budu reagovat v té své faktické - odvádět pozornost od hlavního tématu a tím jsou ty chybějící prostředky. A vytáhla tady tu argumentaci, už druhým dnem poukazuje na Zlínský kraj. Když už tedy takhle vypálkovala na tu smeč, tak já jí tu smeč rád odehraji zpátky.

Vážená paní ministryně, do roku 2016 vládl ve Zlínském kraji, když tady budeme používat vaši terminologii, který hejtman, která politická strana? ČSSD. Osm let to byla vaše bašta. Ten příspěvek ze strany kraje, o kterém vy tady mluvíte, byl v roce 2016 mizerných 20 milionů korun vašimi slovy. A já vám vysvětlím, proč není ta částka tak malá. Nicméně dnes po dvou a půl roce vládnutí koalice KDU-ČSL, ANO, ODS a STAN je ta částka 61 milionů korun. Za dva a půl roku se ztrojnásobila v této koalici. Ale férově je potřeba také říci, že rozdíly mezi kraji jsou dány mírou toho, kolik zařízení zřizují jednotlivé kraje.

Říkám to tady proto, pokud se na to dívají lidé, aby rozuměli tomu, že vy tady mícháte účelově hrušky s jablky. Prosím pěkně, paní ministryně, nedělejte to, není to korektní, tak jako není korektní říkat, že to je nejvyšší rozpočet, protože ty věci jsou prostě relativní vůči té situaci toho roku. Ta situace není dobrá, a proto ji máme řešit. Takže prosím pěkně, tolik pro tu korektnost debaty jsem ta čísla musel sdělit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Další s faktickou poznámkou paní poslankyně Jana Mračková a připraví se pan poslanec Vít Kaňkovský. Zatím mám dvě přihlášky. Prosím, vaše dvě minuty, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, kolegové, pouze bych ve své faktické chtěla potvrdit, že 11. června přišla na jednání rady paní ministryně práce a sociálních věcí, kde předtím jednala naše sociální komise, kde došlo k rozdiskutování této problematiky. Poprosila bych pana Výborného, zda by mě mohl v tuto chvíli poslouchat - děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Oslovujte se prosím jenom mým prostřednictvím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Omlouvám se, prostřednictvím. Tak doufám, že teď budu mít časový limit, že to zvládnu.

A usnesení, ke kterému se usnesla rada Asociace krajů, to znamená nadpoloviční většina hejtmanů, je následující: členové rady vzali na vědomí závěry mimořádného jednání komise rady pro sociální věci, která zasedla 11. června, a rozhodli se uložit komisi vyhodnotit dopady finančního příslibu Ministerstva financí a Ministerstva práce a sociálních věcí ve věci zabezpečení finančních prostředků pro dofinancování sociálních služeb a individuálních projektů pro rok 2019, a to do příštího zasedání rady, které se bude konat na přelomu září a října.

Chtěla bych z tohoto místa říct, protože se tady hodně hovoří o Zlínském kraji, že pro to usnesení hlasoval i hejtman ze Zlínského kraje a hlasoval pro toto usnesení i hejtman Pardubického kraje. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. A nyní s faktickou poznámkou zatím poslední přihláška - pan poslanec Vít Kaňkovský. Pane poslanče, vaše dvě minuty. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Dobrý večer, vážený pane předsedající, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové. I já bohužel musím reagovat na slova paní ministryně. Ona tady účelově hází čísly ze Zlínského kraje. Já ještě doplním kolegu Mariana Jurečku. V roce 2016 se blížil rozpočet, nebo byl rozpočet Zlínského kraje, který podpořil financování sociálních služeb, něco přes 20 milionů. Ale v roce 2015, protože to nebylo ještě před krajskými volbami, to bylo 11, nebo něco přes 11.

A musím říct, že to není jen o financování. Já jsem se zúčastnil řady pracovních skupin v minulém volebním období a musím říci, že zkušenosti poskytovatelů ze Zlínského kraje z toho období bych tady nechtěl publikovat.

Takže si myslím, ano, bavme se o současnosti, bavme se samozřejmě o situaci v krajích. Také všichni víme, že ty koeficienty, které byly nastaveny velkou novelou zákona o sociálních službách v minulém volebním období, už dávno nejsou funkční. Všichni víme, že ne u všech krajů jsou odpovídající současné potřeby sociálních služeb. A paní ministryně jako ministryně resortu práce a sociálních věcí to velmi dobře ví. To znamená, nešermujme tady účelově čísly z jednoho kraje, ale bavme se skutečně o celorepublikovém problému, protože to je korektní. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Další faktická poznámka pan poslanec Jan Bauer. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Bauer: Děkuji. Chtěl bych jenom pouze zopakovat svou i naši upřímnou snahu prostě pomoci, nalézt finanční prostředky na dofinancování sociálních služeb. A přiznám se, že na rozdíl od minulého prohlášení paní ministryně práce a sociálních věcí, kdy nám s velkou pompou řekla, že mám radost vám oznámit, nebo ten projev začínal "mám radost vám oznámit, mám pro vás dobrou zprávu", tak já mám pocit, že ten problém skutečně nebyl vyřešen. A nechtěl bych, aby se Poslanecká sněmovna a poslankyně a poslanci dostali do role soudců, jestli ten problém byl nebo nebyl vyřešen, přestože si myslím, že určitě vyřešen nebyl.

A chtěl bych tady jenom přečíst zaprvé usnesení náměstků hejtmanů, kteří následně reagovali na tu dohodu, které zní, že my, níže uvedení zástupci krajů zodpovědní za sociální oblast, zásadně nesouhlasíme s navrženým řešením dofinancování sociálních služeb v roce 2019, tak jak bylo veřejně prezentováno ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou a ministryní financí Alenou Schillerovou dne 7. června 2019. A mimo jiné tady mám k dispozici i tiskovou zprávu Asociace poskytovatelů sociálních služeb. A já jenom chci na tom dokládat, že to prostě a priori není skutečně nějaký opoziční spor mezi opozicí a vládou, nebo ministerstvem, jestli peníze jsou, nebo nejsou, ale jsou to prostě nezávislé instituce, které se této problematice věnují. A i asociace konstatuje, že Ministerstvo práce a sociálních věcí posílá na sociální služby pouze 1 miliardu, nikoli chybějící 2 miliardy. Tak to jenom konstatování toho, co se vlastně momentálně děje.

Já mám pocit, že ani to usnesení pléna Poslanecké sněmovny, že Ministerstvo práce a sociálních věcí je povinno zajistit, nebo má zajistit chybějící peníze, nebylo naplněno. A musím se přiznat, že jsem mimořádně nespokojen s tou odpovědí, jak tady byla prezentována ústy ministryně práce a sociálních věcí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji také za dodržení času a nyní s přednostním právem požádám o vystoupení paní ministryni Alenu Schillerovou a připraví se pan poslanec zpravodaj Marek Výborný. Prosím.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dámy a pánové, téma týkající se financování sociálních služeb je bezesporu mimořádně závažné. Rezonuje veřejným prostorem a má naprostou prioritu, protože se dotýká těch, kteří se bez pomoci státu neobejdou, a věřte, že naše vláda to určitě ví. Vláda problematiku financování sociálních služeb a sociální práce v žádném případě nepodceňuje, což dokázala, tak jak tady bylo řečeno už paní ministryní práce a sociálních věcí, na včerejším přijatém usnesení vlády k dofinancování sociálních služeb pro rok 2019. Já však věřím, že naším společným cílem je jasně identifikovat a pojmenovat problém, oprostit se od politicky motivované emocionální rétoriky a nalézt naprosto konkrétní řešení, které se po shodě, doufám, podařilo najít nyní, a budeme ho hledat i do budoucna.

Všichni víme, a já jsem to tu řekla opakovaně, že financování sociálních služeb je, a předpokládáme, že i nadále bude, vícezdrojové, a nelze proto očekávat, že neustálý růst nákladů na sociální služby bude z většinové části vykrýván ze státního rozpočtu. Shodneme-li se na tomto, že objektivně měřitelným argumentem jsou čísla, tak si dovoluji připomenout, že za posledních pět stouply daňové příjmy obcí o 33 %, absolutně se jednalo o nárůst o 56,1 mld. Kč a také rozpočtová predikce pro rok 2019 počítá s meziročním růstem 6,9 %, což představuje 15,7 mld. Kč, a v letech 2020 a 2021 očekáváme další nárůst daňových příjmů přes 4 % ročně. Obdobně příznivě se vyvíjejí příjmy krajských samospráv. V roce 2019 růst předpokládáme vyšší o 7,5 %, v absolutním vyjádření je to 5,2 mld. Kč.

Všichni zajisté víme, že čísla a fakta jasně potvrzují, že sociální politika ještě nikdy nebyla ze strany státu podporována více než v posledních letech, přičemž aktuální rozpočet na rok 2019 je v tomto ohledu rozpočtem naprosto rekordním. Já to tady znova opakuji. Prostředky na sociální služby v letošním roce činí 15,7 mld. Kč, což je o 4,5 mld. Kč více než před dvěma lety a o 800 mil. více než v roce předešlém. Znova opakuji, že oproti roku 2014, kdy začaly růst dotace na sociální služby, 2014 - předtím nám klesaly, i klesaly, došlo v letošním rozpočtu k nárůstu o 104 %. Podíl dotací ze státního rozpočtu na financování sociálních služeb zároveň jen mezi roky 2015 a 2017, a teď prosím pozor, vzrostl z 26,7 % na 50 %. Takže stát už se v roce 2017 podílel částkou 50 %. Teď je to samozřejmě ještě o něco více.

Opakovaně zde zaznívá kritika - a to je výsledek, to jsem tady říkala, nechci se opakovat, takže budu říkat jenom fakta, která tu nezazněla. Opakovaně zaznívala kritika o nedostatku finančních prostředků v sociálních službách. Nebudu tady opakovat to, co řekla paní ministryně práce a sociálních věcí. Včera jsme se dohodli na miliardě, ona tady podrobně vysvětlila, proč tu miliardu v žádném případě nezpochybňujeme, a vysvětlila i, jakým způsobem nastaví čerpání z operačního programu Zaměstnanost. A proč bychom neměli prioritně využít evropské peníze? My budeme čerpat české národní? A druhým dechem mě budete vyzývat k vyrovnanému státnímu rozpočtu? Takže já si myslím, že evropské peníze vždycky musí mít přednost. A vy už teď předjímáte, že to nevyčerpáte? Už teď to víte, když tady vytvoří Ministerstvo práce a sociálních věcí maximální předpoklady pro čerpání? Řekněme si to s odstupem.

Ale já bych chtěla ještě promluvit spíš o jiné věci. My jsme včera na vládě nepřijali v tom usnesení jenom řešení peněz a vlastně zmínku o urychlení čerpání operačního programu Zaměstnanost, kde se podařilo paní ministryni realokovat tyto peníze, ale my jsme se také bavili o tom, že Ministerstvo práce a sociálních věcí připraví analýzu do konce srpna, a to bude to, co mě bude velmi zajímat, a tady je prostor spolupracovat.

Jakým způsobem pomáháte té věci, pane předsedo Výborný? Kromě toho, že dehonestujete ministryně vlády, obviňujete je z podvodu a útočíte na státní rozpočet, abyste sbíral laciné politické body? To je jediné, co děláte! Pomohl byste víc tím, kdybyste spolupracoval, protože tato vláda nerozlišuje to, v jakém dresu je příslušný hejtman. Nám to je jedno. My přistupujeme ke všem stejně, ať je to za hnutí ANO, za sociální demokracii nebo za KDU-ČSL. Úplně stejně, protože ti hejtmani řídí hejtmanáty, řídí krajská území a jsou tam pro lidi. A musí být lhostejno, v jakém jsou dresu. A vy byste měli pomoct! A pomoct tím, že budete spolupracovat na hledání pravdy. Mě kontaktuje x různých lidí, všichni mě prosí o anonymitu nebo mi píší a upozorňují mě na zneužívání těchto dotací. Jsou to mnohdy velmi tristní příběhy. Čili já se ptám - máme takovou jistotu, že se dostávají ty peníze k potřebným, anebo nám končí kdovíkde? A to jsou všechno věci, které, doufám, že odhalí ta analýza. A na tu čekám a s tou byste měli pomoct místo toho, že útočíte na vládu a urážíte tady ministryně, které na rozdíl od vás hledají řešení.

V minulých vystoupeních jsem opakovaně upozorňovala na to, že řešení financování nelze hledat pouze v navyšování objemu prostředků, které jsou na sociální práci a sociální služby distribuovány, ale v tom, jakým způsobem jsou rozdělovány. A to je to, co mě bude zajímat a bude to zajímat naši vládu.

Není také pochyb o tom, že financování sociálních služeb musí být založeno především na takových mechanismech, aby účastníci systému, to znamená klient a poskytovatel služeb, se měli důvod chovat efektivně, účelně a hospodárně. Klient má mít neoddiskutovatelné právo rozhodnout, jakým způsobem své peníze i prostředky, kterými mu stát přispívá na pokrytí zvýšených životních nákladů souvisejících s jeho hendikepem, zrealizuje, které služby si nakoupí.

My jsme v roce 2006 opustili systém dotace na lůžko. Pojďme diskutovat, jestli nebyl spravedlivější. Začali jsme s tímto systémem dotačním, který nás přivedl tam, kde teď jsme, k tomu, že tady každé jaro hrajeme kolorit tlaku na státní rozpočet, aniž bychom hledali podstatu problému. Takže jestli chcete být konstruktivní opozice, pomozte v tom hledání problému. Jste v regionech, pomozte nám zjistit, kam ty peníze putují a jestli skutečně putují k těm nejpotřebnějším, protože to je to jediné, co naši vládu bude zajímat.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní přečtu omluvy. Do konce jednacího dne se z pracovních důvodů omlouvá pan poslanec Dominik Feri, dále se omlouvá pan ministr dopravy Vladimír Kremlík do konce jednacího dne z pracovních důvodů, dále se omlouvá pan poslanec Vojtěch Munzar od 19 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů a omlouvá se paní poslankyně Monika Jarošová od 19 hodin z pracovních důvodů do konce jednací doby.

Nyní tady mám dvě faktické poznámky, už tři. Takže žádám o vystoupení pana poslance Mikuláše Ferjenčíka a připraví se pan poslanec Marian Jurečka. Vaše dvě minuty, pane poslanče. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem chtěl jenom stručně konstatovat, že za posledních pět let došlo k nárůstu příjmů centrálního rozpočtu o 29 %, takže ten nárůst příjmů na centrální vládě je srovnatelný se samosprávami. Myslím, že není úplně korektní používat ten procentuální nárůst u samospráv jako argument, proč jim centrální vláda nechce dát peníze, když na centrále také těch peněz razantně přibývá.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Nyní požádám o vystoupení pana poslance Mariana Jurečku a připraví se na faktickou pan poslanec Jan Bauer. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Marian Jurečka: Několik věcí. Vážená paní ministryně, prosím pěkně, pokud vám přijdou informace o tom, že někde je něco zneužíváno, tak určitě víte, jak máte konat. To je bod první.

Bod další. Vy říkáte: pojďte s námi spolupracovat. My spolupracujeme, naši náměstci jsou dost často náměstky pro sociální oblast. V některých krajích, kde jsme měli možnost mít hejtmana, jsme nastavili systém dlouholetého financování sociálních služeb. My na tom máme zájem. Ale propánajána, paní ministryně obě dvě, slezte z toho stromu, slezte z toho ministerstva, já vás vyzývám, pojďme v příštích dnech společně si dát jeden den nebo půlden, navštivme charitu, diakonii, nějaké zařízení, vyhrňme si ty rukávy a pojďme si s těmi ošetřovatelkami, s těmi sestrami projít jejich dennodenní práci, abyste věděly, o čem je řeč.

Já to říkám, protože jsem členem charitní rady Charity Olomouce, která tisícům lidí tu péči poskytuje. Prošel jsem mnoho těchto zařízení, moje sestra dělala několik let paliativní péči. Vím, jak je to náročná práce. Vy tady mluvíte o něčem, o čem prakticky nemáte ani ponětí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: S další faktickou poznámkou pan poslanec Jan Bauer. Připraví se na faktickou pan poslanec Bělobrádek. Takže prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Bauer: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Já jsem si dnes za poslanecký klub ODS dovolil navrhnout jako zařazení řádného bodu kontrolu usnesení, které přijala tato Poslanecká sněmovna 31. května letošního roku, a jenom na margo toho, že mě mrzí, že to usnesení nebylo přijato, bych chtěl říci, že mě těší, čím vším se zabývá vláda České republiky, ale chtěl bych jenom upozornit, a tím prostřednictvím pana předsedajícího apeluji nejprve na paní ministryni financí. 31. května tato Poslanecká sněmovna bez rozdílu politického zabarvení ve snaze pomoci řešit sociální věci - mimo jiné jedno z těch dvanácti usnesení zní, že Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu, aby uložila Ministerstvu práce a sociálních věcí neprodleně - tam je ten termín neprodleně - předložit analýzu dosavadního vícezdrojového financování sociálních služeb. Já to říkám jenom z toho důvodu, že nemám jediný důvod se zastávat některých politických kolegů, ale není úplně férové se ptát politických oponentů, čím pomáháte. My jsme všichni pomohli tím, že jsme mimo jiné přijali toto usnesení.

Za druhé, paní ministryně práce a sociálních věcí, prostřednictvím pana předsedajícího Jano Maláčová, víte o tom, že 31 května bylo přijato usnesení, které zní: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyzývá Ministerstvo práce a sociálních věcí, aby v termínu do 25. června - mimo jiné, prosím vás, to je příští úterý, jenom abyste o tom věděla, paní ministryně, prostřednictvím předsedajícího - předložila výboru pro sociální politiku věcný záměr vládní novely zákony o sociálních službách. Víte o tom, že to máte předložit? To se jenom chci zeptat.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Nyní tedy pan poslanec Bartošek má faktickou poznámku. Já jsem vás omylem vynechal, takže teď vy a poté teprve pan poslanec Bělobrádek. Takže prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji, pane místopředsedo. Krátce navážu na svého předřečníka pana poslance Bauera. Jedná se o to, že náměstci zodpovědní za sociální oblast v dopise, který poslali, napsali - ten dopis je delší, než byl citován -, je zde uváděno, že navržený způsob dofinancování dále prohlubuje nestabilitu v udržitelnosti sociálních služeb a neúměrně a v časové tísni administrativně zatěžuje poskytovatele služeb i jednotlivé kraje. MPSV si bylo dobře vědomo před schválením státního rozpočtu, že nebude reálné čerpat finanční prostředky z OPZ na služby sociální prevence, a proto navrhovalo do státního rozpočtu na rok 2019 částku 800 milionů korun, která by výpadek ze zdrojů EU pokryla. Bohužel tento požadavek nebyl akceptován, což byla jedna z věcí, které například navrhovali lidovci.

A vy se tady halíte do slov jak do pavučin a do čísel jako do peřiny, a přitom je to velice jednoduché. Lidi z praxe jasně říkají, že vámi navrhované řešení je liché. Je to velmi jednoduché, a vracím to k té diskusi, která zde byla před pár týdny, nebo dny, to je celkem jedno. Dofinancujete ty služby, anebo ne? Anebo chybějící peníze - řeknete: milé kraje, sáhněte si do svých rozpočtů a dofinancujte si to, jestli nechcete, aby se lidi propouštěli.

To, co mi připadá nejsmutnější, je, že skutečně v tento moment já vnímám sociální demokracii jako nejslabší článek celého toho řetězce, která zrazuje svůj program a zrazuje ty nejpotřebnější. To, že se necháváte ze strany hnutí tímto válcovat, je bohužel vaše chyba.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní požádám o faktickou poznámku pana poslance Bělobrádka. To je zatím poslední přihláška. Prosím. Nyní mi naskočila ještě paní poslankyně Gajdůšková. Tak prosím.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji, pane předsedající. Paní ministryně financí by mohla přednášet o tom, jak se dá při vystoupení výborně manipulovat. Myslím si, že by to opravdu mohla přednášet. Musím vyslovit poklonu, skutečně to umí velmi dobře.

Já jsem přesvědčen o třech věcech. Ta první je, že říká "pojďte spolupracovat" straně, která dlouhodobě vždycky řešila nedostatek finančních prostředků v sociálních službách, ať jsme byli ve vládě, nebo ne. Potom vždycky, když se dělal rozpočet, jen si na to vzpomeňte, za poslední roky, a snažili jsme se o to, co v některých krajích právě naši náměstci hejtmanů dělají, a to je víceleté financování sociálních služeb tak, aby v sociálních službách bylo jasné alespoň elementárně, kolik peněz tam v budoucnosti bude.

Za druhé, u těch evropských peněz, které - jestli se nemýlím, tak u nich ten požadavek příliš nebyl, protože s nimi se tak trochu už počítalo dopředu, a to nejsou žádné peníze navíc, naopak, ta miliarda tam chybí. U nás v Královéhradeckém kraji z těch 100 milionů se to stáhne na 50, ale furt tam chybějí. A důležité je, že ty evropské peníze nejsou jisté, protože tam se musí teprve čerpat a ti poskytovatelé a provozovatelé nevědí, jestli ty peníze mít budou, nebo ne.

Třetí věc. Já myslím, že tady nezazněly urážky. Tady zaznělo naopak to, že pokud řeknete, že jste tu situaci vyřešili, a ti lidé v terénu vám říkají, že nevyřešili, tak jste asi pouze slíbili peníze, se kterými se už dávno počítá. A nejenom na platy, nejenom na výkon, ale samozřejmě i na investice. Ty dvě miliardy jsou minimum.

A to, že tady paní ministryně financí hovoří o tom, že se navyšují peníze do sociálních služeb, no navyšují. Také nám přibývají kontinuálně senioři, penzisté a také se kontinuálně zvyšují náklady státu na penze. Je to snad logické.

Takže hra s čísly byla opravdu mistrná.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Alena Gajdůšková a zatím poslední faktická přihláška na faktickou poznámku, takže se event. připraví pan poslanec Marek Výborný, jestli nám nenaskočí další faktická. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Alena Gajdůšková: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, vážená vládo, my už potřetí, počtvrté, popáté probíráme mimořádný bod financování sociálních služeb. Jak paní ministryně Schillerová, tak paní ministryně Maláčová i paní Vildumetzová jako šéfka krajů se skutečně snažily najít řešení. Mimochodem, to řešení přes televizní obrazovku víceméně přijal i hejtman KDU-ČSL pan Čunek. Mám s ním různé rozepře, ale tohle v podstatě přijal. A mě mrzí, a skutečně mě mrzí na kolegy z KDU-ČSL, že neustále napadají sociální demokracii. Mě se to osobně skutečně dotýká, protože jsem přesvědčená o tom, že v tom starat se o lidi, v tom pomoci lidem, v tom bychom měli být jako demokratické strany a historicky nejstarší strany zajedno. Necítím tady ze strany KDU-ČSL snahu skutečně věci řešit. Vidím jenom dělání si politických bodů. Je mi to líto, kolegové. Skutečně líto, prostřednictvím pana předsedajícího.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Nyní jednu omluvu. Místopředseda Sněmovny Petr Fiala se omlouvá od 19.30 do konce jednacího dne z pracovních důvodů. Nyní s faktickou poznámkou - mám dvě přihlášky, takže jako první paní ministryně Maláčová a připraví se pan poslanec Jurečka. Paní ministryně, máte dvě minuty.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji, pane předsedající. Dvě věci, a to za prvé na pana poslance Bauera prostřednictvím pana předsedajícího. Ty dva požadavky jsem odeslala minulý týden, a to na pana předsedu Sněmovny pana Vondráčka a tuším, že kopie byla i pro předsedkyni sociálního výboru paní Maxovou, takže za Ministerstvo práce a sociálních věcí splněno.

Jenom technická poznámka. U existujícího zákona se nedělá věcný záměr, u novely se to nedělá. Nicméně jsme zaslali východiska, která vlastně tu formu věcného záměru splňují a velmi přesným způsobem popisují, co Ministerstvo práce a sociálních věcí hodlá změnit, jak a proč.

Druhá věc, která se týká - ještě jednou bych si dovolila reagovat na pana Bělobrádka prostřednictvím pana předsedajícího. Celá ta záležitost ale přece stojí tak, že kraje vyčíslily miliardu výpadek na platech, sedm procent místo pěti, navýšení a zvláštní příplatek. To je první část. A 900 milionů výpadek na individuálních projektech z Evropské unie. O tom se tady několik měsíců bavíme. A my jsme tomu požadavku vyhověli. Nebudu do toho míchat ještě těch 81 milionů na nadregionální sociální služby, tak aby to byly celé ty 2 miliardy. Ale celá ta věc stojí, že kraje vyčíslily dofinancování sociálních služeb v důsledku navýšení platů, které nebyly zahrnuty do rozpočtu, a v důsledku výpadku individuálních projektů na 2 miliardy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní tedy přečtu dvě omluvy. Následně mám tady čtyři faktické poznámky. Takže pan poslanec Jiří Bláha se omlouvá od 19 hodin do konce dnešního jednání Poslanecké sněmovny z pracovních důvodů a paní poslankyně Jana Levová se omlouvá od 19.15 do konce jednacího dne ze zdravotních důvodů.

Takže nyní vezmeme faktické poznámky. Jako první vyzývám pana poslance Mariana Jurečku. Následně se připraví pan poslanec Bartošek, paní poslankyně Mračková a paní poslankyně Aulická. Prosím vaše dvě minuty.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Vážená paní poslankyně Gajdůšková prostřednictvím pana předsedajícího. Prosím pěkně, dovolte mi jednu věc. My tady opravdu nemáme ambici na vás politicky a mediálně útočit. Ale my jsme tady za poslední půlrok prosím pěkně, a to se dá dohledat na stenozáznamech, už v prosinci, a byli to i ostatní poslanci z jiných politických stran, upozorňovali, že financování sociálních služeb není v rozpočtu nastaveno adekvátně.

Za minulé vládní koalice, kdy jsme také byli členy, se nám toto také stalo. Ale pamětníci, kteří tady jsou, včetně pamětníků z řad úrovně krajů, vědí, že jsme toto vyřešili nejpozději do konce dubna, kdy vláda rozhodla o tom, že ty prostředky navýší a pošle do krajů. V průběhu prázdnin udělaly kraje mimořádná zastupitelstva, některá, a ty prostředky doputovaly včas k těm poskytovatelům, aniž by byli v riziku, jestli ufinancují celý ten daný kalendářní rok. To je ten obrovský rozdíl, kdy za minulé trojkoalice a i za ministryně za ČSSD paní kolegyně Marksové se ty věci řešily včas. To, že se to tady bohužel hrotí, je situace, kterou jste dopustili vy jako koaliční partner. Nezlobte se na mě, ale je to tak. Mohli jste to vyřešit v dubnu, mohli jste to vyřešit v prosinci, neřešili jste to. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Další s faktickou poznámkou pan poslanec Jan Bartošek a připraví se paní poslankyně Jana Mračková. Prosím vaše dvě minuty, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, kolegyni Gajdůškové. No, popravdě řečeno byli to lidovci, kdy při sestavování rozpočtu na letošní rok jsme dávali pozměňovací návrh na 800 milionů, které budou chybět v sociálních službách, a který tato koalice zamítla. To nebyly politické body, to bylo upozorňování na to, že ten problém nastane, bude a můžeme ho řešit zavčasu. Vy jste hlasovala pro rozpočet, že? Takže jste patrně schválila rozpočet, kde ty peníze chyběly.

Další věc. To, že máme problém na krajích s financováním sociálních služeb. Byla to sociální demokracie, která zvonila na zvony a křičela Houstone, máme problém, chybí nám dvě miliardy? Nebyla to sociální demokracie, byli to lidovci, kdo přišli a říkali: máme zde problém, ty peníze budou chybět. Byli to opět lidovci, kteří svolali mimořádnou schůzi. Byla to sociální demokracie? Nebyla.

To jsou ty konkrétní skutky, které my máme za sebou a skrze které řešíme problémy na krajích v rámci dofinancování sociálních služeb. Věřte, že mi není příjemné se tímto způsobem vyjadřovat k sociální demokracii, kterou vnímám jako standardní politickou stranu. Ale je potřeba si říct, že my ty věci týkající se sociálních služeb řešíme věcně. A tak se nezlobte, jestliže v těchto konkrétních věcech nekonáte, tak to beru jako vaše selhání směrem k těm nejpotřebnějším. Nezlobte se na mě, ale tak to skutečně vnímám.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Mračková a připraví se paní poslankyně Aulická. Prosím vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, kolegové, já bych ještě navázala. Protože opravdu, jak jsem tady říkala, tak za poslední dobu jsme od sociální komise dostali řadu tabulek. Já jsem to tady říkala. Nejdříve jsme byli na 3,5 miliardách, pak na 3 miliardách. Poté jsem požádala paní hejtmanku Stráskou, která rozeslala na všechny kraje vzorec, z kterého pak vzešlo to 1,9 miliardy.

Ale zároveň bych chtěla říct, že tady máme experta pana Horeckého, prezidenta Asociace poskytovatelů sociálních služeb a zároveň prezidenta Unie zaměstnavatelských svazů, s kterým se pravidelně scházím. A sešla jsem se s ním na začátku června, kde on mi po té společné schůzce 4. června poslal email, z kterého bych ráda citovala.

Potřeba dofinancování ve výši 2 miliard se skládá ze tří položek. Za prvé zvýšení zvláštních příplatků z rozhodnutí vlády 17. prosince - dopad 638 milionů. To kraje dostaly. Zvýšení platů o 7 %, nikoliv o 5 % - dopad 360 milionů. To kraje dostaly. A za třetí výpadek, respektive přerušení individuálních projektů - dopad 0,8 až 0,9 miliardy. Na to paní ministryně získala ty evropské peníze. Proto jsme přijali i to usnesení na Asociaci krajů, že žádáme komisi, aby to do příštího jednání rady vyhodnotila.

Takže toto přece je člověk, který mi poslal i adekvátní podklady z hlediska toho, aby potvrdil, kolik z hlediska dofinancování sociálních služeb chybí.

Zároveň bych chtěla říct, že se podařilo a vybojovali jsme pro města a obce 200 milionů na sociální práci a 166 milionů na ohrožené děti, na takzvané OSPOD. To znamená, že ty kraje nebojovaly jen za kraje, ale bojovaly i za města a obce. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Přečtu jednu omluvu. Pan poslanec Martin Kupka se omlouvá z dnešního jednání Poslanecké sněmovny od 19.30 do konce jednacího dne z pracovních důvodů.

Nyní požádám paní poslankyni Aulickou na faktickou poznámku a připraví se na faktickou ještě paní poslankyně Gajdůšková. Takže vaše dvě minuty prosím.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, nevydržela jsem. Mám pocit, že máme volby za dveřmi, i když nevíme, o jakých (nesroz.) budeme řešit. Ale samozřejmě ta diskuze tomu opravdu nasvědčuje. Nechtěla bych řešit jenom Zlínský kraj. Myslím si, že bychom měli řešit obecně problematiku dofinancování sociálních služeb. To znamená, že zde teď hovoříme o jedné miliardě, která stále chybí.

Mrzí mě vystupování paní předsedkyně Asociace krajů, protože nevím, na jaké židli teď momentálně sedí. Protože mám tady usnesení ze zasedání Asociace krajů, nebo Rady Asociace krajů, a mám tady i veřejné prohlášení všech 14 náměstků včetně Prahy. A musím říci, že tato prohlášení i to usnesení není optimální.

A takhle, jak jste hovořila prostřednictvím pana předsedajícího, paní předsedkyně, že je všechno v pořádku. Víte, ono těch 900 milionů, ten výpadek, spadl do základní sítě, a proto je potřeba ta jedna miliarda dofinancování. Protože ony si teď nemůžou ty kraje sáhnout, a to byste měla vědět, na ty individuální projekty, protože jsou většinou alokovány, anebo jsou rozjety další projekty. To znamená, když tomu nerozumíme, tak bychom se do toho neměli plést.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní mám dvě faktické poznámky. Takže paní poslankyně Alena Gajdůšková. Než se dostaví paní poslankyně, tak paní poslankyně Tereza Hyťová se omlouvá do konce jednacího dne - Hyťhová, pardon - Tereza Hyťhová se omlouvá do konce z pracovních důvodů od 19.45. Zaznamenal jsem přísný pohled svým směrem, takže se moc omlouvám. Takže paní poslankyně, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslankyně Alena Gajdůšková: Děkuji za slovo. Jenom velmi rychle. Samozřejmě se musím ohradit vůči tomu, co bylo zase řečeno na moji adresu a na adresu sociální demokracie. Za prvé. Ministerstvo práce a sociálních věcí, tedy sociální demokracie, požadovalo pro sociální služby z rozpočtu 17 miliard, což je přesně rozdíl těch 2 miliard, které v tuto chvíli hledáme.

Samozřejmě, že jsem hlasovala pro rozpočet, protože bylo důležité, aby země začala fungovat. A nezlobte se na mě, Ministerstvo práce a sociálních věcí spolu s Ministerstvem financí celou dobu skutečně hledá a připravuje systém, jak sociální služby dofinancovat. Mimochodem naším pozměňovacím návrhem, pokud vím, tak se tam nějaké peníze navýšily už při schvalování toho rozpočtu. Já nepovažuji za odpracované věci to, že se dokola melou věci v Poslanecké sněmovně. Považuji za odpracované věci, které mají zcela konkrétní výsledek, a ty věci se dějí.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: S faktickou poznámkou zatím poslední přihláška - paní poslankyně Jana Mračková. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Já bych si dovolila na paní Aulickou prostřednictvím vás, pane předsedající. Mě velmi mrzí, že paní Aulická to takto vnímá. Já bych chtěla říct, že jsem jedna z hejtmanek, jedna z členek Rady Asociace krajů, a to usnesení, které jsem tady přečetla, bylo schváleno nadpoloviční většinou hejtmanů a především přináší to, že v tuto chvíli z naší strany nic není uzavřené a chceme především z hlediska těch individuálních projektů, aby došlo k řádnému vyhodnocení. A tak jak tady řekla paní ministryně financí, jestliže můžeme čerpat evropské peníze, tak se o to společnými silami pokusme a teprve pak čerpejme zdroje národní. A zároveň tím, že nemám tu praxi jako hejtmanka, tak bych vás chtěla ubezpečit, že u nás ten individuální projekt končí 31. srpna. Náměstek pro sociální oblast za mnou přišel, že bude potřebovat do konce roku, dokud ten projekt nenastartujeme, dalších 40 milionů korun. Moje otázka zněla, proč v tom projektu nepokračujeme hned od 1. září. A víte, co mi odpověděla vedoucí odboru sociálních věcí? Proč bychom to dělali, když už máme ty finanční prostředky schválené v rozpočtu. Takže jsem paní vedoucí odboru sociálních věcí řekla, ať se přemístí na svůj odbor a pracuje na projektu. Jak jste slyšela, dnes jsme projekt odevzdali a budeme mít finanční prostředky od 1. září opět z evropských fondů. A já si myslím, že je to ta správná cesta, kterou bychom se měli všichni pokusit jít a pak se k tomu vrátit, vyhodnotit to a pak řešit s paní ministryní práce a sociálních věcí, aby na popřípadě dala ty národní zdroje. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. A nyní se vrátíme k normální debatě, takže s přednostním právem zpravodaj pan poslanec Výborný, připraví se paní ministryně Maláčová a následuje paní poslankyně Richterová. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já jsem rád, že jsem se dočkal trpělivě. Nehlásil jsem se s faktickými poznámkami, ale dělal jsem si poznámky a rád bych tady reagoval na některé věci, které tady zazněly, protože je potřeba to vyvrátit.

Samozřejmě umění kouzlit s čísly paní ministryně Schillerové už tady několikrát bylo komentováno, tak samozřejmě všechno narůstá, roste průměrná mzda, takže samozřejmě se musíte podívat na ta čísla v reálu. A to se týká samozřejmě i nárůstu rozpočtu na sociální služby.

Pokud se podíváme na další věc, a to musím znovu tady říct a mám to černé na bílém, opakovaně tady byl napadán Zlínský kraj paní ministryní Maláčovou. Jedna věc tady nezazněla. Vy se, paní ministryně, musíte také seznámit se strukturou poskytování a poskytovatelů sociálních služeb ve Zlínském kraji a pak pochopíte, proč to jsou skutečně ta 4 procenta. To já jsem nikdy nezpochybnil. To číslo je správné, ale to díky historické situaci Zlínského kraje, kde byla celá řada velkých pobytových zařízení a tato zařízení se stala příspěvkovými organizacemi kraje a logicky kraj se tedy stará o tyto své příspěvkové organizace.

A mohu vám ocitovat úplně přesně. Byl jakýsi hejtman Zlínského kraje, jmenoval se pan Mišák. Byl to hejtman za sociální demokracii a za něj ten příspěvek na sociální služby byl 10 milionů, později 20 milionů v roce 2016, a když to, jak jste říkala, to vládnutí, a my tam skutečně nevládneme, my spravujeme ten kraj, protože tam pracujeme pro občany Zlínského kraje, tak v roce 2017 to činilo 21,4 milionu, v roce 2018 32,8 milionu a v roce 2019 je to 61,33 milionu korun na sociální služby. Takže takto roste příspěvek ve Zlínském kraji. 36 milionů je na prioritní osy a 25 je na pilotní program odlehčovacích služeb. To je tak částka, která asi chybí na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Proto tvrdíte, že to je jinak. Takže to jenom ke Zlínskému kraji, protože není možné tady šířit nepravdy a očerňovat práci druhých lidí.

Další věc. Byl tady několikrát zmiňován dopis kolegou Bauerem, nebo ta výzva, veřejné prohlášení náměstků radních zodpovědných za sociální věci. Já mám pocit - abychom všichni věděli, o čem je řeč, já na to na rozdíl od faktické mám prostor. Není to dlouhé, já vám to přečtu, abyste všichni věděli, jak to vnímají ti, kteří jsou zodpovědní za přerozdělování finančních prostředků obcím a poskytovatelům.

Ten úvod hovoří o tom, že 7. června bylo něco prezentováno ministryní Schillerovou a Maláčovou, a pokračuje: Navržené řešení totiž nepokrývá celý výpadek ve výši 2 miliard korun, na kterém se shodly kraje - podtrhuji kraje - a Ministerstvo práce a sociálních věcí. Avizované finanční prostředky z operačního programu Zaměstnanost ve výši 1,5 miliardy korun budou moci být čerpány pouze na služby sociální prevence, a to až do června 2022. - Ve své úvodním vstupu jsem vám popisoval, pokud to nevíte, o jaké konkrétní služby se jedná a co z toho logicky potom nejde financovat. Ale předpokládám, že to úředníci Ministerstva práce a sociálních věcí dobře vědí.

Z toho je zřejmé, že je nereálné, aby pokryly polovinu výpadku financí pro rok 2019, tedy jednu miliardu korun. Při čerpání těchto evropských prostředků se jedná o dlouhodobější proces, který musí projít schvalováním jak na úrovni krajů, tak i na úrovni MPSV. Z evropských zdrojů je možné při realizaci individuálního projektu dofinancování jen některých druhů a forem sociálních služeb, nikoliv však poskytovaných služeb sociální péče, jako jsou domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem, domovy pro osoby se zdravotním postižením a podobně, kde je situace s nedostatkem finančních prostředků kritická. Navržený způsob dofinancování dále prohlubuje - a to je klíčové - nestabilitu udržitelnosti sociálních služeb a neúměrně a v časové tísní administrativně zatěžuje poskytovatele služeb i jednotlivé kraje. - Pak to tady pokračuje dál.

My tady skutečně při každém projednávání tohoto bodu nechceme bojovat s vámi, s nikým jiným. My chceme jenom zajistit to, co si skutečně jak poskytovatelé - připomínám, a vy sama to dobře víte, že to jsou tisícovky zaměstnanců - tak i klienti, co si skutečně zaslouží. A když jste tady zmiňovala, že vlastně ta jedna miliarda stačí na dofinancování platů, tak tady říkám naprosto zodpovědně, to není pravda. A paní ministryně, vy to moc dobře víte. Není to pravda. Na dofinancování platů pracovníků v sociálních službách prostě ta další miliarda nutně schází.

Aby tady byl nějaký konkrétní příklad. Domov pro seniory ve Sloupnici, pan ředitel tady říká - cituji: Při tomto návrhu nám bude chybět přibližně 3,7 milionu korun, což jsou platy našich zaměstnanců za dva měsíce, a k tomu nesmí v zimě mrznout. Pokud by situaci měl řešit zřizovatel domova, což je v tomto případě obec, znamenalo by to pro něj věnovat na provoz cca 25 až 30 % z rozpočtového určení daní.

Jednoduché, černé na bílém. Pokud chcete dotlačit zřizovatele obce a kraje k těmto rozhodnutím, tak jste na správné cestě, ale mně to skutečně nepřijde zodpovědné. A pokud tady vyzýváte, jedna i druhá paní ministryně, i vaším prostřednictvím paní poslankyně Gajdůšková, k nějaké spolupráci, tak my tady opakovaně říkáme, že na těch krajích to umějí. Na řadě krajů vědí, jak funguje víceleté a vícezdrojové financování. Není snad žádný problém se v tomto inspirovat a pracovat i na centrální úrovni, na úrovni Ministerstva práce a sociálních věcí. A já se tady klidně připojím, protože to je to, co tady taky zaznělo. Já se tady klidně připojím ke kolegovi Jurečkovi, my si vás, paní ministryně, rozdělíme, jednu i druhou, a pojďme si to skutečně vyzkoušet. Ať vidíte reálně, jaká je situace ne v kancelářích jednoho a druhého ministerstva, ale u těch lidí, u těch klientů v pobytových zařízeních, protože to možná probere tu situaci rychleji a to řešení najdeme dříve, než si myslíme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já také děkuji. Nyní vás seznámím s omluvou pana místopředsedy Okamury, který se omlouvá od 19.45 do konce jednacího dne z pracovních důvodů. Nyní zde mám dvě přednostní práva. Jako první paní ministryně Maláčové, poté paní poslankyně Richterové. Prosím, paní ministryně.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji, pane předsedající. Já budu ještě, nedá mi to, reagovat na některé poznámky. Já jsem se ujistila, byla jsem v sekretariátu, že ty dopisy skutečně s těmi slíbenými podklady odešly a odešly minulý týden na pana předsedu Vondráčka a na paní předsedkyni Maxovou. A moji kolegové, i když už je pozdní hodina, tak mě správně upozornili na to, že pozítří Ministerstvo práce a sociálních věcí koná, nebo uspořádá kulatý stůl právě k novele sociálních služeb a spolu s pozvánkou ten materiál, ten věcný záměr, i když my jsme ho (nesroz.) východiska, tak dostali a obdrželi všichni členové sociálního výboru. To znamená, že skutečně Ministerstvo práce a sociálních věcí má s časovým předstihem více než splněno a všechny požadované materiály odeslalo.

Co se týká toho druhého bodu. Víte, pane předsedo Výborný prostřednictvím pana předsedajícího, Zlínský kraj není svou strukturou nijak odlišný od ostatních krajů. Větší problémy než Zlínský kraj má kraj Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský, říká se jim strukturálně znevýhodněné a postižené regiony. A i přesto tyto kraje dávají na sociální služby pro potřebné mnohonásobně více než Zlínský kraj. A jsem zvědavá, jak dlouho, když mají být sociální služby výkladní skříní KDU-ČSL, se bude KDU-ČSL ve Zlínském kraji na ten stav vymlouvat.

Víte, celá ta debata vlastně začala tím, že vy jste nás o víkendu a včera s paní ministryní financí osočil z podvodu. Já jsem vám řekla, že byste se měl omluvit, protože slušný člověk, když přestřelí, tak se omluví. Myslím si, že už nemá smysl tady podesáté opakovat, pane předsedo prostřednictvím pana předsedajícího, a potvrdila to paní předsedkyně Asociace krajů, potvrdil to pan prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb, jak to vyčíslení bylo, jak vzniklo a že to vyčíslení jsme plně uspokojili. Miliarda výpadek platů, 900 milionů výpadek individuálních projektů z evropských fondů a 81 milionů z rozpočtu MPSV na nadregionální sociální služby, výpadek platů a příspěvku zvláštního. A myslím, že tím by ta debata měla být ukončena. Já říkám, že bych se, kdybych takhle přestřelila, tak bych se omluvila. Dobře, netrvám na té omluvě.

A ještě jedna věc. Já jsem v zařízení sociálních služeb - protože jezdím pokaždé, když není sněmovna, každý týden do regionů. Výjimka je, když je Poslanecká sněmovna, tak si to časově nemohu dovolit, protože v pondělí je vláda a po zbytek týdne jsem zde. Takže já jsem v zařízení sociálních služeb minimálně třikrát měsíčně. Takže prosím, nechme tohoto laciného politikaření a přestaňme se takto vyzývat. Já ty problémy znám. Samozřejmě nejsem člověk z praxe, to byl málokterý ministr, byl to můj předchůdce bývalý ministr Krčál, ale věřte, že s ním opravdu intenzivně konzultuji tuto problematiku. A mohu zopakovat svoji výzvu, kterou jsem řekla v úvodním slově: Pojďme společně pracovat na té systémové novele o sociálních službách, protože to je skutečně potřeba. Ale přestaňme tady politikařit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Jsou zde dvě faktické poznámky. Jako první je pan poslanec Výborný, poté paní poslankyně Aulická. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji. Tak paní ministryně, určitě není sporu, pokud jde o novelu zákona, my na to upozorňujeme tady dlouhodobě, jsme připraveni, máme své zástupce ve výboru pro sociální politiku. Stejně tak jsme dostali pozvánku na čtvrteční jednání, víme o něm, jsme připraveni, spolupracujeme.

Ale vy máte skvělé umění mluvit o voze a my o koze. To je celé. Já jsem tady vůbec nehovořil o strukturálně postižených krajích. Nevím, jestli jste mě poslouchala, stejně jako jste mě evidentně neposlouchala na začátku při tom vstupu, protože pak jste reagovala úplně jinak. Tak teď je to to samé. Já jsem o ničem takovém tady skutečně nehovořil. A když jsem říkal něco o tom, že jsme tady byli podvedeni, tak já si na tom skutečně trvám! Protože když se podíváte - mně deset minut po skončení páteční schůze chodily SMS od představitelů krajů, od představitelů poskytovatelů, od charit, které reagovaly na to, jakým způsobem a co jste tady představili a že to skutečně je naprosto nedostačující, resp., že to je dostačující pouze z 50 %, a to je ta jedna miliarda. Takže to byla celá jednoduchá reakce.

Dovolte mi ještě dvě poznámky. Pokud jde o pana Horeckého, tak se podívejte na nedělní pořad 168 hodin, tam máte jeho vyjádření. Myslím, že to tam řekl naprosto jasně. A ten pořad, který se týká právě financování sociálních služeb, naprosto pregnantně popisuje tu situaci, na kterou my upozorňujeme a kterou chceme řešit. Ale ano, jsme opozice a tu kasu prostě nespravujeme. Takže my nemáme jinou páku na vás než to řešit tady na půdě Poslanecké sněmovny nebo případně na půdě Senátu. To je celé.

A jenom když tady zaznívalo, jako že ty kraje jsou v souladu a podobně. Dneska zasedalo zastupitelstvo Pardubického kraje a před několika hodinami přijali usnesení, takže on se na vás pan hejtman Netolický za sociální demokracii obrátí i s panem radním pro sociální věci, protože ty věci prostě nejsou dokončené, nejsou dofinancované a jsou pověřeni zastupitelstvem, aby s vámi jednali, aby ty finanční prostředky na kraje skutečně doputovaly v té výši, o které my hovoříme. Když se podíváte do médií, hovoří o nich i pan Horecký. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Více faktických poznámek. Nyní paní poslankyně Aulická, poté se připraví pan poslanec Juchelka. Prosím.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající. Já už budu rychlá. Nevím, o čem mluvila, o jaké pomoci strukturálně postiženým krajům, protože když se budeme bavit o dofinancování sociálních služeb, tak je to 97 milionů a my adekvátně potřebujeme 250 milionů. To znamená, ten kolaps právě pro nejpostiženější kraj je evidentní.

Další věc. Pan Horecký avizoval, že je velice nespokojen s tím, jak se vlastně vlamuje, nebo jak se o něm hovoří, že souhlasí s tou dohodou, která byla udělána nebo byla avizována 7. července, že bude dofinancována jednou a půl miliardou z evropských fondů, protože on byl ten první, který říkal, že je to špatně, a myslím, že to opravdu bylo řečeno dosti výstižně. A je mi velice líto, že se tady neustále překrucují fakta, a ještě je to o to horší, že je to z pozice paní ministryně Maláčové.

My máme na výboru pro sociální politiku příští týden bod k dofinancování a věřte mi, že myslím, že určitě budou přítomni ze sociální komise Asociace krajů, kde určitě řeknou svá zásadní stanoviska k této situaci. Velmi mě mrzí, že paní předsedkyně Asociace krajů se nedokáže brát za to, co komise a všech 14 krajů a zástupců pro tuto sociální oblast deklarovaly. A myslím si, že i pan Horecký za poskytovatele bude přítomen této debatě. Budeme velice rádi, když bude přítomna i sama paní ministryně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za dodržení času. Takže nyní pan poslanec Juchelka, připraví se pan poslanec Kaňkovský. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc, pane předsedající. Já to jenom doplním. Je to skutečně tak, my příští týden máme na výboru pro sociální politiku dva body a to je dofinancování sociálních služeb a také inspekce sociálních služeb.

Ale já bych se chtěl tady vrátit právě k panu Výbornému vaším prostřednictvím, pane předsedající, protože pokud každý kraj je tedy jiný, tak si vybavuji na výboru pro sociální politiku, který byl v květnu a kde byla paní Vildumetzová a paní Stránská, že jsme dostali úplně de facto jiná čísla, a to od MPSV a jiná také od Asociace krajů na vyčíslení sociálních služeb. Proto já pořád volám úplně stejně jako paní ministryně financí po tom, abychom jednoduše měli nějaké číslo, od kterého se můžeme odrazit a začít diskutovat, a to i v rámci novely zákona o sociálních službách, která začíná prvním kulatým stolem už pozítří, jakým způsobem ty sociální služby financovat koncepčně, aby to nebylo každoroční handrkování, jak jsme zvyklí tady v tuto chvíli.

Takže vás všechny srdečně zvu na čtvrtek příští týden na výbor pro sociální politiku, vy tam máte své zástupce paní poslankyni Golasowskou a pana poslance Kaňkovského. Přijďte určitě i sám, zapojte se do debaty a pojďme se o tom normálně jednoduše koncepčně bavit, ať se nemusíme každý rok takto zbytečně handrkovat. A já souhlasím s tím, co říká paní ministryně Schillerová, udělejme analýzu výdajů na sociální služby u jednotlivých krajů. Pokud jsou ty jednotlivé kraje skutečně jiné, tak jak vy říkáte, že každý má jiné služby, jinou strukturu atd., a pojďme se začít bavit už o nějaké koncepci, abychom mohli novelu o sociálních službách dát konečně dohromady a ven. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. To jsou v tuto chvíli další čtyři faktické poznámky. Jako první pan poslanec Kaňkovský, poté pan poslanec Bartošek. Prosím.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Vážený pane místopředsedo, vážené členky vlády, kolegyně, kolegové, já teď budu opravdu věcný. Musím říci, že tady dneska několikrát zaznělo, že bychom měli z opozice spolupracovat. Já to jedině mohu podpořit. A musím říci, že my se opakovaně snažíme s věcnými problémy za oběma ministryněmi chodit, a musím říct, že si vážím toho, že v řadě případů skutečně sedneme ke stolu a věcně jednáme. Bylo to jak s paní ministryní financí Schillerovou, tak s paní ministryní Maláčovou. Já tohle cením a děkuji za to.

Nicméně problematika zákona o sociálních službách, té velké, velmi očekávané novely, je v tuto chvíli v začátku. A pokud paní ministryně Maláčová svolává kulatý stůl, na kterém je ambice, aby byli všichni členové sociálního výboru této Sněmovny, a je ten kulatý stůl svolán na čtvrtek na 10 hodin, kdy má jednat Poslanecká sněmovna, tak je to nešťastné. Je to nešťastné a navíc to není svoláno do budovy Poslanecké sněmovny, ale pokud vím, do budovy ministerstva.

Takže já vás chci požádat, paní ministryně, pokud organizujete takto důležité jednání, a já skutečně ho považuji za velmi důležité, tak vás velmi prosím, abyste sladila termíny i s možnostmi poslanců. Není to poprvé nejenom od vás, ale čas od času to tak dělá i Ministerstvo zdravotnictví. Pokud to svoláte na pondělí, kdy máme být v regionu, což je zase záležitost Ministerstva zdravotnictví, anebo pokud to svoláte na dobu jednání Sněmovny, bohužel ta účast poslanců tam nebude valná. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Také děkuji. A nyní pan poslanec Bartošek. Připraví se pan poslanec Jurečka. Prosím.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji, pane místopředsedo. Když si představím z pozice vládních lavic, tak se jedná o jednu, jednu pouhou miliardu. Víte, můžu se mýlit, a občas se mi to děje a je to normální, a kdybychom tady diskutovali a říkali si, kdo se mýlí, tak dobře, patrně někdo chybu udělal. Ale ty hlasy z terénu, z praxe, zaznívají tak často a je jich tolik, že jsem přesvědčen, že chyba je na straně Ministerstva práce a sociálních věcí a Ministerstva financí. A chystá se zvýšení rodičovské, což je zhruba 8 miliard, máme zde jízdné, což je zhruba 6 miliard. Ty výdaje nám narůstají a je to v řádech miliard a vždycky jenom řekneme ano, schválíme, výdaje nám narostou. A tady se jedná o jednu miliardu. A já tomu úplně nerozumím a hlavně tomu nerozumím z pozice sociální demokracie. Protože vy zcela vědomě jdete proti sociálním službám, proti svému programu. A jestliže zde zaznívá, že do rozpočtu bylo 17 miliard a o 2 miliardy jste slevili, tak z toho automaticky vyplývá, že jste velmi slabý koaliční partner, protože nejste schopni vyjednat - máte pravdu, kolegové, ano, sociální demokrati zde nejsou přítomni, vyjma paní kolegyně Gajdůškové, která hrdě drží stráž, tak mluvím sice k prázdným lavicím sociální demokracie. Ale je potřeba říct, že v tom případě jste slabý koaliční partner. Neumíte si vyjednat pro svoje resorty dostatek peněz a holt hnutí ANO s vámi oře. Taková je realita.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za dodržení času a nyní pan poslanec Stanjura. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já jsem dneska médiím říkal, že to je trapná debata, a my v ní pokračujeme třetí týden. Třetí týden zasedá Sněmovna a třetí týden řešíme nedostatek financí. Já jsem ten předminulý pátek nesdílel nadšení některých kolegů z opozice, jak je to vyřešeno. Dneska jsem v nadsázce říkal, že premiér Andrej Babiš by neměl dovolit společnou dovolenou ministryním Schillerové a Maláčové, dokud tu miliardu nenajdou. Pak ať jedou na tu dovolenou spolu.

Pamatuji si ty úsměvy, to poplácávání, jak jsme to vyřešili. Reálně jsme to nevyřešili. Můj předřečník správně zmínil, když se podíváme na celkové výdaje státního rozpočtu, tak to, že se tři týdny nedaří vládě najít teď už tu jednu jedinou miliardu, je fakt nedůstojné. Je to možná tím, že vláda očekává, že klienti sociálních služeb nejsou nátlakovou skupinou, nejsou to ti, kteří přijdou protestovat před Úřad vlády, nejsou to ti, kteří budou organizovat petice a vytvářet tlak. A já tomu skutečně nerozumím.

A když už jsem dělal ty analýzy, nic proti, tak nezapomeňme, že sociální služby také financují obce. Takže pokud chceme mít obrázek o tom, jak fungují třeba na území Moravskoslezského kraje sociální služby, tak to není jenom rozpočet kraje, ale máme tam Ostravu, máme tam dalších pět statutárních měst, kde jdou nemalé. A tím (nesroz.) podmiňovat? Bylo by to správné, abychom vlastně zjistili, kolik peněz tam jde, jaký je vývoj v těch jednotlivých městech a je to napříč politickým spektrem. Já jenom tak spekuluji, představuji si, kdyby většina hejtmanů byla jiné politické příslušnosti než vlády, jak by ti hejtmani vyváděli. Dneska se to přikrývá. Předsedkyně Asociace krajů tady vystoupí ne za kraje, ale za své politické hnutí. Je to legitimní, já to nijak nezpochybňuji (upozornění na čas), ale... Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Také děkuji. A nyní tedy paní poslankyně Richterová s přednostním právem po bloku faktických poznámek. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Olga Richterová: Já už nevím, jak to říct, aby to bylo pochopeno. Tady nikdo nevaří dávno provařené mléko, jak tady zaznělo. Tady je prostě akutní, nevyřešený problém, kde jsme před týdnem slyšeli nějaký návrh řešení, my jsme řekli, že děkujeme, a potom obratem jsme z krajů od neziskových organizací dostali z terénu informace, že to zkrátka tak není. U mě tu situaci vystihuje úplně jiné přísloví. To přísloví zní - vy nás tady taháte za fusekli.

Prosím vás, jde o to, že stále ti pracovníci, ti poskytovatelé řeší ten stejný stres jako v minulém měsíci. Jedna miliardy nalezena, druhá miliarda z velké části nedostupná. Už to tady zaznělo velice, velice jasně.

Já to ještě jednou rozříkám, jak to je na ta čísla.

Představte si, že se teď dozvíte, že tedy máte urychleně připravit projekt, který ale je pouze na ty terénní ambulantní, zejména preventivní služby, čili pouze na jeden segment toho, co potřebujete zaplatit, a že ho máte, ačkoliv jste ho chtěli připravit, plánovali připravit na leden, bleskově udělat tak, aby se začalo čerpat od října, ale i když to stihnete, tak ty peníze stejně mají být na tři roky. Já vím, paní ministryně tady říkala, že přece to lze čerpat i zrychleně, ale stejně realisticky to je nastavené tak, že to vychází skutečně na čerpání několika desítek milionů měsíčně. Jako ten průměr, když si to spočítáte, ten 1,5 miliardy z těch evropských peněz na dva a půl roku, tak prostě vychází na zhruba 50 milionů měsíčně. I kdyby se to nějakým zázrakem trochu povedlo navýšit v rámci těch služeb, které máme a je potřeba, tak stejně prosím mějte na paměti, že v rámci těch limitů, toho, že jde o služby rozvojové, ne o stabilní financování něčeho, co potřebujeme, zkrátka jaksi provozně, ale o něco, kde jde o inovace, metodické zlepšování a rozvoj, tak je to výrazně omezené.

A když si toto vše uvědomíme, tak nezbývá, než se zeptat - zastupuje tady ještě vůbec paní předsedkyně Asociace krajů ty kraje? Myslím, že bylo více než zřetelné z toho, co tady zaznívalo, jaké skutečné hlasy chodí z krajů i z Asociace poskytovatelů sociálních služeb i z dalších, mnoha dalších organizací, že nad tím je opravdu velká pochybnost, jestli ta reprezentace krajů pořád zohledňuje skutečně jejich zájmy.

Stejně tak nezaznívá, jak se mají právě ti největší poskytovatelé těch služeb, a sice neziskové organizace, vyrovnat s výpadkem na mzdách. Hovoří se tady stále o platech. Já jsem ráda, že tady můžu mluvit jako poslankyně zvolená za Prahu, za kraj, kde těch 153 procent dofinancováváme. Jsem ráda, že to považujeme v Praze za takto důležité, tuto oblast péče o potřebné, ale samozřejmě ani my se neobejdeme bez dopomoci z centrály.

Jak tady zaznělo od paní Mračkové Vildumetzové, od paní hejtmanky a předsedkyně Rady Asociace krajů, nic není uzavřené. Mě tedy zajímá - na jednu stranu se tu říká, vše je vyřešeno, na druhou stranu, nic není uzavřené. Jak to tedy doopravdy je?

Asi tušíte, že zkrátka v pořádku to není, i vy zodpovědní ve vládní koalici. To, že dokola opakujete, že chcete nějaké vyčíslení, nějakou analýzu a že k tomu chcete naši opoziční součinnost - prosím vás, my samozřejmě spolupracujeme, na čem můžeme, ale toto je skutečně věc ministerstev. Absolutně nedává smysl, proč k tomu tady vyzývat nás.

A poslední věc. Skutečně vás žádám, abychom už nezažili žádná falešná řešení. Ti poskytovatelé, ti pečující si nezaslouží, aby se cítili, že je akorát taháte za fusekli. To opravdu není fér. Děkuji. (Potlesk z lavic Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já také děkuji. A nyní s přednostním právem pan předseda Stanjura. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Jsem to předtím nestihl, tak raději přednostní právo, aby mě po dvou minutách nemusel pan místopředseda volat k pořádku.

Tak zkusme si namodelovat, že to, co přinesly ministryně, je v pořádku. Zkusme jim na chvíli uvěřit.

Takže teď se urychleně podají projekty na tři roky s tím, že čerpání bude ve třech měsících - dvou třetin té částky. Jo? Protože potřebujeme tu miliardu letos, celkový objem je 1,5 miliardy, čerpat se bude tři měsíce. Takhle jste vy pokryli tu miliardu do konce roku 2019 s tím, že z evropských projektů ještě máme víc. Máme 1,5 miliardy. Ale nemáme 1,5 miliardy na říjen, listopad, prosinec.

Paní ministryně, nekřičte na mě panebože. To jsou vaše slova, to jsou vaše výpočty. (K ministryni Maláčové.) Tak na mě prosím nepokřikujte. Předtím jste chtěla, ať se k vám chová například pan předseda slušně, vyzvala jste ho k omluvě. A vy si z těch lidí fakt děláte blázny a ještě tady pokřikujete panebože. Což od sociálního demokrata není úplně obvyklé, to si teda přiznejme. (Ozývá se potlesk zprava.)

Takže já se snažím vám uvěřit, tak to modeluji. Vy jste řekla, že z evropských projektů bude 1,5 miliardy, že je to vlastně přes tu miliardu, ale tu miliardu potřebujeme letos, takže se ta miliarda musí vyčerpat do konce letošního roku. Jinak tam ta druhá miliarda prostě nebude. Takže se mají připravit projekty, schválit projekty, vyplatit projekty za tři měsíce, celkově zhruba 67 % těch projektů. Už vidím ty hodnotitele, už vidím ty následné kontroly - to je skvělý projekt na tři roky, protože například, ať se to dobře počítá, tak to bude 360 milionů korun, projekt např. našeho kraje, který by si zasloužil takové peníze, takže Moravskoslezský kraj na 36 měsíců dá 360 milionů korun, což je 10 milionů korun ročně, ale čerpat bude 50 v říjnu 2019, 50 nebo 60 v listopadu a 70 v prosinci. A na dalších 29 měsíců mu zůstane zhruba 30 %, což je nějakých 108 milionů korun. Fakt si myslíte, že ten projekt uspěje u té specializované péče, inovativní? To je tak inovativní, že vyčerpám dvě třetiny za tři měsíce a jednu třetinu za 2,5 roku? No to je opravdu inovativní. To je třeba říct, že to je...možná zhoršíme to, to je takové turecké hospodářství. To nemůžete vůbec myslet vážně.

Dotaz, který je logický. To znamená, když ty projekty uspějí a budou od října financovány a ta miliarda přijde, skutečně dojde ta miliarda? Průběžně to bude někdo platit k tomu sedmému nebo desátému? Vždyť ty mzdy - a mluvím o mzdách, ne o platech - se prostě platit musí. Co se stalo? Vláda zvedla platy, to na tiskové konferenci oznámila - zvedli jsme vám platy, volte nás, zvedli jsme vám platy, my si vás ceníme - ale už zapomněli říct: Ale ty peníze jsme tam nenašli. To si zaplaťte, jak chcete, to jsou ty kraje. - A když už není co, tak se najde Čunek. (Ozývá se smích zprava.) Když už není argument.

Já nevím, jak probíhá financování sociálních služeb ve Zlínském kraji. A i kdyby to byla pravda, tak co ty ostatní kraje? I kdyby to byla pravda. Já netvrdím, že to je pravda. Co to je za argument? Váš stranický kolega, váš předchůdce ve funkci místopředsedy sociální demokracie, paní ministryně, před chvílí přijal na svém zastupitelstvu, kde jsme mimochodem s vámi v koalici, představte si to, bez ANO, já nevím, jestli ta sociální demokracie vůbec může být někde v koalici bez ANO, ale v Pardubickém kraji určitě ano, jsme s lidovci a se sociální demokracií - a ten kraj spokojený není. A tady slyšíme od předsedkyně Rady Asociace krajů - jak to říkala? - nic není uzavřené. Jinými slovy, když to přeložím, tak to taky znamená nic není vyřešené. Protože kdyby to bylo vyřešené, tak je to uzavřené, a můžeme se soustředit na kulaté stoly. A tam můžeme debatovat o systémovém řešení. Ale když to není uzavřené, tak to není vyřešené a my tady tu trapnou debatu máme potřetí.

Opravdu já opakovaně žádám, aby ministři nesvolávali jednání na dobu, kdy jedná Sněmovna. V deset. Já jsem pro, tak začněme ve dvanáct ve čtvrtek. Já jsem klidně pro! Dohodněme se, je kulatý stůl. Dokonce chudáci poslanci, ti se mají tak dobře, tak musí se potácet na ministerstvo, protože, představte si, že by museli přijet úředníci do Sněmovny v době, kdy zasedá Sněmovna. No nepředstavitelné pro ty úředníky. A pak tady bude předsedající svolávat ty poslance: pojďte hlasovat. My řekneme: no nemůžeme, já si beru pauzu, já mám poslance na kulatém stolu u paní ministryně, protože její úředníci nemohou přijet sem. - Jestli nemáte místo, já vám půjčím vedle stošestku, tam jsou i mikrofony, to je místnost pro jednání klubu ODS v průběhu Sněmovny, sice mě nenapadlo, že bude kulatý stůl, on není moc kulatý, je docela obdélníkový, ale proč ne.

A teď vážně. Ježíšmarjá, slyším. Koho to nebaví, ať jde domů. Mě to taky nebaví, že to potřetí řešíme.

Usnesení Sněmovny bylo jasné a splněné prostě není. Dneska asi zase budeme přijímat jiné usnesení, které bude říkat: splňte to, co už jste jednou měli splnit. Vám to připadá normální? Jedna miliarda. Vzpomeňme si na ten úspěch koaličního jednání, myslím, že to byla koaliční rada nebo jak se to jmenuje, kdy pan premiér Babiš s paní ministryní Schillerovou našli 8,3 miliardy. Našli. Na rodičovský příspěvek. Tak našli 8,3 a jednu nemohou najít. A to už hledají tři týdny. Tak podle mě už je to zlá vůle. Když najdu 8,3, proč bych nenašel jednu? To mi nikdo nemůže vysvětlit. No může. Tak poprosím paní ministryni. Jak jste hledali, když jste nic nenašli? Podívejte se, když nevíte kudy, podívejte se do pozměňujících návrhů, které jsme podali my i ostatní strany opozice u projednávání státního rozpočtu. Mimo jiné jsme navrhovali zvýšit peníze na sociální služby. Jak hlasovala tato zodpovědná koalice, která si tak cení pracovníků v sociálních službách? Proti! Není potřeba. Je to takový populismus. Nenecháme si rozvracet rozpočet. - Za podpory komunistů, dvou přítomných členů sociální demokracie. Musíme to ocenit. Docházka kolegů se zvýšila o 100 %, z jednoho na dva. Pak říkají, že jsou sociálně demokratičtí. Mám pochybnosti po dnešku o obou těch slovech. Musím říct pochybnosti a mrzí mě to.

Já jsem očekával, a marně, to jednoduché řešení, že po té první debatě vystoupí pan premiér a řekne: Milá opozice, já jsem to prostě vyřešil. Našel jsem ty dvě miliardy, minulý týden osm, tento týden dvě, podívejte se, jak jsem šikovný, to máme - za dva týdny jsem našel 10,3 miliardy, je to vyřešeno. A pak bychom se mohli věnovat skutečně vážné věci. Nechci to nějak ironizovat ani zpochybňovat. To znamená, systémové řešení. Ale pokud někdo tvrdí, že kulatý stůl a systémové řešení vyřeší situaci v roce 2019, tak vědomě lže. Já si tedy nemyslím, že by to někdo v těch vládních lavicích za mnou myslel skutečně, ale tváří se tak. Chybí miliarda? Nebojte se, my ve čtvrtek máme kulatý stůl ve Sněmovně. Vlastně ne ve Sněmovně, ale kousek od Sněmovny. Já myslím, že to je prostě chybný přístup. Já tomu vůbec nerozumím. Fakt ne. Protože kdyby to bylo 10 miliard, nebo 20, tak z rozpočtových důvodů bych rozuměl tomu, že se to nedá vyřešit ze dne na den. Ale jedna miliarda? Jestli chcete, tak já vám nabízím: Pusťte nás tam. Na den! Na den nás tam pusťte a je to vyřešeno. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní se mi hlásila paní ministryně s přednostním právem, jestli to ještě platí. Platí, prosím. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji, pane předsedající. Omlouvám se za to panebože, neplatilo to vám, pane předsedo. Nemyslím, že jste bůh. (S úsměvem.) Nicméně byla to reakce na to, že takhle to dopadá, když poslanci přijdou na jednání v jeho prostředku. Zmeškají první část a pak si začnou říkat to svoje, protože, omlouvám se, to byla podstatná část mého úvodního slova, kde jsem vysvětlovala, jak fungují individuální projekty. Mohu to zopakovat znovu, ráda to udělám, ale velmi stručně, a jak správně říká za mnou paní ministryně financí, možná pro vás bude prospěšnější, omlouvám se, prostřednictvím pana předsedajícího, přečíst si stenozáznam.

V podstatě ten systém je nastaven tak, že každý kraj má na toto programové období svoji takzvanou dílčí alokaci, celkově je to pro celou Českou republiku 8,08 mld. korun. Nad rámec této dílčí alokace se mi podařilo realokovat 1,5 mld. korun, které má pro tento rok, ale samozřejmě protože jsou to i peníze, které jsme našli v jiných částech operačního programu Zaměstnanost, zejména v prioritní ose na rovné příležitosti a pak také na zaměstnanost jako takovou, protože máme rekordní zaměstnanost v Evropě a nemyslíme si, že by finanční prostředky na tuto oblast byly lépe využity než na sociální služby, tak jsme realokovali 1,5 mld., kterou je možno čerpat v příštích třech letech. Není to, že máte každý rok půlmiliardu, ale můžou si to kraje takto rozdělit. Jsou tam jiné čtyři podmínky, v podstatě jde o to, že musí být žádost buď o prodloužení, nebo o nový projekt podána do poloviny prosince tohoto roku. Ten projekt může být maximálně na 48 měsíců. Další podmínka je, že na konci října roku 2022 musí být projekty ukončeny. To jsou jediné mantinely projektů.

A co je klíčové, pokud skutečně kraje, a teď se dostáváme do podstaty věci, vynakládaly finanční prostředky na takzvané individuální projekty, na jejichž výpadek požadovaly finanční prostředky, tak v rámci individuálních projektů, ať už prodloužených, nebo nových, mohou tyto výdaje dostat, i když projekt není schválený, vyplaceny zpětně, a to od 23. ledna tohoto roku. Takže to jsou ty principy. Je to ještě podstatně složitější a je to velmi podrobně popsáno ve stenozáznamu, nebo ten, kdo má chuť si to nastudovat opravdu podrobně, tak v podmínkách výzvy 5 a 6, víte, že máme jednu výzvu pro Prahu, druhou výzvu pro zbytek republiky, tak je nastaveno celé čerpání evropských fondů. Tam je to rozepsáno zhruba na 80 stránkách a velmi detailně vysvětleno, anebo potom v tiskové zprávě Ministerstva práce a sociálních věcí z minulého týdne. Takže to je, jak funguje celý systém čerpání v individuálních projektech. Pokud skutečně tento rok, kdy došlo k výpadku, byly peníze na individuální projekty čerpány a kraje budou činné, a já už jsem říkala, že osm, včetně hlavního města Prahy, ze čtrnácti buď už nový projektový záměr předložilo, nebo ho mají za posledních několik týdnů dokonce schválený, nebo nám avizovaly, že do konce týdne si ho prodlouží nebo nechají schválit, tak jim výdaje proplatíme. To je ta logika.

Co se týká kulatých stolů, já jsem neřekla "máte problém, přijďte na kulatý stůl", tak to nebylo, ale navazovala jsem na diskusi s panem poslancem Bauerem prostřednictvím pana předsedajícího, který se ujišťoval, zda jsme podklady skutečně zaslali. A já jsem říkala ano, posílala jsem to panu předsedovi Vondráčkovi, nejsem si jistá, zda jsem to posílala paní předsedkyni Maxové, ověřila jsem to, paní předsedkyně Maxová to také dostala, a za třetí pozítří se koná kulatý stůl a v rámci kulatého stolu jste to také dostali.

Jinak co se týká například dotazu pana poslance Kaňkovského prostřednictvím pana předsedajícího, těch kulatých stolů bude celkově pět. A tím takzvaným stakeholderem diskuse o novele sociálních služeb nejsou jenom poslanci a senátoři, nejsou to jenom zákonodárci, ale jsou to také poskytovatelé, jsou to kraje, jsou to obce, jsou to neziskovky, jsou to zástupci odborů a my se snažíme všechny tyto skupiny dostat na jedno místo. Jinak ještě pro vaši informaci, sociální výbor si v Poslanecké sněmovně vyžádal speciální kulatý stůl a ten jsme také přislíbili a stanovení termínu je teď právě na straně paní předsedkyně Maxové. Takže to ke kulatému stolu.

Co se týká připomínky paní poslankyně Richterové prostřednictvím pana předsedajícího. Já jsem jenom zmiňovala, že 1 mld. je na platy, ale měla jsem samozřejmě na mysli, že to je i na mzdy. Byla to zkratka, takže se za ni omlouvám, 1 mld. je i na platy, i na mzdy a je to přepočítáno na úvazky, jak se to dělá každý rok, je to systém, který každý rok takhle fungoval, každý rok, když se dofinancovává, tak přepočtení na úvazky je poměrně přesné, každý rok jsou poskytovatelé spokojeni s logikou a aritmetikou přepočtu, takže nerozumím, proč by to letos nemělo fungovat.

A poslední připomínka, na kterou bych ráda reagovala, je ta, která se týká Zlínského kraje. Logika byla postavena tak, že jsme tu měli problém, my jsme ho s paní ministryní financí vyřešily, postavily jsme se k tomu čelem, vyřídily jsme požadavky přesně tak, jak žádala Asociace krajů. Je tady diskuse o Asociaci poskytovatelů sociálních služeb. Ano, já jsem to vyjádření pana Horeckého na kameru v neděli viděla, ale také mám k dispozici e-mail, kde tvrdí úplný opak. To si budeme muset asi vyjasnit. A všichni hejtmani ten e-mail mají k dispozici. Já ho nemůžu zveřejnit, protože je tu listovní tajemství a nebyl určen mně, ale otázkou je, proč pan prezident Horecký říká něco na kameru a něco tvrdí do e-mailu. To je jiná věc na vyřízení. A opravdu mě to osobně zaujalo. Nicméně pokud je tady složení toho financování, které požadovala Asociace krajů, Asociace poskytovatelů sociálních služeb, a my jsme tomu vyhověli, tak tu záležitost doslova považuji za vyřízenou. Ale jsem ještě o celé problematice ochotna diskutovat.

A proč jsem reagovala na ten dotaz? Protože mě opravdu nesmírně překvapilo, že jsem byla obviněna spolu s paní ministryní financí z podvodu. Myslím si, a už jsem to zmiňovala, že pan předseda Výborný přestřelil prostřednictvím pana předsedajícího. Řekla jsem, že slušný člověk by se omluvil. Já bych to takhle udělala. To se může stát, v zápalu politického boje se prostě může stát, že člověk trošku přestřelí, myslím, že ten výraz je adekvátní. Ale pokud někdo říká a ohání se potřebnými a tvrdí, že sociální služby jsou to nejdůležitější, a pak kraj, ve kterém mám hejtmana, dává ze všech krajů nejméně, nejenom že nejméně, dává pětinu toho, co je průměr ostatních krajů, tak je to velmi podivná situace. A myslím si, že to prostě není adekvátní situaci. Ale nebudu se k tomu už vracet. Chtěla jsem jenom dát všechny tyto informace do kontextu. Velmi děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já děkuji. Nyní budou nějaké faktické poznámky. Než vyzvu prvního řečníka, tak je zde s omluvenkou pan poslanec Jiří Bláha, který se nám omlouvá mezi 19. a 22. hodinou z pracovních důvodů.

Takže nyní prosím pana poslance Výborného s faktickou poznámkou. Stahuje. V tom případě paní poslankyně Langšádlová s faktickou poznámkou. To je v tuto chvíli jediná faktická poznámka. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Děkuji za slovo. Chyběl nám tady jeden milion korun (1 miliarda). Přišla paní ministryně a říkala, že tu miliardu korun vyřešíme individuálními projekty. Rozumím tomu dobře? Já chápu, že jsou tady tyto zdroje, ale současně je faktem, že z individuálních projektů nelze dofinancovat některé typy služeb. Tak nám, paní ministryně, prosím vás, je půl deváté večer, sedíme tady poněkolikáté, jenom řekněte, z čeho budou dofinancovány ty typy služeb, které nelze financovat z individuálních projektů. Já si myslím, že ta otázka není komplikovanější, že když nám na toto zodpovíte, protože to je to, o čem se tady celou dobu bavíme. Já nechci ani do žádných krajů, ani do minulosti zabíhat, ale my potřebujeme vědět, jak budou dofinancovány služby, které nelze hradit z individuálních projektů. A to je myslím podstata toho, co nám chybí. To nám prosím řekněte. Řekněte nám, že část z té jedné miliardy je, já nevím, 300 milionů, které budou moci být podle typu služeb dofinancovány z individuálních projektů, a pak je část 700 milionů na služby pobytové a další, které nelze dofinancovat z individuálních projektů, a vy nám prosím řekněte, jak budou dofinancovány. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za dodržení času. Nyní zde mám dvě přednostní práva - jako první pan předseda Stanjura, poté paní ministryně Maláčová. Dáme přednost paní ministryni. Děkuji. Prosím, paní ministryně, máte slovo. A prosím o klid v sále.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Velmi ráda to zodpovím. Také si uvědomuji, že je půl deváté. Také jsme už s paní ministryní financí měly být od sedmi hodin na koaliční radě. A velmi nás mrzí, že kvůli nám bude koaliční rada dneska genderově nevyrovnaná. Ale velmi ráda to zodpovím.

Vyčíslení požadavků dofinancování sociálních služeb tak, jak jej Asociace krajů 2. května předložila Ministerstvu práce a sociálních věcí a sociálnímu výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, zněla 1,9 miliardy. Jedna miliarda na mzdy a platy, které vznikly výpadkem - výpadkem - navýšení o 7 % namísto 5, ve státním rozpočtu to nebylo alokováno... (Řečnice se odmlčela pro hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Poprosím o větší klid v sále. Vím, že je pozdě, ale vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím, abyste zachovali klid po zbytek jednání.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová A druhý důvod té jedné miliardy navýšení mezd a platů bylo navýšení intervalu tzv. zvláštního příplatku. Takže to byla část A - jedna miliarda. Tu jsme včera na vládě schválili a je splacená, nebo zaplacená, bude financována z polovičky Ministerstvem financí a z polovičky Ministerstvem práce a sociálních věcí.

Druhá část, část B toho požadavku, bylo 900 milionů - výpadek individuálních projektů. Výpadek individuálních projektů, což jsou projekty financované poskytovatelům sociálních služeb přes kraje z Evropského sociálního fondu. Ten výpadek ve stručnosti vznikl tím, že většina krajů měla takzvané individuální projekty naplánované do roku 2019 a pak ty další od roku 2020. Jak k tomu historicky došlo? Je to velmi složité. Úředníci mi tvrdí, že individuální projekty jsou vždycky omezené a musí tam být inovativní složka. Takže já jsem realokovala miliardu a půl, kterou jsme posbírali po tom operačním programu na různých místech a o které jsem nebyla přesvědčená, že může být využita efektivně právě ve prospěch sociálních služeb. Je to poměrně zdlouhavý proces. To si člověk, nebo ministr, nemůže udělat jen tak. Bylo to půlroční vyjednávání s Evropskou komisí. Ale dobrá zpráva je, že na konci Evropská komise tuto realokaci ve výši 1,5 miliardy schválila a to čerpání je možné.

A pokud - protože o té miliardě jsme se bavili, o té rozhodla vláda včera ze státního rozpočtu - dojde k výpadku na individuální projekty a lze je od 23. ledna také čerpat z finančních prostředků na individuální projekty, tak prostě nerozumím, v čem je problém. Pokud nemám finance na individuální projekty a pak je dostanu k dispozici a lze je čerpat zpětně od toho data, kdy ten výpadek nastal, a nemusím na to mít ještě schválený nebo prodloužený projekt, tak prostě a skutečně - skutečně - došlo k čerpání těch výdajů, protože to je předpoklad, to je podmínka, tak je to financováno z těch individuálních projektů.

Třetí komponenta, která není již zmiňována, je těch 81 milionů na takzvané nadregionální sociální služby. To jsou sociální služby, které poskytuje přímo ministerstvo, protože jsou zjednodušeně řečeno velmi nákladné, velmi složité a neexistují v každém kraji. Jak už jsem zmiňovala, tak jsou to zejména sociální služby pro poruchy autistického spektra nebo pro lidi s roztroušenou sklerózou. A těch 81 milionů vzniklo přesně tak jako ta miliarda. Je to navýšení platů o 7 % namísto 5 a potom zavedení zvláštního příplatku.

Takže to je to složení. Velmi ráda ještě jednou zopakuji, pokud bude poptávka. Velmi děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Vondrák.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Dobrý večer, dámy a pánové. Já se nepovažuji za odborníka na sociální oblast, na to mám svého docenta, nebo tedy náměstka pro oblast sociální péče. Ale dovolím si tady odborný odhad. A možná tady je ten rozpor mezi tím, co slyšíme od paní ministryně a od jiných, kde je ten rozdíl vlastně chybějící jedné miliardy. A já se domnívám, a v tom mě utvrzuje i ten mail pana Horeckého, že on mluvil výhradně jenom o platech. A myslím si, že právě tu miliardu na ty platy, když dostaneme, tak vyřešíme problematiku všech veřejných organizací, které v podstatě musí ty platy zaplatit. Ale co nám chybí, je miliarda na mzdy, to znamená těm jednotlivým neziskovým organizacím, ať už je to charita a ostatní. Ale prosím vás, tady vznikl ten problém v tom, a mail pana Horeckého - podívejte se na něj, já jsem se teď na něj díval na chodbě, tam se skutečně hovoří jenom o platech. To znamená 1,9 miliardy a těch 600 milionů jde na platy. Tak to tam v tom mailu bylo.

A paní ministryně (Maláčová), já vás poprosím, nedávejte ruce do dlaní. To se nedělá. To není vhodné. Já si myslím, že každý máme právo tu říct svůj názor. Děkuji. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Také děkuji. Nyní tedy přednostní právo pana předsedy Stanjury. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Jsem rád, že jsem dal paní ministryni prostor. Nejdřív poznámka - až budu chtít školení, tak si ho vyberu. To k tomu, jak jste měla edukativní okénko o individuálních projektech. Nechte to na mé svobodné vůli, ke komu se na školení přihlásím a zda budu ochoten v případě takového školení i zaplatit. Myslím, že v případě kvalitního není žádný problém si to zaplatit.

Jsem rád, že tady paní ministryně mluví o individuálních projektech, protože si pamatuji na jednu z našich prvních debat, kdy zapomněla, když porovnávala výdaje například naší vlády 2010-2013, tak zapomněla zmínit, jaký byl objem individuálních projektů. Já jsem na to jenom upozornil, že vlastně ty sumy musíme sečíst, abychom viděli, kolik do té oblasti jde z veřejných zdrojů. A teď nemluvíme o krajských a obecních, ale mluvíme o evropských a národních. Pak má smysl porovnávat čísla v jednotlivých letech, ne vytrhnout jeden z těch dvou ukazatelů.

Pan hejtman mého kraje před chvílí promluvil a já bych řekl, že velmi rozumně. A jeho náměstek pro sociální politiku je taky z KDU-ČSL, abychom jako neříkali jenom ten Čunek a ten dává málo. Takže nemá cenu to říkat takhle individuálně. A použila to paní ministryně jako argument a žádnou váhu to prostě nemá. Navíc ve Zlínském kraji je v koalici i váš koaliční partner, pokud se nepletu, dokonce i s námi. Tam je taková široká koalice. Myslím si, že to tak prostě je. Takže nemá cenu vytahovat jednotlivé příběhy krajů a mluvit o politickém složení krajské rady. Je to velmi pestré. Někde jsme v koalici. V jiném kraji ty samé politické strany jsou v ostré opozici. To ten problém vůbec neřeší a nijak to neulehčuje tu debatu, jenom to odvádí pozornost k osobním útokům a to nemá žádný smysl.

Vlastně mě předběhla paní poslankyně s předchozím dotazem, kolik z individuálních projektů půjde na péči pro domovy seniorů. To je přece klíčová oblast. Podle našeho odborného názoru tam půjde z individuálních projektů nula. Nula. A mzdy a platy - paní ministryně řekla, že to takhle shrnula, ale to je přesně ten přístup státu a státních úředníků. Pořád žijí jenom v platech a zapomínají na mzdy. Já vím, že to je jakoby synonymum v českém jazyce, v obecné češtině, že to je synonymum. Ale je to velký rozdíl, jestli mluvíme jenom o těch, kteří jsou placeni z veřejných zdrojů ve smyslu platů, nebo těch ostatních. A myslím, že páteř péče je v neziskovém sektoru. A tam nejsou platy, tam jsou mzdy. Možná to bylo přeřeknutí, ale je to dlouhodobý problém, a nejenom paní ministryně Maláčové.

Taky když jsem mluvil o těch PR akcích, jak se zvedly platy - platy se zvedly, ne mzdy! - přehrajte si ty tiskové konference, když jste těch 7 % oznamovali. Mluvili jste zcela správně o platech, ale to pak je diskriminační vůči těm, kteří nepracují ve veřejném sektoru a vykonávají stejnou práci, jenom v neziskovém sektoru. A to podle mě není dobrý přístup.

A pořád jsem nedostal tu podle mě jednoduchou odpověď - proč to děláte tak složitě? Každý, kdo někdy administroval evropský projekt, ví, jaká tam jsou rizika - jak v žádosti, v průběhu, ve vyúčtování a v následné kontrole. Je to prostě riskantní. Platí to o každém evropském projektu. A je mnohem jednodušší to zaplatit z národních zdrojů, sociální služby. Mnohem jednodušší. Nebo chceme všechny ty poskytovatele zatížit tou nesmírnou administrativou? Paní ministryně o tom mluvila, jak je to složité. Já to nijak nezpochybňuji, byl to 80stránkový manuál a všechno. Proč to dělat tak složitě, když by to šlo udělat jednoduše? No protože není vůle! To je jediná možná odpověď, která vás po třech týdnech marných debat může napadnout. Já tomu fakt nerozumím. Kdyby to byla vláda, která by fungovala v nějakém úsporném modu, škrtala by provozní výdaje, šetřila by od rána do večera, tak bych té argumentaci a postoji vlády rozuměl. Nic takového od této vlády nevidím, tak se ptám, když je na všechno ostatní, a nechci teď vyjmenovávat a stavět jednotlivé sociální skupiny proti sobě, neudělám to, abych říkal, těm vezměte, ale v provozních výdajích tu miliardu jste schopni najít velmi rychle. Místo toho radíte všem, aby psali individuální projekty.

Paní ministryně tady správně řekla, že mají být inovativní. A víte, v čem spočívá inovace v pojetí řešení nedostatku peněz? Prodloužíme termíny individuálních projektů. To je ta inovace! A možná to projde na MPSV a řídícím orgánu toho programu. Jsme si jisti, že u následné kontroly to projde a že ty evropské peníze nakonec budou skutečně zaplaceny z evropského rozpočtu? Jsme si tím jisti? My si tím zdaleka nejsme jisti. A chtěl bych tady slyšet, kdo převezme v tuto chvíli politickou odpovědnost a řekne, z té 1,5 miliardy individuální projekty, které napíšou kraje, budou všechny do posledního haléře nebo do posledního eura zaplaceny z evropského rozpočtu a nebudou placeny z národních zdrojů. Mě by to zajímalo, jestli tu politickou odpovědnost převezme paní ministryně pro místní rozvoj, protože do toho rezortu to patří, nebo paní ministryně práce a sociálních věcí, protože do jejího rezortu zase patří ten operační program. Ale klíčová otázka je, proč to děláme tak složitě, proč je nutíme psát projekty. Kolik lidí to bude vyhodnocovat? Kolik lidí to bude administrovat na ministerstvu, na krajích, v jednotlivých organizacích, ať už neziskových, nebo příspěvkových? Vytváříme zbytečný průmysl a zbytečně nám utíkají peníze, které by mohly skončit u klientů sociálních služeb.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a paní ministryně se hlásila s přednostním právem.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji, pane předsedající. Já se omlouvám, nicméně já jsem si až teď uvědomila, jakou iritaci dnes způsobuje moje řeč těla. Není to tak, že bych nad vámi bědovala nebo si dávala ruce do hlavy, nikoliv. Já se dneska celý den nemohu hýbat. Ztuhla mi celá šíje a záda. Vím, že by se to nemělo dělat, nicméně si na to sahám. Takže to není expresivní řeč těla nad vámi, ale je to neustálé sahání si na tu ztuhlou část těla. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a nyní paní poslankyně Šafránková, která je přihlášena řádně do rozpravy. Připraví se pan poslanec Jurečka. Prosím.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Po více jak dvou hodinách vám děkuji za slovo, pane místopředsedo.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, když se na poslední schůzi Poslanecké sněmovny projednávala otázka kritické situace ve financování sociálních služeb, vyjádřila jsem obavu, abychom se zde nesešli za rok znovu za stejných, nebo ještě horších okolností. Toto se nenaplnilo. Mé obavy byly překonány. Scházíme se k tomuto bodu už po deseti dnech. Důvodem je skutečnost, že panují důvodné obavy z toho, že nám tu namísto funkčního řešení problematiky naposledy ministryně financí a ministryně práce a sociálních věcí nejspíš pouze představily klasickou Potěmkinovu vesnici a chybějící finance pro poskytovatele a klienty sociálních služeb v podstatě v plné míře neexistují.

Nemá smysl opakovat zde většinu z toho, co zde zaznělo minule. Situace je vážná, opravdu více než kritická. Naším úkolem je nelhat si do kapsy a urychleně, byť na druhý pokus, najít řešení, a to řešení, které bude operovat s celou chybějící finanční částkou v reálné podobě, nikoliv ve formě slibů a nejasných splátek, jako tomu bylo minule. Ostatně už tehdy s dohodou ministryň vyjádřili nesouhlas někteří krajští radní pro sociální věci a náměstci hejtmanů. Hrazení části chybějících peněz na sociální služby pomocí unijních dotací je nahodilé, nesystémové řešení, které navíc může být i v rozporu s původním usnesením Poslanecké sněmovny k této věci. Je to vyhýbání se odpovědnosti a odsouvání problému, který se nám vrátí jen jako bumerang a v ještě větší míře a větším objemu.

Výrok, proč bychom utráceli peníze z národních zdrojů, když máme evropské, který v této souvislosti z vládních řad zazněl, je tudíž vrcholně alibistický, a navíc nepřesný. I ony evropské peníze jsou z velké části penězi našich občanů a poplatníků a hlavně sociální politika je výsostnou záležitostí a zodpovědností České republiky a jako k takové k ní máme přistupovat a dostát svým kompetencím a závazkům vůči vlastním občanům bez berličky Evropské unie. Tak prosím konejme, a konejme rychle, jasně a zodpovědně. (V sále je velký hluk.)

Nemohu si v této souvislosti odpustit připomínku toho, že SPD zde na minulé schůzi k záležitosti financování sociálních služeb navrhla několik systémových usnesení. Tato usnesení se týkala legislativního zákonného zakotvení odpovědnosti za -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Paní poslankyně, já vás přeruším a požádám vaše kolegy v sále o větší klid. Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: - za poskytování sociálních služeb, zákonnou definici jejich minimálního celostátního rozsahu a také auditu, který by přesně definoval a lokalizoval příčiny rychlého růstu nákladů v tomto segmentu. I těchto pouhých pár dnů, které uplynuly od poslední schůze, ukázalo akutní potřebu těchto kroků a po posledních zkušenostech bych možná doplnila ještě potřebu pevného a přesného stanovení mantinelů financování těchto služeb. Proto žádám vládu a příslušné ministryně, tentokrát bez usnesení, aby i v tomto ohledu začaly neprodleně konat. Já osobně, poslanci SPD a jistě i celý náš výbor pro sociální politiku v tomto budeme určitě vždy ochotně nápomocni. Děkuji. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já také děkuji. A nyní je zde s faktickou poznámkou pan poslanec Vondrák a pan poslanec Jurečka svou přihlášku stahuje. Prosím.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Dobrý večer, já bych se jenom tímto chtěl omluvit paní ministryni za tu hlavu ve dlaních. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Tím jsme v tuto chvíli vyčerpali jak faktické poznámky, tak přihlášky do rozpravy, takže pokud se někdo další nehlásí do rozpravy z místa, pane zpravodaji? Nebo závěrečné slovo. (Závěrečné slovo.) Takže v tom případě končím všeobecnou rozpravu. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova od pana zpravodaje. Načíst usnesení až v podrobné. V tom případě nebyla žádná hlasování a já otevírám podrobnou rozpravu a prosím pana zpravodaje, aby nás seznámil s návrhy usnesení.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já jsem chtěl jenom jednou větou zareagovat na tu debatu o individuálních projektech a zpětném financování. To je přesně to. Já jsem si to teď potvrdil. To je přesně to, na co paní ministryni upozorňují kraje od začátku, že nepoženou ani sebe, ani poskytovatele do průšvihu s čerpáním evropských dotací, jak na to upozorňoval správně prostřednictvím pana předsedajícího pan předseda Stanjura. Tak to jenom na vysvětlenou.

Ale pojďme k tomu usnesení. V tuto chvíli si dovoluji navrhnout tato dvě usnesení, a protože spolu věcně souvisí, tak myslím, že jsou hlasovatelná dohromady:

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

1. vyzývá vládu a ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou, aby urychleně, a to do konce června, zajistily ze státního rozpočtu chybějící prostředky ve výši celkem 2 miliardy korun na dofinancování sociálních služeb, neboť navržené řešení ze dne 7. června 2019 je pouze řešením částečným, nikoliv reálně potřebným;

2. prostřednictvím vlády ukládá ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové, aby o přijatých opatřeních informovala Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky v termínu do 9. července 2019.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já také děkuji. To byly návrhy usnesení. Já jsem vaše kolegy již svolával k hlasování. Ještě se zeptám, jestli má někdo něco dalšího do podrobné rozpravy. Pokud tomu tak není - zaznamenal jsem žádost o odhlášení, takže vás odhlásím. Končím podrobnou rozpravu.

 

Budeme hlasovat. Návrhy usnesení všichni před chvilkou slyšeli, takže není potřeba je představovat znovu. Pokud není nikdo proti tomu, budeme hlasovat oba dva body současně. Nevypadá to, že by někdo protestoval.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

hlasování číslo 955 bylo přihlášeno 118 poslanců a poslankyň, pro 56, proti 11. Návrh nebyl přijat.

 

Pokud není nějaká žádost o přepočet nebo tak, tak jsme tímto ukončili projednávání tohoto bodu. Já vám všem děkuji.

Vzhledem k tomu, že je po 19. hodině, nemůžeme pokračovat dalšími body, protože to jsou zákony. Končím dnešní jednací den. Děkuji vám všem za účast. Uvidíme se zítra v 9 hodin.

 

(Jednání skončilo ve 20.51 hodin.)

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:47.




Přihlásit/registrovat se do ISP