(11.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Také děkuji. Budeme pokračovat v pořadí podle přihlášených. Poslankyně Aulická je omluvena, takže já ji posunu na konec. Poslankyně Richterová. A ještě připomenu, pan místopředseda Hanzel bude hlasovat s náhradní kartou číslo 12. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji za slovo. Vážené paní ministryně, vážené kolegyně, vážení kolegové, já už jen přečtu po té včerejší skutečně podrobné diskusi návrh usnesení za poslanecký klub Pirátů a všechny velmi prosím o to, aby skutečně ta situace byla vyřešena. Nejistota je nesmírná.

Návrh usnesení. "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky:

1. vyzývá vládu, aby v termínu do 30. června 2019 předložila Poslanecké sněmovně návrh k dofinancování sociální práce na obcích a krajích ve výši 200 mil. korun;

2. prostřednictvím vlády žádá ministryni práce a sociálních věcí, aby do 16. září 2019 předložila Poslanecké sněmovně analýzu míry spolufinancování krajů a obcí v oblasti a) sociálních služeb, b) sociální práce, c) sociálně-právní ochrany dětí známou z nejaktuálnějších dostupných dat;

3. prostřednictvím vlády žádá ministryni práce a sociálních věcí, aby v souladu s usnesením výboru pro sociální politiku číslo 110 z 2. května tohoto roku předložila do 16. září 2019 v Poslanecké sněmovně v rámci analýzy možností stabilního či víceletého financování sociálních služeb také analýzu možného zavedení pevného podílu obcí, krajů a státu na financování sociálních služeb, sociální práce a sociálně-právní ochrany dětí včetně zohlednění velikosti obce a rozdílného podílu vysocekapacitních pobytových zařízení, jakož i vyloučených lokalit. V návaznosti na tuto analýzu by měla vláda předložit i návrh zavedení takového systému vyrovnávacích plateb, který by stanovoval, kdo a v jakém poměru vyrovnává prokazatelnou ztrátu a komu se jako prvnímu vrací případný přeplatek."

To je vše, jenom bych ráda také dopřesnila, že chceme hlasovat po jednotlivých bodech. Ráda bych také uvedla, že jsem konzultovala s paní ministryní ty termíny a měly by být realistické. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji, opět poprosím o předání návrhu zpravodaji i sem k předsednickému pultu. A nyní byl přihlášen poslanec Kaňkovský do rozpravy. Toho tu bohužel nevidím, takže prosím poslankyni Valachovou.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Jak už jsem uvedla v obecné rozpravě, většina návrhů, které činí jednotliví poslanci a poslankyně, je podle mého soudu v menší či větší míře, v menším či větším detailu zastoupena už v usnesení Sněmovny z března 2019. Za klíčové pokládám zejména dosažení shody a usnesení Sněmovny o tom, kdy nejpozději a jak má dojít k dofinancování sociálních služeb, a načítám tady v podrobné rozpravě tento návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyzývá vládu, aby v termínu do 15. června 2019 informovala Poslaneckou sněmovnu o dofinancování sociálních služeb pro rok 2019 na základě návrhu Ministerstva práce a sociálních věcí podloženého analýzou a výstupy Asociace krajů České republiky."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Opět poprosím o předání návrhu zpravodaji a ideálně i sem na předsednický stůl. Nyní prosím poslankyni Pekarovou, která je jako další přihlášena do podrobné rozpravy.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Dobrý den, dámy a pánové. Dovolím si také přidat jedno usnesení. Je velice stručné a velice, řekla bych, jasné natolik, aby odpovědělo na tu nejzásadnější otázku, která tady v celé té debatě byla řešena. Proto tedy jej budu teď citovat:

"Poslanecká sněmovna žádá ministryni práce a sociálních věcí, aby na schůzi Poslanecké sněmovny v úterý 4. 6. 2019 informovala Poslaneckou sněmovnu o datu, kdy odešle potřebné finanční prostředky na dokrytí financování sociálních služeb v roce 2019 na kraje."

Je to jedna věta, jedno souvětí, ale dostatečně výstižné a dostatečně by nám odpovědělo na tu nejzásadnější věc, která trápí všechny poskytovatele. Proto je to, myslím si, vhodné doplnění všech, i těch předchozích bodů, které tady byly v jednotlivých usneseních navrženy. Žádám o podporu i tohoto usnesení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji Prosím o předání návrhu zpravodaji a sem na předsednický stůl. Požádám sněmovnu o trošku větší klid. Ještě stále jednáme a stále jsou načítány návrhy usnesení. Chtěl bych požádat, aby se případná jednání o jiných věcech odehrávala mimo sál.

Jako další v pořadí je přihlášena opět paní poslankyně Pěnčíková. Ale mám za to, že svůj návrh již přednesla. Stejně tak poslankyně Aulická je stále nepřítomná, takže ta přihláška propadá.

Pan předseda Stanjura se hlásí s přednostním právem. A opět požádám sněmovnu o větší klid. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Nebudu předkládat další návrhy usnesení, myslím, že ta paleta je docela, docela široká. Jenom mám spíš dotaz na paní poslankyni Valachovou k tomu navrženému usnesení, aby vláda do 15. 6. 2019 informovala Poslaneckou sněmovnu. To se nedá udělat jinak než zařazením bodu, který by se například jmenoval Plnění usnesení Poslanecké sněmovny z 31. mimořádné schůze Poslanecké sněmovny. Tak bych jenom poprosil, až bude čas, buď zítra, nebo v úterý na grémiu, aby váš klub inicioval zařazení takového bodu, abychom neměli jenom usnesení, které se nedá naplnit. Protože jak jinak může vláda informovat než tím, že si o tom, o výsledcích a reakci na ta usnesení, která budou případně přijata, řekneme?

A pak mám prosbu na paní ministryni, a nedá se to... jakoby další usnesení, že bych mohl, a je to skutečně prosba. Paní ministryně tady včera říkala, že podle analýzy MPSV by to zvýšení těch poplatků přineslo 8 milionů korun. Jestli bych tu analýzu mohl dostat k dispozici.

Protože, paní ministryně, my jsme si stihli večer ve spolupráci s kolegy a kolegyněmi, kteří v té oblasti pracují, udělat rychlou analýzu a vycházeli jsme z dat z vaší ročenky z roku 2017, protože za rok 2018 není logicky k dispozici, a tam nám vyšlo, že máme celkem 3 220 pobytových služeb, v kterých je celkem přes 68 tisíc lůžek. Naši odborníci z této oblasti odhadují, že obsazenost je zhruba 80 % v průměru, takže nám zůstává jakoby obsazených necelých 55 tisíc lůžek. Zase naši odborníci odhadují, že zhruba 30 % těch klientů není schopno platit, to znamená, nám vyšlo zaokrouhleně, že 38 tisíc klientů je schopno ten zvýšený poplatek platit. A když jsme uvažovali například zvýšení poplatku za stravné o 10 korun, ne o těch 20, ale o 10 korun, tak nám vyšlo 140 milionů korun ročně. A kdybychom 10 korun, a ne 20, jak my navrhujeme, použili i u poplatku za ubytování, tak je to dalších 140 milionů korun. A do kupy je to už 280 milionů korun. A vy jste mluvila o osmi.

Tak bych byl rád, kdybychom mohli porovnat tu metodiku a výpočty, protože pak se můžeme přít, jestli je to hodně, nebo málo. Ale pokud nemáme shodná čísla, tak ta debata je trošku mimoběžná. Takže prosba, jestli byste mi to mohla poskytnout pro náš klub bez toho, že bychom dávali usnesení, a bez toho, že bychom dávali písemnou interpelaci. Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP