(20.20 hodin)

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Za prvé bych chtěl ocenit projev ministra kultury a myslím to vážně. Byl to nejlepší projev po těch, já bych řekl mdlých, někdy až trapných, někdy až drzých, pane ministře zdravotnictví, vystoupeních.

Jenom jednu chybu bych vám vytkl, pane ministře. Nečekejte od opozice, že vás bude chválit a hájit. Čekejte od opozice konstruktivní kritiku, a pak se můžete hájit, případně uvádět fakta.

Ale podívejte se, jak pan ministr kultury celou dobu stál. Takhle. (Otáčí se vpravo.) A pořád mluvil k nám. Proč ne? Pane ministře, kdo vás donutil k demisi? Tihle! (Otáčí se a ukazuje vlevo. Smích v sále.) Tam jste se měl dívat. Tihle! Kdo vás navrhl odvolat z vlády? Tenhle! (Otáčí se k premiérovi. Smích v sále.) Tenhle! K tomu jste měl mluvit! On vám tleská. Poslanci ANO vám tleskají. (Ukazuje tleskání.) Skvělé, pane ministře! Vy jste navrhli jeho odvolání z vlády! Ne opozice. Takže špatně! Špatně jste se díval. Úplně mimo mísu. Ta správná mísa je vlevo, sociální demokraté, ty jste nepřesvědčil. (Smích a potlesk.) A druhá správná mísa je premiér, toho jste taky nepřesvědčil! Ten navrhl vaše odvolání! Tak proč mluvíte k nám, pane ministře? Špatně. Tam není zrcadlo, oni vás fakt neviděli. (Smích v sále.) Nemáme tam zrcadlo. Kdybyste se občas otočil na toho premiéra, tak by vám zatleskal - výborně, ministře! Co udělám? Navrhuji jeho odvolání. Skvělý. Skvělý ministr kultury podle svých slov, ale nepřesvědčil vlastní stranu, vlastní vedení. Je to první sociálně demokratický ministr, který promluvil. Já to opravdu oceňuji. Ostatní někde jednají o tom, jak se vás zbavit. (Smích a potlesk v sále.) Já myslím, že to tak je. Premiér i vicepremiéři vám taky zatleskali a taky se vás chtějí zbavit! Není to divné? To jsou paradoxy, Vaňku... Když už jsme v oblasti kultury. (Potlesk napříč sálem, smích.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Ferjenčík. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem chtěl jenom stručně reagovat na slova ohledně té ceremonie v Ležácích. Přijde mi nedůstojné Poslanecké sněmovny tady rozjet nějakou konspirační teorii, že podle stran se určovalo, kdo bude přečtený. Prostě organizátoři dostali papír a na něm bylo, kdo reprezentuje Sněmovnu a kdo reprezentuje věnec a podle toho, co nahlásili organizátorům, tak to organizátoři přečetli. Proto třeba mě tam nečetli jménem, ale byl jsem tam za pirátskou stranu a přečetli pirátskou stranu. Bylo to skutečně čistě na tom, jak se zástupci jednotlivých stran domluvili s organizátory. Prosím, aby se tady nerozjížděly nějaké spekulace o tom, že z politických důvodů se cenzurují strany z pietních aktů. (Potlesk z řad Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. S faktickou poznámkou pan ministr Staněk. Prosím.

 

Ministr kultury ČR Antonín Staněk Děkuji za slovo. Mám pro vás dobrou zprávu, že technická poznámka je jenom dvouminutová. Dvě poznámky. Co se týče mého vystoupení, tak já už jsem na úvod řekl, že jsem příliš slušný. A protože mě ve svém vystoupení v podstatě dlouhodobě měl v ústech pan poslanec Baxa prostřednictvím - nikoliv teda v ústech prostřednictvím pana předsedajícího, ale abych to vysvětlil i těm, kteří to úplně nepochopí (smích v sále), tak jsem se snažil mluvit k panu poslanci Baxovi, jako teď mluvím k vám. To, že jsem nemluvil na tu druhou stranu (vlevo) - nepodsouvejte mi něco, co by mi rádi podsunuli mnozí.

Já nezpochybňuji právo kohokoli mě odvolat. Já jim to nezazlívám. Nikomu to nezazlívám. A já jsem řekl, že jsem členem sociální demokracie. Já jsem jako člen sociální demokracie hájil program církevních restitucí (ťuká rázně do řečnického pultu), i když mě to stálo velkou část mé možná budoucí politické kariéry. OK.

A v poslední poznámce. Víte, u nás funguje jedna zásada. A já jsem rád, že to v té vládě funguje. Existuje koaliční smlouva. A v rámci té koaliční smlouvy má pan premiér povinnost učinit to, co učinil. Takže byť asi byste si myslel, že budu na něj zlý, že to udělal, ale on udělal prostě jen to, co udělat musel. Takže tolik. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Tak vracíme se do obecné rozpravy, do které je přihlášen pan poslanec Jan Čižinský, připraví se pan poslanec Ferjenčík. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Čižinský: Dámy a pánové, milí sousedé (smích v sále), pojďme si nalít čistého vína. (Ruch a veselo v sále. Někteří poslanci ANO odcházejí ze sálu s úsměvem a poznámkou, že jdou na víno.) Pojďme si nalít čistého vína.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Tak já bych poprosil přece jenom po trošku veselejší půlhodince zase zvážnět.

 

Poslanec Jan Čižinský: Pojďme si nalít čistého vína. Premiér Andrej Babiš neodstoupí, dnes jeho vláda nepadne. Je třeba Andreje Babiše a ANO porazit ve volbách. Jenže všechno, co mělo být řečeno, už tady zaznělo mnohokrát. Všichni vědí, že pole plná chemie zabíjí naši přírodu. Všichni vědí, že dotace berou hlavně obří firmy místo opravdových podnikatelů a živnostníků. Všichni vědí, že nejsou peníze pro učitele nebo sociálně potřebné, protože se peníze ztrácejí v nesmyslných dotacích, a že např. v podpoře bydlení je plánováno právě teď, že bude mnohem a mnohem hůř a hrozí, že mnoho lidí skončí na ulici. Všichni vědí, že po evropském jednání o klimatu máme v celém světě z ostudy kabát. Všichni vědí o spoustě dalších věcí, které Andrej Babiš a jeho vláda provádějí této zemi. Jenže nikdo zatím nenabídl lepší řešení, kterému by ve volbách dalo svůj hlas dost lidí.

Takže jaký je plán? Mluvit o tom, že má Andrej Babiš odstoupit? Tedy žádný? Ale ten plán máme všichni rovnou před očima. Naposledy nám ho předvedl spolek Milion chvilek. Tím pádem jsou všichni, kdo žijí v této zemi, kdokoliv, připravení uvěřit, že změna je možná, a ochoten pro ni něco udělat. V posledních týdnech po celé zemi vyšly do ulic statisíce lidí. Proč? Protože hrstka aktivních mladých lidí v čele s Mikulášem Minářem si prostě řekla, že už toho má dost, a svou energií strhla statisíce dalších. Tohle je možné i v celostátní politice - a nejen v ní. Před šesti lety se v Praze 7 naštvalo pár lidí a řeklo si, že nechce předraženou radnici. A pak vyhráli volby a pak je vyhráli znovu s 55 %. A díky důvěře, kterou dostali v celé Praze, umožnili změnu a dnes se k lepšímu proměňuje celé naše hlavní město, a to bez Andreje Babiše a jeho strany. A díky důvěře, kterou dostali v celé Praze, vznikla skupina lidí, kteří v sobě mají energii, nadšení a poctivost, a jejich sousedé to pochopili. Takových lidí je po celé zemi mnoho. Buď již jsou v politice na komunální či jiné úrovni, nebo jsou prostě jen aktivní součástí občanské společnosti. (Hluk v sále, stojící hloučky.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pane poslanče, já vás přeruším a poprosím Poslaneckou sněmovnu o klid! Pokud chcete projednávat a bavit se o jiných věcech, než je vyslovení důvěry nebo nedůvěry vládě, tak to prosím čiňte v předsálí. Děkuji.

 

Poslanec Jan Čižinský: V naší zemi musí vzniknout síť lidí, kteří něco udělají, když půjde do tuhého. Tito lidé přinesou naději. Politika vedoucí ke změně je v lidech, v široké mase podporovatelů, dobrovolnících, v nadšení. To je jediná možnost, jak porazit populisty a prezidenta na Hradě. To je cesta, jak porazit stamiliony korun, které tito lidé lijí do volebních kampaní. To je cesta, které se tihle kazisvěti doopravdy bojí. Noví a nadšení lidé budou mluvit se svými sousedy a přesvědčí je, že změna je potřebná a možná. Mohou vstoupit do politiky s čistým štítem. Někteří z nich zůstanou u dobrovolničení a budou rádi, že pomohli. Z jiných se stanou poctiví zastupitelé, starostové, primátoři, hejtmani či poslanci. Chceme, aby v téhle zemi doopravdy bylo líp? Pusťme mezi sebe nové tváře.

Ptáte se konkrétně, jak dál? Čekají nás troje důležité volby - krajské, sněmovní a prezidentské. Nejdřív je třeba prosadit změnu v těch krajských. Času je velmi málo, budou už příští rok na podzim. Ať se do nich vytvoří jakákoli společenství a koalice, musí mít jedno společné - energii a naději. A tu symbolizují právě lidé, o kterých jsem předtím mluvil. A my pomůžeme, jak budeme umět. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP