(16.10 hodin)
(pokračuje Skopeček)

Prostě pití alkoholu je hlubší kulturní tradiční problém České republiky, přístup k alkoholu, jistá míra svobody v tom alkohol kupovat a zavírat oči nad tím, že si ho občas koupí v hospodách i malé děti. Ale to nezachráníme tím, že budeme zvyšovat spotřební daně. To je mnohem hlubší problém na to, abychom na něj šli represí. Koneckonců máme příklady zemí, které to dovedly do extrému, kdy zavedly prohibici. Co se stalo? Myslíte, že spotřeba alkoholu tam klesla? Nikoli! Akorát rozkvetl černý trh s daleko méně kvalitním alkoholem a zdravotní důsledky byly v těch zemích a pro ty konzumenty mnohem horší. Takže prosím rozum do hrsti a bavme se o tom vážně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A nyní pan poslanec Kasal, poté pan poslanec Válek a pan poslanec Kalousek. Prosím.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo. Já budu na to reagovat. Na jednu stranu tvrdíte, že to postihne nízkopříjmové skupiny, a hned nato říkáte, že to nepostihne vysokopříjmové. Takže si musíme vybrat. Nemyslím si, že to bude úplně stejné.

A jinak na pana předsedu Stanjuru prostřednictvím pana předsedajícího. Ano, máte pravdu, že to je komplexní, ale když se s těmi lidmi člověk baví, tam je to opravdu i o té dostupnosti. Já nejsem v Praze, ono zas záleží na regionu. Je to určitě komplex opatření. Osobně si myslím z těch zkušeností, které mám, že i to navýšení sazby za líh bude mít efekt. Neříkám, že extrémně velký, ale je to o tom, jak jsme se tady shodli, že je to hluboký problém, že tam je řada dalších vlivů, které jsou nezpochybnitelné, a tohle beru jako jedno z opatření. A samozřejmě prevence tam je nezastupitelná. S tím souhlasím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní pan poslanec Válek, poté pan poslanec Kalousek a pan poslanec Polanský s faktickými poznámkami. Poté pan ministr Vojtěch. Prosím.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Já se přihlásím pak do řádné diskuse, ale musím zareagovat na předřečníky, abych si jenom ujasnil - já absolutně rozumím tomu, že nikotin a alkohol jsou škodlivé, je potřeba se snažit snížit závislost a snížit množství těch, kteří začínají kouřit nebo pít alkohol. Tomu všemu rozumím. Je to určitě velký problém a ekonomický tlak na financování zdravotnictví. Ale teď mně to přijde, že hlavní strategie vlády ANO a sociální demokracie, jak bojovat s tím, aby děti nezačaly pít, je zvýšit daň na alkohol. To by mně přišlo jako hodně smutný výstup této koalice. To znamená, já bych velmi rád - a děkuji předřečníkovi, že zaznělo, že je to jeden z kroků - slyšel celý ten balíček této vlády, jehož jedním malinkým dílkem bude zvýšení té daně. Jaká je tedy ta strategie, aby se děti vůbec k alkoholu nedostaly, nepily a nekupovaly si alkohol? To bych chtěl slyšet. A ne to, že se zvýší daně a tím se to vyřeší.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a nyní pan předseda Kalousek s faktickou poznámkou, poté pan ministr Vojtěch. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Já myslím, že vůbec nemá smysl se přít o tom, jak moc vláda věří tomu, že to je účinný krok proti boji se závislostmi. Protože ať kdokoli z nás řekne cokoliv, tak mluví čísla. No tak se podívejte na rozpočtový dopad, který vláda v tom návrhu má. To je prostá trojčlenka a velmi jednoduchá. Říká: My nepočítáme se snížením spotřeby, my počítáme jenom s vyšším výběrem daní. To je ve vládním návrhu! Vláda sama říká, že nevěří tomu, že to povede ke snížení spotřeby. Ona chce věřit jenom tomu zvýšení daní. Tam to je, tak se nehádejme! Ano, tady vládě věřím. Spotřebu to nesníží. Trochu bych pochyboval o tom výběru, protože si myslím, že se toho spousta přenese do šedé ekonomiky. Ale prostě vláda sama ve svých výpočtech nepočítá, že dojde k účinnému snížení spotřeby. Rád bych oznámil panu ministru zdravotnictví, jestli se na ty kalkulace podíval, tak ať si je ověří. Tak to prostě je.

Ale prosím, já rád zvednu ruku pro zvýšení spotřební daně z alkoholu, z tabáku a z lihu, budou-li jiné daně, např. daň z příjmu, ve stejném objemu sníženy. Pak to pokládám za fér, pak to pokládám za prospěšné a rád to podpořím. Ale nikdy nepodpořím jenom prosté zvýšení celkové daňové zátěže.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a nyní pan ministr Vojtěch a poté paní poslankyně Procházková. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Dámy a pánové, já myslím, že jsem i v tom svém vystoupení řekl, že skutečně toto není všespásné, to myslím, že je takto zaznamenáno, a že to není zdaleka jediné opatření pro boj se závislostmi na alkoholu potažmo tabáku. To bezesporu tak je a to nikdo nikdy neřekl, že skutečně toto je jediné, co uděláme, a pak už to nebudeme řešit. To si myslím, že nezaznělo. Naopak je to jedno z opatření, z mého pohledu velmi účinné na základě mezinárodních studií doporučení atd., nechci se tady opakovat, ale samozřejmě těch opatření je celá řada. Od regulace dostupnosti, regulace reklamy, podpora adiktologických služeb, bezesporu. My jsme nedávno schválili novou síť adiktologických služeb, na které pracujeme s panem profesorem Miovským z odborné společnosti adiktologické, který mj. s námi byl s paní ministryní na tiskové konferenci, kde jsme prezentovali tento návrh, a jednoznačně ho podpořil. Skutečně, aby byla i dostupnost adiktologické péče, to je nesporné. Ten návrh je na stole, je schválen ministerstvem a teď ho budeme aplikovat ve spolupráci s pojišťovnami. Takže jednoznačné souhlasím s tím, že to není jediné opatření. Těch opatření musí být celá řada, je to otázka osvěty, prevence, bezesporu ano. Ale jsem přesvědčen o tom, a ty mezinárodní studie to dokazují, že to opatření je velmi účinné a že pokud 86 % dětí v rámci výzkumu řekne, že u nás je alkohol velmi snadno dostupný, tak je to právě i o té ceně. To je nesporné. Takže říkám znovu - není to jediné opatření, bezesporu. Ale to opatření je na základě mezinárodních zkušeností velmi účinné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Také děkuji a nyní s poslední poznámkou paní poslankyně Procházková. Prosím.

 

Poslankyně Věra Procházková: Dobrý den všem. Pan ministr mi vzal trošku něco z úst, ale chtěla bych doplnit ještě jednu věc, a to na mého předřečníka pana poslance Válka prostřednictvím pana předsedajícího. Uvědomte si, že za chvíli budeme schvalovat zákon, doufám, že se k němu dostaneme, a tady na pravé straně podporujete to, aby byl povolen limit alkoholu jak na kolech, tak na vodě. A já si myslím, že jedním z těch opatření, která tady říkal pan ministr, je také náš příklad. Náš, nás dospělých, kteří tedy když vezmeme děti na vodu a začneme tam popíjet nebo když budeme jezdit na kole od sklípku ke sklípku, až padneme, jestli tohle je dobrý příklad.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Ferjenčík. Poté pan poslanec Válek, poté z místa pan poslanec Bartošek. Prosím, pane poslanče Ferjenčíku, máte slovo.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já musím reagovat na kolegyni Procházkovou ohledně těch vodáků a cyklistů. Paní kolegyně prostřednictvím pana předsedajícího, tam je limit půl promile, takže skutečně se nikdo neopije. To za prvé. Za druhé, zvlášť cyklisté pijí primárně pivo, protože mají žízeň. Neočekávám, že by někdo začal panákovat a pak jel ve slunném dni na kole podél Vltavy. To je druhá věc. A třetí věc - z hlediska logiky hnutí ANO má ten zákon pozitivní rozpočtový dopad a to je přece to hlavní, co hnutí ANO řeší.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Válek. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji pane předsedající. Já se dámy a pánové hlásím k tomu, že jsem pro, aby si mohli cyklisté a vodáci dát jedno pivo. Oni to stejně dělají. A když se to zlegalizuje, nevidím v tom žádný problém. Navíc pokud jsem to správně pochopil, daň se na pivo zvýšit nemá, takže ani hnutí ANO ho nepovažuje za alkohol, a tomu rozumím, a naopak na něj daň snížilo, takže ho považuje pozitivní látku, kterou je potřeba podpořit snížením daně.

A jenom jsem chtěl poprosit: Pokud někdo z poslanců a poslankyň to pochopil tak, že jim radím, aby jeli na kole a zmatlali se jako mužici a padali pak do příkopů tím, že jedou od sklípku ke sklípku a tam se opijí, tak to jsem nikdy neřekl, nikomu to neradím. A prosím, nedělejte to! Je to špatné, radím vám to jako lékař i jako poslanec. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP