(16.40 hodin)
(pokračuje Bartošek)

Je třeba si uvědomit, že jedna z věcí, která se zde zdražuje, je hazard. My v současné době máme platný zákon, který je v evropském měřítku velice kvalitní a dobrý a zavádí řadu adiktologických brzd. A já se ptám, jak je možné, že za tu dobu, co je schválen, Ministerstvo financí nebylo schopné realizovat adiktologické brzdy, které tento zákon obsahuje, které chrání část populace, která je zranitelná závislostí, která je zranitelná patologickým hraním. Jak to, že není vybudován registr hráčů? Jak to, že není vybudován registr, který brání lidem, aby např. ti, kteří jsou závislí na gamblingu, měli stopku, aby nemohli hrát? Jak je možné, že se za tu dobu, co jsme se bavili před těmi x lety, kdy se to schvalovalo, např. nevybudoval registr, aby k hazardnímu hraní nebyli připuštěni ti, kteří neplatí alimenty? Vy tady vymýšlíte různé nástroje, jak pomoct a co zlepšit. Stačí, když uděláte to, co už existuje. Vymýšlí se zde zálohové výživné apod. Proč do toho nejdete cestou, která už je schválená a máte ji k dispozici?

Já se omlouvám, ale ať z pozice Ministerstva financí nebo Ministerstva zdravotnictví to vnímám jako selhání právě směrem ke zranitelné části občanů České republiky. Kde máte navýšení peněz na prevenci? Kde máte zabudování adiktologických brzd? Kde máte další nástroje? Kde máte posílení neziskového sektoru, který léčí lidi, kteří propadli závislostem? Kde to je? Místo toho přicházíte s tím, že zvyšujete daně. Ta krásná rétorická cvičení, že přeci musíme zdražit líh, abychom zamezili závislostem. A do toho buch, přijdeme, že zdaníme i výhry, co kdyby náhodou ti, co vyhrajou, si za to chtěli koupit ten drahej alkohol, tak jim z tý výhry ještě 15 % vezmeme, že jo, nezaslouží si vyhrát, vezmeme si z toho 15 %. Tohle to je prevence závislosti?

A moje otázka zní: Sami jistě máte výroční zprávy Národního protidrogového centra, které hovoří o tom, že hazard se přesouvá do online prostoru. V horizontu dvou nebo čtyř let 50 % hazardu bude na online. A nejzranitelnější skupinou je skupina 14 až 16, ti, kteří dorůstají. Co jste udělali pro to, aby byli chráněni právě ti nejzranitelnější, tzn. dospívající? Místo toho ejhle, máme v připomínkovém řízení zákon, který se týká hazardních her. A co se tam člověk nedozví. Tak této vládě záleží na prevenci, léčbě a ochraně obyvatel před závislostmi, že vlastně dochází k tomu, že se usnadňuje registrace hráčů do online prostoru. Vlastně jeden z kroků, který dělá tato vláda, není o tom, že ztěžujeme a zvyšujeme práh dostupnosti. Naopak my říkáme - bude stačit kopie dokladů. My se vlastně nebudeme ptát, jak vypadáte, jestli ten doklad je váš, jestli se správně registrujete, nebude nutná fyzická registrace. To znamená, tato vláda svým krokem, kdy na jednu stranu říká "zdražíme alkohol, cigarety a hazard", jde naproti hazardnímu průmyslu a online hraní, protože usnadňuje registraci do systému! Tomuhle říkáte ochrana zranitelných nebo náchylných k závislostem, že usnadníte dostupnost toho, aby mohli hrát?

Otázkou zůstává - říkáte "zdražíme všechny typy hazardu vyjma klasických beden, tam je to na 35 %". Já se ptám proč. Proč, když zrovna tento druh hraní je nejvíce toxický, nejvíce dostupný i ve vyloučených lokalitách? Proč nejdete cestou zdanění i tohoto průmyslu? Znamená to, že s panem Valentou máte nadstandardní vztahy, že nezdražujete? Nebo říkáte prostě - tohle to je oblast hazardu... (Ministryně financí má připomínku mimo mikrofon od stolku zpravodajů.) Sama jste ve své zprávě na začátku říkala, že to je na 35 %, že tam to zvyšovat nebudete. A já říkám proč, když už tedy tak intenzivně bojujete, proč zrovna určitá část tohoto hazardu se má dostat mimo váš zájem.

A ještě jedna věc mě zajímá - a to se vrátím zpátky k začátku, k té RIA a k dopadu do podnikatelského prostředí. Vy tady argumentujete tím, že se to zdraží a zhoršíte dostupnost. A ta RIA je právě důležitá z toho důvodu, aby se ukázalo, kde leží ta hranice, kde je správné danit, ale ještě to neotevírá prostor černému průmyslu. Máte změřeno, kde leží míra té daně, že se sem nezačne vozit a pašovat tabák? Máte změřeno, že ta míra zdanění neotevře opět další likérku Drak, které se vyplatí pančovat alkohol? Protože od určité míry zdanění už se vyplatí chovat se nelegálně, protože ta míra zisku je prostě zajímavá. Vy ničím takovým nedisponujete! Vaše jediná motivace byla: potřebujeme peníze do státního rozpočtu, tak si pro ně sáhneme, kde jich momentálně leží nejvíc. Tak pojišťovny mají nějaký rezervy, hazard taky, no tak si pro to sáhneme. Tím, že jste nezpracovali RIA, tím, že jste nebyli ochotni respektovat některá rizika, která s sebou tento zákon nese, vystavujete budoucnost České republiky velkým problémům, které bude muset patrně řešit někdo jiný. Mě osobně to mrzí z toho důvodu, že jako vládní koalice máte k dispozici úřednický aparát ministerstva, všechno, abyste dělali kvalitní práci. Místo toho jste to odfušovali a jediná motivace je vytáhnout z lidí prachy. To mě na tom mrzí. Protože vás nezajímají lidi. Vy neděláte systémové kroky. Vy neřešíte ty, kteří jsou zranitelní. Vás zajímá jenom to, jak dostat z lidí peníze. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní mám tady jednu faktickou poznámku, takže já vyzývám paní poslankyni Kateřinu Valachovou - vaše dvě minuty - aby se nám vyjádřila na mikrofon. A pakliže nebude nějaká další přihláška na faktickou, tak se připraví pan poslanec Jan Skopeček. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: S exekucemi dětských dluhů koaliční poslanci rozhodně zatočit chtějí, koneckonců tomu odpovídají oba poslanecké návrhy, ke kterým byli také přizváni poslanci z opozice. Vaším prostřednictvím, pane předsedající, Jan Bartošek to bezpochyby ví, protože je jedním z nich. A také se oba dva návrhy těší souhlasu ministryně spravedlnosti. Takže já si myslím, že pokud někdo nechce něco vyřešit, vypadá to jinak. Dnes bezpochyby bychom měli novelu insolvenčního zákona projednat. Pokud se tak snad nestane, protože případně budeme diskutovat o jiných tématech, to je pravda, že je to otázka priorit... Jenom bych chtěla poznamenat, že je určitě prioritou, aby výdaje a příjmy korespondovaly. A pokud bychom tento balíček nepředložili, byla by to zase opozice, která by nám vytýkala, že jsme nezodpovědní a nehledáme také na příjmové stránce rozpočtu a jenom rozhazujeme.

Takže jenom chci ubezpečit nejenom Sněmovnu, ale případně kohokoli, kdo nás bude kdy poslouchat nebo číst stenozáznam, že koalice projednat novelu insolvenčního zákona chce, a pokud se tak nestane nedej bože dnes, tak se tak stane ještě tento týden a změnu programu navrhneme do konce týdne, tak aby tato novela insolvenčního zákona a zatočení s exekucemi dětských dluhů projednány byly.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Nyní na faktickou pan poslanec Bartošek, zatím poslední přihláška. Tak pane poslanče, máte slovo, vaše dvě minuty, prosím.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo. Paní kolegyně Valachová, já věřím, že jste se tu zatáčku snažila vybrat, jak nejlépe jste uměla, ale věřte, že jste dneska měla možnost volby, měla jste možnost pomoct lidem, a přesto jste podpořila místo pomoci zdanění. Samozřejmě chápu, že dobrá vůle, že třeba když ne dneska, tak v pátek, když ne v pátek, tak třeba v září, a když ne v září, tak později. Vaše aktivní volba určuje, jaké máte priority. A dneska jste upřednostnili daně nad pomocí lidem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Kateřina Valachová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Vaším prostřednictvím, pane předsedající. Ačkoliv mě Jan Bartošek sleduje, sleduje mě chybně, protože jinak by věděl, že já jsem hlasovala pro zařazení. Bohužel, omlouvám se, Kateřina Valachová ještě nemá 51 % v Poslanecké sněmovně. Budu o to usilovat, a až se tak stane, tak jedním hlasem samozřejmě mocně rozhodnu a následně i schválím. Budu se snažit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP