Čtvrtek 26. září 2019, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Předcházející část projednávání bodu pořadu schůze

 

(pokračuje Radek Vondráček)

316.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

Upozorňuji, že nejpozději do 11 hodin je možno podat přihlášky k ústním interpelacím, a poté proběhne jejich losování.

Dnešní den zahájíme odpověďmi na písemné interpelace. Jako první v pořadí je interpelace na předsedu vlády Andreje Babiše, který odpověděl na interpelaci poslankyně Věry Kovářové ve věci usnesení Senátu k duplicitám kontrol. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 482. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno do přítomnosti předsedy vlády Andreje Babiše. Pan premiér je v zahraničí, je omluven, z toho důvodu překážka k projednání této interpelace trvá a projednáme ji na příštím zasedání, na příští schůzi.

Další v pořadí je interpelace na ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou, která odpověděla na interpelaci poslance Vojtěcha Filipa ve věci budování jednotného informačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí a stav postupného nahrazování systému společnosti OKsystem. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 571. I projednávání této odpovědi bylo přerušeno do přítomnosti ministryně. A paní ministryně dodala omluvu ze zdravotních důvodů, jak jsem před chvílí četl, tudíž ani tuto písemnou interpelaci nemůžeme projednat a bude předmětem dalšího jednání na další schůzi.

Nyní zde máme interpelaci na ministra životního prostředí Richarda Brabce, který odpověděl na interpelaci poslance Radka Holomčíka ve věci postupu Ministerstva životního prostředí v kauze těžby štěrkopísku u obce Moravský Písek. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 587. Také toto projednávání bylo přerušeno do přítomnosti ministra životního prostředí. A jak víme, pan ministr je taktéž v zahraničí a je řádně omluven. Nemůžeme projednat. Budeme projednávat na příští schůzi Poslanecké sněmovny.

Poslední odpověď na písemnou interpelaci. Jedná se o interpelaci opět na ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou, která odpověděla na interpelaci poslankyně Olgy Richterová ve věci provedené systemizace služebních míst v oblasti lékařské posudkové služby a její reformy ve věci informačních systémů a podpory procesu lékařské posudkové služby a věci posuzování zdravotního stavu a pracovní schopnosti dle zákona č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 588. Taktéž tato odpověď byla přerušena do přítomnosti ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové, tudíž bohužel nemůžeme projednávat ani tuto interpelaci a budeme se jí věnovat na příští, říjnové schůzi.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, konstatuji, že jsme z těchto důvodů pro dnešní den ukončili projednávání odpovědí na písemné interpelace poslanců.

Navrhuji krátkou přestávku do 9.20 hodin, abychom umožnili přítomnost pana senátora a abychom umožnili kolegům se ještě dostavit do sálu, připravit se na, řekněme, skutečně mimořádnou událost, a tou je projednání žaloby na prezidenta republiky.

Přerušuji tuto schůzi do 9.20 hodin.

 

(Jednání bylo přerušeno v 9.10 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 9.21 hodin.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, ještě než budeme pokračovat, tak bych rád přečetl ještě několik omluv, které dodatečně přišly. Omlouvá se poslanec Jan Richter mezi 9.00 a 9.30 z důvodu jednání, omlouvá se poslanec František Navrkal ze zdravotních důvodů do 10 hodin, omlouvá se poslanec Lubomír Volný z dnešního zasedání od 9 do 10 hodin z pracovních důvodů. Nejsem si jistý, jestli jsem četl omluvu poslankyně Ivany Nevludové - mezi 9. a 10. hodinou z pracovních důvodů. Omlouvá se poslanec Jan Řehounek mezi 9. a 11. hodinou z důvodu nemoci, omlouvá se poslanec Vít Kaňkovský mezi 9.00 a 9.30 z důvodu dopravní situace, omlouvá se poslanec Patrik Nacher od 9 do 11 hodin - jednání ve volebním kraji, omlouvá se poslanec Ladislav Okleštěk z důvodu nemoci, omlouvá se poslanec Petr Vrána také ze zdravotních důvodů, omlouvá se poslanec Martin Kupka mezi 9. a 11. hodinou z pracovních důvodů. Tak, to je snad už, doufám, opravdu vše.

Poslanec Vít Kaňkovský tady osobně demonstruje, že je přítomen a ruší svoji omluvu.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, přeruším jednání do 9.30 hodin, abychom mohli splnit podmínku přítomnosti některého z členů vlády. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno v 9.23 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 9.30 hodin.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, je 9.30, budeme pokračovat v přerušeném jednání. Ještě přečtu dodatečné omluvy. Omlouvá se od 9.30 do 12.30 z pracovních důvodů pan poslanec Vyzula, omlouvá se mezi 9.00 a 11.00 z osobních důvodů pan poslanec Karel Schwarzenberg a omlouvá se z dnešního jednání ze zdravotních důvodů pan poslanec Jan Skopeček.

Nyní bychom se měli věnovat pevně zařazenému bodu 256 - ústavní žaloba na prezidenta. Poté bychom případně pokračovali projednáváním bodu z bloku zprávy, návrhy a další. Odpoledne bychom se věnovali bodu 317, což jsou ústní interpelace. Připomínám dohodu z úterního grémia, že pokud bychom projednávání bodu 256 neukončili v dopolední části, pokračovali bychom v jeho projednávání po vyčerpání bodu 317, to znamená ústní interpelace.

Nyní v souladu s jednacím řádem se, byť možná formálně, ptám, zda má někdo zájem o vystoupení k pořadu schůze, abychom případně hlasovali o návrzích. Ale nikdo se nehlásí, budeme tedy pokračovat dle platného programu.

 

Otevírám tedy bod

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:47.




Přihlásit/registrovat se do ISP