(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, přeji vám pěkný den a zahajuji třetí jednací den 35. schůze Poslanecké sněmovny, na kterém vás všechny vítám.

Aby byla zaznamenána naše účast, tak vás nejprve odhlásím a prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami, případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Než budeme pokračovat, tak vám sděluji, že o omluvení své účasti z dnešního jednání požádali tito poslanci a poslankyně: Radek Vondráček - zahraniční cesta, Ivan Adamec z pracovních důvodů, Věra Adámková od 9.30 do 11.45 z pracovních důvodů, Martin Baxa od 14.30 z pracovních důvodů, Jiří Běhounek z pracovních důvodů, Petr Beitl ze zdravotních důvodů, Pavel Bělobrádek do 18 hodin z pracovních důvodů, Jan Birke z důvodu zahraniční cesty, Jiří Bláha z rodinných důvodů, Milan Brázdil z dopoledního jednání z pracovních důvodů, Lukáš Černohorský od 14.30 z pracovních důvodů, Jana Černochová z rodinných důvodů, Monika Červíčková od 14.30 do 18 hodin ze zdravotních důvodů, Jan Čižinský - pracovní důvody, Dominik Feri do 11 hodin - pracovní důvody, Petr Gazdík - zdravotní důvody, Pavla Golasowská do 13 hodin - pracovní důvody, Josef Hájek - zdravotní důvody, Ivan Jáč od 14 hodin - pracovní důvody, Marian Jurečka - zahraniční cesta, Vít Kaňkovský do 17 hodin - zdravotní důvody, Jana Krutáková od 14.00 do 19.00 - pracovní důvody, Jana Levová - zahraniční cesta, Zuzana Majerová Zahradníková do 13 hodin - pracovní důvody, Jiří Mašek do 11.45 - pracovní důvody, Eva Matyášová - rodinné důvody, Ilona Mauritzová - pracovní důvody, Patrik Nacher - pracovní důvody, pracovní důvody také Ladislav Okleštěk, Petr Pávek do 14.30 z pracovních důvodů, David Pražák od 14 do 21 hodin z pracovních důvodů, Miloslava Rutová do 11 hodin ze zdravotních důvodů, Pavel Staněk z rodinných důvodů, z rodinných důvodů se omlouvá také Karel Tureček, František Vácha do 18 hodin z pracovních důvodů, do 11 hodin z pracovních důvodů se omlouvá Helena Válková, Jan Volný ze zdravotních důvodů, Václav Votava z dopoledního jednání z pracovních důvodů, Petr Vrána ze zdravotních důvodů a Rostislav Vyzula ze zdravotních důvodů.

Pokud jde o členy vlády, tak se omlouvá premiér Andrej Babiš z důvodu zahraniční cesty, ministři Marie Benešová do 14.30 z pracovních důvodů, Richard Brabec do 12 hodin z pracovních důvodů, Jan Hamáček z dopoledního jednání z pracovních důvodů, Lubomír Metnar z důvodu zahraniční cesty, tentýž důvod ministr Tomáš Petříček i ministr Robert Plaga a Miroslav Toman a do 11 hodin se z pracovních důvodů omlouvá Adam Vojtěch.

Pak zde ještě mám omluvu, která přišla nyní. Ivo Vondrák v době od 14.30 do 17.30, pan poslanec se omlouvá z pracovních důvodů.

Pan poslanec Holomčík bude hlasovat s náhradní kartou číslo 8.

Dnešní jednání zahájíme bodem 317, což jsou odpovědi členů vlády na písemné interpelace. Upozorňuji, že nejpozději do 11 hodin je možno podat přihlášky k ústním interpelacím a poté proběhne jejich losování.

 

Nyní tedy přistoupíme k projednávání bodu

 

317.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

Konstatuji, že na pořad jednání 35. schůze Poslanecké sněmovny bylo předloženo celkem 17 odpovědí na vznesené interpelace, s nimiž poslanci nebyli spokojeni, a z tohoto důvodu požádali o zařazení na pořad schůze Poslanecké sněmovny.

Upozorňuji všechny poslance na ustanovení § 12 odst. 6 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, které zní: Není-li interpelující poslanec na schůzi Sněmovny přítomen, nekoná se o odpovědi na jeho interpelaci rozprava a Sněmovna k ní nezaujme stanovisko ani o ní dále nejedná. Tolik jednací řád.

A nyní už můžeme přistoupit k projednávání odpovědí na písemné interpelace. Předseda vlády Andrej Babiš odpověděl na interpelaci paní poslankyně Věry Kovářové ve věci usnesení Senátu k duplicitám kontrol. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 482. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno do přítomnosti předsedy vlády Andreje Babiše. Andrej Babiš tu ale není, takže budeme pokračovat v přerušení této interpelace.

Dále, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová odpověděla na interpelaci poslance Vojtěcha Filipa ve věci budování jednotného informačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí a stav postupného nahrazování systému společnosti OKsystem. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 571. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno do přítomnosti paní ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové. Paní ministryně je přítomna, takže můžeme pokračovat.

Já zahajuji rozpravu. První v rozpravě místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, členové vlády, paní a pánové, děkuji, že můžeme projednat tuto moji písemnou interpelaci. Na předchozím jednání jsem načetl doplňující otázky, které mne vedly k tomu, že jsem nesouhlasil s odpovědí paní ministryně práce a sociálních věcí. A věřím tomu, že paní ministryně na ty otázky bude moci odpovědět s tím, že tím cílem je, abychom se nějakým způsobem dostali k tomu, aby ten harmonogram, který je v ekonomickém systému Úřadu práce, byl opravdu spuštěn k 1. 1. 2020. To je celý cíl. Vím, že to není zcela v rukou paní ministryně. Chápu její složitou pozici v těch obchodních vztazích, které neuzavírala ani ona, ale zdědila je, a je potřeba tedy, abychom o tom byli všichni informováni, protože samozřejmě ten systém zahrnuje velké množství občanů České republiky. Těším se na odpověď paní ministryně.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Paní ministryně je připravena odpovědět. Máte slovo, paní ministryně.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji, pane předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Nejprve mi dovolte, vážený pane místopředsedo, vás ujistit, že dokončení přechodu na nové agendové systémy považuji za prioritní úkol, jehož postupné plnění je pravidelně kontrolováno v rámci mnou zřízené rezortní kontrolní pracovní skupiny složené z nejvyššího vedení rezortu MPSV. V rámci této kontrolní skupiny dochází mimo jiné ke kontrole milníků stanovených v rámci integračního harmonogramu. V podstatě pokud dojde k jakékoliv odchylce, ať již v řádu dvou týdnů, nebo částky dvou milionů korun, tak bezprostředně kvůli těmto... (Odmlka pro zjednání klidu poblíž řečniště.) Děkuji. ... odchylkám konáme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP