(19.40 hodin)
(pokračuje Babka)

Druhá poznámka, nikoliv však významově podřadná. Jde o to, jak veřejnoprávní média fungují, a to dnes nejen v ekonomickém slova smyslu, ale pro mě zejména v kritériích profesionálně odvedené žurnalistiky. Dámy a pánové, na to se zaměřuji já, když sleduji Českou televizi, poslouchám Český rozhlas, registruji práci České tiskové kanceláře. Apeluji proto na zaměstnance, vedení a rady těchto institucí, aby hlavně profesionalita byla hlavním kritériem, podle kterého posuzují výsledky své práce novinářské i manažerské.

Mé výhrady k České televizi tak směřují právě vůči profesionální úrovni zpracování informací. Trend snižování kvality a politické bulvarizace, které můžeme v poslední době a v konkrétních případech sledovat, není z mého pohledu dlouhodobě přijatelný. Současná situace není však snad ani tak chybou moderátorů, jak se často říká, ale spíše chybou editorů a vedení televize, které nevytvoří jasné mantinely pro způsob, jakým moderátoři na obrazovkách opakovaně a neustále prezentují informace, komentují dění, kladou tendenční otázky, přerušují své hosty. Jsem přesvědčen, že ve chvíli, kdy sledujeme politický rozhovor, nemáme ze způsobu vedení rozhovorů vědět politický názor tazatele otázek, tedy moderátora. Avšak v českých reáliích je opak pravdou a ve velkém počtu relací i České televize je politický názor moderátora divákovi jasný a jednoznačný.

Toto však není žurnalistika média veřejné služby, tedy média, které má být standardem kvalitní a objektivní žurnalistiky. Proto se na ně také všichni skládáme prostřednictvím televizního poplatku sumou cirka sedm miliard korun, což není málo. Rád bych zdůraznil, že v těchto názorech nejsem sám, jak vychází i z nedávné diskuze na jednání Rady České televize na téma profesionality zpravodajství.

Jak jsem již řekl na začátku, tyto mé výhrady však nejsou důvodem k zamítnutí výročních zpráv za rok 2016 a 2017, které naopak podpořím, a věřím, že tato naše celodenní rozprava přispěje k obrácení negativního trendu vnímání média veřejné služby a nenecháme dopustit kvůli krátkodobému zaváhání diskreditaci médií veřejné služby pro velkou část budoucích generací. Důvěra se snadno ztrácí, ale složitě získává zpět.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Ondřeji Babkovi. Nyní paní poslankyně Miroslava Němcová, připraví se Antonín Staněk. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Děkuji za slovo. Dobrý večer přeji všem kolegyním a všem kolegům. Pokusím se už pouze ve stručné podobě shrnout to, co mám dojem, že zde ještě nezaznělo a co je obsaženo ve zprávách. Jestliže je tedy projednáváme, tak by měly být zmíněny nejenom naše výhrady, ale také něco, co je ve zprávách obsaženo a dosud tomu nebyla věnována pozornost. Předtím ovšem chci sdělit stanovisko, které se týká stanoviska poslaneckého klubu Občanské demokratické strany.

Chci informovat Poslaneckou sněmovnu, že zástupci Občanské demokratické strany ve volebním výboru se věnovali podrobně jak zprávám o hospodaření České televize, tak zprávě o činnosti České televize, a to jak za rok 2016, tak za rok 2017. A už jsme předběžně i hovořili na klubu, přestože nebyla ještě projednána zpráva za rok 2018 volebním výborem, tak jsme ale už hovořili i o této zprávě. Já i mí kolegové z volebního výboru jsme dali doporučení poslaneckému klubu Občanské demokratické strany ke schválení těchto zpráv, a to jak za rok 2016, tak 2017, tak 2018 a poslanecký klub Občanské demokratické strany toto doporučení akceptoval. Poslanci ODS tedy budou hlasovat pro schválení těchto zpráv.

Teď dovolte jenom několik poznámek k té dnešní diskuzi. Pokusím se skutečně vybrat jenom to, co považuji, samozřejmě ze svého subjektivního pohledu, za nejdůležitější.

Nejprve tedy poznámka k hospodaření. Byl zde dlouho během dopoledne a částečně i odpoledne diskutován onen alternativní audit, který si nechal vyhotovit pan poslanec Juříček. Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO pan kolega Faltýnek oznámil Poslanecké sněmovně, že tento materiál, s nímž nás zde seznamoval pan poslanec Juříček, klubu hnutí ANO představen nebyl, diskuze o něm vedena nebyla, nikdo z nich ho neviděl a nikdo z nich ho nezná. Z toho mi vyplývá, že nemá vůbec smysl tento materiál brát v potaz, považuji jej za bezpředmětný, a to nejenom proto, že známe pouze jeho objednavatele, ale neznáme toho, kdo jej zhotovil a neznáme už vůbec, podle jaké metodiky postupoval. Proto se omezím pouze na konstatování, že nemá smysl se zabývat něčím, co nikdo neviděl a nezná, a vůbec se jím dál zabývat nebudu. (V sále je velmi hlučno.)

Pro mě je podstatné to, co je obsaženo ve zprávě o hospodaření České televize, tedy audit, který je od profesionální firmy, která je pod ním podepsána, je tam celý zveřejněn, každý z poslanců si jej může přečíst. A jeho závěr zní, že auditor posoudil účetní závěrku České televize jak za rok 2016, tak za rok 2017, a to bez výhrad. Cituje, že účetní závěrka podává věrný a poctivý obraz aktiv a pasiv, nákladů a výnosů a výsledku hospodaření za příslušný rok a je v souladu s českými účetními předpisy. To si myslím, že máme brát v potaz, máme brát v úvahu, protože nelze říci, že auditor, který pravidelně kontroluje hospodaření České televize, nás nezajímá, a my sem přijdeme s nějakým papírem, který nevíme, kde vznikl, a budeme se věnovat více tomu.

Druhá poznámka. Dovolte, abych řekla - nemám to ráda. Hovory o platech -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní kolegyně, já vás na chvíli přeruším a požádám kolegy a kolegyně o klid. Pokud diskutujete něco jiného, tak prosím v předsálí, a pokud máte zájem vystoupit k tomuto tématu, tak se přihlaste do rozpravy. Opravdu to myslím velmi vážně. Nebo přeruším jednání. Děkuji, máte slovo.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Děkuji. Chtěla jsem říct, že nemám ráda rozpravy o platech a tak dále, protože to považuji za do jisté míry soukromou věc, ale rozumím tomu, že prostě při hospodaření České televize musíme zvažovat i otázku platů jednotlivých zaměstnanců České televize. A protože zde zaznívaly opakovaně věci, které nebyly pravda, tak alespoň musím uvést toto.

V porovnání s růstem průměrných mezd v České republice se mzdy v České televizi zvyšovaly výrazně pomaleji. Meziroční změna za rok 2016 činila nárůst průměrné mzdy v České televizi plus 1 procento, celostátně to byla plus 4 procenta průměrné mzdy. Pokud jde o rok 2017, Česká televize plus 2 procenta, celostátně plus 6 procent. 2018 Česká televize plus 7 procent, celostátně plus osm. To nejsou čísla, která si někde někdo může vymyslet, namalovat a teď tady s nimi šermovat, to jsou čísla doložitelná. Přece každý, kdo vedl nějakou mzdovou evidenci, musí vědět, že to je to nesnadnější, co se dá zkontrolovat, a vycházím z této evidence České televize. Tak tolik na upřesnění toho, jak to vypadá s těmi vražedně vysokými platy a zneužíváním koncesionářských poplatků, které si na své bohaté mzdy rozebírají zaměstnanci České televize.

Třetí poznámka se týká toho, jak si vede Česká televize nejenom z pohledu českých občanů, ale také z pohledu zahraničního, a dokonce z odborných porovnání, která se dělají. Průzkum agentury Kantar TNS z poloviny roku 2019 říká toto: Dvě třetiny obyvatel České republiky považují vysílání České televize za objektivní a vyvážené. 70 % občanů České republiky považuje Českou televizi za důvěryhodnou. Kanál ČT 24, tedy ten zpravodajský kanál, je již několik let nejsledovanějším zpravodajským kanálem mezi všemi veřejnoprávními vysílateli v Evropě.

A pak zde je ještě jedno prestižní srovnání. Tedy práce, kterou vyhotovila univerzita v Oxfordu spolu s institutem Reuters, které mapovaly důvěryhodnost různých veřejnoprávních médií a zejména jejich zpravodajských kanálů. A v tomto případě zpravodajský kanál České televize ČT 24, hodnotí jako nadprůměrný, důvěra v něj je nadprůměrná a dá se porovnávat s kanály, jako jsou BBC News, ORF, ZDF heute. Je tedy vyšší, než například důvěra diváků ve veřejnoprávní zpravodajství ve Francii, Španělsku a dalších zemích. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP