(19.50 hodin)
(pokračuje Němcová)

Myslím si, že ať už se kdokoliv z nás dívá kriticky, méně kriticky, více shovívavě, nebo méně shovívavě, tak tyto průzkumy má vzít v potaz. A já jako občan České republiky, divák České televize mám radost z toho, že z mezinárodního srovnání vychází vysílání veřejnoprávního média naší země dobře, že má velmi slušnou pozici, a nebudu jako poslanec ani jako občan shazovat sebe sama, abych se stavěla do pozice, že tady dělá něco veřejnoprávní médium špatně, když výsledky hovoří o něčem jiném.

Chci ze svého pohledu říci, že rozumím tomu, že se tady vede zvláštní zákopová válka, protože porovnám-li projednávání zpráv o činnosti a hospodaření Českého rozhlasu, tak prosím si kdokoliv z vás vzpomeňte, kdo tady s čím vystoupil, jak dlouho se tomu Poslanecká sněmovna věnovala, jak dlouho jsme rozebírali, zda tabulky o hospodaření Českého rozhlasu jsou na jednu stranu, na dvě strany, na tři strany, zda položky z nich rozebíral volební výbor dvě hodiny, nebo půl hodiny, zda Poslanecká sněmovna je má za schválené za půl minuty, a tedy jsou dobré. Co se to děje? Jak je možné, že Český rozhlas proplouvá jak nůž máslem, a já jsem sama podporovala zprávy jak u nás na poslaneckém klubu Českého rozhlasu, tak jsem tady pro ně hlasovala. Ale co se to děje v porovnání s Českou televizí? Mám dojem, že tady opravdu je evidentní a zřetelná snaha Českou televizi držet v šachu. Je to významné médium, s větším dopadem pravděpodobně než Český rozhlas, má větší vliv a je potřeba ji držet v napětí, tak aby více poslouchala. Jinými slovy, celá ta doba o zadržování projednávání zpráv mluvila o tom tady o tom paní zpravodajka, dotýkali se toho mnozí. Jak to, že ty zprávy o České televizi nebyly projednány a zprávy o Českém rozhlasu byly projednány? Myslím, že to svědčí o tom, že to byl jakýsi klacek na Českou televizi, který jí měl říct: Pomalu se normalizuj, dávej se do pořádku, dobře nás poslouchej, protože pokud nás, tedy většinu v Poslanecké sněmovně reprezentovanou vládní koalicí - nechávám stranou sociální demokraty, protože se mi nezdá, že by se připojovali k tomuto tažení proti České televizi, až na výjimky - tak pokud nás tedy nebudeš poslouchat, tak uvidíš, jak my si s tebou vyřídíme účty. Ty účty lze samozřejmě vyřídit prostřednictvím projednání těch zpráv a jejich neschválením. Zatímco u Českého rozhlasu to tady bylo téměř nepozorovatelné, jak prošly, u České televize ne.

A když to neprojde tímto způsobem, tak je tady přece ještě druhý, ten rafinovanější, to znamená, že na jaře budou uvolněna místa v Radě České televize, bude se dovolovat šest míst. Ta volba je tajná, teď veřejně bude dohledatelný každý, kdo bude hlasovat pro zprávu nebo proti zprávě, ale v té tajné volbě se nabízejí různé dohody a různé postupy a dá se touto tajnou volbou a dovolením těch lidí, kteří asi budou garantovat, že Česká televize bude poslušnější, že se znormalizuje, tak touto volbou se dá dosáhnout toho cíle poněkud elegantněji.

Ať už je to ale jakýkoliv způsob, buď ten první, který jde přes zprávy, nebo ten druhý, jde proti zájmům občanů České republiky, protože veřejnoprávní instituce, jak Český rozhlas, tak Česká televize, jsou nezastupitelnými. A já si myslím, že naším úkolem je, abychom je samozřejmě kontrolovali, abychom je podrobili kritice, pokud uznáme za vhodné, ale abychom o jejich existenci žádným způsobem nepochybovali, a v čem mohli, tak napomohli tomu, aby tyto instituce byly pevné i do budoucna. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji poslankyni Miroslavě Němcové. Nyní mám tři faktické poznámky. První je kolega Pavel Juříček, potom Jaroslav Foldyna, pak Pavel Plzák. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Pavel Juříček: Ano, děkuji. Dámy a pánové, už několikrát jsem tady řekl, že účetní zpráva nebo výroční zpráva je v pořádku. To je naprosto v pořádku. Vždyť jsem o tom několikrát řekl, že Ernst & Young odvedl naprosto perfektní práci. Já sám používám firmu Ernst & Young. Ale to tady není o tom, jestli účetně je to v pořádku, tady se hovořilo o tom, jaké je hospodaření a jaký je výhled, a to je podstata věci, o které jsem já hovořil. Ohrazuji se proti tomu, co říkala poslankyně Němcová, prostřednictvím předsedajícího, protože opakoval jsem to, že Ernst & Young vytvořili jasnou výroční zprávu po účetní stránce, to znamená 2+2 jsou 4. Ale to ještě neznamená, že není kryto některými věcmi, které jsem tady říkal, že to hospodaření v pořádku prostě není. Děkuji za pozornosti.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka poslance Jaroslava Foldyny, připraví se kolega Plzák k faktické poznámce. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za slovo. Já bych se chtěl vyjádřit k tomu ... Paní Němcová tady víceméně hovořila o programové části. Vůbec bych ji nechtěl zpochybňovat, jakkoliv je to subjektivní názor každého z nás, někomu se to líbí, někomu se něco nelíbí. Můžeme mluvit o zpravodajství, i tam, při všech diskusních svárech mezi politiky, některým se líbí zpravodajství, někomu ne. Jak říká pan prezident, nejsou hloupé otázky, jsou jen hloupé odpovědi.

Čili znovu bych řekl, že Česká televize má kvalitní vysílání, můžeme o něm diskutovat. Ale to, o čem se tady přeme, je zpráva o hospodaření. A včera tady byl pan ředitel. Diskutovalo se tady, i to tady zaznělo, a já vidím, že hnutí ANO v zásadě buď odešlo, a třeba ještě přijde, mě by to potěšilo, kdyby ještě přišlo. Je to rozhodující hnutí, které o těch zprávách v zásadě rozhodne.

Na čem jste se tedy dohodli včera s panem ředitelem, pane Juříčku? Kdybyste nám to osvětlil, protože jsem poměrně překvapen, že při tak důležitém hlasování vlastně tady už skoro nejste. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní poslanec Pavel Plzák s faktickou poznámkou. Poté kolega Juříček, ještě jedna faktická poznámka. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Plzák: Děkuji. Dvě poznámky k vystoupení paní předřečnice. My jsme dostali trošku ideologické školení o nějaké normalizaci, ale chápal bych, kdybychom kritizovali činnost televize. Ale tady toho podle mě ohledně činnosti mnoho nezaznělo. Kritizovali jsme hospodaření. A to hospodaření v pořádku není, protože ten fond televizních poplatků opravdu klesá. Klesá, vyžírá se, má dojít na nějakých myslím 600 milionů.

A vy jste mluvila prostřednictvím pana předsedajícího o zájmech našich občanů. Ale zájmem našich občanů, a zeptejte se jich, je to, aby se nezvyšovaly koncesionářské poplatky. A my jsme dostali jasné signály na tom semináři, že se rada chystá požádat Sněmovnu, aby se navýšily koncesionářské poplatky. My tomu pouze chceme zabránit a chceme, aby tak, jak hospodaří televize dosud, aby tak nehospodařila.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní prosím poslance Juříčka. Poté zde mám s faktickou poznámkou znovu poslance Plzáka. Prosím.

 

Poslanec Pavel Juříček: Ano. Pane předsedající, dámy a pánové, byl jsem osloven tady kolegou Foldynou prostřednictvím předsedajícího a rád odpovím. Pan Dvořák mě vyzval, jestli bych se s ním mohl setkat. Řekl jsem mu ano, není vůbec žádný problém, já jsem naprosto transparentní člověk. Vyzval jsem ho tedy, že se včera setkáme. Navrhl jsem, že se setkáme v aktech. On akta odmítl, že je to příliš veřejný prostor, že je potřeba nějaký uzavřený prostor, takže jsme našli klub minus 2 v patře, takže tam jsme se sešli.

První bod - teď si nejsem jistý, jestli stihnu dvě minuty. (Předsedající: Pokračujte prosím.) Děkuji pěkně. První bod bylo IT, protože tam oni přiznali, že udělali chybu na svém webu, že tam zveřejňovali smlouvy, které tam několikrát zgenerovali, a že jsem jim vlastně přišel na to, že na web dávají chybné smlouvy. Takže jsme si vyjasnili, jak to tedy je s aplikací Helios a s jeho cenami. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP