(11.50 hodin)
(pokračuje Vácha)

Pak jsem se chtěl připojit k tomu úterku 22. 10., a zase jenom zprávy 2016, 2017. A kolega Dolínek říkal čtvrtek dvacátého čtvrtého po písemných a potom po ústních interpelacích, předpokládám do té jedenadvacáté hodiny. A pokud vím, tak se nenavrhoval ještě čtvrtek ve variabilním týdnu, takže bych si dovolil navrhnout zařazení tisků 113, 114 a 143 a 251, tedy zprávy za rok 2016 a 2017, na čtvrtek 7. 11. ihned po projednání písemných interpelací, to znamená, nebude se čekat na 11. hodinu, ale hned poté, co budou projednány písemné interpelace, a poté zařazení po ústních interpelacích. To znamená, pokud skončí ústní interpelace dříve než v 18 hodin, tak by se začalo těmi zprávami. Pokud bychom skončili v 18 hodin, tak navrhuji, že bychom pokračovali těmi zprávami do té 21. hodiny, jelikož to nejsou zákony, tak o nich můžeme jednat i hlasovat, stejně jako tomu bylo včera. Je tam přihlášený kolega Foldyna, myslím si, že do té doby se najdou určitě další kolegové, kteří se přihlásí a budou vystupovat.

Jenom takovou malou vsuvku. Já jsem byl včera omluvený a chvátal jsem zpátky velmi intenzivně po dálnici, abych stihl 18. hodinu, tak mi pak bylo líto, že jsme to nestačili doprojednat a hlasovat, takže proto přicházím s tím, že bychom to zařadili, abychom si to zopakovali, buď tento čtvrtek a nebo ten čtvrtek ve variabilním týdnu. Děkuji za vaši trpělivost se mnou a s mým vystoupením a za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, pane poslanče. Ono to bylo trošku složitější. Pane poslanče, prosím o pozornost. Já se jenom ujistím, že na písemné přihlášce jsou trošku jiné údaje. Vztahuje se to tedy pouze na výroční zprávy 2016 a 2016 - vaše návrhy? Přihlašujete se k tomu, že bychom hlasovali o zařazení jako první bod dnes, dále zařazení na úterý 22. 10. , dále čtvrtek 24. 10. po ústních interpelacích a čtvrtek 7. 11. po písemných interpelacích, popřípadě potom po ústních interpelacích? To, co je na vaší písemné přihlášce, pátek 18. 10. jako první bod, to platí také? Ano, to je dnes, první bod. To platí, v pořádku. Děkuji. Máme zaznamenáno, budeme o tom hlasovat.

Pan poslanec Marek Benda je nyní na řadě. Máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Dobré ještě dopoledne. Vážený pane předsedající, vážené paní ministryně, vážení páni ministři, vážené dámy, vážení pánové, já bych si dovolil navrhnout také jednu změnu programu, respektive pevné zařazení, a to bodu 82, sněmovní tisk 237, návrh poslanců Marka Bendy, Heleny Válkové, Marka Výborného, Jana Chvojky, Dominika Feriho, Jana Farského a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 150/2002 Sb., soudní řád správní, ve znění pozdějších předpisů, a to na pevný termín v úterý příštího týdne, tedy toho dvaadvacátého, jak se o tom opakovaně hovořilo, po již pevně zařazených bodech.

Pokusím se alespoň stručně v těch pěti minutách, které mám k dispozici ke změně programu, zdůvodnit tento svůj návrh.

Sněmovna se začíná dostávat do naprosto beznadějného skluzu. Vládní koalice si prosazuje zásadně jenom svoje nesmírně kontroverzní body, takže se tady za první rok a půl trápíme, já nevím kolik, deset, dvanáct jednacích dnů v celku, s církevními restitucemi, respektive se zdaněním vyplácených náhrad, aby to pak Ústavní soud během pěti minut shodil a všichni řekli no, co se dá dělat, respektujeme to, byla to holt naše podmínka, kterou nám dali komunisti, abychom mohli vládnout, tak jsme jim ji museli splnit. Ale těch dvanáct dnů, které jsme tady nad tím strávili, už nám nikdo nevrátí.

A přitom je tady spousta návrhů i opozičních, kde si myslím, že by bylo minimálně fér se o nich začít bavit, a to dokonce - já vám teď navrhuji předřazení bodu, který je podepsán napříč politickým spektrem, to není žádný čistě opoziční návrh, kde chce jenom opozice upozornit na problémy, které ona vidí, ale je to návrh, kterým se poslanci napříč politickým spektrem domnívají, že by bylo potřeba situaci řešit. A na ty holt nedochází čas.

Já si myslím, že se vládní koalice musí rozhodnout, že opoziční okénka na těch schůzích Poslanecké sněmovny prostě budou. Pokud tak nebude, pokud bude stále snaha předřadit jenom vládní návrhy, tak se obávám, že Sněmovna bude pokračovat tak jako doposud, a to tím, že toho málo projedná. Mně to nevadí, já si myslím, že zákonů máme dost. Navrhuji, že bychom mohli vyhlásit čas legislativního blahobytu a nepřijímat již žádné další zákony. Mně by to vůbec nevadilo. Proto také návrh, který vám předkládám, nenavrhuje nic do zákonů doplňovat, ale jen z nich některé části škrtat stejně jako ty obsolentní předpisy, na které tady již upozorňoval předseda našeho poslaneckého klubu.

Tady se jedná o změnu soudního řádu správního, kde navrhujeme, aby se pro určité případy umožnilo zjednodušené řízení před Nejvyšším správním soudem. Obecně vzato správní soudnictví začíná být problémem v tom, že začíná být zahlceno. Česká republika má přibližně 4 % soudců ve správním soudnictví, sousední Německo s jeho fungujícím státem má přibližně 20 % soudců ve správním soudnictví. My potřebujeme doplnit jak osoby, a to zejména na krajské soudy, tak ale bychom potřebovali zásadním způsobem zjednodušit jednání před Nejvyšším správním soudem a zjednodušit možnost nekonečného dovolávání. Jde o to, jestli je možné, pokud se jedná o bezvýznamné případy, které nemají žádný širší dopad, odmítnout bez jednání. V roce 2005 tady byla uzákoněna taková praxe, že tak se dá činit ve věcech mezinárodní ochrany. Tehdy, kdo si vzpomíná na tu debatu, byly také velké obavy a pochybnosti, jestli nedojde k omezení práv žadatelů o mezinárodní ochranu. Za 12 let, dneska už 15 let, reálného fungování se nic takového neukázalo, žádné z těch rozhodnutí nebylo přezkoumáváno a zrušeno Ústavním soudem. Takže nevidím, že by tam měl být nějaký zásadní problém. Ano, ozývají se hlasy z veřejnosti a ze stanoviska vlády, které upozorňují na to, že některé složité případy by možná ještě musely být povinně před Nejvyšším správním soudem rozhodovány, ale to je nepochybně možné upravit v průběhu jednání výborů, případně se na to podívat, ale myslím si, že zjednodušit - (Předsedající: Omlouvám se, pane poslanče, čas vypršel.) - správní soudnictví by bylo správně, a proto vás žádám o zařazení tohoto bodu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Zase jenom pro pořádek připomínám, že jde o zařazení na 22. 10. po pevně zařazených bodech.

Na řadě je pan poslanec Válek s návrhem na změnu schváleného pořadu schůze. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Vážení a milí členové vlády, vážené kolegyně a kolegové, musím upřímně říct, a opravdu to říkám zcela vážně, je mi z toho osobně velmi smutno. Já jsem váhal, jestli vůbec mám dát pozměňovací návrh, celý týden o něm přemýšlím, protože ve středu bohužel, na kterém mi záleží, neprošel, a teď najednou jsem poslední a je jich tolik, že se v tom ztrácíme. Já bych naprosto pochopil, kdyby si některý z klubů vzal pauzu, aby si promyslel, jak bude o těch pozměňovacích návrzích hlasovat, jinak si ani nedokážu představit, jak by to mohlo dopadnout.

Nicméně čeho se můj návrh týká. Týká se bodu 228, tedy tisku 85, nemocenské pojištění. Co mě k tomu vedlo? My jsme už dvakrát tento tisk dostali do třetího čtení a dvakrát jsme se - a teď bych nerad byl jaksi osočován z čehokoliv, nicméně čeština to takhle zná - o malá prsa nedostali k projednání tohoto bodu, což je smutno. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP