(18.30 hodin)

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji. Jelikož nebyl přijat ani tento návrh...

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pardon, já vás přeruším. Je tady žádost o odhlášení, takže vás všechny odhlásím. Zaregistrujte se prosím svými hlasovacími kartami a paní zpravodajku poprosím, aby přednesla další návrh.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písmenem G pana poslance Martínka, který je totožný - rozšíření rodičovského příspěvku na všechny děti do čtyř let. Stanovisko garančního výboru nedoporučující. (Námitky z pravé části sálu, že neproběhlo odhlášení.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Stanovisko paní ministryně? (Nesouhlasné.) Teď jsem vás nechal odhlásit. (Nesouhlasné hlasy zprava.) Tak vás všechny znovu odhlašuji a přihlaste se, prosím. Stanovisko paní ministryně? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 235 přihlášeni 173 poslanci a poslankyně, pro 78 (proti nikdo). Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Nyní budeme hlasovat pozměňovací návrh pod písmenem B paní poslankyně Pekarové Adamové, který se týká rozšíření rodičovského příspěvku i na prarodiče. Stanovisko garančního výboru nedoporučující. (V sále je hluk a velmi špatná slyšitelnost.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Stanovisko ministryně? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 236 přihlášeno 175 poslanců a poslankyň, pro 78 (proti 6). Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písmenem D pana poslance Chvojky. Jedná se o zmírnění odstranění tvrdosti zákona při narození vícerčat a například při úmrtí jednoho z vícerčat a ponechání této částky - prostě zmírnění tvrdosti. Stanovisko garančního výboru je doporučující.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Stanovisko paní ministryně? (Souhlasné.)

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 237 přihlášeno 176 poslankyň a poslanců, pro 174 (proti nikdo). Návrh byl přijat. Další návrh.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písmenem F, což je návrh poslankyně Pastuchové a týká se to příspěvku na bydlení. Stanovisko garančního výboru doporučující.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Stanovisko paní ministryně? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 238 přihlášeno 176 poslankyň a poslanců, pro 124 (proti 2). Návrh byl přijat. Další návrh.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Vzhledem k tomu, že byl přijat pozměňovací návrh F, je nehlasovatelný návrh E4, proto budeme nyní hlasovat o pozměňovacím návrhu E1, což je pozměňovací návrh poslankyně Richterové. Jedná se o valorizaci rodičovského příspěvku. Stanovisko garančního výboru je nedoporučující.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Stanovisko paní ministryně? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 239 přihlášeni 174 poslankyně a poslanci, pro 40 (proti 5). Návrh nebyl přijat. Další návrh.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu E2, což je pozměňovací návrh paní poslankyně Richterové. A je tam vlastně změna místo částky jedna třicetina jedna třicetina (?). Stanovisko garančního výboru je bez stanoviska. (Hluk v sále trvá.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Stanovisko paní ministryně? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 240 přihlášeno 175 poslankyň a poslanců, pro 58 (proti 4). Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Protože nebyl přijat pozměňovací návrh E2, budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu E3, což je návrh paní poslankyně Richterové, kde se mění částka 7 600 na částku 10 tisíc. Garanční výbor nepřijal usnesení, bez stanoviska.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Stanovisko paní ministryně? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 241 přihlášeno 176 poslankyň a poslanců, pro 94 (proti 2). Návrh byl přijat. (Potlesk z lavic Pirátů.)

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Protože jsme hlasovali o všech pozměňovacích návrzích, budeme hlasovat o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Přednesu návrh na usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 490, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 242 přihlášeno 176 poslankyň a poslanců, pro 176. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. (Potlesk z levé a střední části sálu.)

 

Tímto jsme ukončili projednávání tohoto bodu, tohoto zákona. Pan poslanec Zdeněk Ondráček se omlouvá dnes do konce jednacího dne ze zdravotních důvodů.

 

Přistoupíme k dalšímu bodu. Je to

 

41.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 551/1991 Sb.,
o Všeobecné zdravotní pojišťovně České republiky, ve znění
pozdějších předpisů, a zákon č. 280/1992 Sb., o resortních, oborových,
podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 516/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, kterého prosím, aby se ujal slova. Prosím, máte slovo. A poprosím Poslaneckou sněmovnu o to, aby se ztišila. Já rozumím tomu, že je tady dobrá povznesená nálada díky tomu, že se podařilo schválit dva důležité zákony. Ale přece jenom bude fajn, když tu povznesenou náladu budete prožívat v předsálí, abychom tady měli klid na jednání. Já vám děkuji za to, že respektujeme jeden druhého a v jednacím sále budeme mít klid. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi uvést návrh novely zákonů o zdravotních pojišťovnách. Návrh reaguje na nález Ústavního soudu spisová značka Plénum US21/15, který s účinností od 1. října 2019 ruší podstatnou část stávající právní úpravy týkající se způsobu obsazování orgánů zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven.

Dosud správní radu zaměstnanecké zdravotní pojišťovny tvoří 5 členů jmenovaných vládou a 10 členů volených z řad pojištěnců této zaměstnanecké pojišťovny zaměstnavateli a odborovými organizacemi, Dozorčí radu zaměstnanecké pojišťovny tvoří 3 členové, které jmenuje a odvolává vláda, a 6 členů volených z řad pojištěnců této zaměstnanecké pojišťovny zaměstnavateli a odborovými organizacemi. Ústavní soud ve vztahu k dosavadní zákonné úpravě dovodil nerovnost mezi různými skupinami pojištěnců, neboť někteří z nich jsou a priori vyloučeni z pasivního volebního práva, tedy nemohou být voleni do orgánů zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven. Takto založená nerovnost je podle názoru Ústavního soudu v rozporu s Listinou základních práv a svobod. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP