(14.40 hodin)
(pokračuje Vostrá)

2. Návrh výboru pro obranu: "Poslanecká sněmovna doporučuje vládě, aby v rámci probíhajícího projednávání Návrhu státního rozpočtu České republiky na rok 2020 odstranila rozdíly v odměňování mezi zaměstnanci Národního bezpečnostního úřadu a příslušníky bezpečnostních sborů (dle zákona č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů) a státními zaměstnanci (dle zákona č. 234/2014 Sb., o státní službě).";

3. Návrh výboru pro bezpečnost: "Poslanecká sněmovna doporučuje vládě, aby zohlednila specifické postavení zaměstnanců Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost na trhu práce a odstranila rozdíly v odměňování mezi zaměstnanci Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost a příslušníky bezpečnostních sborů (podle zákona č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, ve znění pozdějších předpisů) a státními zaměstnanci (podle zákona č. 234/2014 Sb., o státní službě, ve znění pozdějších předpisů), udržela nárůst platů a průběžné personální posilování tohoto úřadu.";

4. Návrh volebního výboru: "Poslanecká sněmovna upozorňuje vládu na nutnost implementace Směrnice Evropského parlamentu a Rady Evropské unie 2010/13/EU o koordinaci některých právních předpisů členských států upravujících poskytování audiovizuálních mediálních služeb, ve znění směrnice Evropského parlamentu a Rady EU 2018/1808 včetně finančních podmínek pro její realizaci navýšením rozpočtu RRTV ve výši do 10 000 000,- Kč na nutné provozní a personální výdaje.";

5. Návrh zahraničního výboru: "Poslanecká sněmovna doporučuje vládě, aby zohlednila specifika povolání zaměstnanců Ministerstva zahraničních věcí a jím zřizovaných složek na trhu práce a zajistila jim odpovídající nárůst platů.";

III. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2020 (sněmovní tisk 605) a k vládnímu návrhu státního rozpočtu České republiky na rok 2020 přijala následující usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2020 a s vládním návrhem státního rozpočtu České republiky na rok 2020 podle sněmovního tisku 605 ve znění schválených pozměňovacích návrhů podle příloh 1 a 2 tohoto usnesení."

Vzhledem k tomu, že obě zmiňované přílohy máte podány v usnesení, tak myslím, že není nutné, abych je tady načítala, protože celý tento dokument máte všichni písemně k dispozici. Toto je vše ze zpravodajské zprávy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. A mám tady ještě omluvu, kdy se z jednání schůze mezi 19. a 20. hodinou z rodinných důvodů omlouvá pan poslanec Josef Kott.

K předloženému návrhu nyní otevírám podrobnou rozpravu a mám tady dvě přednostní přihlášky. Jako první vystoupí v zastoupení předsedy poslaneckého klubu s přednostním právem paní poslankyně Jana Černochová a následně se připraví opět s přednostním právem, navíc písemné přihlášky jsou to, pan předseda Miroslav Kalousek. Tak prosím máte slovo.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Krásné odpoledne, dámy a pánové, vážení členové vlády. Jak jsem avizovala i na výboru pro obranu, budu předkládat pozměňovací návrhy, které, jak pevně věřím, budou mít podporu současné vládní koalice, protože to byla právě tato vládní koalice, která se zavázala k tomu, abychom se postupně jednotlivými rozpočty dostali k plnění našeho závazku vůči Severoatlantické alianci, tak aby Česká republika nebyla černým pasažérem a vydávala na obranu 2 % HDP.

Jsem ráda, že je přítomen i pan ministr obrany, který jistě mi dá za pravdu, že těch akvizičních projektů, které nás čekají ať už v tom rozpočtu roku 2020, nebo v těch dalších letech, je hodně a finančních prostředků se mu nebude dostávat. Při této příležitosti bych i ráda zmínila to, že jsem, tuším, někdy zkraje letošního roku předkládala návrh, který by uzákonil právě ta 2 % HDP do právního předpisu, tak aby se Ministerstvu obrany a příslušnému ministrovi usnadnil v dalších letech život v tom smyslu, že nebude muset bojovat s jinými ministry o každou miliardu. Takže pokud bude tato vláda více socialistická, což si myslím, že už možná ani nejde, než tato vláda, tak aby přidávala ještě více finančních prostředků a projídala rozpočet, tak jako jsme toho svědky.

Tady je naprosto zřejmé, že pro rozpočet roku 2020, pro to, aby bylo více finančních prostředků v příjmové části, tak se sahalo i do strategických rezerv, do zásob, které by se měly skutečně používat v časech výjimečných, jako jsou například různé živelní katastrofy, povodně, zemětřesení nebo mimořádné bezpečnostní události. Ne teď v době konjunktury.

K těm pozměňovacím návrhům. Dovolte mi, abych se... (Silný hluk v sále. Obrací se na předsedajícího se žádostí o zjednání klidu.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já vás poprosím o klid v jednacím sále. Prosím.

 

Poslankyně Jana Černochová: Dovolte mi, abych se přihlásila k pozměňovacím návrhům. Jeden je pod číslem 3854, kde navrhuji snížit specifický výdajový ukazatel "příspěvky mezinárodním organizacím a peněžní dary vybraným institucím do zahraničí" kapitoly státního rozpočtu č. 306 - Ministerstvo zahraničních věcí z částky 1.496.676.859,- Kč na částku 1.466.481.859,- Kč. Je to snížení o 30.195.000,- Kč.

Navrhuji zvýšit výdaje kapitoly 307 - Ministerstvo obrany výdajový blok "zajištění obrany České republiky silami Armády České republiky, výdajový okruh "zajistit činnost a rozvoj bojových sil, sil bojové podpory a bojového zabezpečení" o tuto částku, tedy o částku 30.195.000,- Kč.

Dovolte mi stručně odůvodnit. Jedním ze zdrojů pro posílení rozpočtu ministerstva obrany by měla být částka ve výši 30.195.000,- Kč z rozpočtové kapitoly číslo 306 - Ministerstvo zahraničních věcí. Asi vás to nepřekvapí, něco podobného jsem navrhovala i loni. Myslím si, že pro letošní rok se některá stanoviska a postoje Organizace spojených národů nezměnila, naopak ještě se některá jejich usnesení velmi radikalizovala.

Jedná se tedy o částku, která odpovídá ročnímu příspěvku České republiky Organizaci OSN pro vzdělání, vědu a kulturu - je to UNESCO. UNESCO se v uplynulých letech... (Opět se obrací na předsedajícího se žádostí o zjednání klidu.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já vás znova budu muset požádat o klid, protože paní poslankyně se nemůže soustředit. Každý poslanec má právo - já vím, tady se někdo usmívá - ale má právo v souladu s jednacím řádem na to se vyjádřit v klidu. Takže vás znova chci ještě požádat o to, abyste umožnili paní poslankyni se vyjádřit. Prosím.

 

Poslankyně Jana Černochová: UNESCO se v uplynulých letech stalo opakovaně předmětem politizace a jeho jméno a kredit byly zneužity k šíření protiizraelské propagandy. Výkonná rada UNESCO ve svých rezolucích opakovaně popřela židovské, ale i křesťanské vazby na svatá místa v Jeruzalémě. Obdobné stanovisko následně přijal také Výbor pro světové dědictví UNESCO, a je tedy více než zjevné, že tato organizace prostřednictvím svých orgánů překračuje rámec nestranné a mírotvorné nadnárodní autority, která by neměla zasahovat do politických otázek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP