(16.10 hodin)
(pokračuje Stanjura)

Já i ve své rodině znám lidi, kteří sázejí Sportku, a opravdu je za gamblery nepovažuji. Nepřivedli své rodiny do neštěstí tím, že hrají Sportku, ale v logice České strany sociálně demokratické to samozřejmě je to nejhorší zlo. Opravdu tomu nerozumím. A oni se tak tváří, že s tím nemají nic společného. Ale byl to jejich návrh a oni si to prosadili v té koalici. Nikdo jiný. Tak když kritizujeme vládu, tak nezapomeňme, že vláda není jednobarevná, ale skládá se z více politických subjektů, to znamená ze tří.

Co se týče zdanění technických rezerv, nebudu se vracet k tomu našemu zásadnímu nesouhlasnému stanovisku jako celku. Myslím si, že to, co přijal Senát, se nejvíc podobá vládnímu návrhu. Přináší nejmenší rozpočtové ztráty podle toho, jak si to vláda naplánovala, a zabraňuje dvojitému zdanění. Myslím si, že je dobře, že Senát na to upozornil. V případě, že to prohlasujete, tak vězte, bude to jeden z důvodů, proč budeme daňový balíček napadat u Ústavního soudu. Nemůžete říct, že jste nebyli varováni. To už není debata o tom, jestli ano, nebo ne. Není to ani debata o tom, jestli životní pojištění ne a neživotní ano. Je to mnohem subtilnější debata a myslím si a jsem zvědavý, jestli paní ministryně je schopná nám říct ten rozpočtový dopad, a bude mnohem menší. Podle toho, co prošlo v té poslanecké verzi, tak ten potenciální výnos na státní rozpočet je ve dvou zdaňovacích obdobích 10 miliard. A mě by skutečně zajímalo, o čem dneska budeme hlasovat. O jaké částce.

Jenom připomínám, že máme 1 600 miliard výdajů příští rok. Když budu dělit postupně, ať neudělám chybu, takže deset procent výdajů je 160 miliard, jedno procento je 16 miliard a jedno promile je 1,6 miliardy. A aniž bych znal podrobné výpočty, tak bych řekl, že ten rozpočtový odhad se bude pohybovat kolem toho jednoho promile, možná méně. Pokud někdo s vážnou tváří chce říct, že jedno promile výdajů je schopno ohrozit výsledek hospodaření státu, tak vědomě neříká pravdu. Vědomě neříká pravdu.

A my dneska budeme stát před rozhodnutím, jestli nehlasovat pro nic, nebo hlasovat pro senátní verzi. Tak já myslím, že náš postoj je poměrně jednoduchý. Kdybychom my měli vládní většinu a byli součástí vlády, tak s takovým návrhem zákona nepřijdeme. Nepřijdeme. A když posoudíme obě dvě varianty, tak z těch dvou variant je určitě lepší varianta, kterou nám doporučil Senát. A my nežijeme v ideálním světě. Víme, jak jsou rozdány karty v Poslanecké sněmovně, že opozice má menšinu, nicméně pokud si mám vybrat z úplně špatné verze a verze, která sice také není ideální podle našeho programu, nicméně je lepší než ta vládní, resp. poslanecká, tak zcela logicky si vybereme senátní verzi a takhle budeme hlasovat.

Ale chci, abyste nezapomněli, a já vám slibuju, že my jsme nezapomněli a nezapomeneme, jakým způsobem jste se zachovali k opozici v rozpravě. Nechci dneska tu debatu opakovat, ale říkám vám, že tohle si ještě jednou vyříkáme u Ústavního soudu, a věřím, že budeme úspěšní. A myslím si, že pokud budete slepě trvat na sněmovní verzi, že sice špatně, ale paradoxně budete zvyšovat šance ústavní stížnosti.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji poslanci Stanjurovi. Nyní faktická poznámka Ondřeje Veselého, připraven je kolega Munzar. Prosím, máte slovo k faktické poznámce, pane poslanče.

 

Poslanec Ondřej Veselý: Děkuji za slovo, pane předsedající. Byl jsem panem kolegou Stanjurou vyzván a vaším prostřednictvím rád odpovím. Ten můj návrh na zdanění Sazky, první věc, kterou říkáte špatně, a vy to dobře víte, to nemá nic společného s těmi, co Sazku a Sportku sázejí. Těm se nic nemění. Těch se to přece vůbec nedotýká. Má to něco společného s tím, kdo ten zisk z toho byznysu má. To je jeden z dolarových miliardářů. A když už jsme u toho hazardu byli, tak můj návrh byl čistě levicový, chápu, že pro pravicového politika nepochopitelný, ale čistě levicový, zdanit stamilionové zisky dolarového miliardáře. Je to levicové téma, pro mě je jasné, takže to jsem navrhl a to prošlo. Takže takto to je, a nebylo to, a to máte pravdu, to vám dávám za pravdu, nebylo to u mě řízeno účelem, abych omezil ten nějaký hazard - kolega Blažek z toho málem spadl teďkon - ale abych zdanil dolarového miliardáře a jeho stamilionové zisky. To je všechno. Je to levicové téma a jenom proto jsem to udělal. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Zbyňka Stanjury. Prosím, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já souhlasím s tím, co říkal pan předseda Faltýnek. Já to řeknu na mikrofon. Aspoň to přiznal. To já oceňuji, pane poslanče Veselý prostřednictvím pana místopředsedy. Když se podíváte směrem ke mně, za mnou taky sedí dolarový miliardář, jak vy říkáte. Kde je ten systémový přístup? Ten jeden dolarový miliardář by vás mohl vyhodit z vlády, tak to musíme být opatrní. Ale jiný dolarový miliardář - teď používám slovník pana poslance Veselého - je z vlády nemůže vyhodit, tak to můžeme být levicově hrdinní. (Pobavení.) Tady vidíme čistokrevný třídní boj. Já nevím, kolik dolarových miliardářů vlastní jiné druhy hazardu. Ani to nebudu zkoumat. Mně to fakt nevadí. Ale sociálním demokratům. Pan poslanec Veselý se rád prezentuje jako ten mladý, dynamický, moderní, sociální demokrat. Chyba lávky. Je to ten starý, komunistický pohled. To je miliardář! Toho musíme zdanit! To je přece správně levicové téma. A pak se divíte situaci, v které jste. Já se vůbec nedivím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Kolega Ondřej Veselý ještě bude reagovat ve faktické poznámce. Máte slovo k faktické poznámce, pane poslanče.

 

Poslanec Ondřej Veselý: Děkuji. Opět vaším prostřednictvím, pane předsedající. Pokud by jakýkoliv zdroj, miliardář, bez ohledu na to, jestli sedí za mnou, nebo někde jinde, provozoval jiný hazard, tak bych to navrhl. Já jsem jiného nenašel. Když to společně prozkoumáme, příště se na to podíváme a zdaníme i jeho. Je to nejjednodušší způsob. Říkám to otevřeně. Každý dolarový miliardář, který provozuje hazard, pěkně bych ho seknul. Je to tak. Přiznávám se otevřeně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Kolega Munzar byl sama trpělivost. Už se dočkal a řádně přihlášený do rozpravy, má slovo.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji, pane předsedající. Dobrý den dámy a pánové. Já nebudu dlouze hovořit a nebudu se věnovat jednotlivým aspektům daňového balíčku. To už velice pregnantně udělali moji kolegové. Já bych chtěl jenom tady upozornit, a ani ne vás, protože vy to víte, ale spíše veřejnost, na to, s jakou urputností se vládní koalice snaží zvyšovat daně, a připomenu jenom to násilné utnutí diskuse před několika týdny, které tady proběhlo v rozporu se zákonem o jednacím řádu Poslanecké sněmovny.

Já jenom chci, aby tady zaznělo - protože já jsem neměl příležitost potom vystoupit, ač jsem se hlásil na konci diskuse k faktické poznámce, ale pan předsedající, místopředseda Filip, mi už nedal slovo. Tak já jsem chtěl tady vás všechny upozornit a bohužel jsem nedostal slovo a nepodařilo se mi vás upozornit na to včas, že ač jsem tady vystupoval k daňovému balíčku, tak tím rozhodnutím, vaším, milí kolegové, jste mi znemožnili obhájit a vysvětlit svůj pátý pozměňovací návrh, který jsem předkládal k daňovému balíčku. Já chci jenom, aby to tady zaznělo na stenoprotokol, že jsem obhajoval čtyři z pěti a ten pátý, ač jsem byl řádně přihlášen do diskuse, tak mi nebylo umožněno zdůvodnit.

Na té urputné snaze o zvýšení daní, ač mi pan premiér v rámci interpelací v březnu říkal, že žádné daně zvyšovat nebudete, jsme v prosinci, dneska se tu bude hlasovat o vratce ze Senátu o zvýšení daní, tak na té urputné snaze je vidět, že vůbec nejde o zdanění spotřeby nežádoucího chování, jak tady říkala na začátku diskuse paní ministryně, ale jde čistě skutečně jen o příjmy k rozpočtu. Vy zvyšujete daně v době ekonomického růstu a třeba bez nějakých reforem, které by vláda dělala a na které by potřebovala nějaké další peníze. Tím pravým důvodem, proč zvyšujete daně, jsou díry v rozpočtu, které jste přes ekonomický růst a růst příjmů státního rozpočtu svým hospodařením udělali.

Zvýšení daní není to jediné. Zároveň utrácíte peněžní rezervy z Fondu národního majetku, chcete utratit peníze za prodej strategických zásob kovů a chcete si déle nechat peníze daňových poplatníků - podnikatelů, na účtu. A všechno je to vedeno jedinou motivací: zvýšit příjem státního rozpočtu. A já bych vám tady chtěl připomenout jeden citát jednoho velkého státníka Winstona Churchilla, který kdysi řekl: Není nic, co by ti vláda mohla dát, aniž by ti to předtím vzala. - A vy, dámy a pánové, berete velmi mohutně. Všechny návrhy, které Ministerstvo financí předkládá v posledních dvou letech, vedou buď ke zvyšování daňové zátěže, nebo ke zmenšování tolerance vůči podnikatelům a zvyšování přísnosti a pravomocí státu, kterými dusíte podnikání. A to je faktická politika této koaliční vlády vůči lidem!

Děkuji za pozornost.***




Přihlásit/registrovat se do ISP