(16.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji kolegovi Munzarovi. Nyní je přihlášený pan poslanec Radek Holomčík. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Radek Holomčík: Děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, tento daňový balíček obsahuje mimo jiné novelu zákona o spotřební dani, která zvyšuje zdanění lihu, včetně toho vypáleného v pěstitelských pálenicích. A já bych při té příležitosti rád okomentoval jednu takovou podivnou událost, která se před časem stala. Je to pár týdnů, možná už nějaký měsíc, kdy se paní ministryně financí hrdinně bila v médiích v prsa, jak na celoevropské úrovni zabránila debatě a hledání nějaké politické vůle pro liberalizaci, pro to uvolnění podmínek pro domácí pálení destilátů. Na tom by nebylo až tak nic zvláštního, je to asi oficiální politika vlády, kdyby ovšem nebylo argumentováno lží, a to v tom, že se podařilo zabránit budoucím metanolovým aférám, opakování metanolové aféry. To je prostě lež a mě to uráží, když se prostě takovýmhle způsobem komunikuje s občany této země. Protože metanolová aféra neměla vůbec nic společného s domácím ani s pěstitelským pálením lihovin. To bylo prostě o tom, že banda s odpuštěním šmejdů chtěla vydělat víc peněz a pančovala legálně vyrobený líh metanolem. (Hluk v sále.)

Chtěl bych paní ministryni poprosit, pokud je oficiální politika této vlády to, že nedovolíme lidem nic, tak to říkejte na rovinu a nepoužívejte úplně scestnou argumentaci, protože to mi opravdu přijde krajně nedůstojné. Stačí to, že naše předpotopní legislativa dělá z lidí, kteří jsou schopni si vypěstovat nějaké ovoce a potom ho náležitě doma zpracovat, kriminálníky, daňové podvodníky. Nedělejme z nich prosím ještě potenciální vrahy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Holomčíkovi. To byl poslední řádně přihlášený do rozpravy. Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím. Ptám se na závěrečná slova. Paní ministryně nemá zájem. Pan senátor Vilímec také nemá zájem. (Má.) Má zájem? Tak pane senátore, abychom vám neodebrali žádná práva. Ještě než vám udělím slovo, požádám sněmovnu ale o klid. Jsme před hlasováním o vládním návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti daní. A slovo udělím panu senátoru Vilímcovi a doufám, že ho necháte v klidu hovořit. Prosím.

 

Senátor Vladislav Vilímec: Já také věřím, že Poslanecká sněmovna nechá v klidu hovořit zástupce horní komory Parlamentu. Budu stručný, velmi stručný na závěr. Nechci debatovat k proběhlé diskusi ani reagovat na vystoupení pana poslance Veselého. To není vůbec potřeba.

Víte, ambicí Senátu určitě v případě daňového balíčku nebylo přepracovávat tento daňový balíček, tak obšírný zákon, a to z několika důvodů i časových. Zatímco vláda měla na zpracování balíčku minimálně jeden rok, Poslanecká sněmovna se k tomuto daňovému balíčku taky mnohokrát vyjadřovala a věnovala mu značnou pozornost, tak Senát má na projednání běžných zákonů z pohledu ústavního pořádku pouze 30 dní. Ambicí Senátu proto nebylo měnit ten zákon úplně od samého počátku. To jenom reaguji na určitou výtku, že ten pozměňovací návrh Senátu nesnižuje zdanění práce. (Velký hluk v sále.)

My jsme neměli tu ambici dělat daňový balíček od začátku. Určitě, kdybychom tu ambici měli, vzhledem ke složení Senátu by vypadal úplně jinak než ten, který přišel z Poslanecké sněmovny. Ambicí Senátu a jeho právem, a dokonce přímo povinností je ale upozornit -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já vás, pane senátore, ještě jednou přeruším a znovu požádám sněmovnu o klid, a to zleva doprava i zprava doleva.

 

Senátor Vladislav Vilímec: Děkuji, pane místopředsedo. Budu teď jenom opakovat - ambicí Senátu, jeho právem, a dokonce jeho povinností je ale upozornit na nelogičnosti a negativní dopady návrhu na občany a daňové poplatníky a koneckonců poukázat i na to, že deklarované cíle vládní koalice, a koneckonců i cíle Ministerstva financí, které zde prezentovala paní ministryně Schillerová, se v některých případech významně liší od znění, které jsme z Poslanecké sněmovny obdrželi. (Velký hluk v sále přetrvává.)

Proto jsme se rozhodli vlastně poskytnout v Poslanecké sněmovně vládní koalici příležitost, prostor k tomu, aby především vládní koalice, která pro tento návrh hlasovala, nikdo jiný, zvážila znovu a velmi zodpovědně všechny dopady zákona i nezbytnost dalšího zdražování služeb pro občany. Věřím, že tento prostor využijete a tuto další šanci, kterou jsme vám poskytli, schválením pozměňovacích návrhů využijete.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu senátorovi. Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Zagonguji. Požádám vás znovu o klid. Všechny vás odhlásím. Požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami. A jakmile se ustálí počet přihlášených, rozhodneme v hlasování číslo tři sta šedesát jedna. K přijetí tohoto usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců. Usnesení přečtu, až bude ve Sněmovně dostatečný klid. (V sále je stálý hluk. Do sálu přibíhají další poslanci.) Ještě počkám. Já vám sice nebráním v žádných debatách, ale opravdu bych byl rád, kdyby už tady bylo dostatečně důstojné prostředí na návrh usnesení. (Sál se trošku utišil.) Děkuji.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti daní v souvislosti se zvýšením příjmů veřejných rozpočtů, podle sněmovního tisku 509/5, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 509/6."

Zahájil jsem hlasování číslo 361. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování číslo 361 z přítomných 183 pro 68, proti 99. Návrh byl zamítnut. Konstatuji, že s návrhem zákona ve znění schváleném Senátem nebylo přijato usnesení.

 

Budeme tedy hlasovat znovu, a to podle § 97 odst. 5 zákona o našem jednacím řádu.

Ještě předtím vidím, že je požadavek na kontrolu elektronického zápisu o výsledku hlasování. Počkám tedy... Bude tam návrh? (Probíhá kontrola hlasování.) Paní poslankyně Jana Černochová získala informaci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP