(16.20 hodin)

 

Poslanec Jan Skopeček: Děkuji za slovo, ale předřečník, pan předseda to řekl. Já jsem sice v těch 90. letech nebyl skoro dospělý, byl jsem dítě, nicméně já jsem hrdý na to, co tady v 90. letech Občanská demokratická strana zejména, ale nejenom ona, ale zejména Občanská demokratická strana udělala. Úspěšná transformace, nastavení politického systému na základě konkurence politických stran, konec vlády jedné strany, to je sakra úspěšné období a děkuji za něj všem, kteří se o to zasloužili. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan místopředseda Petr Fiala, poté Pavel Kováčik. Pane místopředsedo, máte slovo k faktické poznámce.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Já většinou tyto historické debaty nevedu nebo se jich neúčastním, ale když na tom pan předseda Kováčik trvá. Ono platí po ovoci poznáte je. Podívejte se na výsledky. My jsme se tady nedistancovali od 90. let, my jsme nemluvili o žádné nové ODS. To jsou vaše představy a jsou úplně nesmyslné, pane předsedo prostřednictvím pana předsedajícího. A po ovoci poznáte je. Podívejte se, co zůstalo po vládě komunistů čtyřicet let v této zemi. Země za ostnatým drátem, nesvobodní občané, promarněné šance, lidé ve vězení, zbídačelá země, nefungující hospodářství, to jsou vaše výsledky! A co zůstalo za vládami ODS? Prosperující hrdá země plná svobodných lidí, kteří podnikají, jsou aktivní, země, která je členem Severoatlantické aliance, která je bezpečná, silná, prosperující. To je výsledek naší politiky! A podívejte se, co jste dokázali vy! (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Pavel Kováčik také s faktickou poznámkou. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Ono ale přece jenom já jsem nemluvil o politických svobodách, já jsem mluvil o ODS kmotrů, o ODS zašantročených stamiliard národního majetku, které by tady nebyly, kdyby to bylo tak, jak jste říkal, pane předsedo Fialo prostřednictvím pana předsedajícího. Ten starý vtip, co tady občas říkám, když tyto debaty přijdou, tak asi na tom něco bude. Alespoň když s ním chodím mezi občany, tak mi mohutně dávají za pravdu. No, kdyby tady nebylo těch čtyřicet let vlády komunistů, tak vy byste neměli těch dalších třicet let co zašantročovat a rozkrádat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Pavel Staněk, Leo Luzar, Jan Skopeček a Zbyněk Stanjura. Všichni s faktickými poznámkami. Pan ministr Zaorálek čeká s přednostním právem. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Staněk: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já vidím, že jsem se dopustil velké chyby, že jsem stáhl svůj návrh, protože debata o hybridních hrozbách, případně o tom, zda budeme hlasovat někdy v budoucnu o vytvoření vyšetřovací komise, nebo jestli tento bod ukončíme a navrhneme jiný bod, tak jak zmínil kolega Stanjura, že v zásadě v tomto bodě už nemůžeme vytvořit jinou komisi než vyšetřovací, tak prostě se tady bavíme o historii, meleme tady čas naprosto naprázdno. Já nemám žádnou pozici na to, abych vás vyzval, tak vás prosím, pojďme se věnovat debatě o hybridních hrozbách, kde se shodujeme. Výklad historie - podotýkám, že jsem vyrostl před rokem 1989, pamatuji si to, nejsem žádný mladík, který ještě tahal kačera - ten nechme prosím vás na někdy jindy, třeba do restaurace. Moc děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Leo Luzar s faktickou poznámkou, poté Jan Skopeček a Zbyněk Stanjura. Máte slovo, pane poslanče, k faktické poznámce.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dámy a pánové, nenechává mě to klidným, když slyším, jak jsme špatní, jak jsme netransformovatelní a jak jsme netransformovaní. Já bych chtěl upozornit, že KSČM se poučila ze svých chyb, změnila se. Ano, je mezi námi hodně členů, kteří mají předlistopadovou minulost v KSČ, také chci upozornit, že po listopadu zůstala KSČ jako samostatná politická strana v politickém spektru proti mladší. Jinými slovy tady je KSČ a KSČM, která se změnila. A taky chci říci, když se podíváte na těch čtyřicet let po nás, které tady byly, kolik tady bylo postavených elektráren, přehrad, kolik se tady vybudovalo měst. Kolik se za těch třicet let tady ve vašem systému postavilo, kolik se tady vybudovalo nových věcí? I ta D1 vznikla před 89. rokem a my se ji snažíme po třiceti letech aspoň trošku opravit!

Uvědomme si, že to je už třicet let, že tady je minimální rozdíl mezi dobou vládnutí, co se podařilo za čtyřicet let, co se podařilo za těch třicet let. Dejte to na misku vah, a potom suďte, co se dělo. A jestli to byl ostnatý drát, nebo nebyl. Ano, občané si to pamatují, bydleli tady. Podle své vůle a podle svých zkušeností potom volí. Ale uvědomme si, v jaké jsme dneska v době, a když se tady k tomuto vracíme, tak opravdu suďme správně a dejme to na ty misky vah.

A co se týče aktuální debaty, abychom to vrátili do reálu. Ano, tady zazněly návrhy, ať se zabýváme ovlivňováním jiných mocností české politiky. S tím plně souhlasím. A potom se k tomu vraťme ale opravdu seriózně a nesoustřeďujme to na ty mocnosti, které se nám momentálně hodí, ale bavme se i o těch, kteří tady ten vliv také mají, a kteří zůstávají trošku bokem. Přihlásím se ještě jednou, abych pokračoval. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Jan Skopeček. Máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Jan Skopeček: Tak zatímco před těmi třiceti lety jsme byli na chvostu, co se týče ekonomické vyspělosti, tak za těch třicet let se podařilo to, že jsme začali dohánět, a dokonce přeskakovat některé ekonomiky vyspělé západní Evropy - Španělsko, Řecko, Portugalsko. To se povedlo, že za těch třicet let se tyto bohaté země podařilo dohonit. Kdo by si to býval myslel před těmi třiceti lety, že se budeme srovnávat s tehdy nejvyspělejšími zeměmi Evropy.

A k vašemu předřečníkovi. Vy tady můžete mluvit o kmotrech korupčnících, hrozně fajn. Ale za vaší ideologií jsou mrtví. A to si myslím, že je přece jenom horší.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: No, tak pokračujeme ve faktických poznámkách. Pan kolega Vojtěch Munzar, poté Pavel Žáček, Leo Luzar, Pavel Kováčik. Máte slovo, pane poslanče, k faktické poznámce.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji. Já vyslyším prosbu pana kolegy Staňka, vystupuji už k tomuto přetahování naposledy, ale nedá mi to, abych nezareagoval na pana kolegu Luzara. Tak my tady v jedné větě slyšíme "my už jsme jiná strana, my jsme se poučili, už jsme někdo jiný", a v druhé větě slyšíme "podívejte se, co po nás po čtyřiceti letech zůstalo". Tak si vyberte!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní pan poslanec Pavel Žáček s faktickou poznámkou. Máte slovo, pane poslanče, k faktické poznámce.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji za slovo. Já jsem se dlouho ovládal, ale považuji to za absolutní drzost, co zde ze strany představitelů komunistické strany zaznělo. Je to absolutně nehorázné. Já si myslím, že tomu, že komunistická strana dnešní není spojená s tou předchozí před rokem 1989, nevěří ani oni sami. Ten komunistický režim, který zde byl, nestál ani za toho jednoho mrtvého, kterého zavraždili, popravili a tak dále. Myslím si, že ta Pátá kolona, která nehájí jenom svoji minulost a minulost svých členů, ale také ruskou politiku, ukazuje zcela jednoznačně, že bychom v nějaké podobě, v nějaké podobě, nemusí to nutně být ta vyšetřovací komise, tuto komisi potřebovali, abychom propojili tu minulost s tím, co nás ovlivňuje i dneska, a myslím si, že ta relace je naprosto zřejmá z toho, co zde zaznělo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní Leo Luzar s faktickou poznámkou, poté Pavel Kováčik. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji za slovo. Nedá mi to, abych nereagoval na tu výzvu. Tak si řekněme, řekněme si, co těch třicet let, ano, naši členové, kteří tady před tím 89. rokem žili a byli členové KSČ, nyní jsou to členové KSČM, a znovu upozorňuji, že existuje i politická strana KSČ, i v dnešní době registrovaná politická strana, která se považuje za ideového následovníka předlistopadové KSČ. Je to tak, a mladí by se na to měli také podívat a nedávat nás dohromady do jednoho pytle.

Ano, my jsme hrdí na to, že naši členové, ti obyčejní řadoví členové tady postavili třeba dvě jaderné elektrárny. Za třicet let máme základy pro další postavení, vybrané lokality. Kolik jaderných elektráren, když se o nich bavíme, nebo jak jsme v postupu dostavby, aspoň dostavby dalších bloků? Bavme se o dalších zařízeních a stavbách. Ano, říkalo se tomu stavby mládeže. Postavila se celá města. Ale není to o tom bodu, který dneska projednáváme. Já bych to rád vrátil tady k těm hybridním hrozbám, protože to je přece základ dnešní debaty. Vezměme tu ideologii bokem a bavme se o tom, jak zahraniční služby ovlivňují českou politiku. Tady se z jedné strany hovoří o Číně, o Rusku. Chce se po nás, abychom zdůvodňovali cesty, a s kým se kdo setkal. Senátor Fischer žádá obecní zastupitele, kteří jeli do svých partnerských měst v Číně, protože mají partnerství uzavřené - ne za nás, upozorňuji, partnerství bylo uzavřeno třeba za primátorů z ODS a podobně, jeli tam na družební návštěvu - vyžaduje soupisy a seznamy a přesně, aby je mohl pranýřovat, že v té Číně vůbec byli, a žádá tyto seznamy podle stošestky. Tak dalece jsme dospěli v této politice, že Senát se tady tímto snaží ovlivňovat zahraniční politiku. A svým způsobem my tady chceme tuto honbu na čarodějnice (upozornění na čas) rozvinovat dál. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP