(Jednání zahájeno v 9.01 hodin.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den 40. schůze Poslanecké sněmovny, všechny vás tu vítám.

Právě jsem vás odhlásil a poprosím vás, abyste přihlásili, a případně mi jako pan poslanec Bartoš, který hlasuje s kartou 15, nahlásili náhradní kartu.

Sděluji, že omluveni z dnešního jednání jsou: Hana Aulická Jírovcová - osobní důvody, Jiří Běhounek - zdravotní důvody, Marek Benda - rodinné důvody, Jan Birke - pracovní důvody, Stanislav Blaha - pracovní důvody, Jan Čižinský - osobní důvody, František Elfmark od 12 hodin - osobní důvody, Jan Farský od 12.00 do 14.00 - rodinné důvody, Radim Fiala - zdravotní důvody, Eva Fialová - zdravotní důvody, Alena Gajdůšková - zahraniční cesta, Petr Gazdík - zdravotní důvody, Jaroslav Holík - pracovní důvody, Monika Jarošová - zdravotní důvody, Miroslav Kalousek od 10 do 14 hodin - pracovní důvody, Jiří Kobza - rodinné důvody, Jaroslav Kytýr - zahraniční cesta, Jana Levová - rodinné důvody, Jiří Mihola - osobní důvody, Patrik Nacher - zdravotní důvody, Ivana Nevludová - zdravotní důvody, Ladislav Okleštěk - pracovní důvody, Roman Onderka - osobní důvody, Petr Pávek - rodinné důvody, Milan Pour - zdravotní důvody, Jan Řehounek - pracovní důvody, Karel Schwarzenberg - zdravotní důvody, Zbyněk Stanjura - rodinné důvody, Karla Šlechtová od 12 do 14 hodin - zdravotní důvody, Petr Třešňák - pracovní důvody, Vlastimil Válek - rodinné důvody, Jiří Valenta - zahraniční cesta, Ivo Vondrák - pracovní důvody, Petr Vrána - zdravotní důvody, Rostislav Vyzula - zdravotní důvody.

Z členů vlády se omlouvají: Andrej Babiš - pracovní důvody, Marie Benešová - zahraniční cesta, Jan Hamáček - osobní důvody, Karel Havlíček - pracovní důvody, Jana Maláčová - pracovní důvody, Lubomír Metnar - pracovní důvody, Tomáš Petříček - pracovní důvody, Robert Plaga - pracovní důvody, Alena Schillerová - pracovní důvody, Miroslav Toman - pracovní důvody, Lubomír Zaorálek - pracovní důvody.

Dále se omlouvá pan poslanec Marek Výborný od 9 hodin do konce jednacího dne z rodinných důvodů.

Vzhledem k tomu, že dnes nemáme žádné body z bloku třetích čtení, u kterých by byly splněny zákonné lhůty, budeme se věnovat dalším bodům z bloku zákony první čtení.

Ptám se, zda je zde někdo, kdo by chtěl navrhnout změnu schváleného pořadu schůze. Nikoho nevidím, budeme tedy pokračovat dle schváleného pořadu.

 

Jako první otevírám bod 58, který byl přerušen 29. 1. Jedná se o

 

58.
Vládní návrh zákona o odpadech
/sněmovní tisk 676/ - prvé čtení

Projednávání jsme zahájili 29. ledna, obecná rozprava byla přerušena. A já poprosím, aby - a už se tak stalo - u stolku ministrů zaujal své místo ministr životního prostředí Richard Brabec a zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec... (Poslankyně Pekarová Adamová se hlásí.) K pořadu? Paní poslankyně, k pořadu? Prosím, s přednostním právem můžete. Otevřu rozpravu? Dobře. Budeme pokračovat v rozpravě. A s přednostním právem paní poslankyně... Moment. (Dohady mimo mikrofon.) Ano, v obecné rozpravě... Než zahájím rozpravu, přednostní právo paní Pekarová Adamová. Prosím, s přednostním právem, než budeme pokračovat v rozpravě.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Pane předsedo, vy jste dneska nějaký roztržitý. Nejenom že jsme začali pozdě - (Já se omlouvám, na mě tady mluvil pan předseda volební komise.) Ale já si myslím, že by měla přece jenom mít přednost paní Černochová. Paní poslankyně totiž přerušovala svůj příspěvek. A já jí ráda tedy v tomto přenechám prostor.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já samozřejmě musím ctít § 67 o přednostních právech, ale jestliže jste se domluvily, jsem rád. (V sále je hluk.) Ale ne v tomto bodu, paní poslankyně. Nemluvila jste s přednostním právem... Nebudeme se hádat. Máte slovo. Klid, pokračujeme.

 

Poslankyně Jana Černochová: Pane předsedo, mluvila jsem s přednostním právem, mám přednostní právo a rozprava byla přerušena před ukončením jednacího dne, takže mám právo mluvit teď já. (Pobavení a smích v sále.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Prosím, pokračujte, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Černochová: Pan ministr je přítomen. Není přítomen zpravodaj?

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Jsme v prvním čtení, jestli si dobře vzpomínám, tak jsme tenkrát měnili zpravodaje. Je to tak? (Neformální porada.) Máme ale stále první čtení. Jestli tady pan poslanec je, tak prosím, aby zaujal své místo. A pro druhé čtení můžeme změnit zpravodaje. Jinak bychom museli znovu hlasovat. Musela by o tom rozhodnout Sněmovna. Máme první čtení. Já navrhuji, že je jednodušší, když bude pokračovat stejný zpravodaj v prvém čtení. (V sále je velmi hlučno.)

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji. Já jsem chtěla poprosit, až se trošku ztišíme, jestli bychom, pane předsedo Poslanecké sněmovny, mohli uctít minutou ticha památku pana Luboše Dobrovského, který včera zemřel a který byl významným politikem Československa, České republiky. Byl ministrem obrany Československa.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Jestli nikdo nenamítá proti tomu postupu nic, tak prosím o minutu ticha. (Přítomní postávají a drží minutu ticha.) Děkuji.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji, dámy a pánové. Nyní mi dovolte pokračovat v tom mém středečním vystoupení.

Hovořila jsem tady o poplatcích. Hovořila jsem o tom, že odborníci se shodují, že navýšení poplatků je nutné, ale jak Ministerstvo životního prostředí přišlo k výši poplatku 1 850 korun, když na Slovensku jim stačilo 1 200 korun, a i oborové svazy obecních a městských komunálních firem, tzv. Spolek veřejně prospěšných služeb a Sdružení komunálních služeb, říkají, že 1 200 korun je částka, při které jednoznačně budou odpady odkloněny ze skládek, a že částky vyšší si obce nemohou dovolit a jsou zbytečné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP