(15.40 hodin)
(pokračuje Černochová)

Nastane to, před čím jsem zde opakovaně varovala, tedy začne se škrtat. A první na ráně bude znovu obrana naší země. To je právě to, o čem hovořil ministr Hamáček v minulém týdnu jako o zastropování peněz na 1,4 % HDP, aby bylo na požadavky sociálně demokratických ministrů. Je zjevné, že v ohrožení je nejen naše renomé coby spolehlivého a seriózního partnera, ale hlavně naše bezpečnost, protože potřeba modernizace armády je velmi akutní, a pokud do ní nebudeme investovat, ochota Aliance poskytovat nám jistotu bude klesat.

Vím, že řada z vás si toho je vědoma, přesto bohužel návrh na zákonné zakotvení obranných výdajů ve výši 2 % HDP v minulosti schválen nebyl. Pokud to ale s obranou naší země myslíme vážně a pokud nechceme opakovat stejnou chybu z minulosti, ke které se ODS přihlásila, že to skutečně byla chyba, že jsme i my byli nuceni škrtat, a škrtali jsme právě na obraně, nechceme prohlubovat vnitřní dluh armády, který v současné chvíli má. A je skutečně nejvyšší čas na to, abychom dali jistotu, že se tak nestane, a to zvláště s ohledem na to, že vláda bohužel uhýbá ze svých závazků.

Odpovědnost za to neseme my poslanci. Proto vás, vážené kolegyně, vážení kolegové, žádám, abychom projednali tento znovupředložený návrh zákona a schválili jej tak, jak bylo navrženo. Bez jistoty prostředků v potřebné výši bude naše armáda navždy jen kasičkou pro vládní populismus, a pro doby krize je to samozřejmě špatně. Děkuji vám za pozornost a za případnou podporu toho mého návrhu. Díky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Černochové, poznamenáno. Nemám žádnou další přihlášku do rozpravy o programu schůze. Ptám se, jestli se někdo hlásí. Pokud ne, rozpravu k tomu končím a budeme hlasovat o jednotlivých návrzích. Konstatuji, že máme k rozhodnutí návrh kolegia politického grémia z rána, který přednesl pan předseda Poslanecké sněmovny. Máme před sebou návrh, který má vrátit proti tomu návrhu grémia do bloku zpráv na čtvrtek Zprávu o činnosti veřejného ochránce práv. To je rozdíl proti tomu návrhu z grémia. Pak máme návrh paní poslankyně Jany Černochové, buď na středu, nebo na čtvrtek ten tisk 425, protože návrhy kolegy Jurečky byly vetovány stanoviskem dvou poslaneckých klubů a návrh paní poslankyně Pekarové Adamové byl dvaceti podpisy a pana kolegy Stanjury také dvaceti podpisy.

To je shrnutí tedy těch hlasovacích možností a já bych nejdříve nechal hlasovat - všechny vás odhlásím, požádám vás o novou registraci. Prosím přihlaste se svými identifikačními kartami.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu politického grémia o novém řazení bodů, a to včetně toho souhrnu dnešního odpoledního bloku.

Zahájil jsem hlasování číslo 204. Kdo je pro návrh politického grémia? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 204. Ze 168, pro 167, proti nikdo. Bylo schváleno.

 

Nyní tedy samostatné hlasování o vrácení toho bodu číslo 233 - je to zpráva veřejného ochránce práv - který byl zařazen zpět do toho čtvrtečního jednání.

Zahájil jsem hlasování číslo 205. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 205. Ze 168, pro 5, proti nikdo. Návrh byl zamítnut. Čili budeme tedy postupovat podle schváleného pořadu schůze v rámci politického grémia. Ano, rozumíme si?

 

Nyní tedy návrh na zařazení bodu číslo 4, tisku 425, jako prvního bodu ve středu odpoledne, tedy ve 14.30 hodin, a to i před ty body, které jsou již pevně zařazeny. Návrh paní kolegyně Černochové jako alternativa číslo jedna. Rozhodneme v hlasování číslo 206.

Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 206. Z přítomných 170, pro 40, proti 23. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní alternativa číslo dvě, to znamená, tento tisk 425 projednat ve čtvrtek 13. 2. v 11 hodin, tedy také před jinak pevně zařazené body.

Zahájil jsem hlasování číslo 207 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 207. Z přítomných 171 poslanců, pro 42, proti 21. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme se tedy řídit schváleným pořadem schůze, a tedy v opozičním okénku začínáme bodem číslo 131. Bodem číslo 131 je

 

131.
Návrh poslanců Ondřeje Profanta, Barbory Kořanové, Vojtěcha Munzara,
Radima Fialy, Martina Jiránka a dalších na vydání zákona, kterým se mění
některé zákony v oblasti zakládání obchodních společností
/sněmovní tisk 446/ - prvé čtení

Stanovisko vlády vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 446/1. Požádám, aby u stolku zpravodajů zaujali své místo pan poslanec Oldřich Profant a zpravodaj pro prvé čtení Stanislav Fridrich. Požádal bych kolegu, aby nebránil diskuzí s paní ministryní spravedlnosti těm, kteří mají být u stolku zpravodajů, zaujmout jejich místa. (Silný hluk v sále.) Než udělím slovo zástupci navrhovatelů Ondřeji Profantovi, požádám sněmovnu o klid, tak abychom v důstojné atmosféře mohli tento tisk projednat.

Pane poslanče, myslím, že je možné, abyste přednesl své úvodní slovo. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Profant: Vážená Poslanecká sněmovno, vážená veřejnosti, já bych vám chtěl představit návrh, pod kterým je podepsáno 80 poslanců z devíti sněmovních stran, jehož název je "firma za jeden den". Tato novela má za cíl umožnit občanům stát se živnostníkem nebo založit společnost s ručením omezeným za 24 hodin, jednoduše, z pohodlí domova, přes internet. Tím podpoříme hned dvě oblasti klíčové pro rozvoj České republiky - podnikání a digitalizaci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP