(17.30 hodin)
(pokračuje Válek)

Já neznám ta opatření, nejsem profesionál, vařím z vody a je to chyba, když to člověk dělá. Ale chci, aby takováhle informace zazněla, a teď je ta příležitost. Já si myslím, že cokoliv, cokoliv, co je plán - a ta situace se bude vyvíjet a moji předřečníci to tady jasně definovali, pan docent Svoboda jasně definoval, co velmi pravděpodobně nastane. Pokud to nenastane, je to jenom dobře, ale počítat s tím je nesmysl, amatérismus a neprofesionalita. My musíme počítat s tím, že tady nastane stejná situace jako v Rakousku, stejná situace jako v Itálii, stejná situace jako v Německu, protože jsme ve stejné Evropě, máme stejnou populaci. Může nastat lepší, ale nemůžeme s tím na sto procent počítat. Takže musíme mít nějaký plán těch opatření. Měli bychom ho mít nachystaný a měli bychom s ním jaksi pracovat.

Já mám prosbu na pana ministra, pokud bude setkání ministrů zdravotnictví zemí Evropské unie, aby tvrdě atakoval Světovou zdravotnickou organizaci, a to s dotazem, co bude dělat s tím, že Čína v posledních deseti, dvanácti letech je potřetí zdrojem epidemie. Byl to MERS, byl to SARS, nyní je to koronavirus. Tedy systémově je něco v této zemi špatně, je to riziko. Čekal bych, že riziko bude třeba Indie, čekal bych, že riziko bude Afrika, ale riziko je Čína - zdravotní riziko, epidemiologické riziko. A právě role Světové zdravotnické organizace by měla být tuto situaci ve spolupráci s čínskou vládou řešit tak, aby se neobjevila za další dva roky čtvrtá, za další čtyři roky pátá a další epidemie, která je vždycky horší než ta předcházející. Alespoň to takhle zatím doposud je s těmito třemi epidemiemi. Je potřeba počítat s tím, že ta situace není v této fázi zcela vyřešena, a je potřeba nějaké řešení navrhnout.

A já bych na závěr chtěl říct jeden konkrétní příklad z dnešního dne. Ve Vídni probíhá každý rok Evropský radiologický kongres. To je jedna z největších lékařských akcí v Evropě s počtem účastníků několik desítek tisíc z celého světa, z Evropy. Ta akce je akcí, o které rozhoduje rakouský parlament, je to akce, která je druhá největší na světě po kongresu v Chicagu. Je to akce, kde se o pořadatelské zemi dokonce debatovalo v Evropské unii, protože Vídeň celý týden je vlastně obsazena lékaři, nejenom radiology, ale fyziky, radiologickými asistenty, kardiology, intervenčními lékaři a dalšími z celého světa. Je tam obrovské množství firem a celá Vídeň tím vlastně žije. Ta akce byla zrušena, z preventivních opatření přesunuta. Nikdo proti tomu neprotestuje, a naopak, byť to bude stát strašné peníze, byť to bude obrovský problém a ten kongres se pravděpodobně letos nebude konat, protože přesun na červenec je iluze podle mě, tak přesto všichni tleskají, protože tady nejde opravdu o politiku, tady jde o to, aby opatření byla účinná.

A já bych tím pádem na závěr chtěl říct, že byť od malé opoziční strany a byť od jejího člena lékaře to zní možná lehce směšně, ale věřte mi, že o to je to upřímnější. Pane ministře, vládo, v tomto směru při jakýchkoliv rozumných a včas zavedených účinných preventivních opatřeních můžete počítat s mou naprostou loajalitou, podporou a kdykoliv zvednu pro tato opatření ruku. Ale prosím, plánujte je tak, aby měla smysl, aby na sebe navazovala a aby byla pre-ven-ti-vní! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. S faktickou poznámkou nyní vystoupí pan poslanec David Kasal. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji, vážený pane místopředsedo. Já bych si dovolil reagovat na svého předřečníka vaším prostřednictvím, jenom fakticky. Říkal jsem tady při svém vystoupení, že ta infekce je dva a půl měsíce. Odečteme pět týdnů. Před pěti týdny v zásadě nikdo nepředpokládal, že to bude tak, jak to bude. Vy nám tady říkáte, že před pěti týdny jsme tady měli už řešit preventivní opatření. V tu chvíli to mělo potenciál lokální epidemie. Dělala se opatření v dané zemi a nikdo nepředpokládal, že to bude takovýmhle způsobem. Zatím se zase bavíme o tom, že jsme to probírali s epidemiology. Není to o tom, že by to bylo nebo nebylo. Takže to je věcná poznámka k tomuhletomu.

A druhá věc. Jsem rád, že jakoukoliv prevenci podpoříte, protože to je jediné, co se na tohle nechá použít.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji a nyní vystoupí v rozpravě pan poslanec Vít Kaňkovský. Prosím máte slovo.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Dobrý časný večer, vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové. Dovolte mi, abych se za klub KDU-ČSL také vyjádřil k opatřením, jaká jsou prováděna v rámci infekce koronavirem. Musím říct, že v tuto chvíli tady nebudu vystupovat jako politik, ale budu tady vystupovat hlavně jako člověk se zdravotnickými zkušenostmi. A také jsem sem nepřišel v tom ohledu, že bych chtěl v tuto chvíli vládu kritizovat. Opravdu si myslím, že bychom v tuto chvíli měli hlavně diskutovat. Diskutovat o účinných opatřeních, o efektivitě, tak abychom v rámci té probíhající koronavirové infekce udělali taková opatření, která zajistí bezpečí našich občanů.

Já jsem měl možná to štěstí, nebo možná tu smůlu, že jsem zažil několik těch obávaných infekcí v minulosti. Jako ředitel havlíčkobrodské nemocnice jsem v roce 2009 byl v situaci, kdy jsme řešili tehdejší infekci a obavy z prasečí chřipky. A jenom pro připomenutí, vláda v tom roce 2009, 2010, nakoupila 600 tisíc vakcín za 110 milionů korun. Těch vakcín se nakonec upotřebovalo, když to tak řeknu, asi 65 tisíc, ale nikomu to nevyčítám. My jsme v té chvíli nikdo nevěděli, jak se ta infekce bude chovat, a bohudíky, že ty vakcíny tenkrát byly.

Také si vzpomínám na to, že jako ředitel nemocnice jsem tenkrát dostal úkol od kraje, od zřizovatele, abychom nakoupili respirátory pro nemocnici, tenkrát to bylo asi za 200 tisíc. Nepoužili jsme v té době žádné a já jsem byl rád, že jsme je nepoužili. Pak jsme oslovovali asi po roce stavební firmy, jestli je od nás neodkoupí.

Já chci jenom říci to, že my v tuto chvíli nevíme, jak se ta infekce bude chovat. To znamená, není dobře, a já bych tady velmi na to apeloval, abychom děsili lidi, abychom děsili naše občany, protože toho si už v posledních dnech užili hodně. Na druhé straně není namístě, abychom závažnost koronavirové infekce jakýmkoliv způsobem zpochybňovali, abychom zpochybňovali i potřebná preventivní opatření.

Pokud se týká těch preventivních opatření, o tom už tady bylo řečeno poměrně hodně. Všichni také víme, že tím, že nevíme, jak se bude koronavirová infekce chovat, ani v tom globálním slova smyslu, tak není úplně jednoduché roviny těch preventivních opatření nastavit. Přesto si myslím, že určitá opatrnost je nasnadě, a jsem rád, že se k tomu vláda postavila. Můžeme se bavit o tom, jestli to bylo úplně zavčas, nebo ne, ale nechci tady vládu za to kritizovat.

Chtěl bych se spíš vrátit k těm věcem, které můžeme v praxi ovlivnit a které jsou skutečně velmi zásadní pro to, abychom byli schopni přistoupit k tomu, kdyby nedej bože došlo k tomu, že tady propukne epidemie, a už o tom taky byla zde řeč - je to koordinace mezi zdravotnickými složkami, Ministerstvem vnitra a kraji. Tady si myslím, že ještě určité rezervy máme. Můžeme se opřít nejenom o zdravotnickou legislativu, ale také o krizový zákon. A já se ptám, jestli v tomto směru děláme úplně všechno. A to by možná byla otázka i na pana ministra vnitra, kterého tady teď nevidím. Ale chtěl bych apelovat na to, aby vláda se tímto opravdu intenzivně zabývala a aby v rámci jednání Bezpečnostní rady státu, ale i jednání s Asociací krajů toto brala jako prioritní úkol.

Proč o tom hovořím? Už tady bylo zmíněno, že potřebujeme ve zdravotnických zařízeních být připraveni z hlediska ochranných prostředků. Také víme - a teď to můžu doložit jako v současné době primář centrálních operačních sálů v havlíčkobrodské nemocnici - že se nám nedostává v tuto chvíli dodávek tak, jak potřebujeme. Včera jsem o tom jednal se svou vrchní sestrou. Pokud se týká roušek, dostáváme v tuto chvíli na naše pracoviště pouze třetinu požadovaných dodávek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP