(17.40 hodin)
(pokračuje Kaňkovský)

Takže pokud bych něco v tuto chvíli viděl jako prioritní z těch praktických věcí, tak aby vláda skutečně zkoordinovala svůj postup. A všichni víme, že to není jednoduché, protože ti dodavatelé ty výrobky v tuto chvíli nemají naskladněné. Ale tady jsem přesvědčen o tom, že by vláda právě měla využít ustanovení krizového zákona, a jednak si velmi rychle zanalyzovat stav zásob v jednotlivých zdravotnických zařízeních, intenzivně jednat s dodavateli a případně využít možnosti i stažení některých těchto prostředků i z jiných zemí, byť to samozřejmě bude také velmi obtížné.

A ještě jednou bych chtěl zdůraznit to, že to nejsou pouze obavy z vlastní nákazy. My se potřebujeme se v tuto chvíli starat o pacienty, které teď máme v nemocnici. A my tam těch pacientů máme samozřejmě plná interní oddělení těžkých kardiaků, lidí, kteří ještě zažívají doznívající chřipkovou epidemii, a my se potřebujeme o ně starat. A pokud nebudeme mít k tomu potřebné prostředky, tak to bude problém. Stejně tak v chirurgických oborech nebudu-li mít na operačních sálech roušky, nebudu-li mít další ochranné prostředky, nebudeme moci plánovaně operovat. Tím nechci nijak strašit, jenom znovu zdůrazňuji, toto je prioritní úkol směrem ke zdravotnickým zařízením, nejenom lůžkovým. Ochranné prostředky potřebují praktičtí lékaři, zubaři, dětští lékaři a další zdravotnická zařízení.

Takže za mě apel na vládu, aby se tomuto intenzivně věnovala. A pokud by se ještě dostavil pan ministr vnitra, případně jestli je schopen odpovědět pan ministr (zdravotnictví). My jsme slyšeli, že se tím vláda zabývá. Ale neslyšeli jsme ty konkrétní kroky, jak to konkrétně vláda naplní, jak jedná s dodavateli, jak je schopna navýšit zásoby a jakým způsobem koordinuje distribuci po jednotlivých krajích. To by mě zajímalo, protože to jsou ta konkrétní opatření, která zdravotníky zajímají, aby se mohli starat o své pacienty. A v tuto chvíli jsou to pacienti bez koronaviru. Jsou to prostě pacienti, o které se běžně staráme, a potřebujeme k tomu být vybaveni. Pro samotnou infekci koronavirem potřebujeme jistě navýšit respirátory, protože ty budou potom zásadní, ale v běžném provozu potřebujeme ty běžné prostředky. A nechci říct, že je nemáme, ale zásoby se tenčí.

Tolik za mě a budu rád za případnou odpověď pana ministra. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. A s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Válek. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Dělám to nerad, ale snažím se být opravdu korektní. Před pěti týdny, 27. ledna - pro připomínku, to byl ten den, kdy měla být ta mimořádná schůze, nebo mimořádný bod stran koronaviru, a nebyl. (Čte z internetu:) "Počet obětí nového koronaviru v Číně vzrostl na 106 a nakažených je tam už na čtyři tisíce, oznámily úřady. První oběť ohlásil už i Peking. Kvůli rostoucímu počtu nových případů zesilují státy po celém světě opatření proti šíření viru." A kde ten vir v té době byl? Ten virus v té době byl detekován: Hongkong, Thajsko, Japonsko, Jižní Korea, Vietnam, Singapur, Malajsie, Nepál, USA, Francie, Kanada, Austrálie či Kambodža. Tedy říkat, že před pěti týdny jsme nevěděli, co nás čeká, a nevěděli, že se šíří virus mimo Čínu, není úplně přesná informace. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. To byl zatím poslední přihlášený do všeobecné rozpravy. Pan ministr se hlásí a vystoupí ještě před ukončením všeobecné rozpravy. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já se samozřejmě pokusím vyjádřit aspoň stručně k debatě. Myslím si, že tady zazněla celá řada určitě rozumných příspěvků a velmi korektních - od pana docenta Svobody, od pana profesora Válka a dalších. Ale myslím si, že ale skutečně to, co se nyní děje, zcela odpovídá standardním postupům, které, souhlasím, jsou tady už zavedeny po mnoho let. Není to tak, že bychom dělali pouze nějaké neuvážené kroky a podobně, což se zkrátka neděje. My děláme preventivní opatření. Znovu opakuji, ve smyslu toho biatlonu, znovu říkám, zítra se vrátíme na Bezpečnostní radě státu k tématu všech hromadných akcí a velmi pravděpodobně rozhodneme o zákazu skutečně plošném shromažďování většího počtu osob, podobně jako to učinili ve Francii nebo v Německu nebo ve Švýcarsku nebo v jiných státech. Takže to se samozřejmě děje, to jsou ta preventivní opatření.

Zároveň ale bezesporu nyní velmi intenzivně pracují krajské hygienické stanice, které za to nesou odpovědnost a monitorují všechny kontakty nakažených osob, to znamená těch pěti osob, které byly pozitivně testovány. To je skutečně ta mravenčí práce, to je to monitorování veškerého pohybu, kdy u některých je to jednodušší, u některých je to složitější, zejména u těch dvou zahraničních studentek, které se vlastně dostaly z Milána do Prahy přes asi tři města. Ale toto už máme dneska zmapováno, všechny rizikové epidemiologické kontakty, kde skutečně hrozí to riziko. A znovu opakuji, podle všech doposud známých studií, resp. dat, která máme k dispozici, ta infekce se šíří do dvou metrů, musí tam být skutečně ten rizikový kontakt. Je to méně rizikové, resp. méně infekční onemocnění než třeba spalničky, kde je to mnohem více infekční onemocnění, a další. Zkrátka musí tam být skutečně ten poměrně velmi těsný kontakt. Tak všechny tyto kontakty jsou již dány do domácí karantény. Jsou to řidiči taxíků. Jsou to řidiči autobusů, kteří přišli s nimi do styku. Samozřejmě u těch dalších jsou to rodinní příslušníci, ti, kteří byli třeba na lyžařské dovolené atd.

Takže skutečně mám pocit, že o tom se asi moc nemluví, ale to se reálně děje. To je ta standardní práce hygieniků. Od toho je vlastně máme. A to nyní probíhá. A všem je nařizována domácí karanténa podle zákona o ochraně veřejného zdraví, která samozřejmě má jasná pravidla i jasné sankce v případě jejího porušení. Takže v tomto směru si myslím, že není nějaká kritika namístě. Skutečně se to děje a bude se to dít u všech dalších kontaktů.

Souhlasím s tím, že pokud se bude epidemie šířit, a souhlasím také s tím, že to určitě nemůžeme nikterak vyloučit a pravděpodobně nás čeká nějaký další nárůst, otázka je, jak bude masivní. Ono jedna věc je, co se děje třeba na severu Itálie, v ostatních státech v Evropě ten nárůst není tak zásadní, to šíření v rámci jednotlivých států. Ale samozřejmě nevíme nyní. Tak bezesporu u každého dalšího kontaktu, nebo resp. pozitivně vyšetřeného pacienta bude opět probíhat stejné trasování. Takže to běží. To je práce hygieniků. A myslím si, že ji dělají dobře. Tolik jenom k tomuto.

A samozřejmě k tomu jsou ta preventivní opatření ve smyslu hromadných akcí a tak dále, jak jsem o tom hovořil. Na tom skutečně pracujeme. Vyhodnocujeme ta rizika. A je to, pokud jde o jednotlivé kraje, skutečně odpovědnost epidemiologů, odborníků, kteří mají toto v kompetenci - vyhodnocení rizik, trasování kontaktů. To není otázka nějakého názoru nebo pohledu na věc. To jsou skutečně jasné odborně dané postupy, které jsou dodržovány.

Jinak pokud jde o otázku roušek a respirátorů, jak o tom hovořil pan poslanec Kaňkovský, jak jsem říkal, my jsme dnes měli jednání s výrobci respirátorů, měli jsme pozvány prakticky všechny nemocnice akutní lůžkové péče s urgentními příjmy, které jsou v České republice. To setkání bylo dnes v Motole. Bylo tam asi sto představitelů nemocnic z celé republiky. Jasně jsme si teď dali nějaké úkoly. Chceme zmapovat aktuální kapacitu. A s výrobci řešíme to, aby skutečně alokovali své výrobní kapacity, které samozřejmě nejsou úplně neomezené, na to, aby ochranné prostředky dostali naši zdravotníci v nemocnicích a v terénu. Týká se to jak respirátorů, tak roušek. U roušek si troufnu říci, že se situace bude zlepšovat v následujících týdnech, protože někteří výrobci ohlásili navýšení výrobních kapacit, zprovoznění nových výrobních linek a podobně. Takže tam věřím tomu, že se ta situace bude zlepšovat. U respirátorů je to komplikovanější, ale velmi intenzivně na tom pracujeme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP