(18.00 hodin)

 

Poslanec Lukáš Bartoň: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych rád řekl stanovisko klubu Pirátů. Obdobně jako klub SPD máme volné hlasování, nicméně drtivou většinou budeme hlasovat pro senátní verzi a budeme hlasovat asi obdobně, jako když zde byla poslední senátní vratka u těch zmiňovaných vodáků. Nešťastná senátní vratka, která nám potopila i vodáky, což má Senát u mě menší vroubek. Nicméně stále budeme hlasovat i pro ty cyklisty. Nespatřujeme v půl promile vážné riziko pro společnost, které bychom měli omezovat.

A co se týče příkladu z ostatních zemí, zmínil bych i Finsko, Velkou Británii a Irsko, kde cyklisté nemají žádné omezení. Je zde pouze ta podmínka, že musí být schopni jízdy. Posuzuje se to individuálně. Dokážu si představit, že někteří nejsou schopni jízdy ani za střízliva, někteří po větším požití.

Zároveň bych se chtěl přidat i k tomu, abychom konečně už doprojednali senátní návrh zákona, který toto předkládal před x měsíci a kde jsme přerušili v závěrečném slovu pana senátora, a již několik měsíců jsme to nedostali na program jednání. Asi by to bylo daleko jednodušší, než když nám bude Senát donekonečna vracet tyto vratky a donekonečna zde budeme zase vést obdobné rozpravy. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní se tedy rozhlédnu po sále, zdali je ještě nějaký zájem o vystoupení v obecné rozpravě. Nikoho nevidím, takže rozpravu končím. Táži se, zda je zájem o - ne závěrečná slova, ale závěrečné slovo, protože pan ministr je tady sám. (Ano.) Máte zájem ještě vystoupit? Tak prosím, pane ministře, závěrečné slovo. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy ČR Karel Havlíček: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já jenom budu reagovat krátce, protože zde padlo i to, abych byl konkrétnější v jednotlivých číslech. Čili já už se nebudu vracet k tomu, jestli 0,5 je hodně, nebo málo, ale odpovím na to, co zde bylo vzneseno, tak abychom měli úplné informace, jak je to tedy s těmi nehodami, které způsobí přímo cyklisté, případně cyklisté, kteří jsou pod nějakým vlivem alkoholu. Takže ta čísla jsou taková, že 30 % nehod, které způsobí cyklisté, jsou pod vlivem alkoholu. A pokud bychom se podívali na nehody smrtelné, které způsobí cyklisté, tak na místních komunikacích je to tak, že 33 % smrtelných nehod, které způsobí cyklisté, jsou pod vlivem alkoholu.

Děkuji ještě jednou za diskuzi a věřím, že podpoříme v tomto návrh zákona tak, jak byl původně přednesen. Děkuji mockrát.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já už gonguji, abych to urychlil, přestože až nyní řeknu, že přistoupíme k hlasování. Takže přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4, zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců. Přednesu návrh usnesení. (Někteří poslanci ČSSD ťukají kartami do lavic.) Slyším vás, nemusíte ťukat pořád. (Potlesk a smích v sále.) No tak, už jsem jednou říkal, že slyším.

 

Takže přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, podle sněmovního tisku 431/5, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 431/6."

Takže já vás odhlásím, protože mezitím ještě doběhli další. Přihlaste se prosím znovu svými hlasovacími kartami. Ještě jednou tedy zagonguji, aby byli všichni spokojeni. Myslím, že jsme tady v dostatečném počtu.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 46, přihlášeno je 143 poslanců, pro 55, proti 70. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem nepřijali.

 

Nyní tedy budeme hlasovat znovu, a to podle § 97 odst. 5 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí tohoto usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy souhlasu 101 poslance.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 431/5."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 47, přihlášeno je 146 poslanců, pro 137, proti žádný. Konstatuji, že jsme návrh zákona přijali.

 

Paní poslankyně Levová žádá o slovo. To se týká hlasování, že jo? Tak prosím.

 

Poslankyně Jana Levová: Děkuji za slovo. Já se musím vrátit ke včerejšímu hlasování o týrání zvířat. Já jsem hlasovala pro, nicméně na sjetině bylo, že jsem se zdržela. Tak jsem si vyžádala i videozáznam, kde teda je vidět moje zvednutá ruka pro ten návrh. A řešili jsme to s organizačním a tam mi řekli, že to mám udělat teda dneska, že to bylo vlastně poslední hlasování, pak byl konec. A já jsem ten den tam teda měla těch hlasování víc. Myslím si, že tam nebylo něco v pořádku s tím hlasovacím zařízením. Bylo to hlasování číslo 22 a nezpochybňuji ho. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak jenom bych asi uvedl, že jste byla pro zpřísnění trestů za týrání zvířat, jo, aby to nevyplynulo náhodou špatně.

Takže otevřeme další bod. Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 151/1997 Sb., o oceňování majetku a o změně některých zákonů, zákon o oceňování majetku, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, sněmovní tisk 501 - (Poslanci namítají, že načítá špatný zákon. Hledá ve svých záznamech.) Tak okamžíček. Takže již je to vyřešeno. Máme tady návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 450 - pardon, pardon, moment. (Opět načítá špatný zákon. Hledá správný.) Tak, já se omlouvám, protože tady těch tisků je tolik, že... už je to vyřešeno.

 

Takže máme

 

7.
Návrh zákona o náhradě újmy způsobené povinným očkováním
/sněmovní tisk 451/5/ - vrácený Senátem

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacím návrhem a jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 451/6. Informace k pozměňovacímu návrhu vám byly rozdány do vaší pošty. Vítám mezi námi pana senátora Lumíra Kantora. Pane senátore, dobrý den. A prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženému pozměňovacímu návrhu vyjádřil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Pane ministře, tak jsem vás málem připravil o slovo, máte tedy slovo. Tak prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP