(11.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já nebudu komentovat vystoupení, jednací řád mi to neumožňuje. Já se ptám, kdo se hlásí do obecné rozpravy. Pan předseda Kalousek. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Já bych chtěl požádat paní ministryni, zda by přece jenom nezvážila, že by odpověděla mému kolegovi Dominiku Ferimu. Víte, to hlasité prohlášení o zrušení daně z nabytí nemovitosti pochopitelně v tu chvíli zastavilo trh s realitami, protože všichni čekají, co bude. A všichni čekali, že to bude na této schůzi, že to vláda předloží v legislativní nouzi, což neudělala. Dobrá. Ale mohla byste teď, paní ministryně, prohlásit na mikrofon, co s tím bude? Čistě pro čitelnost a transparentnost toho trhu. Já myslím, že jeho účastníci mají právo vědět, co vláda zamýšlí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan kolega Kalousek mluvil s přednostním právem. Ptám se tedy, kdo dál ještě v obecné rozpravě. Pokud nikdo, obecnou rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova - paní ministryně ne, paní zpravodajka také ne. V tom případě otevírám rozpravu podrobnou, do které je přihlášen pan poslanec Pavel Juříček. Máte slovo.

 

Poslanec Pavel Juříček: Děkuji. Dámy a pánové, jenom jsem chtěl připomenout ten svůj pozměňovací návrh, který je pod číslem 4812, kde jasně ukazuje, jaký je rozhodný okamžik právě pro stanovení úroku, jenž může být účtován spotřebiteli při jeho prodlení delším než 90 dnů. Doufám, že tento pozměňovací návrh všichni podpoříte, neboť jasně ukazuje ten rozhodný okamžik. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. To bylo avizované, pan poslanec Pavel Juříček. Ptám se, jestli kolega Nacher se přihlásí k pozměňovacímu návrhu, nebo jestli je to už v pořádku v dokumentech? V dokumentech, dobře. Tak v tom případě se ptám, kdo další do podrobné rozpravy. Pokud nikdo, podrobnou rozpravu končím. Mohl bych ukončit i druhé čtení návrhu, pokud není zájem o závěrečná slova po podrobné rozpravě. Není tomu tak.

Vzhledem k tomu, že jsme se dohodli na přerušení jednotlivých bodů ministryně financí až na hlasování pro třetí čtení, až budou ukončeny obecné a podrobné rozpravy k jednotlivým bodům, přerušuji tento bod, projednávání tisku 811, do skončení tisku 812.

Nyní se ještě před zahájením bodu číslo 4 hlásí s přednostním právem místopředseda Sněmovny Tomio Okamura. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, já jsem tady zaznamenal tu debatu o zrušení daně z nabytí nemovitosti. A já si myslím, že nelze jen tak odejít od této debaty, od tohoto dotazu na paní ministryni Schillerovou. Protože skutečně paní ministryně Schillerová řekla, že připraví návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti, která je dneska 4 %. Pominu to, že dneska o zrušení daně mluví ODS a TOP 09, kteří sami tu daň zvýšili z 3 na 4 %, když byli u vlády, takže to obrovské pokrytectví ODS a TOP 09 mi připadá úplně směšný, když byli u vlády, tak místo aby ji zrušili, tak ji ještě zvýšili, a teď mluví o zrušení, no tak to si skutečně už nezasluhuje další komentář.

Ale já bych se chtěl vrátit k tomu. Pakliže tady paní ministryně říká, že by zrušila daň z nabytí nemovitosti, tak já tomu moc nerozumím. Protože už půl roku tady leží ve Sněmovně návrh z pera SPD. Náš zákon tady leží právě na zrušení daně z nabytí nemovitosti. Tento návrh vláda odmítá a nedala k němu kladné stanovisko, když ho projednávala ve vládě. Takže vy jste odmítli návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti, který tady z pera SPD už půl roku leží. Teď jste před týdnem, paní ministryně, řekla, že navrhnete zrušení daně z nabytí nemovitosti, protože je prý nouzový stav. Takže další věc, které nerozumím, je, že kdybyste chtěla rychle, protože je nouzový stav, ulevit občanům, tak byste vzala ten návrh SPD, který už je hotový, už dneska tady mohl být na této schůzi v nouzovém stavu a už jsme ho tady dnes mohli přijmout a okamžitě by v podstatě zítra zasedl Senát, pan prezident by to podepsal a během týdne by byla zrušena daň z nabytí nemovitosti a lidem bychom ulevili, protože teď mají propady příjmů, těm, kteří si chtějí pořídit bydlení, bychom to o 4 % zlevnili, stručně a jednoduše řečeno, a bylo by to perfektní. Ale dnes jsem tady na schůzi Poslanecké sněmovny a přes tu proklamaci paní ministryně Schillerové tady žádný návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti k projednání nemáme. Takže jak to tedy je?

Pravdou je, že mně píše řada občanů a ptají se - a ta řada je skutečně velká. Mně v průměru - je to možná tím, že jsem předsedou strany - píše kolem 300 až 400 občanů denně. Denně píšou. A nejsou to spamy, to jsou normálně dotazy občanů a různé podněty. Tak a teď co jim tedy mám odpovědět? Mně to připadá, že za prvé politikaříte ve vládě zase a jsou to skutečně prázdné proklamace, protože ten návrh tady prokazatelně napsaný je a už prošel i vládou, návrh z pera SPD. Takže ten tady není. Váš návrh tady taky není. A zároveň jste hovořila o nouzovém stavu. Takže to asi z vašeho pohledu tak nouzové také není, ta pomoc těmto občanům, kteří by si teď chtěli pořídit to bydlení.

Takže já se vás, paní ministryně, chci opravdu seriózně, věcně zeptat, prosím, řekněte mi, kdy tedy navrhujete předložit ten zákon o zrušení daně z nabytí nemovitosti. Znovu říkám, že mi trošku vadí to politikaření, protože ten návrh z pera SPD tady je hotový a můžeme ho přijmout hned. Dobře, chápu, že nechcete, já už jsem pochopil, jak jedná vaše vláda, že nechcete, aby SPD mělo body, jakékoli politické kladné body, tak si znovu napíšete ten stejný zákon jakoby sami, abyste ho podali jakoby za hnutí ANO, čímž se to opět velice oddálí a občané na to budou doplácet finančně, ale to už jsem si za těch pár let v politice zvykl, že to takhle ty vládní strany vždycky dělají, nehledě na to, co je přání občana. Ale prosím, dejte tu odpověď, kdy navrhnete to zrušení daně z nabytí nemovitosti, protože občané se na to skutečně ptají. Dobře, i kdybyste ten návrh z SPD nevzali, ten náš, ale opsali si ho jenom a podali znovu, tak kdy to prosím bude, ať víme. Protože je to jeden z programových bodů SPD v rámci našeho programu Rodina na prvním místě. A je tedy dobře, že se inspirujete tím, že my jsme to už podali, ale hlavně mě zajímá, kdy by to bylo.

Děkuji, paní ministryně, a prosím o odpověď.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Ptám se paní ministryně a místopředsedkyně vlády Aleny Schillerové, jestli chce odpovědět, protože jsme mimo body, ale dotaz tady padl. Paní ministryně, pokud chcete odpovědět, ještě než zahájím bod 4, nechávám vám dát vaše stanovisko. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji za slovo. Odpovím vám, pane předsedo, ráda. Ten návrh, pokud jste ho slyšeli v médiích, jak jsem ho prezentovala, teď připravuji, musím se jenom dostat na nějakou vládu, protože teď jsem tady, dnes vláda byla zrušena, protože většina ministrů bude zde, zítra bude Senát, takže já ho mám připravený. Ale on nezazněl takhle úplně, jak ho má připraveno vaše hnutí. A já jsem v těch médiích řekla, že mám připravený návrh, který by tuto daň zrušil - kdy jindy než dnes. Samozřejmě už delší dobu Ministerstvo financí na tom pracuje a přemýšlelo nad tím vhodným okamžikem, protože přece jenom je to určitý výpadek a teď je doba, kdy byty klesly, kdy se oživuje trh, celá řada lidí čekala na tuto dobu. Ale já jsem taky řekla, že mám vedle toho připraveno zrušení možnosti odečtu úroků z hypoték od základu daně pro nové smlouvy, samozřejmě pro nové smlouvy, aby to bylo spravedlivé. Protože je tady celá řada lidí, kteří tu daň zaplatili, a tu jim vracet samozřejmě nebudeme, není jak, ale zase si mohli uzavřít smlouvy a odečítat si od základu daně. Ono když to propočítáte, já jsem říkala tehdy v médiích, teď to tady nemám, ty propočty, tak ono když někomu ušetříte - kupuje si byt nebo domek za 5 milionů, 4 miliony si vezme hypotéku - a spočítáte, kolik získá na odečtu těch úroků, jak mu to je vraceno, tak to získá třeba na konci toho období, což je 20 let, stejnou částku, jakou získá úsporou té daně, což jsou 4 %, a vlastně má ty peníze okamžitě, cash risking, to znáte vy dobře. Takže v podstatě ty peníze má okamžitě, může je investovat. Navíc máte celou řadu mladých lidí, a zejména o ty nám jde, že tito mladí lidé třeba dostanou peníze od rodičů, a stejně si nic neodečítají.***




Přihlásit/registrovat se do ISP