(11.10 hodin)
(pokračuje Schillerová)

Takže nějaká primární spravedlnost musí být, takže já to svazuji s tímto, ten návrh. Já jsem řekla zrušení této daně, ale zrušení odpočtu. Budeme rušit další výjimku a bude to i primárně spravedlivé pro nové smlouvy, to znamená pro ty, kteří už vlastně by tuto daň neplatili, což bude chtít i nějakou koaliční debatu. Ale zavnímala jsem, že koaliční partner se už mediálně vyjadřoval, že by podpořil zejména mladé rodiny. Takže já to mám připraveno. Musí se odehrát koaliční debata. Nikdy jsem neřekla, že to dám ve stavu legislativní nouze, ale já neočekávám tady jakýkoliv problém, maximálně kvůli těm hypotékám, ale pak si musíme říct, že musí být nějaká primární spravedlnost. Prvně se ale musí ta debata odehrát na vládě a prvně hlavně se musíme na té vládě sejít, protože teď jsme řešili ty prioritnější věci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Jsme mimo body, ale přihlášené mám dva s přednostním právem, kterým mám udělit slovo kdykoliv. Pan místopředseda Tomio Okamura a pan předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Paní ministryně, dobrý den. Ale mně trošku ta vaše odpověď neuspokojila a spíš mě trošku vyděsila, protože vy jste teď naznačila koncepci vlády vůči slušným a pracujícím občanům. Takže já bych tušil, že jim... Já jsem myslel, že plánem je zrušit daň z nabytí nemovitostí, to máme v plánu my v SPD, a zároveň nechat daňové úlevy těm pracujícím slušným občanům, kteří si pořídili bydlení, které je dneska předražené. A vy mi řeknete tady teď - já opravdu nestačím zírat, omlouvám se, že vy výměnou za to, že zrušíte daň z nabytí nemovitostí, která je od začátku amorální, protože stát daní již jednou zdaněné peníze, to tedy opravdu od začátku je absolutně šílená záležitost, tahle daň, tak vy výměnou za to vlastně potrestáte ty občany, kteří mají hypotéku, splácejí ji ze svých legálních příjmů, chodí do práce, často jsou to hypotéky na celý život, a vy jim vlastně odeberete tuto daňovou úlevu.

No tak za SPD my vidíme jiné řešení a to tady předkládáme - zrušme to zneužívání dávek nepřizpůsobivými. Ten zákon, jak víte, z pera SPD už tady leží ve Sněmovně a už se projednává v prvním čtení. Takže náš návrh je, přeskupme peníze od tzv. nepřizpůsobivých ke slušným a řádným a zároveň okrouhejme, ozdravme veřejné finance tím, že škrtneme teď ve stavu nouze nepotřebné výdaje ze státního rozpočtu.

Já vám je vyjmenuji. Jsou to zbytečné armádní nákupy, jsou to i ty vrtulníky. Příkladem zbytečného nákupu jsou americké vrtulníky za 14 miliard, když polská a maďarská vláda přistoupily k rekonstrukci ruských vrtulníků Mi. To my jsme mohli udělat také, ale premiér Babiš zřejmě výměnou za přijetí u Donalda Trumpa v Bílém domě, prostě tam se podepsal a domluvil nákup amerických vrtulníků za 14 miliard, který vůbec nepotřebujeme. Takže škrtněme tyto typy nákupů - 14 miliard, škrtněme tu nepovedenou inkluzi ve školství, to je 6 miliard, zatěžující jak učitele, tak rodiče, a to jak zdravých dětí, tak těch postižených dětí. Nikdo to nechce. To je 6 miliard. Škrtněme prosím financování politických neziskových organizací. My v SPD podporujeme neziskové organizace, které se starají o staré lidi, o důchodce, o invalidy, o děti, to je v pořádku, ale ty politické, to jsou ty, co tady propagují Evropskou unii, gender, multi-kulti, to prostě zvláště nyní ve stavu nouzového stavu přeci nic nepřináší. Pan prezident Zeman tady mluví o mnoha miliardách.

Dále my říkáme, omezme prostě další podobné výdaje typu solární baroni. Sama víte, že tam jde 40 miliard korun ročně. Je to v podstatě ten původní plánovaný deficit pro Českou republiku. A zase jsou to výmluvy na Evropskou unii, že nám to Evropská unie neumožňuje. No tak odejděme z Evropské unie! Vyhlasme referendum o vystoupení z Evropské unie! My to tady navrhujeme, už mnohokrát jsme to navrhovali. Vždycky jste nám to zamítli. Tak si vyberte, jestli necháme peníze v kapsách řádných, slušných lidí, anebo jestli budeme, protože je Evropská unie, tak tady nás budou vysávat solární baroni 40 miliardami a každý to platí na složence každý měsíc.

To znamená, mě trošku opravdu až bych řekl šokoval ten přístup, ta vládní strategie, že tedy potrestáme slušné a řádné lidi, kteří mají hypotéky, vezmete jim daňové výhody výměnou za to, že se zruší daň z nabytí nemovitosti. Tak to tedy je pro mě novinka, tahle úvaha, strategie vlády na podporu bydlení rodin a podporu pracujících řádných lidí, a já myslím, že znova jsem řekl, že za SPD my to vidíme úplně jinde. My to vidíme v přeskupení státního rozpočtu, seškrtání těch zbytečných výdajů, o kterých jsem mluvil, a naopak přeskupení peněz ke slušným a řádným lidem, a zachovat ty daňové výhody u hypoték a zároveň zrušit tu daň z nabytí nemovitostí. To je přece logická úvaha, která je vstřícná a zcela logická vůči každému slušnému a pracujícímu člověku, ať je to senior, ať je to invalida, ať je to pracující člověk.

Děkuji a to je můj komentář k tomu a opravdu jsem tedy velmi nemile překvapen.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já jsem tolerance sama a samozřejmě pan místopředseda má přednostní právo, nechtěl jsem ho omezit, ale požádám, protože teď jsme mimo bod, a pana předsedu KDU-ČSL Mariana Jurečku už jsem oslovil, že je v pořadí s přednostním právem. Žádám všechny, aby si vzpomněli na včerejší jednání politického grémia, že se budeme zabývat těmi body plánovanými. Jistě zrušení daně z nabytí nemovitostí bude předmětem, tak jak řekla paní místopředsedkyně vlády a ministryně financí, a bude tedy o tom diskutováno v tom samotném bodu, a vraťme se tedy zpátky k průběhu projednávání těch bodů, které jsou zařazeny na tuto schůzi. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Dobré skoro poledne. Já budu velmi stručný, ale toto téma, byť je mimo schválený program schůze, je velmi důležité.

Já si myslím, že nemůžeme tady se tvářit, že děláme řešení: vlk se nažral, koza zůstala celá. To je řešení, které tady asi vládní koalice chce realizovat, protože říkat, že zvýšíme podporu bydlení především pro mladé rodiny, uděláme ho formou tou, že jim zavedeme jedno opatření, ale druhé vezmeme, tak to prostě není v součtu zvýšení podpory! Především pro ty malé nebo pro ty nízkopříjmové rodiny, které si budou brát hypotéky s delší dobou splatnosti, asi i s vyšší úrokovou sazbou, tak nakonec ve finále toto řešení bude zhoršením toho, co je dnes.

A já bych chtěl upozornit vládní koalici, že na straně 7 vládního programového prohlášení je věta: "Zavazujeme se aktivně podporovat pracující rodiny s dětmi prostřednictvím daňových slev." Za dva a půl roku jste nepřišli s žádným konkrétním opatřením, které by naplňovalo tuto větu, kterou tady máte, a naopak tady chcete brát těmto rodinám možnost, aby si úroky z hypoték uplatnily jako svoji slevu. Je to jedno z opatření, které vy tady chcete rušit v rozporu s vaším prohlášením.

Za KDU-ČSL mohu říci, jestli chceme zvýšit podporu, tak ponechejme tuto možnost uplatnit tyto slevy z hypoték a zaveďme to, co tady zaznělo, zaveďme zrušení té daně z převodu nemovitostí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. A budeme pokračovat, a to bodem číslo

 

4.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 23/2017 Sb.,
o pravidlech rozpočtové odpovědnosti, ve znění zákona č. 277/2019 Sb.
/sněmovní tisk 812/ - zkrácené jednání

Protože máme projednávat tento tisk ve zkráceném jednání, tak je potřeba podle § 99 odst. 5 posoudit, zda jsou podmínky pro projednání zmiňovaného návrhu zákona ve zkráceném jednání. Otevírám ke zkrácenému jednání rozpravu. Nikoho... Už vidím. Pan poslanec Ferjenčík. Nyní tedy diskutujeme k tomu, zda trvají podmínky pro projednání ve zkráceném jednání. Máte slovo.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Tento tisk řeší státní rozpočet na rok 2021. Není absolutně žádný důvod projednávat ho v legislativní nouzi ve zkrácené rozpravě v tomhle zkráceném režimu. S tím naprosto nesouhlasím a myslím si, že je to flagrantní zneužití toho nouzového stavu a legislativní nouze. Skutečně je možné tento zákon projednat řádně. Prosím o zamítnutí tohoto návrhu. (Potlesk poslanců Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Kolega Skopeček nyní, také k podmínkám ve zkráceném jednání. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Skopeček: Já se k tomu připojuji. Ten zákon je nepotřebný, protože už stávající legislativa umožňuje vládě porušit fiskální pravidlo jednoprocentního strukturálního salda v době mimořádných okolností, čili vláda dneska není brzděna v tom, aby se mohla zadlužit nebo aby mohla mít větší schodek, než toto pravidlo umožňuje. A zároveň ten zákon míří až na sedm let dopředu, kdy na příští rok umožňuje jednoprocentní saldo a pak o 0,05 v následující letech pokles. To prostě je věc, která je velmi zásadní. Jde o zásadní rozvolnění rozpočtových pravidel, která bychom, pokud tedy máme o něm vůbec hlasovat, měli diskutovat v rámci řádného legislativního procesu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP