Úterý 5. května 2020, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Vojtěch Filip)

370.
Vládní návrh zákona o některých opatřeních ke zmírnění dopadů
epidemie koronaviru označovaného jako SARS-CoV-2 v oblasti sportu
/sněmovní tisk 839/ - zkrácené jednání

Je navrženo zkrácené jednání v době legislativní nouze, co bychom měli posoudit podle § 99 odst. 5, zda jsou podmínky pro projednání zmíněného návrhu zákona ve zkráceném jednání. Hlásí se do této rozpravy o zkráceném jednání pan kolega Hnilička? Ne. Dobře.

Otevírám rozpravu, ale nikoho nemám. Pan předseda klubu ODS se hlásí o potřebě zkráceného jednání. Ještě mu slovo neudělím, ale požádám ho, aby byl připraven, protože požádám sněmovnu o klid. Vážené paní kolegyně, páni kolegové, projednáváme bod 370, tisk 839. Slovo bude uděleno předsedovi klubu ODS Zbyňku Stanjurovi a byl bych rád, aby mohl v normálním prostředí přednést své stanovisko. Ještě jednou požádám kolegy a kolegyně o klid! Pokud vedete jinou debatu, tak v předsálí! Jinak přeruším schůzi na dobu nezbytnou na uklidnění.

Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já rozumím tomu, že se teď máme zmenšit zhruba na polovinu, takže to nějaký hluk vyvolává. Já bych chtěl, aby vystoupil některý z členů vlády. Ministr školství tady jako obvykle není. (Ozývají se hlasy, že ministr je přítomen.) Omlouvám se, tady je pan ministr. Moc se panu ministrovi omlouvám, rád ho vidím. Už jsem minule říkal, že je někde zavřený s těmi školáky. Chtěl bych, aby nám, než budeme hlasovat, vysvětlil tu souvislost mezi obsahem zákonů a koronavirem. Já tam tu souvislost vůbec nevidím. Říkám, o obsahu zákona budeme případně debatovat v rozpravě, ale tu souvislost bych potřeboval vysvětlit, protože pokud tohle řekneme, že je v legislativní nouzi, tak pak už v legislativní nouzi můžeme vlastně projednávat úplně všechno. Tam žádná souvislost podle mě není, ale možná mě pan ministr svým vystoupením přesvědčí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Stanjurovi. Pan ministr školství Robert Plaga se hlásí do rozpravy. Také mu ještě slovo neudělím. Znovu požádám kolegy a kolegyně o klid. I případné dohody uvnitř klubů o snížení počtu přítomných v sále je možné vést v předsálí. Děkuji. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Robert Plaga Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. To vysvětlení je velmi jednoduché. Ta situace je specifická v oblasti sportu v tom - oproti ostatním oblastem - že máme nyní přechodový rok, kdy Sněmovna schválila Národní sportovní agenturu a její vznik, a přechodový rok je to proto, že my jsme jako ministerstvo, a je to v přechodných ustanoveních, která schválila tato Sněmovna, mohli vypsat programy do konce roku 2019 a v letošním roce je administrujeme. A v tomto roce programy může vypsat Národní sportovní agentura, ale vyplácí je v roce 2021. A právě kovidová krize způsobila to, že my už jako ministerstvo nemůžeme teď nárazově vypsat nějaký vyrovnávací program nebo jakýkoli program, a agentura ho sice vypsat může, ale vyplatit ho může v roce 2021, což už z pohledu těch sportovních organizací je poměrně pozdě. Proto ta situace je specifická a proto přichází tento speciální zákon pro oblast sportu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Repliku na to vystoupení bude mít předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Pane ministře, vy jste vlastně neuvedl žádný důvod kromě toho, že je koronavirová krize. To já nezpochybňuji. Ale co se změnilo 29. února letošního roku? Platilo to samé, co jste říkal o postavení Ministerstva školství a Národní sportovní agentury. To samé platilo 29. února před krizí. Tak neříkejte, že to je důsledek krize. To, že jste na to zapomněli, nebo opomněli to přechodové období, o kterém jste se zmínil, to já nezpochybňuji. O tom se budeme bavit poté, o tom obsahu zákona. Ale to s tou krizí jako takovou nemá žádnou souvislost. Nebo jste to mohli 29. února vypsat pro letošní rok? Pokud ano, tak to můžete vypsat i dneska, 5. května. Na tom se nic nezměnilo příchodem viru do České republiky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan ministr školství se znovu hlásí do rozpravy. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Robert Plaga Děkuji za slovo. Ano, v tom návrhu, který byl zde ve Sněmovně, to přechodové období bylo zamýšleno pro normální období. Takže v letošním roce Ministerstvo školství programy, které vypsalo se znalostí toho, jak bude situace ve sportovním prostředí vypadat, to znamená, netušili jsme, že bude koronakrize, tak jsme vypsali programy standardně, jako byly, a ty programy rozdělujeme včetně programu Můj klub, kde je přes 6,5 tisíce žádostí, a rozdělujeme je rychleji než v minulém roce. Nikdo nemohl počítat s tím, že budou zavřená sportoviště a že bude potřeba v tomto roce vypsat nějaká vyrovnávací schémata, resp. nějaké kompenzace těm klubům, které jsou zasaženy tou koronakrizí. Smysl zákona je ten, aby se otevřela možnost pro mimořádné dorovnání, vyrovnání kompenzace, zacílení těch programů, aspoň tak, jak to chápu, a s tím nikdo nemohl počítat 29. února. Takže ten zákon byl pro dobu normální nastaven jako přechodový, nebo ta přechodná ustanovení byla nastavena správně, nikdo nemohl počítat s tím, že tady bude situace, kdy budou zavřená sportoviště a bude tady situace koronavirová a pokoronavirová.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi školství. Pan předseda Stanjura ještě jednou v rozpravě. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: No ale opět jsem neslyšel žádný důvod. Co bránilo, pane ministře školství, abyste už minulý týden vypsal takový program, o kterém mluvíte? Co tomu bránilo? Já tam žádnou legislativní překážku nevidím. Vy už to dělat nechcete, tomu já rozumím, ale pak to má jít normální legislativní cestou, pokud si chcete přehodit kompetence z jednoho orgánu ústřední státní správy na druhý, protože nic jiného tam není. To není tak, že Ministerstvo školství to nemohlo vypsat už minulý měsíc jako reakci na zavřená sportoviště. Podle mě mohlo. (Ministr reaguje mimo mikrofon.) Nemohlo. Tak mi řekněte, proč to nemohlo vypsat, pane ministře. To by mě fakt zajímalo. A tím, že to převedeme na jiný orgán státní správy, to už půjde? To je přece úřední šiml, nic jiného. My jenom přesuneme kompetence z Ministerstva školství na Národní sportovní agenturu. Nic jiného v tom návrhu zákona podle mě není a mohli jste to už vypsat dávno.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji a mám dvě přihlášky, pana ministra Plagy a pana kolegy Hniličky. Prosím, pane ministře.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Robert Plaga Úkolem ministra školství je edukovat, tak já to zkusím. Takže přechodná ustanovení byla nastavena tak, že rok 2020 ještě vyplácí Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, ale musí vypsat ty programy do 31. 12. 2019. To jsme udělali a teď už ty programy administrujeme, vyplácíme dotace a budeme je následně administrovat po jejich ukončení. Aby se to nekřížilo, tak v roce 2020 my už nemáme kompetenci vypisovat nové dotační programy a tuto kompetenci má Národní sportovní agentura. Ale protože v roce 2020 my vyplácíme peníze, tak agentura je může zase vyplácet od 1. 1. 2021. To znamená, že pro tu mimořádnou situaci tam není v tuto chvíli nástroj. Nejlépe, jak to dovedu vysvětlit, jsem se teď snažil. To znamená ano, je tam v tom zákoně, v přechodných ustanoveních, to okno, že mimořádné věci už já vypsat nemůžu. Agentura je může vypsat, ale nemůže je vyplatit. Takže se bavíme o tom, kdo se toho meziprostoru ujme. A myslím si, že když vznikla agentura, tak se toho má ujmout agentura a má mít možnost jenom vyplácet dříve. To je celé.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan poslanec Milan Hnilička. Stále diskutujeme o tom, zda máme projednávat tuto věc ve zkráceném jednání. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Milan Hnilička: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych jenom ještě podpořil pana ministra školství v tom vysvětlení. Já myslím, že to bylo naprosto jasné, proč tento zákon. No jednoznačně kvůli koronavirové situaci, kterou jsme nikdo netušili, a my se snažíme v tuto chvíli zasaturovat co nejrychleji sportovní organizace, aby nedošlo k jejich zániku. Proto šlo naprosto logicky, nebo se snažíme nebo navrhujeme urychlit ten legislativní proces tak, aby Národní sportovní agentura mohla vypsat - a podařilo se s panem ministrem, s panem premiérem a s vládou dojednat podporu ve výši až 1 miliardy právě pro tyto sportovní organizace, ale ten první krok, který musíme udělat, je ten legislativní, aby nově vznikající agentura urychlila svůj nástup, dokázala ty peníze nejenom řádně vyplatit a vypsat pro ně program, ale i potom řádně zkontrolovat. Tudíž já si myslím, že to je naprosto logická pomoc pro sportovní spolky, a právě proto je potřeba přistoupit k tomuto legislativnímu kroku. Já myslím, že to už je dostačující vysvětlení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Hniličkovi. Ještě pan kolega Stanjura k vystoupení. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já jsem pro ten zákon nehlasoval, ale předpokládal jsem, že ti lidé, kteří to vyplácejí letos na MŠMT, pak přejdou k vám a budou to vyplácet u vás. Teď budou dvě skupiny lidí. Pochopil jsem to dobře? Oni budou vyplácet na MŠMT ty dotace, které vypsali v roce 2019 a 2020 - to říkal před chvilkou pan ministr - a vy budete vyplácet jiné dotace za rok 2020. Takže naberete nové lidi. Rozumím tomu dobře? (Reakce v sále mimo mikrofon.) No nemohli je přijmout, když budou dělat na MŠMT, mají jinou práci. Nebo budou mít dva úvazky a budou dělat na MŠMT i na Národní sportovní agentuře? To mě přece zajímá. Takže verbální komunikace, předseda Národní sportovní agentury říká, že najme jiné lidi, protože ti, kteří vyplácejí ty, které byly vypsány v roce 2019, jsou dneska zaměstnáni na MŠMT. Tak když už, tak jste to měli udělat tak, že to ještě letos udělá MŠMT, aby ti lidé pak mohli přejít, abychom nenabírali nové lidi. To je přece logické řešení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, nyní ještě pan ministr Robert Plaga a poté kolega Hnilička. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Robert Plaga Děkuji. Tak jenom na upřesněnou. Právě kvůli tomu plynulému přechodu byl dohodnut delimitační protokol, to znamená ve chvíli, kdy jsme ztratili tu koncepční roli, to znamená, že ministerstvo už nepředkládá vládě koncepce, přešel koncepční odbor. Teď k 1. 6. přecházejí lidi, kteří mají na starosti rejstřík, protože od 1. 6. rejstřík sportovců přechází na Národní sportovní agenturu. Ano, ty úvazky, které se nyní třeba věnují Mému klubu, což je 6,5 tisíce klubů a na těch neinvestičních dotacích v tuto chvíli je sedm osob, na investicích čtyři osoby, takže třináct úředníků přejde postupně, velká část k 1. 1. 2021 a ti, co pak uzavřou ty zbývající investiční dotace, jsou naplánováni, že přejdou v prvním pololetí, ti zbývající tři nebo čtyři, v prvním pololetí roku 2021. To je ten schválený stav, který nepočítal s tím, že tu bude nějaký dodatečný nástroj, který bude nutné administrovat v nějakém období dříve. Takže jenom tak na dokreslení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní ještě pan kolega Milan Hnilička. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Hnilička: Já bych ještě, co se týká těch zaměstnanců, to upřesnil. Ano, dodržíme ta přechodná ustanovení, přebíráme zaměstnance, nebo přecházejí k nám do Národní sportovní agentury zaměstnanci z Ministerstva školství podle plánu, ale díky této situaci, která je mimořádná, a v Národní sportovní agentuře bylo Sněmovnou schváleno až 80 zaměstnanců, tak jenom urychlujeme a nabíráme zaměstnance, které jsme měli zaměstnat až v roce 2021. Stále platí ta přechodná ustanovení, která se týkají řádného vypořádání těch běžných programů, které podporují sportovní prostředí. A my jsme jenom urychlili tu situaci tak, že nabereme ty lidi, kteří by k nám stejně nepřišli z Ministerstva školství. Myslím si, že je to jednoduché odůvodnění. My už jsme okamžitě zareagovali a navrhujeme to už v systemizaci 1. 6. letošního roku tak, abychom - znovu opakuji - dokázali podpořit ty sportovní organizace, které se dostaly do svízelné situace v rámci této pandemie.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegu Hniličkovi. Nyní pan poslanec Lukáš Bartoň. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Lukáš Bartoň: Děkuji. Já se tady budu muset připojit k panu předsedovi Stanjurovi. On ten návrh, tak jak je napsán a jak nám byl podán, není jasný, v čem je to, že nemůže to ministerstvo vypsat ty programy samo. Protože jak to čtu, tak v roce 2020 v zákoně je, že je vyplácí Národní sportovní agentura, a je tam přechodné období, že pro rok 2020 to vyplácí ještě ministerstvo. Celý návrh je o tom, že odteď rychle v legislativní nouzi zrušíme část tohoto přechodného ustanovení a už to necháme vyplácet Národní sportovní agenturu. Ale podle samého zákona, podle samých pravidel. Takže kde je to, že nemůže ministerstvo po 31. 12. 2019 vypisovat žádné programy? To jsem tam opravdu také nenašel.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím a budeme rozhodovat, zda... Kolega Gazdík se chtěl ještě přihlásit? (Ne.) Pokud ne, tak můžeme tedy pokračovat s tím, že rozhodneme hlasováním o návrhu: "Poslanecká sněmovna konstatuje, že nadále existují podmínky pro projednání vládního návrhu zákona o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru označovaného jako SARS-CoV-2 v oblasti sportu, sněmovní tisk 839, ve zkráceném jednání."

Všechny vás odhlásím a požádám vás o novou registraci, abychom měli přesný počet kolegů a kolegyň.

 

Jakmile se ustálí počet přihlášených o návrhu usnesení, které jsem přednesl, tedy o tom, že existují důvody pro zkrácené jednání, rozhodneme hlasováním číslo 149. Počet přihlášených je snad stabilizován.

Zahájil jsem hlasování číslo 149 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 149. Z přítomných 90, pro 65, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Usnesení bylo schváleno, budeme tedy projednávat tento návrh. Kolega Vácha se hlásí. Máte slovo k hlasování.

 

Poslanec František Vácha: Děkuji za slovo. Já bych chtěl opravit. Mám tady u hlasování číslo 146, že jsem se zdržel, ale byl jsem pro. Nezpochybňuji hlasování, jenom do stenozáznamu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano děkuji, bude poznamenáno. Nyní přistoupíme k projednávání. Vládní návrh zákona o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru označeného jako SARS-CoV-2 v oblasti sportu, sněmovní tisk 839. Ve zkráceném jednání předložený návrh uvede ministr školství Robert Plaga. Příslušné usnesení mám po ruce a požádám ho tedy nyní o slovo. Ještě přitom požádám paní poslankyni Věru Procházkovou, aby zaujala místo u stolku zpravodajů. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Robert Plaga Děkuji, vážený pane předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi po těch několika předúvodních slovech a výměnách, které tady padly, už jen ve stručnosti uvést odůvodnění zákona o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru označovaného jako SARS-CoV-2 v oblasti sportu.

Cílem předkládaného návrhu je umožnit Národní sportovní agentuře, aby mohla poskytovat finanční podporu v oblasti sportu již v tomto roce, a mohla tak vypisovat programy pro sportovní organizace, které čelí následkům epidemie koronaviru. Podle schválené novely zákona o podpoře sportu totiž přejde na agenturu tato pravomoc z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy až od roku příštího. Toto navrhované řešení by se zároveň nemělo dotknout programů vypsaných ministerstvem na tento rok, jejich administrace bude dokončena, jak byla původně plánována a jak jsem tady i říkal. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi. A ještě s procedurálním návrhem pan kolega Kubíček.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Jako obvykle si dovoluji navrhnout omezení vystoupení pro jednotlivé poslance v obecné i podrobné rozpravě na pět minut.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, jde o procedurální návrh, o němž rozhodneme bez rozpravy.

Hlasování číslo 150, které jsem zahájil. Ptám se, kdo je pro. (O slovo se hlásí poslanec Stanjura.) Prohlašuji hlasování číslo 150 za zmatečné. Nevšiml jsem si přihlášky pana předsedy klubu ODS, omlouvám se. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Vzhledem k tomu, že vidím počet přihlášených, tak bych ten návrh modifikoval, aby bylo deset minut pro jednoho poslance. Myslím, že je to rozumnější. Za klub může někdo - třeba těch deset minut ani nevyčerpá - než abychom mu v páté minutě odebrali slovo a má to třeba na sedm minut. Takže můj protinávrh k tomu procedurálnímu návrhu je, aby to bylo deset minut na jednoho poslance. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Nejdříve budeme hlasovat o protinávrhu. Tedy procedurálně k návrhu panu kolegy Kubíčka je protinávrh na deset minut na jednoho poslance.

Hlasování číslo 151, které jsem zahájil. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování číslo 151. Z přítomných 95, pro 79, proti nikdo. Návrh byl přijat. Čili o návrhu kolegy Kubíčka hlasovat již nebudeme.

 

A teď již tedy mohu požádat zpravodajku výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu paní poslankyni Věru Procházkovou, aby nás informovala o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnila. Prosím, paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Procházková: Děkuji, pane předsedající. Já jenom velmi stručně. Vládní návrh zákona o některých opatřeních ke zmírnění dopadů pandemie načtený jako tisk 839 zajišťuje finanční podporu pro kluby, které utrpěly pandemií ve smyslu provozních nákladů na svých sportovištích, které kluby buď vlastní, nebo je mají v dlouhodobém pronájmu. Dle něj by měla vyčleněné finanční prostředky již rozdělovat Národní sportovní agentura.

Nové dotační programy dle zákona o Národní sportovní agentuře již nemůže vypisovat Ministerstvo školství a vzniklo tak legislativní vakuum, které tento zákon řeší -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní zpravodajko, omlouvám se, já vás přeruším a požádám kolegy a kolegyně o klid. Myslím, že v počtu, v kterém tady jsme, by mohla být hladina hluku mnohem nižší, a pokud diskutujete jiné téma, než je tisk 839, prosím zásadně v předsálí. Prosím pokračujte.

 

Poslankyně Věra Procházková: Děkuji. Dále byl zde návrh na zkrácené jednání. Více k tomuto zákonu již bylo řečeno jak ministrem školství, tak panem poslancem Hniličkou.

Školský výbor projednal tento tisk dnes 5. 5. 2020 a já si dovolím zde přednést usnesení. Jenom podotýkám, že k němu byly dány dva pozměňovací návrhy. Jeden byl podán panem poslancem Hniličkou a druhý paní poslankyní Terezou Hyťhovou.

Přečetla bych vám tedy usnesení.

"Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu ze dne 5. května 2020 ze 35. schůze k vládnímu návrhu zákona o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru označovaného jako SARS-CoV-2 v oblasti sportu (sněmovní tisk 839). Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu po odůvodnění předsedy Národní sportovní agentury poslance Milana Hniličky, zpravodajské zprávě poslankyně Věry Procházkové a po rozpravě

I. navrhuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, aby se konala obecná rozprava k návrhu zákona;

II. navrhuje Poslanecké sněmovně, aby se vedla podrobná rozprava ke všem částem návrhu zákona;

III. navrhuje Poslanecké sněmovně, aby své jednání ukončila nejpozději do 7. května 2020;

IV. doporučuje Poslanecké sněmovně, aby s vládním návrhem zákona o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru označovaného jako SARS-CoV-2 v oblasti sportu (sněmovní tisk 839) vyslovila souhlas ve znění přijatého pozměňovacího návrhu, a to v § 2 se za slova "o níž bylo" vkládají slova "nebo bude".

V. zmocňuje zpravodajku výboru, aby se stanoviskem výboru seznámila schůzi Poslanecké sněmovny; ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedla příslušné legislativně technické úpravy."

Děkuji za slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní zpravodajce.

 

A nyní musíme rozhodnout, zda povedeme obecnou rozpravu, která je navržena podle usnesení, a to v hlasování číslo 152, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro to, abychom vedli i obecnou rozpravu. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 152, z 97 přítomných 68 pro, proti nikdo. Návrh byl přijat. Povedeme tedy obecnou i podrobnou rozpravu.

 

Jako první je do obecné rozpravy přihlášen pan poslanec Petr Gazdík, připraví se paní kolegyně Tereza Hyťhová. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Gazdík: Vážená paní vicepremiérko, pane ministře, milé kolegyně, milí kolegové. My jsme obecnou rozpravu vlastně zahájili před chvilkou, kdy se ctěný pan kolega Stanjura velmi logicky a velmi přesně ptal, proč ten zákon je předkládán zrovna nyní, a pan ministr mu velmi dobře odpověděl. To ale není jediný problém tohoto zákona. Pokud ten zákon bude přijat, a já věřím, že ten zákon je veden bohulibými úmysly, tak to ještě neznamená, že bude účinný v praxi a že z těch bohulibých úmyslů nezůstane jen dým a pára.

Nacházíme se, jak tady bylo řečeno, v určitém přechodném období, kdy Ministerstvo školství i Národní sportovní agentura vlastně s těmi věcmi mají i nemají něco společného. A já se domnívám, že v tomto programu, v tom vládním návrhu zákona se jedná až o miliardu korun. A předpokládají se až čtyři tisíce žádostí od různých klubů. A domnívám se, že v této situaci Národní sportovní agentura nebude plně schopna rychle nebyrokraticky administrovat takto velké množství žádostí, všem vyhovět a následně je zkontrolovat.

Proto bych chtěl vyzvat pana premiéra i vládu, aby dočasně výrazným způsobem posílila kapacity Národní sportovní agentury, jinak z toho bude zase ostuda. Všichni jsme to mysleli dobře a dopadlo to jako vždycky. Sportovní kluby budou čekat na peníze, které bude trvat měsíce, než dostanou, a následně přijde kontrola, která kvůli nějaké administrativní banalitě bude vyžadovat, aby je poslaly zpátky. Prosím, nedopusťme to! Posilte, milá vládo, kapacity Národní sportovní agentury a prosím Národní sportovní agenturu, aby vypsala, protože dnes přesné podmínky čerpání ještě neznáme, aby to bylo jednoduché, nediskriminační a snadno zkontrolovatelné.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Petru Gazdíkovi. Nyní paní poslankyně Tereza Hyťhová, připraví se paní poslankyně Kateřina Valachová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Děkuji za slovo. Chtěla bych se vyjádřit k tomuto tisku a také rovnou vysvětlím své pozměňovací návrhy, ke kterým se přihlásím v podrobné rozpravě.

My tento tisk podpoříme, akorát musím vznést velké obavy nad tím, jestli opravdu, až tento tisk se dnes projedná, odsouhlasí, jestli ty sportovní organizace opravdu ty peníze dostanou, dostanou je včas, budou vědět, jak si o to mají žádat, atd., atd. V minulých letech jsme tady všichni viděli, že tady proběhl dotační titul Můj klub, byly s tím obrovské potíže, sportovní organizace byly administrativně zatíženy, byla tam různě zvláštní data, dokdy se mohla, nemohla podávat žádost apod. Mnoho lidí to poslalo špatně, nebo to poslali v nevhodnou dobu, takže už jim to nebylo uznáno. Zkrátka se stala ta situace, že některé sportovní organizace, kluby na tyto peníze nedosáhly a byl to pro ně obrovský problém. Vzhledem k tomu, že teď máme tady ve stavu legislativní nouze tento návrh, který by měl pomoci našim sportovním organizacím v této těžké době, a já se opět obávám, že i přesto, že to bude mít nyní na starosti Národní sportovní agentura, že ten problém nastane znovu. Že bude mnoho žádostí, budou s tím potíže a ve finále ti sportovci to zase nedostanou.

Na základě toho jsem udělala dva pozměňovací návrhy. Jeden jsem dneska představila na školském výboru, druhý jsem dala do systému asi před hodinou. Oba se týkají toho, aby v podstatě, zavazují agenturu, aby do 7 dnů po nabytí účinnosti tohoto zákona byly všechny potřebné informace o podmínkách poskytnutí podpory jak na webových stránkách Ministerstva školství, tak na stránkách Národní sportovní agentury. A také tyto informace má agentura zaslat buď datovou schránkou, pokud má organizace zřízenou, elektronicky nebo v listinné podobě. Zkrátka aby sportovní organizace včas věděly, kdo na to má nárok, jestli si mohou žádat, jakým způsobem, aby o to zkrátka nepřišly.

Druhý pozměňovací návrh je naprosto totožný, až na to, že se tam nepíše 7 dnů, ale 14 dnů. Bylo mi řečeno, že 7 dní je velmi malý čas, že se to nestihne. Já předpokládám, že ten návrh, pokud se zde projednává ve zrychleném jednání, je připravený, že všechno je připravené, takže nebude problém do těch 7 dnů toto udělat. Ale i přesto, pokud by ten problém nastal, tak je ten druhý pozměňující návrh a ten říká do 14 dnů.

Takže to jsem asi řekla dva moje pozměňovací návrhy, o které bych chtěla požádat, abyste pro ně samozřejmě hlasovali. Říkám, jde mi jenom o to, aby zkrátka sportovní organizace dostaly peníze včas a věděly, jak si mohou žádat. My v SPD podporujeme sport, proto je to pro nás podstatné, aby organizace měly peníze na svůj provoz, aby nedocházelo k tomu, že ta organizace nebude mít žádné prostředky, atd., atd. K tomu nechceme, aby došlo, proto prosím o podporu pozměňovacích návrhů, ke kterým se příště přihlásím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Tereze Hyťhové. Paní kolegyně Valachová ještě posečká. Mám tady jednu faktickou poznámku pana kolegy Milana Hniličky a dvě přednostní práva pana místopředsedy Tomia Okamury a ministra Plagy. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Milan Hnilička: Já bych chtěl jenom poděkovat panu kolegovi Gazdíkovi. Ty jeho obavy, ano, souhlasím, ale právě proto jsem zmiňoval tu systemizaci 1. 6., že už jsme počítali s tím rychlejším náběhem zaměstnanců. Mimo jiné také komunikujeme s ostatními ministerstvy, která si už v současné době sdílela úředníky tak, aby dokázali vypořádat různé covidy a programy v rámci těch opatření. Tudíž i toto je v současné době v jednání.

A k paní kolegyni poslankyni Hyťhové. Sdílím s vámi i tu obavu, aby ty peníze opravdu šly co nejrychleji. V tom jsme zajedno. Jen tak jak ráno vidím jako opravdu nebezpečné tam dávat nějaký časový limit, ať už je to týden, nebo dva týdny. Je to obdobné s kulturou, i oni vyjednávají ty programy s Ministerstvem financí. Proto jednoznačně vím, že to myslíte dobře pro ty sportovní organizace. Naše ambice je opravdu ten program vypsat co nejrychleji, ale zároveň nechceme to uspěchat, abychom efektivně zasáhli sportovní organizace. Jde nám v podstatě o to samé, jen dávat do zákona časové omezení, to nám přijde jako trošku nebezpečné.

I já jsem si připravil pozměňovací zákon, který pouze upřesňuje text, ale k tomu se přihlásím až v podrobné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní s přednostním právem předseda Tomio Okamura a poté s přednostním právem pan ministr Plaga. Máte slovo, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, máme tady zákon na podporu sportování. Hnutí SPD sportování občanů podporuje. Byli bychom rádi, abyste podpořili i pozměňovací návrhy Terezy Hyťhové, poslankyně SPD, který distributorovi pomoci, Národní sportovní agentuře, ukládá dvě jednoduché věci, tedy aby žádosti a podmínky byly skutečně jednoduché a aby byly všechny sportovní organizace o možnosti žádat o podporu informované. No, mě trošku zaskočila odpověď předsedy Národní sportovní agentury, pana poslance a předsedy Milana Hniličky, který říká, že by byla agentura uvedena do problémů, pakliže bychom dali časový rámec, dokdy má podporu vyplatit. No tak tomu fakt nerozumím. Rozuměl bych tomu, kdyby pan poslanec Hnilička za hnutí ANO řekl, tak sedm dnů je krátký, to je první návrh naší poslankyně Terezy Hyťhové jménem SPD, a druhý návrh je čtrnáct dní a řekl, to je taky krátký, dejme tam měsíc. Ale nedat teda vůbec žádný termín, tak to mám obavu po zkušenostech třeba s programem Antivirus, kde jak víme, tak dodnes nejsou vypláceny podnikatelům mzdy za březen, a teď už budou vyplácet mzdy za duben a dostávají se skutečně do neřešitelných finančních problémů, aniž mají dokonce jistotu, že tu státní podporu dostanou. A máme čas už měsíc, měsíc a více je čas. Tak bohužel na základě těch dočasných zkušeností, já vím, že je to těžké teď, protože máme nouzový stav, já vím, že je to těžké třeba zpracovat, ale stejně tak jsou, jsou to nové situace, takže my jsme konstruktivní. Ale stejně tak jsou v těžké situaci ti žadatelé a příjemci.

Takže bych byl rád, kdyby neskončila debata. A vidím, že asi už mačkáte tlačítko, že budete trošku reagovat, což bych uvítal. (Reakce z pléna.) Aha, nemačkáte. Ale my bychom uvítali tu reakci, že sdělíte nějaký časový rámec aspoň verbálně, protože tak jako dokdy to bude? Za tři měsíce, za čtyři měsíce? Protože to je ta informace, proč naše poslankyně Tereza Hyťhová jménem SPD zpracovala přece ten pozměňovací návrh, aby veřejnost dostala nějakou informaci od vás jako od šéfa té agentury. Nějakou říkám, protože my jsme velmi vstřícní. Nějakou, lepší než žádnou, protože čekají. A pak už se budou doprošovat všichni, jak to tak je, a pak budou stejně nadávat a budou hlavně s tím počítat, s těmi penězi. Takže to je to, co bych chtěl vyzvat pana předsedu a poslance Milana Hniličku, zdali by přeci jenom mohl upřesnit aspoň nějaký rámec. A pakliže ho neví, tak zdali by mohl třeba říct termín, kdy tedy řekne ten časový rámec, aby se ta veřejnost vůbec mohla posunout. Vy se tam za hnutí ANO usmíváte, ale mně to z hlediska žadatelů o finanční podporu vůbec úsměvné nepřipadá. Mně to připadá jako seriózní základní informace, právě po těch jejich dosavadních zkušenostech, neříkám negativních, pozitivních, ale prostě se to protahuje.

A teď všeobecně. Pokud jde o sport a jeho podporu, tak myslím, že dnes není tématem líbivá a píárová podpora populárních profesionálních sportovců. V čase, kdy si skutečně uvědomujeme, jak je zdraví cenné, si bohužel ještě silněji uvědomujeme, jak je potřebné, aby děti, dospělí i senioři měli maximum zdravého pohybu. Bohužel žádná karanténa nás ve finále před různými viry neuchrání. A nelze mít karantény donekonečna, protože pak umřeme hlady. To, co nás před různými nemocemi ochrání, je imunita, případně očkovací vakcína. Bohužel jen co vymyslíme vakcínu na covid, věřte, že se do pár let objeví jiný vir nebo nebezpečný bacil. Ochrana je přitom v našich rukách. Je to zdravý životní styl a maximum pohybu a sportu. A my musíme podporovat nejen finančně organizace, které takové aktivity dětem a dospělým poskytují, ale také bychom měli začít řešit skutečně systémovou propagaci sportu mezi běžnou veřejností, to znamená nikoli profesionálního sportu, a určitě také otužování a zdravého stravování, a to hlavně už od školek a základních škol. Tady sedí pan ministr školství Robert Plaga, tak nevím, jestli v tom něco plánuje.

Ve školách, kde je dnes skutečně minimum pohybu, fakticky totiž vyrábíme diabetiky, kardiaky nebo ty, kdo každý rok onemocní nějakou chřipkou. Loni jenom těch s chřipkou byl téměř milion občanů. A kdo si myslí, že letos to bude jiné, tak je slepý. A výsledně právě, protože školy, bohužel naše děti začínají trpět obezitou, tloustne se, je méně pohybu, tak samozřejmě to výsledně přijde i státní pokladnu velice draho. Takže by mě zajímalo, jestli by pan ministr mohl v této souvislosti taky sdělit, jestli má v tomto ohledu nějakou vizi, jak trošku rozpohybovat naše děti a mládež a toto posunout. Je to taková dlouhodobá vize. Ale myslím, že je to zcela namístě. A je to problém, o kterém se dlouho hovoří.

A k tomu, abychom byli dlouhodobě chráněni před různými nemocemi a viry, tak samozřejmě můžeme přispět hlavně my sami, když přehodnotíme priority a začneme skutečně upřednostňovat takový ten běžný občanský sport, otužování, zdravý životní styl. Kdysi v rámci podivných veřejných zakázek - budu kulantní - razila jedna ministryně heslo: počítače do škol. A dnes bychom potřebovali heslo jiné: do škol pohyb a mobil alespoň na chvíli z ruky.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi Tomio Okamurovi. Nyní pan ministr Robert Plaga. Stále je připravená Kateřina Valachová. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Robert Plaga Děkuji za slovo. Postupně k těm věcem, které tady zazněly, si dovolím doplnit. Ten přechod, jak naplánovat limitačním protokolem mezi Ministerstvem školství a Národní sportovní agenturou, spočívá v tom, že skutečně z toho počtu cca 30 úředníků, kteří se oblasti sportu věnovali ještě v minulém roce na ministerstvu, tak jak jsem říkal, část přešla a od 1. 6. zůstane na odboru sportu MŠMT 13 úředníků. A když odečtu ředitelku a sekretářku, tak jsou tam čtyři osoby, které mají na starosti doadministrování 150 projektů investičních cca za 2,2 miliardy korun, a na neinvestičních dotacích je v tuto chvíli sedm osob, z toho čtyři, nebo bude od 1. 6., a čtyři osoby administrují dotace Můj klub roku 2020 jako svou hlavní činnost.

Já vím, že s tím v minulosti byly problémy. Já jsem tady opakovaně vystupoval a mohu s potěšením říct, že v letošním roce k tomuto datu, co před vámi stojím, ze 6 500 žádostí bylo zkontrolováno už 5 916. To znamená, zbývá 500 žádostí na zkontrolování cca ze tří krajů, a 1 000 ze zkontrolovaných klubů, tím že se zaváděla povinnost rejstříků a prokontrolování dat, tak přistupují k opravě členské základny v rejstřících. Ten zbytek je administrován a navrhován k dotaci. A v tuto chvíli jsou buď vyplacené, nebo navržené v kolečku k výplatě, kde ony to potvrdí, kluby, a prostředky za 800 milionů korun bez ohledu na to, že se teď nesportuje a nesportovalo, resp. v těch předchozích týdnech, tak tady nedochází k žádnému krácení, protože jsme si vědomi toho, co tady opakovaně zaznělo, to znamená, že sportování bude důležitou součástí a vlastně je prevencí proti všem nemocem, nejenom koronaviru jako takovému.

Co se týká toho posledního bodu, tak rozhodně sportování ve škole nepodceňujeme. Před koronakrizí byl rozběhnutý projekt sportu i ve škole, do kterého se zapojilo přes tisíc škol, nebo je zapojeno přes tisíc škol, a je velmi úspěšný. A je to právě to dodatečné sportování na škole jako takové. A v letošním roce jsme rozběhli podporu univerzitního sportu, je přes 400 individuálních sportovců, aby skloubili vzdělávání a sport, což si myslím, že dlouhou dobu byla věc opomíjená. A je to věc důležitá. Tak jsme rozběhli tento dotační program společně s českými univerzitami v letošním roce poprvé. Takže ty konkrétní kroky a strategii do dalších let máme. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru Robertu Plagovi. Nyní Kateřina Valachová ve svém vystoupení v obecné rozpravě a připraví se Jakub Janda. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, vládo, jsem ráda, že dnes projednáváme mimořádnou podporu sportu a následně kultury, že jsme na ty dvě významné části naší společnosti nezapomněli.

Co se týká zákona o sportu, tak lze plně pochopit, řekněme, zrychlení kompetence Národní sportovní agentury i to, že v tuto chvíli, byť by případně Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy chtělo činit, tak nemůže. A je asi logické a pochopitelné, že je třeba podpořit ono zrychlení, to kompetenční vyhlašování dotačních programů Národní agenturou pro sport. To je jasné.

Já bych ale také byla ráda, kdyby tady na plénu právě směrem ke sportovním klubům, organizacím i sportovcům zazněly konkrétnější informace, kam bude podpora mířena, které části sportu, sportovních odvětví, sportovního prostředí byly koronavirovou krizí zasaženy a jakou, alespoň tedy nějaký kvalifikovaný odhad, podporu mohou sportovní kluby a organizace v objemech očekávat. Mám tedy na mysli nikoliv celkovou částku až 1 miliardy, ale tedy vlastně zhruba podporu, ať tedy mířící, řekněme, na podporu personální základny klubů a sportovních organizací, například trenérů a dalšího obslužného personálu, nebo tedy přímo směrem k zachování sportování dětí a mládeže ve sportovních klubech. Těch variant může být celá řada. A stejně tak, jak se ze Sněmovny dozvědí podnikatelé, OSVČ, zaměstnavatelé, zaměstnanci, maminky na mateřské, jakou budou mít podporu, odkdy a jak to bude fungovat, tak si myslím, že by si tyto podrobnější informace, a v zákoně obsaženy nejsou, zasloužili i naši sportovci.

Tak o to bych chtěla poprosit, aby to v rámci obecné rozpravy zaznělo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Kateřině Valachové. Nyní pan poslanec Jakub Janda, který je zatím poslední přihlášený do obecné rozpravy. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Janda: Děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, vážení členové vlády, novela zákona o podpoře, kterou z pera Národní sportovní agentury předložil Sněmovně pan ministr, je krokem, po kterém sportovní prostředí v České republice zcela jistě volá, a je logickým vyústěním krizové situaci ve sportu.

Každý z nás má koneckonců ve svém okolí jistě nějaký sportovní klub, který vlivem koronavirových opatření stojí takřka na pokraji svého ekonomického krachu. Sportovci kvůli zrušení všech sportovních akcí, utkání a soutěží přišli nejen o gros své tělesné aktivity, ale zejména o příjmy na všech úrovních, ať již jde o vstupné, poplatky za soutěže, trenérské zajištění nebo pronájmy svých sportovišť. Ze strany veřejných rozpočtů je cítit znatelný výpadek příjmů z dotačních aktivit na malé i velké reprezentační akce a stejně tak i příjmy od sponzorů. Dary obchodních společností se v této chvíli úplně zmrazily. Sportovní kluby, které jsou z drtivé většiny založeny jako neziskové, stojí doslova před situací, kdy nemohou plnit své závazky a jejich cash flow je nulové. Příjmy vypadly, výdaje jim zůstaly, musí platit za energie, mzdy, za vlastní nájem a tak dále a především udržovat v alespoň minimální míře svůj chod, aby mohly po odeznění krize co nejdříve obnovit provoz. Mnoho zejména malých klubů na vesnicích již nemá peníze na zaplacení za elektřinu nebo vodu a pouze přechodně oddalují svůj totální krach. Následky této situace mohou být nesmírné a už teď jsem si jistý, že spousta klubů také ukončí svoji činnost. Na pomoc ze strany státu nemohly spoléhat, jelikož se jedná o neziskové organizace a na programy jako COVID I a COVID II nedosáhly. Nemohly žádat ani o úvěry garantované Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou, neboli měly smůlu. Jenže toto není jen jejich smůla. Odnést by to mohly i tisíce profesionálních a amatérských sportovců a v neposlední řadě i děti a mládež, ať už jde o sportovní talenty, či prostě zájemce o zdravý pohyb a smysluplné využití času.

Opatření, které nám proto vláda předkládá, je pro záchranu českého sportu asi vítané, možná nezbytné. Já jí za to děkuji a děkuji předsedovi Národní agentury za vyslyšení těchto proseb, čímž zároveň dokazuje, že právě sportovní agentura své místo ve vznikajícím systému českého sportu asi má. V této souvislosti se však nemohu nezeptat, a to z čiré obavy, a neberte to jenom jako kritiku, zda v této chvíli Národní sportovní agentura coby subjekt teprve vznikající je opravdu připravena tyto žádosti administrovat.

Několik otázek už tady určitě padlo, ale jak se říká, opakování je matka moudrosti, takže se zeptám znovu. Disponuje v současné době agentura dostatečným počtem pracovníků? Jsou elektronické systémy připravené na příjem žádostí? Existuje již harmonogram přípravy dotačního programu? Nebude vyřizování žádostí zdlouhavé a byrokratické? Bude program nastaven vstřícně a bez zbytečných omezení? A - to je asi důležitá otázka - jaká budou vlastně kritéria pro rozdělování financí? Jsou tato kritéria jasně vydefinovaná? Půjde o plošnou podporu klubů, nebo individuální prosazení? Bude někdo v žádosti zvýhodněn, a pokud ano, tak čím?

Možná je to jen zbytečná opatrnost, ale vzpomeňme si na to, jak žádosti v minulých letech, a dokonce i v tomto roce administrovalo Ministerstvo školství. Pan ministr už tady zmínil, že s tím byly problémy, zdlouhavé procesy se spoustou zbytečných papírů, neobjektivní požadavky úředníků, špatně nastavený systém a hlavně nekomunikace se žadateli. Typickým příkladem budiž import souborů ve formátu CSV v souladu s evidencí sportovců na seznam hráčů a kauza téměř 300 klubů, které se s ministerstvem kvůli šikanózním postupům chtěly soudit. Já sám ostatně ministra školství v této situaci interpeluji už od loňského října. Děkuji proto za tuto novelu, která snad přispěje k záchraně českého sportu, ale je mou povinností vznášet tyto otázky a ubezpečit se, že vše proběhne korektně, vstřícně a bez jakýchkoliv komplikací.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Jakubovi Jandovi. Nyní ještě v rozpravě pan ministr Plaga. Prosím, pane ministře.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Robert Plaga Děkuji za slovo. Už jsem nechtěl vystupovat, ale vážený pane poslanče Jando, opravdu bych vám přál být, a nepřál bych vám to, 3. května 2017 na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy, kdy tam proběhla razie, a pak bych vás chtěl vidět, jak tvrdíte, co jste před chvilkou řekl, o šikanózních praktikách. To, že někdo z těch úředníků dodržuje zákon a že 6 % klubů tu podporu nedostalo, protože nesplnily zákonnou podmínku, není šikanózní praktika ministerstva. Pokud byste skutečně o tom něco věděl a ne jenom, že tady od října vykládáte, že mě interpelujete, já jsem vám na to odpověděl a odpovídám vám na to znovu, to znamená, pokud o tom nic nevíte, tak se k tomu nevyjadřujte, a pokud o tom chcete něco vědět, tak naslouchejte, co vám odpovídám.

Ta pravidla a ten zákon je jasný. A můžeme se podívat, jak dopadnou případné soudní spory. A pokud někdo nesplní zákonné podmínky, tak já nebudu ten, kdo bude úředníka nutit, aby podepsal to rozhodnutí! A 95 % klubů tuto podmínku splnilo, takže to pochopily a ten papír, který je vypořádáním se státním rozpočtem, odevzdaly. To není holubník! Děkuju.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ještě v rozpravě pan předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Myslím, že panu ministrovi chybí praxe, že do té Sněmovny moc nechodí, a pak se rozčiluje, a já bych řekl, uráží mé kolegy.

Nezlobte se, pane ministře, pan poslanec Janda tady dal plno dotazů a ani na jeden jste neodpověděl. Nevšiml jsem si. Dotkla se vás jeho poznámka, budiž, to se může stát každému. Nemusíte urážet takovými výroky typu "pokud o tom nic nevíte, tak mlčte, případně mě poslouchejte, a když to nechápete, tak to asi..." a teď si každý může doplnit, co chce. Mohl byste odpovědět na ty konkrétní dotazy, pane ministře, které zazněly? Nebo jste na ně v tom rozčílení zapomněl? Tady nechodíte do mateřské školy, že budeme kolem vás chodit jak v bavlnce. Kde jste byl, když jsme projednávali prodloužení nouzového stavu? Vy jste se ani neobtěžoval přijít nám říct něco o situaci ve školství. Když jsme chtěli zítra debatovat, nazvali jsme to Návrat do škol, tak jste to nepodpořili. Tak vy se před námi schováváte. Jak s vámi máme debatovat? Já tomu vašemu vystoupení vůbec nerozumím. A prosil bych vás, nebo vás důrazně žádám, abyste na ty konkrétní otázky odpověděl. Jenom připomínám: Jaká budou kritéria? Už to víte? Bude to plošné, nebo nebude? To jsou přece klíčové otázky, které tady zazněly. A vy se tady cítíte jenom ukřivděn. Nikdo po vás přece nechtěl, abyste porušoval zákon, nebo jste nabádal k porušení zákona. Nic takového jsem prostě z vystoupení mého kolegy Jakuba Jandy neslyšel. Nic takového tam nebylo.

Ale začal jste zajímavou větou: Nepřál bych vám být na ministerstvu, když tam byla razie. - No ale v té době jsme byli v opozici. Tak policie tam konala špatně, nebo kdo konal špatně? Tak to dopovězte celé. Já o té razii nic nevím. A když tady používáte jako argument "nepřál bych vám, abyste nevím kterého května 2017 byl na ministerstvu, když tam byla policejní razie..." Tak jednoduchá otázka - byla tam ta policie oprávněně? Ano, nebo ne? Pokud ano, kdo seděl na tom ministerstvu? Kdo byl ve vládě? Které politické strany? Kdo tam seděl? Kdo za to zodpovídal? Anebo druhá možnost - nebyla tam ta policie oprávněně. Já to fakt nevím. Ale není to na mně, abych já to zjišťoval. Ale nepoužívejte tento argument v souboji o novém dotačním titulu. Nevím, jakou to má souvislost, že byla policie v květnu 2017 na Ministerstvu školství, s tímto návrhem zákona. Vůbec tomu nerozumím. A opravdu si myslím, že nikdo z nás vás nevyzývá. Proč bychom to dělali? Abyste porušoval zákon vy nebo abyste nutil své úředníky, aby porušovali zákon. Nic takového nezaznělo.

Za druhé. Pokud bude někdo s vážnou tváří tvrdit, že dotační tituly nejsou plné byrokracie, tak prostě nemá pravdu. Ale není to tak, že nejhorší byrokratické programy jsou na Ministerstvu školství. Já myslím, že to je obecný neduh českých dotačních programů. Já jsem tady před chvílí citoval, ještě nebyly vyplaceny všechny žádosti z Antiviru, a už tam byla kontrola - a podívejte se na ten seznam požadavků k té kontrole. To je ta byrokracie, o které mluvíme, to je ta nedůvěra vůči žadatelům. Samozřejmě podvodníky je třeba potrestat, a taky že potrestáni budou.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Tak teď eviduji faktickou poznámku pana poslance Jakuba Jandy - ten ji stahuje. Tak v tom případě faktické poznámka Terezy Hyťhové, přednostní právo pana předsedy Kalouska a potom pana ministra Plagy. Paní kolegyně, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Já děkuji za slovo. Já jenom pro upřesnění pro pana Hniličku prostřednictvím pana předsedajícího. Já jsem přece neříkala, že do sedmi dnů nebo do čtrnácti dnů má dostat ta organizace nebo sportovní klub peníze. Já jsem pouze řekla v tom návrhu, že má dostat informaci, jakým způsobem bude vyplácena ta finance, pokud na ni vůbec má nárok, zkrátka aby ministerstvo a Národní sportovní agentura vyvěsily na webových stránkách podmínky, které je nutné splnit, stejně tak administrativní podmínky, nějaký formulář, atd. atd. O to mně jde, ne o to, aby se to vyplatilo do čtrnácti dnů, to se nedá stihnout, to je mi jasné, že se to asi nedá stihnout. Mně jde o to, aby zkrátka do těch čtrnácti, maximálně čtrnácti dnů organizace věděly, jakým způsobem si mohou podat žádost. O to mi jde. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času. Nyní tedy s přednostním právem Miroslav Kalousek, poté s přednostním právem pan ministr Plaga. Máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Pane ministře, každému z nás v diskusi možná někdy ujedou nervy, ale přesto bych si vás při téhle příležitosti dovolil upozornit, že vy se zodpovídáte Poslanecké sněmovně, ne naopak. A když se vás tady poslanci ptají, tak očekávají poměrně zdvořilou odpověď, nikoliv výrok "mlčte, když o tom nic nevíte". To prostě nemůžete říct. To nemůžete říct, ani kdyby to byla pravda, jako že v tomhle případě to pravda nebyla, protože o tom, jestli daný poslanec o tom něco ví, nebo neví, o tom rozhodují jeho voliči, kteří ho sem zvolili. Vás sem nezvolil nikdo. A vy se nám máte zodpovídat ze své práce a vědomostí, nikoliv my vám. Takhle to prostě je. Já si dokážu představit - a nepochybuji o tom, že ta situace mnohokrát nastala, kdy pan premiér na vládě nechápal vaši problematiku. A chtěl bych být muška jenom zlatá, kdybyste mu tam řekl mlčte o tom, když nic nevíte. Přitom by to byla úplně stejná nehoráznost, jako jste se dopustil vůči panu poslanci Jandovi.

Prosím pěkně, nikdy už tohle neopakujte. To nepatří do systému demokratické země.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní pan ministr Robert Plaga, zatím poslední přihlášený v obecné rozpravě. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Robert Plaga Děkuji za slovo. Možná vás překvapím. V té rovině, co teďka jste řekl, tak se panu poslanci omlouvám. V té rovině, kterou jsem ale já zmiňoval primárně, tak si vymiňuji, že zase já očekávám, že když někdo řekne "šikanózní praktiky úředníků", tak to není dotaz, je to hodnoticí soud, a v této chvíli trvám na tom, že pro to nemůžete mít jediný důkaz, a tam ta část mého výroku bohužel platí. Ale byla přehnaná, za to se omlouvám. Ale v této části jste ustřelil vy, pane poslanče. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Eviduji přihlášku paní zpravodajky. Ano, má zájem. Prosím, paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Procházková: Děkuji za slovo. Já bych chtěla zdůraznit jednu zcela zásadní věc. Mám takový pocit, že jsme se úplně dostali od hlavního tématu toho navrhovaného zákona. Zákon nenavrhuje rozdělování žádných peněz. Ten zákon navrhuje jednu jedinou věc, a to je, aby mohla vypsat Národní sportovní agentura dotační titul, který dneska nemůže vypisovat. Aby to mohla dělat Národní sportovní agentura, ne Ministerstvo školství, které už to dělat nemůže, a aby ta Národní sportovní agentura na základě tohoto schváleného zákona později mohla vyplácet ty peníze. My jsme se dostali v těch rozhovorech úplně někam jinam. Já bych byla ráda, kdybychom se vrátili zpátky k meritu věci a pokud možno si odpustili nějaké navzájem invektivy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní faktická poznámka pana poslance Jandy. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Janda: Děkuji. Já musím dát paní zpravodajce za pravdu, že jsme se dostali úplně někam jinam. Dostali jsme se jinam díky výbuchu pana ministra.

Jenom pane ministře, máte pravdu, že jste mi odpověděl na moje interpelace, ale pouze písemně, protože já jsem na vás interpeloval asi šestkrát nebo sedmkrát, za třicet dnů mi přišla nějaká úřednická odpověď, jelikož vy jste na interpelacích přítomný nebyl. Tak se na mě nezlobte, že toto zmiňuji.

Co se týká tady těch klubů a těchto, nehasil pan premiér nějaký problém, když jste se sešli s kluby a pan premiér tam stál - a já to tady všechno zachráním? Nebylo to tak? A vy jste stál v pozadí jako ministr školství, který měl tyto problémy v rámci Mého klubu a těch dotačních programů řešit. Já myslím, že to tak bylo. Je to asi tři měsíce stará záležitost. Tak mě tady nenapadejte, že něčemu nerozumím. Možná tomu nerozumím všemu tak jak vy, ale sportu se opravdu věnuji, věnuji se mu celý život, prošel jsem si tím systémem. Vy asi taky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Pokud se nikdo nehlásí... Pan předseda klubu ODS se hlásí. Jsem nevěděl, jestli jste nenechal pana kolegu Jandu. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já ty své otázky zopakuji, ale přesměruji na kolegu. To je ta dvojjediná role, protože já vlastně nemůžu klást otázky panu kolegovi poslanci, to je, jak bych to řekl, nezdvořilé, neobvyklé. Ale díky tomu, že pan poslanec Hnilička je současně šéfem Národní sportovní agentury, on by měl ten zákon obhajovat, on bude vypisovat ty tituly, on by měl odpovědět na ty dotazy, které tady vznesl Jakub Janda.

Příští týden v úterý to budou dva měsíce, co jsou zavřená sportoviště, ne? Příští týden je 12. května. Tak už za prvé mi ta reakce připadá pomalá, pane předsedo Národní sportovní agentury, ale budiž. Ale myslím, že je klíčové, jak ten program bude vypadat. Když si vezmete vzor z COVID I, II, III, tak to bude fakt byrokraticky náročné. Když si vezmete vzor z té dávky pro živnostníky, kde my jsme prosadili, že se může žádat mailem, tak se podívejte, za jak dlouho bylo vyplaceno 10 miliard živnostníkům, půl milionu, z toho 60 % žádostí přišlo mailem. To je přece klíčové. Jak to nastavíte vy? Bude to jednoduché, bude to nárokové, jaký bude klíč? Vyplním jednoduchou tabulku a za tři dny mám peníze? To se dá udělat. I za těch sedm dnů se to dá udělat. Podívejte se na Finanční správu, jak vyplatila kompenzační bonus. Tak si neříkejme.

Pro mě šokující věta, kterou řekl pan poslanec, resp. pan předseda, protože to nebylo ve funkci poslance, pan předseda Národní sportovní agentury - hlavně to neuspěchat. Vzpomeňte si, jak to říkal hlavně to neuspěchat, abychom neudělali chybu. Ale já myslím, že v tomto případě je čas hrozně důležitý, i kdyby tam nějaká chyba byla. Vždyť opravujeme jeden program za druhým, ošetřovné jsme opravili, kompenzační bonus jsme upravili, za chvilku budeme mít EET. Navíc všechny pozměňováky, které jste odmítli, teď na to přicházíte.

Tak zkuste nám, pane předsedo Národní sportovní agentury, pane kolego - já vím, že je to nezvyklé, aby poslanec vyzýval poslance, aby mu odpověděl, tak vás zdvořile žádám prostřednictvím pana předsedajícího, abyste odpověděl na ty dotazy o tom, jak ty programy budou vypadat, zda budou nárokové, zda to bude podle počtu členů, podle počtu sportovců. Nebo jak to bude? Nebo zase budou dokládat? Doložte nájemní smlouvu, doložte, že můžete jednat za ten sportovní klub, doložte číslo účtu, doložte tohle, tohle, tohle, tohle, my to pak budeme vyhodnocovat a bude to jak ten COVID. Že ze 4 tisíc žádostí je za měsíc vyhodnoceno 300 a stojí tam tisíce nevyřízených žádostí. To je přece důležité. I pro ty sportovce.

Všichni se tady zaklínají dneska podporou sportu - dva měsíce budou příští týden uzavřena sportoviště. Tak pokud možno ten program musí být jednoduchý a ty peníze tam musí jít rychleji, jinak může být i pozdě.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Měl jsem vůli ukončit obecnou rozpravu, ale hlásí se do ní ještě místopředseda Okamura, takže pokračujeme v obecné rozpravě vystoupením s přednostním právem místopředsedy Okamury. Máte slovo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já bych tady navázal, protože já bych opravdu chtěl požádat tedy prostřednictvím pana předsedajícího pana poslance Hniličku, který je zároveň tedy předsedou té sportovní agentury, aby nám tedy sdělil, co to je ta informace, že v budoucnu dostanou informace, protože nouzový stav platí do 17. května, takže ono taky se může stát, že už nouzový stav dávno skončil a ta situace přestane být v podstatě nějakým způsobem urgentní a "v budoucnu" je opravdu vágní pojem. Takže bychom vás chtěli skutečně poprosit v návaznosti tady na ty otázky, abyste sem tedy přišel, prosím vás, a odpovězte nám tedy na ty otázky, respektive veřejnosti, my zastupujeme veřejnost, ti nám píšou, i naši voliči, kteří sportují, a respektive jsou v těch strukturách sportovních a rádi by věděli, kdy tedy dostanou ty informace, jakým způsobem si zažádat, jakým způsobem to bude fungovat, ten časový harmonogram. Protože skutečně ta vaše odpověď, respektive odpověď tady paní kolegyně Procházkové, vaší spolustraničky z hnutí ANO, že v budoucnu, no asi uznáte, že to není ono, a ono to může být už někdy po nouzovém stavu atd. Takže já bych se chtěl přidat k tomu, aby tady bylo odpovězeno na ty dotazy. Nestyďte se, přijďte... Tady postáváte a my vám prostě hlavu neutrhneme, tak prosím.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do obecné rozpravy? Ano, paní poslankyně Valachová se hlásí do obecné rozpravy. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Vážený pane předsedající, kolegové, kolegyně, vládo, já přece jenom chvilku jsem váhala, ale jednu poznámku k tomu, co zaznělo, si dovolím přičinit. Ona je poměrně významná. Když přišla Národní centrála pro boj s organizovaným zločinem na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, tak si neodvezla jeden jediný, jeden jediný program. Jediný dotační program. Jenom jeden jediný tam nechala. Všechny ostatní si odvezla, ať se to týkalo sportovních svazů, sportovních organizací atd. Nebudete věřit jaký. Zcela bez povšimnutí ponechala na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy program VIII, právě tedy financování sportovních klubů. Takže myslím si, že by bylo dobré, aby to tady zaznělo. O tento program se národní centrála nezajímala a myslím si, že hlavním důvodem bylo to, že to bylo přímé financování sportovních klubů MŠMT, a sportovní klub, tam ani národní centrála nic nenašla.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Je ještě prosím zájem vystoupit v obecné rozpravě? Není. Obecnou rozpravu končím. Závěrečná slova? Chce vystoupit pan ministr? Paní zpravodajka? Ne. Otevírám podrobnou rozpravu. Do podrobné rozpravy jako první je přihlášen pan poslanec Milan Hnilička. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Hnilička: Děkuji za slovo. Já bych se především, protože jak byla tady spousta reakcí velmi logických, a já musím říct, že to je opravdu zajímavé, kam až jsme se dostali, když se tady bavíme o tak pozitivní věcí jako podpořit sportovní organizace v jejich možná nejtěžší době, co si kdo z nich pamatuje. Ale budiž. Beru to, že to je prostě už kolorit tohoto odvětví, které je mým životem, a bude to ještě chvilku trvat, než si i my tady všichni uvědomíme, že sport není černá díra, že má svůj význam pro naši republiku, že se k němu spousta z vás velmi ráda přihlašovala, když byly úspěchy a tak dále, ale ty úspěchy se tvoří opravdu v těch malých klubech a tu story celou vám vůbec nebudu vyprávět, ale kdyby někdo měl zájem, rád vám budu vyprávět. Měl jsem to štěstí být jeden z těch produktů, který měl to štěstí to dotáhnout až na vrchol skrze vstávání každé ráno, v sobotu, v neděli, Kuba by o tom mohl vyprávět určitě taky. To jenom na začátek.

Velmi rád zodpovím, ale budete se divit, jsem rád, že se ptáte na ta kritéria. Sportovní prostředí si je naprosto zaslouží, ale dnes jsme tady kvůli tomu, abychom dali vůbec možnost sportovní agentuře ta kritéria vytvořit. To je číslo jedna. Já mám rád chodit po postupných krocích. A nedivím se ani kolegyni Hyťhové prostřednictvím pana předsedajícího, že se ptá na ty termíny. Je to naprosto logické a vůbec vám to nevytýkám. Ani jsem to špatně nepochopil, že jste myslela, že to máme vyplatit za týden nebo za dva. To sportovní prostředí je specifické. Tam, kam my míříme v těch programech, je samozřejmě provoz a údržba. Jeden z programů, které vůbec není jednoduché pojmenovat, protože jsou různá sportoviště, jsou různá odvětví, a právě tahle sportoviště byla zavřená dva měsíce teď a možná budou ještě déle. A proto já mluvím o tom čase. Já nejsem ten, který by to chtěl prodlužovat. Rozhodně ne. A naše ambice je to projednat, možná na další vládě, možná začátkem příštího týdne, ale nerozhoduje o tom Národní sportovní agentura, pouze komunikujeme se sportovním prostředím a komunikujeme s Ministerstvem financí a také se inspirujeme u jiných ministerstev, která už vydala některé opatřující programy, jako jsou COVID, jako jsou ostatní programy, které pomohly kompenzovat ztráty v jiných oblastech. Proto o tom mluvím, že mnohem horší z mého pohledu - a já za to budu nakonec zodpovědný - je udělat urychlený krok, a pak ho litovat a napravovat ho, nedej bože udělat ještě nějakou hrubku v tom, že to pošleme tam, kam nemáme, protože pravidla do sportu patří a my to taky budeme muset velmi dobře zkontrolovat.

Jestli dovolíte, já bych se v tuto chvíli nejdříve přihlásil ke svému pozměňovacímu návrhu číslo 5111. Jedná se pouze o legislativní úpravu, kdy v § 2 se za slova "o níž bylo" vkládají slova "nebo bude". Jedná se o upřesnění textu tak, aby bylo postaveno najisto, že ministerstvo i po nabytí účinnosti předloženého zákona dokončí rozhodování o žádostech o podporu v rámci jím vyhlášených programů pro rok 2020. Tudíž ničím to ministerstvo neomezuje a agentura vypisuje program jiný.

Teď se vrátím k těm kritériím. Ano, míříme na provozovatele sportovišť, míříme na energie, vodné, stočné, teplo, chlazení. Jedná se o organizace, které v podstatě provozují ta sportoviště. Mám stovky mailů od organizátorů sportů. Bohužel jejich právní úprava - nejsou neziskový sektor, který Národní sportovní agentura podporuje, jsou to často s. r. o., těm bohužel my pomoct nemůžeme, ale můžete jim to pomoct pojmenovat a např. ve spolupráci s MPO pojmenovat nějaký sportovní program, nebo saturaci těchto organizací, které právě přicházejí o spoustu peněz, a jsou to opakující se akce rok co rok, které ony pořádají, ať už jsou to různé maratony, nebo cyklozávody.

Jednoznačně jsme jim nabídli kooperaci, přestože my jako Národní sportovní agentura, nebudu mluvit o tom, že vznikáme, náš zájem je obrovský, odpovídáme na spoustu mailů a v současné době to nejvíc, co pro ně můžeme udělat, a to vám klidně i někteří z nich potvrdí, je jednat právě s epidemiology, a nechci říct tlačit, ale prostě vysvětlovat, jak je důležité a postupně logicky rozvolňovat některá sportoviště za dodržení bezpečnostních a hygienických rozestupů tak, aby opravdu lidi sportovat mohli, protože právě v této době se ukázalo, jak je sportování velmi, velmi důležité.

Co se týká těch různých systémů, ano, agentura není ještě v té pozici, že by byla plně digitalizována tak, jak jsme v minulosti o tom mluvili, ale můžeme využít i systému podání například MPO nebo Ministerstva životního prostředí, použít jejich formuláře, určitě se budeme inspirovat. Ale o tom to je. Být proaktivní a prostě zareagovat tak, jak je potřeba. To jsme ze sportu zvyklí a prostě nebude to jednoduché. Máme z toho respekt a to je dobře, protože by bylo špatně mít zbytečné sebevědomí a pak splakat nad výdělkem. Ale pracujeme celý den a věřím, pevně věřím, že ty programy, které vypíšeme, budou efektivní. Ale potřebujeme opravdu k tomu - a my už jednáme. Ve čtvrtek mám jednání se všemi střešními organizacemi, které s tím mají velké, velké zkušenosti. Jenom organizace Česká unie sportu má majetek zhruba za 60 miliard korun. Není to vůbec jednoduché pojmenovat, opravdu, od skokanských můstků přes kuželkárnu až po hokejový stadion. Ty náklady jsou různé a my to budeme muset nastavit tak, aby jednak ta alokace byla dostatečná, aby se vyčerpala pokud možno celá, a ani ještě nevíme, co všechno se nám v tom sportu ukáže, právě proto, že ten sport je velmi rozmanitý.

Tudíž velmi rád bych vám odpověděl konkrétněji, ale jenom abyste věděli, opravdu cílíme na provoz, hlavně na provoz nebo na sportovní organizace, které jsou neziskové a které provozují sportoviště. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Dále do podrobné rozpravy je přihlášena paní poslankyně Tereza Hyťhová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Děkuji za slovo. Já bych se chtěla přihlásit ke dvěma pozměňovacím návrhům. První má číslo 5103, to je těch sedm dnů, tedy týden, a druhý má číslo 5130, což je 14 dnů.

A ještě bych chtěla doplnit k panu poslanci Hniličkovi prostřednictvím pana předsedajícího. Já také pevně věřím, že vy to dokážete, že pomůžete těm sportovcům, protože asi nic jiného ani nezbývá v tuhle chvíli, jak tak vidím. Takže děkuji a prosím o podporu svých návrhů.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Dále je do podrobné rozpravy přihlášen pan předseda Zbyněk Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Za prvé, my všechny ty pozměňovací návrhy podpoříme. Všechny, které tady byly odůvodněny.

A za druhé, já bych se chtěl ještě jednou obrátit na pana poslance Hniličku. Já jsem pochopil z jeho vystoupení, a s tím souhlasím, že chce pomáhat těm, kteří dělají jednorázové akce. Tomu rozumím, to je pochopitelné. A úplně jsem nepochopil, když jste říkal, že chcete hradit i provozní výdaje, jak do toho zapadnou například sportoviště, která jsou ve vlastnictví měst a obcí, a provozují to tam ty kluby. Ale samozřejmě všechny náklady - většinou tam je jenom symbolický nájem od měst nebo obcí, ale jsou tam náhrady, jak jste správně říkal, energie, chlazení apod. Jenomže i díky předpisům ať už hokejistů, nebo fotbalistů, tak prostě podle mě, aby mohli hrát první nebo druhou ligu, musí to být obchodní společnosti. Oni si nemohou vybrat. A vy jste říkal, že vlastně z toho budou obchodní společnosti vyloučeny. To znamená, rozumíme tomu tak, že vlastně tyhle z toho budou automaticky vyloučeny?

Já jsem pochopil, že chcete debatovat s MPO, jestli by oni neuměli ty obchodní společnosti nějakým způsobem sanovat, ale pokud jsem to dobře pochopil, a proto jsem přišel znovu - komu vlastně budete hradit ty provozní náklady? Ty jednorázové akce jsou jasné. To myslím, že zaslouží podporu. To si myslím, že jsme ve shodě. Ale pokud se budeme bavit o tom, že ta sportoviště jsou zavřená, ale současně provozní náklady běží, bude záležet na formě, nebo na majiteli? Protože za prvé je jiná právní forma těch, kteří to provozují, a za druhé jsou různí majitelé. Může to být privátní majetek, může to být majetek sportovních klubů, jak jste řekl, nebo svazů, ale velmi často je to městský či obecní majetek. A teď bychom měli podle mě vědět, (nesroz.) o tom zákoně, jestli někdo z toho bude automaticky vyloučen, nebo ne a zda ty dotace nebo ty programy budou nárokové, nebo nebudou. Nebo se sejde nějaká rada moudrých, která řekne "tomu ano, tomu ne"? Já myslím, že to je to, co ti sportovci chtějí slyšet, a ti funkcionáři, od nás v té debatě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Milan Hnilička se přihlásil ještě do podrobné. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Milan Hnilička: Jenom v rychlosti. Budeme podporovat neziskový sektor, ty, kteří vlastní sportoviště nebo je mají v dlouhodobém pronájmu. Pokud samozřejmě je to město, kdo vlastní to sportoviště, a sportuje tam ten klub, tak i předpokládáme, že město - my nejsme ani oprávněni městu dávat peníze na ten provoz, tak ono má svůj budget, a ten sport je potřeba podpořit. To není jenom ze strany státu, ale i ta města se k tomu musí postavit tak, aby své občany podpořila v rámci udržování těch provozních nákladů s těmi sportovišti.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do podrobné rozpravy? Ne, nehlásí. Podrobnou rozpravu končím. Zájem o závěrečná slova není, takže končím druhé čtení tohoto návrhu a vrátíme se k němu ve třetím čtení poté, co se budeme zabývat dalšími body podle programu v druhém čtení.

 

Před projednáním bodu číslo 371, což je

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:48.




Přihlásit/registrovat se do ISP