(14.50 hodin)
(pokračuje Mihola)

Já to řeknu stručně na příkladu Masarykovy univerzity, ale chtěl bych zdůraznit, že si troufám hovořit za všechny univerzity, že všech se to týká, všechny mají zahraniční studenty nebo vysílají své studenty do zahraničí. Tak jenom abychom si uvědomili, že na Masarykově univerzitě v Brně z těch 31 406 studentů je 7 043 zahraničních a z toho Slováci tvoří 17 %, tedy 5 263, ostatní cizinci 1 780. Z pohledu tedy nejen Masarykovy univerzity, ale troufám si říci všech českých univerzit, moravských a slezských také, aby se někdo necítil upozaděn, je vysoce žádoucí, aby stávající studenti mohli pokračovat ve studiu a současně bylo zajištěno, aby se mohlo uskutečnit také přijímací řízení pro další zahraniční studenty s nástupem v akademickém roce 2020/2021. Přitom je nutné konat s ohledem na potenciální negativní dopady pro pracovní trh a hospodaření univerzity.

Zdůraznil bych, že se to hodně týká především lékařských fakult. V rámci Brna opravdu velkou část lékařské fakulty tvoří právě zahraniční studenti, především Slováci, ale také fakulty informatiky a dalších. V tuhle chvíli aktuální počet podaných přihlášek na studium jenom na Masarykově univerzitě ze Slovenska, je více než 4 tisíce. Bez zahraničních studentů samoplátců bude Masarykova univerzita čelit ekonomickému propadu přesahujícími 200 milionů korun ročně, které nelze kompenzovat z jiných zdrojů. A ve velmi podobné situaci se nachází celá řada dalších univerzit, ať už Univerzita Karlova, Univerzita Palackého a další. Říkám, nechci nikoho vynechat. (V sále je hluk.)

Pane předsedající, můžu poprosit...

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Ano. Vážené paní kolegyně, vážení páni kolegové, prosím o klid v jednacím sále. Je-li něco opravdu tak nezbytné, že to musíte projednat, běžte prosím do předsálí. Umožněte vystoupení svým kolegům. Děkuji.

 

Poslanec Jiří Mihola: Tady ten apel totiž přišel dříve. Ono se to vztahuje k měsíci květnu, červnu a následujícím. A nelze to odkládat. Já už jsem tady v jednom předchozím vystoupení zdůrazňoval, že je potřeba k těmto studentům cizincům přistupovat obdobným způsobem jako k takzvaným pendlerům. Univerzity vlastně předložily návrh ke komunikaci, jakým způsobem postupovat a jak to ošetřit tak, aby se vyhovělo všem hygienickým, zdravotním předpisům, aby ta věc nebyla jako na nějakém tenkém ledě nebo nezpůsobila újmy někomu jinému. Čili je to promyšlený model a je potřeba co nejdříve ho posunout.

Za Masarykovu univerzitu to mohu říct explicitně, ale věřím, že i za ostatní, že ty univerzity jsou připraveny k intenzivní komunikaci a spolupráci při zvládnutí této situace. A zároveň upozorňuji na ty dalekosáhlé negativní dopady, které lze s vysokou pravděpodobností očekávat, pokud se ihned nezačnou ty kroky připravovat a realizovat, a dlouho poté by ještě samozřejmě po odeznění epidemie mohly potom negativně doznívat a dopadat na univerzity. Takže když pan ministr školství ubezpečil, že se na tom pracuje, já jsem rád. Já mu za to na dálku děkuji. Ale v tuto chvíli to nevnímám jako uspokojivý výstup. Potřebujeme vědět prostě víc. Potřebujeme znát ty konkrétní kroky, protože je to opravdu vážná situace.

Snaha ze strany KDU-ČSL i dalších stran už byla, když se projednávalo prodloužení nouzového stavu. Vzpomeňte si, byly tady návrhy doprovodných usnesení. My jsme to s kolegy piráty předkládali. Bohužel žádné z těch doprovodných usnesení neprošlo. A s tím se nelze smířit. Takže v tuto chvíli věřím, že spojíme síly, jak jsem říkal, napříč stranami se to týká i konkrétních lidí, a tento bod zařadíme. Poprosím o jeho pevné zařazení. Buďto vidím řešení spojit to s bodem, který navrhovala paní kolegyně Pekarová Adamová, tedy jako první bod, nebo po již pevně zařazených bodech. Ale prosím, abychom to neodsouvali, je to opravdu ne něco, co by sneslo odklad. Naopak je potřeba to posunout a chci k tomu vyzvat příslušná ministerstva - ministerstva školství, vnitra, zahraničních věcí i Ministerstvo zdravotnictví, a samozřejmě tedy ve spolupráci celou vládu České republiky.

Děkuji vám za pozornost a prosím vás o podporu tohoto bodu. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. No, návrh spojit s návrhem paní poslankyně je těžko hlasovatelný. Ona navrhla konkrétně úterý 21. 4. jako první bod, ten přeshraniční. To znamená, že by to byl dnes první bod. Tak vy navrhujete, aby byl tenhle jako druhý? (Ano.) Dobře. To je hlasovatelné. Dnes druhý bod.

S přednostním právem pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo, pane předsedo. Členové vlády, kolegyně, kolegové, zklamu pana poslance Miholu, nepodpořím ten bod, ani náš klub. Udělali jsme nějakou dohodu. My ji budeme držet. To je náš standardní postup. Když už ji uděláme, tak ji držíme. Může se stát, že neuděláme dohodu, pak si každý předkládá své vlastní cesty, to je naprosto legitimní. Tento bod i mnohé body, které zazněly, opravdu mohou být součástí informace vlády o rozvolňování restriktivních opatření, jak jsem ten bod nazval, a byl jsem rád, že jsme se na grémiu shodli, že to budeme projednávat.

Tady obecně vznikla taková víra, že doprovodným usnesením k zákonu něco vyřešíme. Tak se podívejte, jak dopadla doprovodná usnesení, která jsme historicky schválili. Úplně k ničemu.

Jestli dneska něco potřebujeme, tak potřebuje schválit zákony v legislativní nouzi. Potřebujeme si rozhodnout, zda je lepší senátní, nebo sněmovní verze. Teď nebudu říkat argumenty ve prospěch jedné nebo druhé, to si nechám na jednotlivé body. A pak jsou klíčové ty dva body, na kterých jsme se na grémiu naštěstí shodli, to znamená informace vlády a debata nás všech o postupném rozvolňování restriktivních kroků včetně zahraničních studentů, včetně pendlerů, včetně otvíracích dob atd., včetně režimu ve školách. To všechno se skrývá v tomto bodu. Budou tady přítomni ministři.

Nevidím žádný důvod teď zařadit bod pro ministra školství, který je omluven. Poslouchal jsem omluvy na dnešní den. Tak k čemu to bude, i kdyby ten bod prošel, když ministr školství je omluven? Tak buďme prosím rozumní a racionální. Projednejme to, co nesnese odkladu, včetně těch dvou bodů, kde si můžeme skutečně - a kde jinde než tady - ty problémy vyřešit.

Já podepisuji to, co říkal pan předseda Jurečka. Ty problémy jsou vážné. Ale myslím si, že v těch bodech, na kterých jsme se shodli na grémiu, je dostatek prostoru. A já podpořím to, co vlastně říkal, protože má naprostou pravdu. A ten pozměňovací návrh, který jsme tady prohlasovali u těch oesvéček, byl špatný. My jsme na to mnozí upozorňovali. Tak se k tomu vraťme, až na to přijde čas. My jsme připraveni to řešit v rámci těch nových návrhů zákona, přivést takové návrhy zákona, abychom nejenom kritizovali vládu, to je špatně, ale abychom navrhli nám všem nějaké řešení, ať tu chybu opravíme.

Takže za nás - my budeme držet dohodu a budeme hlasovat pro ten gremiální návrh. U všech ostatních se zdržíme. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. Informace pro kolegy, kteří se v tuto chvíli hlásí s faktickou poznámkou. Nejsme v rozpravě, řešíme program schůze, faktické poznámky nejsou možné. Což mi ale ještě připomíná, že jsme na grémiu výslovně neřešili, ale já předpokládám, že tam, kde se rozhodne o zkráceném jednání, pořád platí gentlemanská dohoda, že se obejdeme bez faktických poznámek. Jestliže k tomu bude mít někdo jiný názor, tak prosím, aby se předsedové klubů případně nad tímto tématem setkali a domluvili se, jak to bude. Já automaticky předpokládám, že je gentlemanská dohoda o faktických poznámkách.

Další v rozpravě je pan poslanec Martin Kolovratník. V tuto chvíli... Je, přibíhá. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP