(10.50 hodin)
(pokračuje Skopeček)

Vezměme rozum do hrsti. Tento zákon má umožnit vládě z toho stávajícího rozpočtového mejdanu, kdy se projídaly rezervy a kdy se dělaly schodky v době ekonomického růstu, z tohoto mejdanu si chce vláda uvolnit prostor pro rozpočtové obžerství. Prosím, nedovolme to. Už ten rozpočtový mejdan byl nezodpovědný a obžerstvím dopustíme rozvrat veřejných financí, zadlužíme budoucí generace na dlouhou dobu dopředu a našim dětem říkáme, že až přijde nějaká další podobná krize, ať si s tím dělají, co chtějí, protože my jsme si tu naši krizi vyřešili na jejich úkor.

Prosím, nehlasujte pro tento zákon. Děkuji pěkně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byl pan poslanec Skopeček. Nyní pan poslanec Jan Bartošek. Připraví se kolega Volný.

 

Poslanec Jan Bartošek: Za mě jen krátce. Musím reagovat na ministra kultury pana Zaorálka. Já jsem jasně řekl, že jsem pro, a KDU-ČSL opakovaně deklaruje, abychom letos zvýšili schodek státního rozpočtu a dali ekonomice stimul a pomohli podnikatelskému prostředí. Ale jsme zásadně proti tomu, abychom rozvolňovali zákon o rozpočtové odpovědnosti. To jsou dvě rozdílné věci. Není možné zatížit ekonomiku na dalších sedm, deset let tím, že změníme tento zákon. To jsou dvě naprosto rozdílné věci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan poslanec Jan Volný. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji. Kolegové, kolegyně, pane předsedající, já bych tady chtěl poukázat a možná trochu podtrhnout takovou faleš, kterou v současné době tady předvádí k tomuto tisku naše opozice. Navazuji na vystoupení pana kolegy Kalouska, který řekl, že dnešní hlasování bude jedna velká černá listina toho, kteří poslanci nechtějí být rozpočtově zodpovědní.

Kolegové, kolegyně, taková černá listina už existuje. Ta vznikla v roce 2016, když minulá vláda pod vedením pana Sobotky, ale za ministrování pana předsedy Babiše jako ministra financí předložila tento zákon o rozpočtové zodpovědnosti. Kolegové, ve třetím čtení i při hlasování, když se vrátil tento zákon ze Senátu, ani jeden z 25 poslanců TOP 09 pod vedením pana Kalouska, ale ani z poslanců ODS, kde jich bylo 16, nehlasoval pro tento zákon. To znamená, že toto je ta černá listina číslo jedna, která tento zákon odmítla už v roce 2016.

Takže teď tady nemoralizujte a pojďme opravdu mluvit věcně, ať to pomůže tomuto národu a lidem České republiky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Volnému. Pan kolega Skopeček ještě jednou do rozpravy. S přednostním právem - sice jsem tady pana kolegu Stanjuru viděl, ale teď tu není.

 

Poslanec Jan Skopeček: Já zareaguji na pana kolegu Volného. My jsme pro ten zákon nehlasovali ne proto, že bychom chtěli být rozpočtově neodpovědní, ale protože oproti původním plánům, oproti původní finanční ústavě, nad kterou debatovala a kterou připravovala pravicová vláda, se pod vaším perem z toho zákona stal cár papíru, byl vykastrován. To ukazuje i stávající dnešní den. Prostě prostou většinou jste schopni tento zákon změnit, zákon, který neobsahoval ani sankce za neodpovědné hospodaření, které tam byly původně napsány. Takže to, proč jsme to, pane kolego, nepodpořili, bylo z důvodu, že ten zákon byl pro nás příliš slabý, protože jste ho vaším perem vykastrovali.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nemám nikoho přihlášeného do rozpravy. Z místa se také nikdo nehlásí. Rozpravu končím.

Zeptám se na závěrečná slova. Paní ministryně? Pan senátor? Tak nejdříve pan senátor závěrečné slovo. Máte slovo, pane senátore.

 

Senátor Tomáš Goláň: Vážené kolegyně, vážení kolegové, opustím veškeré politické debaty. Opustím příští rok volby. Podívejme se na jednu věc. K dnešnímu dni máme zadlužení ve výši 30,8 % hrubého domácího produktu. Jsou v tom dluhy vašich vlád, předchozích vlád, je to prostě daná výše, o které vlastně nemáme proč diskutovat. Pokud schválíte tento zákon, dostaneme se na zadlužení ve výši 43 % hrubého domácího produktu. Je to navýšení o více než 30 %, protože je to navýšení o 12 % oproti stávajícímu stavu. To jsou ale procenta. Pojďme na absolutní čísla. Díky tomuhle zákonu se rozpočty propadnou o dalších 645 miliard v dalších letech. Letos budete schvalovat deficit 300 miliard. Tímto zákonem dovolíte dalších 645 miliard. To je dohromady 945 miliard. To se blíží 1 000 miliard, což je 1 bilion. Jeden bilion deficitu státního rozpočtu v roce 2026. To je jediné číslo, které vlastně hovoří o všem. O jeden bilion navýšíte deficit!

Já si myslím, že jste všichni velmi odpovědní, a při schvalování minulých rozpočtů jste to ukázali. A nemyslím si, že vám někdo tohle číslo řekl. Ale to číslo je pravdivé. Navíc si musíme uvědomit, že máme všichni obrovské štěstí, že máme ve výborné finanční kondici banky. Díky této výborné finanční kondici máme obrovskou naději, že naše hospodářství se velmi rychle rozběhne způsobem, ne jak jsme byli zvyklí předtím, ale o kterém jsme možná ani nesnili. To znamená, že pokud Ministerstvo financí má predikci, že už v příštím roce bude hospodářský růst, tak je to prostě dobrá zpráva. Ale já si myslím, že ta situace bude ještě lepší, protože naše ekonomika potřebuje jednu věc - potřebuje likviditu, potřebuje peníze. A tu likviditu tam nemá dávat stát, ale tu likviditu tam musí dát banky. A pokud máme ty banky v takové kondici, no tak ty banky nám tu likviditu zajistí. A když nám zajistí likviditu, tak nám zajistí hospodářský růst.

Proč potřebujeme dalších, dodatečných 645 miliard deficitu, když budeme mít hospodářský růst? Já si myslím, že je načase, abychom se o tomhle bavili za rok, ne teď na sedm let dopředu, a (ne)vytvořili tady další zadlužení ve výši jednoho bilionu korun. To je číslo, které tady doposud nikdo neřekl. Já vás prosím, abyste viděli za hranice svého mandátu, abyste viděli na budoucnost, na naše děti a na budoucí poslance, kterými klidně můžete být i vy a kteří si později budou trhat vlasy a budou říkat: Ježiš, to nám nikdo neřekl! Je to jeden bilion korun. Zvažte při svém hlasování tohle číslo, jakou má hodnotu, a jakou hodnotu má naše budoucnost. Naše budoucnost má hodnotu zadlužení jeden bilion korun? To si vůbec nemyslím.

Děkuji vám za pozornost a prosím vás, abyste tento návrh zamítli a připravili nový zákon a připravili ho podle pravidel a podle skutečného hospodářského růstu, který bude v příštím roce, nikoliv v době, kdy věštíme z křišťálové koule. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu senátorovi. Ptám se paní ministryně, jestli má zájem o závěrečné slovo. Ano. Závěrečné slovo místopředsedkyně vlády. Prosím.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dámy a pánové, shrnu debatu, která tady probíhala. No, musím souhlasit s tím, že se z toho stala debata skutečně předvolební, místo abychom se drželi podstaty tohoto zákona a podstaty tohoto právního problému, protože o to tady běží, zda můžeme prostě rozvolnit fiskální pravidlo příští rok, nebo nemůžeme. Já a odborný aparát Ministerstva financí, potažmo vláda, která o tom hlasovala, říkáme nemůžeme, museli bychom konsolidovat, paní předsedkyně Národní rozpočtové rady, paní docentka Zamrazilová, které si vážím, a jsem vděčná za tu odbornou debatu, říká, že můžeme, takže toho se prosím držme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP