(18.10 hodin)
(pokračuje Lipavský)

Zmíněný zakládající společník společnosti Rainbow, obchodní společnost Ultimate Best Investments Limited, byl založen v Hongkongu v roce 2011 společností Blear Services Limited a byl posléze ovládán skrze obchodní společnost Fernside Limited. Není to vůbec jednoduché, nicméně tato společnost byla registrovaná na Západní Samoi a figuruje mezi 19 firmami, které jsou uvedeny na seznamu firem napojených na společnost Islamic Republic of Iran Shipping, která je na sankčním seznamu vlády USA. V současné době obchodní společnost Rainbow ovládá společnost Hengxin Enterprises Limited, jež je registrována v daňovém ráji na Britských Panenských ostrovech a vykazuje dluh 500 milionů eur.

Tvrdík potvrdil, že Rainbow je nakonec držen Čínskou lidovou republikou skrze ministerstvo financí a zároveň na twitter psal, že se jedná o podnik mimořádného ekonomického významu a mimořádné ekonomické síly, když - cituji - napsal, že dodrží prostřednictvím své dceřiné společnosti atd.

Já bych chtěl říct, že 62 % akcií této společnosti je ovládáno společnostmi založenými v daňových rájích či zemích, jejichž jurisdikce jsou používány pro takzvanou optimalizaci daňových odvodů. To je ten Hengxin Enterprises Limited, NEVILLE Investment a JADA Investment. Bavíme se stále o 2,5 miliardy korun českých daňových poplatníků, abych to jenom zopakoval.

A já se vrátím trošku do historie, protože o těch záchranných plánech zde mluví ministři ANO -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Hezký podvečer, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Já musím říct, že kolega Lipavský jistě převzal zajímavé téma, ale je mimo návrh programu -

 

Poslanec Jan Lipavský: (Posl. Lipavský s předsedajícím si skáčou do řeči, hovoří jeden přes druhého.) Není, pane předsedající, rozhodně není -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Protože informace o nákupech zdravotnického materiálu a podílu v soukromých firmách -

 

Poslanec Jan Lipavský: Přesně tak, podílu v soukromých -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já vás upozorňuju, že jste vybočil z tématu schůze.

 

Poslanec Jan Lipavský: Ne, nevybočil, rozhodně jsem nevybočil. Pane předsedo -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, já vás mohu přerušit, a buď se dohodneme ­-

 

Poslanec Jan Lipavský: Návrh tohoto bodu zní: Informace vlády o nákupu -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Buď se dohodneme na tom, že budeme hovořit k tématu, jako nikdo nebránil těm, kteří svolávali tuto schůzi, aby tam dali další body, to jistě je v pořádku, ale pokud se máme bavit o nákupech zdravotnického materiálu, tak se bavme o nákupu zdravotnického materiálu. To je v pořádku. Předseda Poslanecké sněmovny podle požadavku poslanců svolal schůzi na ty body, které jsou předmětem této schůze. Body se nemohou vyměnit, můžeme schválit, nebo neschválit program schůze. Ten jsme schválili a rád bych, aby každý, komu bude uděleno slovo, se toho tématu držel.

 

Poslanec Jan Lipavský: Pane předsedající, tento bod se jmenuje Informace vlády o nákupech zdravotnického materiálu a podílu v soukromých firmách či jiných zvažovaných intervencích. Co jiného, když ministři mluví o tom, že budou kupovat Smartwings, je podíl v soukromé firmě? (Výměna názorů mezi předsedajícím a řečníkem provázena poznámkami poslanců z místa.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ale to se netýká zdravotnického materiálu, pane poslanče. Já nevím, jak vám to mám vysvětlit, jestli si dobře rozumíme.

 

Poslanec Jan Lipavský: Tam je písmenko "a".

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nevím o tom, že by Smartwings nakupovaly zdravotnický materiál včetně těch, kteří ho mají.

 

Poslanec Jan Lipavský: Ne, vláda České republiky ústy svých členů mluví o tom, že chtějí nakupovat Smartwings.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, nenuťte mě, abych vám vysvětloval jednací řád, který jistě musíte jako poslanec Poslanecké sněmovny znát. Já bych byl rád, abychom se chovali k sobě korektně. Pokud máte samozřejmě pochybnosti, v pořádku, o nákupu zdravotnického materiálu, já je mám také, ale rád bych, abychom o tom hovořili podle pořadu schůze.

 

Poslanec Jan Lipavský: Pane předsedající, já trvám na tom, aby mi nebylo odebráno slovo, abych mohl hovořit k tomu, tak jak se jmenuje bod této schůze, a chci mluvit o té druhé a třetí části. (Prodleva.) Ale samozřejmě necítím se na to, abych se s vámi přetlačoval, takže pokud mi chcete to slovo odebrat, tak mi ho odeberte, ale musí to jasně zaznít z vašich úst.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Můžeme se tedy vrátit k tématu zdravotnického materiálu.

 

Poslanec Jan Lipavský: Téma zní - Informace vlády o nákupech zdravotnického materiálu a podílu v soukromých firmách či jiných zvažovaných intervencích. Není tam jasně řečeno, že to musí být nutně zdravotnický materiál, to prostě není v té podstatě. A dokonce tak jsem si to i domlouval v rámci -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Pokud tedy nesouhlasíte s mým výkladem a trváte na tom, aby o tom rozhodla Poslanecká sněmovna, já vám neodeberu slovo, pokud Poslanecká sněmovna řekne, že nesouhlasí s postupem předsedajícího, což je jediné možné řešení v rámci jednacího řádu. Tedy vnímám vaše vystoupení tak, že zpochybňujete mé upozornění, že jsme mimo téma, a zpochybňujete postup předsedajícího, když jsem vás upozornil, že jste mimo téma. O tom, jestli postupuji správně, nebo nepostupuji správně, nechám rozhodnout Poslaneckou sněmovnu.

Pan předseda Michálek s přednostním právem.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, jakožto svolavatel té schůze bych rád upozornil na dopis ze dne 21. května 2020, kterým jsem požádal jménem několika poslaneckých klubů předsedu Poslanecké sněmovny o svolání této schůze s tím, že bod 3 byl v plném znění nazván Informace vlády o nákupech zdravotnického materiálu - jak jste správně řekl - a podílu v soukromých firmách či jiných zvažovaných intervencích. Dále jsem v textu tohoto dopisu pro předsedu Poslanecké sněmovny uvedl, že v bodě 3 budou projednány nákupy ochranných pomůcek a dalšího zdravotnického materiálu a zvažované vládní intervence, například nákup leteckého přepravce Smartwings. Takže já bych poprosil, jestli byste mohl umožnit našemu kolegovi, aby se zde vyjádřil k programu této mimořádné schůze, tak jak ho schválila Poslanecká sněmovna. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já samozřejmě průvodní dopis k požadavku schůze neznám, to zná jenom předseda Poslanecké sněmovny, proto jsem... Já jsem nechtěl reagovat nějak nervózně na kolegu Lipavského, proto jsem řekl, že beru jeho vystoupení tak, že nesouhlasí s postupem předsedajícího, když jsem ho upozornil na to, že je mimo téma. (Projevy nesouhlasu z lavic Pirátů.)

Já se vám snažím vysvětlit jednoduše, podle zákona o jednacím řádu, že jsem ho upozornil, vy trváte na tom, že nejste mimo téma, já jsem to navrhl, čili vy nesouhlasíte s postupem předsedajícího, a o tom, jestli postupuji správně, nebo nesprávně, rozhodne Poslanecká sněmovna hlasováním. Rozumíme si dobře, pane předsedo? Já vaši námitku akceptuji, ale nechám o tom mém postupu rozhodnout Poslaneckou sněmovnu. Pokud Poslanecká sněmovna rozhodne, že nepostupuji správně, kolega Lipavský dokončí svůj projev, byť se nejedná o zdravotnickém materiálu. Rozuměli jste dobře? Já nemohu jinak postupovat, já už jsem upozornil, já opravdu neznám průvodní dopis váš, pane předsedo, panu předsedovi Poslanecké sněmovny. Znám jenom schválený pořad schůze. (Hlasy: Je to na tabuli. - Reakce předsedajícího na probíhající diskusi v plénu:) Já tu poznámku vynechám, o tom, jestli umím, nebo neumím číst. Rád bych, abychom se chovali k sobě slušně. Já postupuji striktně podle zákona o jednacím řádu. Jestli Poslanecká sněmovna řekne, že máte pokračovat, já samozřejmě budu respektovat rozhodnutí Poslanecké sněmovny.

O námitce proti postupu předsedajícího rozhodneme v hlasování číslo třicet. Ještě předtím vystoupí předseda poslaneckého klubu Pirátů, pan kolega Michálek. Máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Já jsem tedy především přesvědčen, že tady nezazněla námitka, zazněla tady určitá výhrada k postupu předsedajícího. Myslím si, že jsme si to tady vyjasnili a že nemá smysl teď, abychom tady něco hlasovali - v uvozovkách - na sílu. Já si myslím, že by bylo logické, aby pan kolega Lipavský ten svůj projev dokončil, a pouze v případě, že byste mu odňal slovo, tak si myslím, že by bylo vhodné, aby o tom rozhodla Poslanecká sněmovna. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP