(19.50 hodin)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Tak. To byla stručná faktická. Nyní pan předseda Stanjura a připraví se pan poslanec Beitl.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak pro paní poslankyni, vaším prostřednictvím, pane předsedo. Já když se spletu, klidně se omluvím. Já jsem se pana ministra jenom zeptal. Já jsem vůbec nemluvil o předražených nákupech, ani slovo, podívejte se do stenozáznamu. Mám se omluvit za to, že jsem se ho dovolil zeptat? Tak daleko jsme došli? Tak daleko? Ano. Tak paní poslankyně z hnutí ANO si myslí, že když se poslanec (nesroz.) zeptá - a nevím, jaká je odpověď. Když odpoví, tak mám poděkovat poníženě a hned se omluvit, že jsem dotazem zdržoval?

Já tomu nerozumím, co vlastně po mně chcete. Já jsem žádné tvrzení o nákupu ochranných zdravotnických pomůcek dneska nepronesl. Ani jedno. Jednom jsem se ptal pana ministra, když si je tak jistý, tak proč se bojí vyšetřovací komise. On říkal: Já věřím NKÚ. Dobře. Věříte NKÚ. Vy jste si vybral kontrolora, tak se vás ptám, jestli v případě, že NKÚ nám najde pochybnosti, jestli odstoupíte. Mám se omluvit za tento dotaz? Tak daleko jsme došli? Tak daleko jsme došli, říká paní poslankyně. No tak jako to pak není normální komunikace. To je jak za toho bolševika. Už se ani ptát nemůžete, protože vás soudruzi zavřou. (Potlesk zprava.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pan ministr se hlásil s faktickou, nebo do rozpravy? Já se jenom ptám. Faktické tady ještě jsou tři jinší. Teď pan poslanec Beitl, poté paní poslankyně Procházková a pak by tedy s faktickou reagoval pan ministr.

 

Poslanec Petr Beitl: Já jenom velmi stručně ke kolegovi Hájkovi prostřednictvím pana předsedajícího. Vy máte vždycky taková pěkná jadrná přirovnání ze života. Já bych to možná doplnil. Kdybyste jeli k té vaší havárii a objednali jste si vodu od pana Bakaly, tak byste možná pak také nestačili divit, jak by ta akce dopadla. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Paní poslankyně Procházková, faktická poznámka. Poté pan ministr.

 

Poslankyně Věra Procházková: Vážený pane předsedo Stanjuro prostřednictvím předsedajícího, vy jste tady řekl jeden dovětek. Já si nemyslím, že to tak je, co říkal pan ministr. A na základě toho jsem vás požádala, abyste mi odpověděl, zdali se omluvíte, když to tak nebude.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Tak, pan ministr. Poté pan předseda Stanjura.

 

Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch Děkuji za slovo, vážený pane předsedo. Já už to nechci úplně prodlužovat. Já jsem připraven odpovědět na cokoliv. Víte, že tady vystupuji, nemám s tím jakýkoliv problém. Ale skutečně, já se obávám, že tohleto není o nějaké věcné debatě. A ta vyjádření v médiích, opozice... Já říkám ano.

Já říkám, nedošlo k žádným chybám, nedošlo k žádným... Tady říkal pan - a to si pamatuji, kdo co říkal - prostřednictvím pana předsedajícího pan předseda Kalousek. Že se tam kradlo jako straky, to byly zlodějny. Tak tohleto je vyšetřovací komise? Tento člověk tedy bude součástí? Nebo lidé z jeho strany? Pokud tady u toho pultíků říká: Kradli jste tam jako straky, byly to zlodějny. To je v zápise. To je ve stenozáznamu bezesporu. Tak tohleto je objektivní kontrola? To není předpojatost? To je hulvátství! Říkat o někom, že někde kradl (potlesk z lavic ANO.), že kradli jako straky, aniž by o tom cokoliv věděl! To je urážka. (Důrazně.) Já chápu, že tady si každý říká, co chce. Já s tím nemám problém. Ale říkat o někom, že někde kradli jako straky a byly tam zlodějny, co tady předvedl na jedné schůzi pan předseda Kalousek, tak to je prostě ubohost. A v takovém případě já nemám jakoukoliv důvěru k tomu, že takto se nebudou chovat zástupci opozice ve vyšetřovací komisi. Takovýmto způsobem.

Takže proto já říkám, je tady NKÚ. Ano, NKÚ může přijít možná na nějaké procesní chyby, možná jsme nepostupovali úplně ve všem podle jasných metodik, pravidel, protože ta situace byla naprosto kritická, nikdo ji tady v životě nezažil. Tak to bylo! Ale že jsme postupovali podle nejlepšího vědomí a svědomí, že jsme udělali maximum, tak za tím si zkrátka stojím! (Potlesk poslanců ANO.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Tak faktická poznámka pan předseda Stanjura, poté pan předseda Bartoš.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Pane ministře, pane kolego poslanče prostřednictvím pana předsedy Poslanecké sněmovny, tak mluvte se mnou, když mluvíte o mně. Já nebudu obhajovat výroky jiných lidí. To si musí obhájit sami.

A já s vámi souhlasím, že obvinit někoho bez důkazů a říct na mikrofon, že je zloděj, že to není, když budu velmi kulantní, že to není košer.

Kde jste byl, když Andrej Babiš říkal: Ty vaše zlodějny! V té Sněmovně je čtyři, pět zlodějů, všichni je znáte! (Důrazně. Z lavic se ozývají hlasy: Nebyl.) Kde jste byl se svým rozhořčením? Kde byl pan poslanec Hájek, který na mě takhle poštěkává z lavice v té době, který tady seděl, aby vyjádřil stejné morální rozhořčení, že někdo bez důkazů říká tak tajemně: Mezi vámi sedí čtyři nebo pět zlodějů. Co dělal pan poslanec Hájek a jeho kolegové, vaši kolegové straničtí? Podívejte se do stenozáznamu. Potlesk z lavic hnutí ANO! Je ve stenozáznamu. Pan poslanec Hájek... takže když říká Andrej Babiš "jsou tady zloději", tak je to na potlesk. Když řekne Miroslav Kalousek "jste zloději", tak je to na odsouzení.

Jste pokrytec, pane ministře. (Potlesk zprava.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pan předseda Bartoš, faktická poznámka.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Já bych chtěl připomenout, že ta komise a její zřízení je až následující bod, tak jestli chceme teď předjímat, jestli pan Kalousek bude sedět v komisi, která ještě není zřízena a bude se zřizovat až v následujícím bodě, tak můžeme to teď dělat... já si myslím, že to je ztráta času. A za mě už to asi bylo jako řečeno tady panem Stanjurou. Vy tady předjímáte, že někdo bude v komisi. A ta komise bude a priori nějaká jako nespravedlivá. Přitom těch odsudků - a my jsme tady první volební období. Takže ještě když se pan Babiš takhle dívá jako na tu stranu, on se různě tak dívá, tak si vždycky říkám, jako jak to je možný, ale fakt mě to taky zaráží, že když tady premiér minule takhle stál a vykládal, jestli (nesroz.) takhle, tak tady se smáli a tleskali. A když tady jdou nadávky prostě sprostého typu ve Sněmovně, tak se také tleská, ale pak... Je to asi takový... asi jste se to naučil od pana premiéra. Když jsem v ouzkých, tak tam vrazím Kalouska a oni mi lidi zatleskají. Já si myslím, že pan Kalousek vůbec nevystupoval tady v té době. A jako není to fér si takhle odfrknout uprostřed té debaty. Obzvláště když se ta komise ještě neprobírá!

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Zdá se, že jsme se vypořádali s faktickými poznámkami. A na řadě je s přednostním právem pan předseda Kalousek. (Smích a pobavení v sále.)

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Tak já jsem své vystoupení chtěl začít jinou větou, ale když jsem byl tolikrát zmíněn, tak nemohu neříct to, že pokud bude zřízena vyšetřovací komise, tak v ní jednak nebudu, protože na to máme svého odborníka, tím nejsem já. A pokud zjistí, že je všechno v pořádku, jak tvrdí pan ministr, takže se samozřejmě rád za svá slova omluvím.

Ale kde jste byl, pane ministře, když mě váš předseda za potlesku celého vašeho klubu obviňoval z toho, že zabíjím lidi? Já jsem ho prosil, ať svá slova vezme zpátky. On říkal, že si nikdy nikomu omlouvat nebude. Myslím, že za ním pevně stojíte. Takže neměřte dvojím metrem.

Ale platí, že pokud skutečně vyšetřovací komise zjistí, že tam bylo všechno v pořádku - a já v té komisi nebudu - tak se vám rád veřejně za svá slova omluvím. A budu rád. Tak.

Proč jsem se přihlásil s přednostním právem. Abych za prvé řekl, že není pravda, že Piráti byli, že otočili, protože používali argumenty proti komisi OKD, které dnes používají na druhou stranu. Piráti vášnivě chtěli jak komisi pro OKD, tak chtějí komisi, kterou budeme zřizovat v tom bodě 4. My jsme tady bohužel do té rozpravy plynule vešli. Takže jejich argumentace je stále konzistentní. Ale já souhlasím s tím, že pokud něco vyšetřují orgány činné v trestním řízení nebo se tomu věnuje trestní soud, a jde tedy o vyšetřování podle trestního řádu, že v takovém případě nemá smysl zřizovat vyšetřovací komisi. Ale v okamžiku, kdy je někde plánována kontrola NKÚ, no tak ten argument neplatí, protože je obrovský kvalitativní rozdíl mezi kontrolou a vyšetřováním. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP