(9.30 hodin)
(pokračuje Vojtěch)

Představa některých, že tady je chytrá karanténa, která bude znamenat to, že tady nemoc nebude, že bude tady nula případů, že nemoc najednou zmizí ze dne na den, tak to je nepochopení té situace. Skutečně chytrá karanténa jako taková, to je pouze nástroj, nástroj k řešení té situace, nástroj k řešení lokálních ohnisek, k řešení sdílení dat, trasování, testování lidí. Ale určitě nelze očekávat, že bude znamenat to, že tady nemoc zcela zmizí. Vidíme to nejen na Karvinsku, vidíme to nyní v jiných ohniscích, ať je to Kutná Hora, nebo Větrný Jeníkov.

Takže tolik jenom skutečně je třeba na začátek si uvědomit, že to, že tady máme jedno lokální ohnisko nákazy, tak není možné z toho dělat nějaké fatální závěry ze selhání systému nebo něco podobného. Tak to zkrátka určitě není. Naopak to, že se podařilo toto ohnisko takto masivně testovat přímo v ohnisku nákazy, to, že to vedlo samozřejmě dočasně k nárůstu počtu nakažených, to je vlastně dobře, protože jsme ty lidi zachytili, byli jsme schopni, nebo krajská hygienická stanice, je otrasovat ve spolupráci i s jinými krajskými hygienickými stanicemi, které se do toho procesu zapojily. A dneska ta situace už se tam uklidňuje. Já myslím, že to je na těch datech vidět. Podívejte se na nárůsty, které byly v minulém týdnu, a podívejte se na nárůsty, které jsou v posledních dnech. Ano, samozřejmě záchyty tam stále jsou. Ta čísla určitě nejsou ještě uspokojivá, ale ten klesající trend je poměrně velmi jednoznačný.

A stále platí to, že v rámci celé republiky ta epidemiologická situace je klidná, ve většině okresů ČR nebyl ani jeden výskyt nemoci COVID-19. A současně stále platí to, co jsme říkali už několik posledních dní, že zhruba 60 %, 70 % případů je koncentrováno v Moravskoslezském kraji. To se nikterak nemění. Pokud máme včerejší data, tak 68 případů, nových případů, bylo zachyceno v Moravskoslezském kraji a 61 mimo, v jiných krajích, v jiných částech, v jiných ohniscích nákazy.

Ta situace na Karvinsku samozřejmě měla určitý vývoj. Já jsem přizval i ředitelku Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje paní doktorku Svrčinovou a společně s paní hlavní hygieničkou, paní doktorkou Rážovou. Poprosil bych vás poté, aby Sněmovna umožnila také, aby i ony se mohly k tomu vyjádřit, protože skutečně si myslím, že jedna věc je nějaká politická debata a druhá věc je odborná debata. Myslím si, že je mnohem lépe se skutečně tomu věnovat odborně než politicky, té situaci. Protože určitě ta situace měla nějaký vývoj i v rámci OKD.

Víte, že to prvotní ohnisko byl Důl Darkov, kde byly potvrzené případy, jednoznačně potvrzené případy, a došlo tam k masivnímu testování, které vedlo k poměrně výraznému záchytu taktéž v té době, od poloviny května, počtu pozitivních případů a následně jejich kontaktů. A to ohnisko dneska je prakticky vyhaslé. Všichni byli otrasováni, celý Darkov v zásadě dnes je vyhaslý. A takto předpokládáme, že bude ta situace pokračovat, i pokud jde o Dolů ČSM, kde, je třeba říci - a to asi právě proto jsem pozval paní ředitelku krajské hygienické stanice, aby se k tomu vyjádřila detailně - nebyly v té době žádné konkrétní důkazy o tom, že by ta nemoc se tam nějak masivně šířila, že by tam byli lidé nemocní, kteří chodí do práce, kteří fárají. Nemám takovéto informace, že by tomu tak bylo. A to bylo dáno tím, že drtivá většina těch lidí, kteří jsou dnes pozitivně testováni, jsou bezpříznakoví. Ona tam byla měřena teplota těm horníkům, byla tam nastavena nějaká opatření. Ale ta reálně, ani to měření teploty nezachytilo vlastně žádné pozitivní případy, nebyly tam žádné anomálie právě proto, že ti lidé zkrátka neměli žádné příznaky. Nastavily se tam testy, ty rychlotesty, to je pravdou, jako preventivní opatření, a následně na základě toho, že tam byly určité záchyty v rámci těch rychlotestů, tak došlo opět stejně jako při scénáři Dolu Darkov k plošnému testování v rámci Dolu ČSM, které vedlo k tomu masivnímu nárůstu, který jsme pozorovali v minulém týdnu. Předtím tam žádné masivní nárůsty nebyly.

Odpovídám, na co se ptal pan poslanec Bartošek. O těch masivních nárůstech jsem se dověděl v minulém týdnu na základě plošného testování, masivního testování v ohnisku nákazy v Dolech ČSM jih a ČSM sever, kdy tedy skutečně je pravdou, že ten podíl těch pozitivních případů je někde kolem 17 %, necelých 18 %. Jsou to z většiny čeští občané. Ale je tam i mimo jiné celá řada zahraničních pracovníků, konkrétně 126 Poláků, jeden Rus, 36 Slováků, 18 Ukrajinců a českých občanů 523. Tedy 181 cizinců. To je ten aktuální stav. A taková je tam tedy situace. A právě ty nárůsty byly dány oním plošným testováním. Takže v tomto směru systém zafungoval. A to, že skutečně ty nárůsty jsou, je vlastně skutečně dobře. To je pozitivní věc. Ti lidé se otestovali, byť byli bezpříznakoví, a zachytili se, umístili se do karantény a probíhá, probíhalo a probíhá trasování.

To, že to ohnisko je poměrně masivní, že těch pozitivních nálezů je velké množství, jak jsem o tom hovořil, celkově 704, to je samozřejmě věc, která je poměrně náročná pro tamní krajskou hygienickou stanici, která ale obratem byla posílena, a to je právě i ten prvek té chytré karantény, byla posílena dalšími hygienickými stanicemi z jiných krajů. A na základě právě nástřelu chytré karantény, systému Daktela, kdy bylo možné sdílet ta data, navolávat vlastně ty lidi, navolávat ty kontakty, a skutečně to by v normálním režimu možné takto nebylo, takto jsme vlastně byli během pár hodin schopni zapojit další krajské hygienické stanice, sdílet data o těch nakažených, o kontaktech a to trasování provádět. A myslím si, že přestože ze začátku ta situace určitě byla komplikovanější, daná tím velkým počtem pozitivních případů, tak v řádu dní se ji podařilo vyřešit.

Já jsem byl osobně i v Moravskoslezském kraji ve čtvrtek. Možná jenom jako reakce na poněkud obhroublá prohlášení některých kolegů poslanců, která jsem zaznamenal v médiích, tak skutečně ve čtvrtek jsem byl v Moravskoslezském kraji, byl jsem v Ostravě a jednal jsem tam jak s panem hejtmanem, tak se zástupci města Karviná a dalších měst, tamních nemocnic, hasičského záchranného sboru. Zkrátka byli jsme tam všichni u jednoho stolu a tu situaci jsme konstruktivně řešili. Nikoliv nějakými mediálními prohlášeními, siláckými gesty, ale skutečně reálně na místě, kdy jsme se dohodli na tom, že se posílí odběrové kapacity, nastaví se promptně objednávání pacientů nebo těch kontaktů na testování, posílí se odběrová místa v rámci jednotlivých nemocnic včetně Fakultní nemocnice v Ostravě. A to se, pokud vím, stalo a toto probíhá. A nyní ta prodleva bych řekl, že je zcela minimální.

To, že tady byly nějaké mediální případy, mě to samozřejmě také zaujalo. To, že někdo čeká na výsledky testů několik dní, je samozřejmě špatně. Na druhou stranu když jsem to prověřoval nějak systémově, tak toto skutečně nebylo pravidlem. To byly nějaké mediální případy, ty třešničky, které se takto vyjmou a ukážou v novinách, ale jinak skutečně toto pravidlem není. Kdyby to tak bylo, tak bychom teď neměli ještě žádné pozitivní případy v tom daném regionu. Ale my jsme je vlastně měli hned, jak se začalo testovat, tak hned začaly nabíhat a jsou v těch statistikách, které jsou zveřejňovány. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP