(9.20 hodin)
(pokračuje Bartošek)

Další otázkou, která na to přímo navazuje, je, jakým způsobem vláda vybavila státní hmotné rezervy, zda jsme připraveni na další vlnu covidové krize, zda jsme dostatečně předzásobeni, a jestliže vláda, potažmo koalice včera odmítla posílit rozpočet státních hmotných rezerv, jaké prostředky zatím byly vynaloženy na nákup těchto ochranných prostředků, jakým způsobem byly osloveny například české firmy, v jakém rozsahu, aby se podílely na zásobování České republiky, anebo zda přetrvávají zásobování pouze z Číny. To znamená, jaké firmy, v jakém rozsahu a o co byly české firmy osloveny, aby to českému státu dodaly.

Tolik alespoň na úvod, co se týká uvedení tohoto bodu. Poté se přihlásím ještě do rozpravy. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám a poprosím vás, abyste zaujal své místo jako zpravodaj tohoto bodu. A ještě než předám slovo zástupci vlády, tak podle § 67 o slovo požádal místopředseda Poslanecké sněmovny Tomáš Hanzel. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Vážený předsedo Poslanecké sněmovny, vážený předsedo vlády, vážení členové vlády, vážené kolegyně, kolegové, nyní k vám budu hovořit nejen z pozice místopředsedy Poslanecké sněmovny, ale také z pozice člověka, který po 12 let vykonával funkci primátora města Karviné. Rozhodl jsem se vystoupit z toho důvodu, že Karviná dnes bude skloňována v mnoha pádech, a jako bývalý primátor Karviné považuji za svou povinnost vystoupit k tomuto bodu jako jeden z prvních. A chtěl bych vás požádat, abyste rozlišovali Karvinsko a Karvinou. Chtěl bych poděkovat panu kolegovi Bartoškovi, že si na toto dával pozor, protože to je zásadní rozdíl.

Mé rodné město a jeho široké okolí se v současné době kvůli koronakrizi nachází pod obrovským tlakem médií, samozvaných odborníků a neschopnosti státu vzniklou situaci řešit. Nemohu se smířit s tím, jak je Karvinsko v médiích a na sociálních sítích pranýřováno a očerňováno. Je nepřijatelné, aby celostátní tisk osočoval a nálepkoval obyvatele Karviné. Například Mladá fronta DNES titulek: Karviná komplikuje Čechům cestu k moři. Nebo iHNed.cz titulek: Nebýt Karviné, byli bychom zelená země, říká hlavní hygienička Rážová. A já říkám: Nebýt liknavosti a neschopnosti hygieny, byli bychom zelená země. Takové chování je nezodpovědné, hrubě uráží a poškozuje nejen náš kraj, ale zejména občany Karviné a přilehlých obcí.

Zamysleme se nad tím, jaké faktické možnosti mají zástupci místních a regionálních samospráv poté, co byl zrušen nouzový stav. Část opozice ostře útočí na primátora Karviné i na hejtmana kraje a obviňuje je z nečinnosti. To, že oba pánové mají v předmětné problematice díky zrušení nouzového stavu zúžený manévrovací prostor, už v podstatě nikoho nezajímá. V průběhu března byla v Karviné bleskově zavedena nezbytná opatření, která fungovala perfektně. Místní instituce a orgány mají v chodu velmi kvalitní opatření. Všichni dělali, co bylo potřeba, a především co jim umožňoval zákon. A za to jim patří velký dík. Proto je velmi neuctivé podrobovat obyvatele, orgány a instituce na Karvinsku neustálé kritice.

Když opadl prvotní šok a strach z nákazy, celá společnost a bohužel i tato Sněmovna podlehla dojmu, že už je vlastně vyhráno. Velice silné bylo volání po zrušení nouzového stavu a po rozvolňování přijatých opatření. Situaci nezlepšila, ba právě naopak, ani činnost krajské hygienické stanice a tzv. chytrá karanténa. Přijímaná opatření jsou pomalá, zmatená a evidentně málo účinná. Jak jinak si vysvětlit postupné testování důl od dolu s velkou časovou prodlevou, používání nevhodných testů a otálení se zavřením dolů, nebo liknavé zastavení ligového fotbalu, kde je celý tým v karanténě a Fotbalová asociace chce dohrát ligu za každou cenu.

To není normální situace. Karviná je na každém kroku dnes a denně neustále poškozována. O trasování a chytré karanténě se hodně mluví, ale výsledky jsou tristní. Není normální, aby se v této situaci muselo na výsledek testu čekat pět, šest a někdy i devět dnů. A co zmůžou představitelé samospráv? Informace, které dostávají, jsou často neúplné, nedostačující, ale i chybné. Krajská hygienická stanice se v problému plácá řadu týdnů s rozpačitým výsledkem.

Dnes a denně se na mě obracejí občané Karviné a jsou přirozeně naštvaní. Vadí jim očerňování a především šíření paniky a děsu. Došli jsme tak daleko, že lidé denně čtou bludy, které by se snad daly kvalifikovat i jako šíření poplašných zpráv. Část opozice v Karviné vykřikuje, že ve městě je zdravotní péče na hranici kolapsu a že se akutně domnívají, že v Karviné umírají lidé na koronavirus. To je skandální a je to absolutní nesmysl! Šíření strachu a vydávání ničím nepodložených hypotéz za fakta vzniklou situaci jen zhoršují.

Vážená Sněmovno, ve svém vystoupení jsem chtěl poukázat na omezené možnosti samospráv, na nefunkčnost chytré karantény, na nespravedlivé osočování, poškozování a nálepkování lidí na Karvinsku a v Moravskoslezském kraji. Karviná je krásné město plné skvělých lidí. Potřebuje jen, aby se jí neházely klacky pod nohy a aby se jí pomohlo.

OKD a útlum hornictví je kapitola sama pro sebe. Žádná politická reprezentace nezvládla tuto problematiku vyřešit za posledních 30 let. Nedivme se proto, že se občané v hornických regionech cítí jako na odstavné koleji. To je nejen výtka, ale zároveň i pobídka k dalšímu zamyšlení a řešení. Zavřeme doly třeba zítra, ale nenechme region a jeho obyvatele na holičkách.

Víte, já pocházím z regionu rázovitého, který se nikdy nebál čelit velkým výzvám a nebojí se jich ani dnes. Jsme hrdi na to, že pro celou zemi produkujeme uhlí a ocel dlouhé desítky let. Máme však oprávněný pocit, že nás už nepotřebujete a považujete nás za pouhou přítěž. Moravskoslezský kraj může být ekonomickým tygrem České republiky a potřebuje k tomu jediné. Zlomek toho, co po desetiletí dával této zemi.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. Přečtu několik omluv, které přišly po zahájení schůze. Pan poslanec František Petrtýl se omlouvá dnes od 9.30 do 11.30 z pracovních důvodů. Omlouvá se paní poslankyně Margita Balaštíková dnes z pracovních důvodů. Omlouvá se pan poslanec Farský z celého dnešního jednání ze zdravotních důvodů. Omlouvá se pan poslanec Martin Kupka z celého dnešního jednacího dne z pracovních důvodů.

A nyní bych poprosil, aby se slova ujal zástupce vlády, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

 

Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, děkuji za zařazení tohoto bodu, protože si myslím, že je dobře, když budeme odvádět věci na pravou míru a souhlasit s tím, co tady bylo řečeno, že ty různé fámy a mediální titulky určitě nepřispívají k řešení situace a vedou k obrovské stigmatizaci osob, obyvatel daného regionu, což není dobře. Není to dobře ani z hlediska skutečně těch samotných obyvatel, takto je stigmatizovat, a ty novinové titulky, které jsem viděl, skutečně k ničemu dobrému nepřispívají.

Je třeba si uvědomit, že virus tady je a zjevně nedochází k tomu, že by jakkoli ustupoval na své síle, a to je třeba zkrátka brát jako fakt. A to, že tady máme určité ohnisko nákazy, byť je poměrně výrazné z hlediska počtu nakažených, to je zkrátka něco, s čím musíme i do budoucna do jisté míry počítat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP