Úterý 29. září 2020, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Vojtěch Filip)

49.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 117/2020 Sb., kterým se mění
zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon),
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 880/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Už jsem upozornil, že bychom měli vyslovit souhlas v prvním čtení. Ale hlásí se předseda Pirátů Ivan Bartoš. Máte slovo. (Sluk v sále trvá.)

 

Poslanec Ivan Bartoš: Dobrý den. Já se omlouvám, že teď ještě trošku mimo program schůze si vezmu přednostní právo, ale vidím, že paní ministryně Schillerová je na odchodu. A my bychom i vzhledem k tomu, že zítra má být schůze, kde má vláda oznamovat parametry nouzového stavu, a pan premiér tady není a i pan předseda Vondráček, kterému jsme spolu s předsedy opozičních stran tento dopis adresovali, tak já bych ho zde předal paní ministryni Schillerové, která je zde i z pozice vicepremiérky. Je to žádost stran zastoupených v Poslanecké sněmovně o vysvětlení konkrétních plánovaných kroků. Je to vlastně zadání na to, co by se měla zítra Poslanecká sněmovna dozvědět ve věci zdůvodnění potřeby nouzového stavu.

Já to vezmu jenom v rychlosti. Obracíme se na pana předsedu s tím, že vláda tedy zvažuje nouzový stav, a občané tudíž mají obavy z možných nových omezení, která je připraví o zdroje příjmů a přidají jim nové povinnosti komplikující život. Je tedy asi naším společným zájmem zvládnout pandemii, snížení reprodukčního čísla, zachování zákonnosti při využití nástrojů vlády a udržení ekonomiky a společnosti v chodu bez vypínání.

My jsme si vědomi rozhodnutí Městského soudu v Praze, který přesněji vymezuje působnost krizových zákonů a v zákoně o ochraně veřejného zdraví. Nám ani veřejnosti však není v tuto chvíli z vyjádření vlády jasné, kvůli kterým konkrétním předpokládaným opatřením je potřebné zavádět nouzový stav, a to při současném scénáři vývoje nákazy. Přezkum nouzového stavu je v působnosti nás, Poslanecké sněmovny, přičemž Poslanecká sněmovna potřebuje pro své rozhodnutí relevantní informace.

My proto žádáme vládu, konkrétně pana premiéra, o uvedení konkrétních kroků a kompetencí, kvůli kterým má být vyhlášen nouzový stav ke zvládnutí pandemie koronaviru v České republice a které by nebylo možné provést mimo tento režim. Tyto informace pak zohledníme při případném rozhodování Poslanecké sněmovny o zrušení či prodloužení. My tedy zdvořile žádáme, aby nám pan premiér poskytl zítra vysvětlení v souladu s jednacím řádem Poslanecké sněmovny. Tyto informace bychom chtěli obdržet v rámci příslušného bodu jednání Poslanecké sněmovny, tedy 30. 9. 2020.

S úctou podepsáni Bartoš, Fiala, Jurečka, Rakušan.

Já vám tady, paní ministryně, předám toto (děje se), protože se mi nepodařilo zastihnout nikoho z adresovaných, a je to už zítra, tak bych byl nerad, kdyby to zůstalo ležet někde na podatelně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. A nyní se tedy vrátíme do bodu číslo 49 a požádám, aby z pověření vlády uvedla tento tisk 880 ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Zase opět požádám sněmovnu o klid.

Vážené kolegyně a kolegové, myslím si, že je důležité, abychom i v tomto formátu plné Sněmovny byli schopni v důstojném prostředí reagovat na vystoupení těch, kterým bylo uděleno slovo. Děkuji. Máte slovo.

 

Ministryně pro místní rozvoj ČR Klára Dostálová Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové, zákon č. 117/2020 Sb., který byl vyhlášen ve Sbírce zákonů dne 24. března letošního roku, stanoví podmínky pro poskytování průvodcovských služeb v cestovním ruchu na území České republiky. Činnost průvodce mimo objekty a území vymezená v zákoně ochrany přírody a krajiny bude podle přijaté úpravy oprávněna vykonávat pouze osoba, které byl vydán český národní průkaz průvodce. Vydaný průkaz bude průvodce povinen užívat při výkonu průvodcovské činnosti a má nabýt účinnosti k 1. listopadu 2020 s tím, že ustanovení o povinnosti vykázat činnosti průvodce jen s průkazem nabyde účinnosti k 1. lednu 2021. Vydání průkazu je zpoplatněno poplatkem ve výši 1 000 korun.

Vzhledem k aktuální situaci a dopadů pandemie onemocnění COVID-19 na poskytovatele průvodcovských služeb předkládám novelu, která navrhuje odložení účinnosti zákona č. 117/2020 Sb. na 1. leden 2021, vyjma § 12 odst. 2, které stanoví povinnost užívat při výkonu průvodcovské činnosti průkaz průvodce, u něhož je účinnost nově navrhována od 1. března 2021. Uvedené opatření má zajistit, že průvodci cestovního ruchu budou mít dostatečně dlouhý časový prostor se nové právní úpravě v zákoně přizpůsobit.

Za účelem zmírnění finančních dopadů pandemie na těžce postižený segment průvodcovských služeb návrh dále počítá s dočasným zproštěním poplatkové povinnosti při vydání českého národního průkazu průvodce v období od 1. ledna 2021 do 28. února 2021. Tento odhadovaný výpadek ve výši zhruba 2 milionů korun bude pokryt z rozpočtu Ministerstva pro místní rozvoj.

Návrh zákona schválila vláda České republiky na svém jednání dne 1. 6. Vládním návrhem zákona je sledováno zmírnění dopadů pandemie COVID-19 na poskytovatele průvodcovských služeb. S ohledem na tuto skutečnost a z důvodu, že dochází pouze ke změně malého rozsahu, která spočívá v odložení účinnosti zákona o dva měsíce a k dočasnému zproštění od poplatkové povinnosti za vydání českého národního průkazu průvodce, vláda navrhuje, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky schválila návrh zákona již v prvním čtení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní ministryni pro místní rozvoj Kláře Dostálové a požádám zpravodaje pro prvé čtení, pana poslance Petra Dolínka, aby přednesl zpravodajskou zprávu. Ale ač jsem ho tady viděl, tak teď ho nevidím. Požádám předsedu poslaneckého klubu nebo někoho z jeho zástupců, aby kolegu Dolínka zajistil jako zpravodaje. (Poslanec Chvojka žádá mimo mikrofon o pětiminutovou přestávku.) Tak v tom případě klub sociální demokracie a výbor... Kolik? Dobře. Na žádost předsedy poslaneckého klubu sociální demokracie vyhlašuji přestávku do 16.40.

 

(Jednání přerušeno v 16.36 hodin.)

 

(Po minutě, již za přítomnosti poslance Dolínka:) Já jsem vyhlásil do čtyřiceti. Musíme respektovat to přerušení. Rozumím tomu. Aspoň si kolega zpravodaj vydechne, aby mohl v klidu přednést svou zpravodajskou zprávu.

(Jednání pokračovalo v 16.40 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zagonguji a počkáme, až se sněmovna ztiší. Uplynula doba na poradu klubu sociální demokracie a pan zpravodaj Petr Dolínek má slovo se svou zpravodajskou zprávou. Prosím.

 

Poslanec Petr Dolínek: Děkuji. Paní ministryně přednesla obsah zákona. Musím říct, že přesně, norma není příliš složitá, resp. obsah. Jedná se o to, že zákon, který jsme zde obšírně diskutovali v posledních dvou letech, dochází k tomu, že abychom mohli naplnit jeho literu, tak musíme odložit jeho účinnost. A z tohoto důvodu zde vláda navrhuje tento krok. Mě trošku mrzí, že jsme se k tomu zákonu nedostali dříve, k tomuto návrhu, protože samozřejmě byl připraven zavčas v té tzv. první vlně. Nicméně tím, že kolegové poslanci viděli, že už tady je k hlasování, tak i díky tomu asi nebyl potom takový stres, protože dotčení lidé, kterých se to týká, věděli, že vláda, potažmo poslanci počítají s tím, aby jim umožnili časové rozmezí na splnění všech potřeb, které v zákoně jsou. Proto navrhuji, abychom dnes tento zákon, resp. návrh vlády schválili. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Vidím přihlášku pana poslance Vojtěcha Munzara z místa. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji, pane předsedající, ještě jednou dobrý den, kolegyně a kolegové, vážená paní ministryně. Chci k tomuto návrhu říct několik slov.

My jednoznačně podporujeme základní princip, který je v tom zákonu popsán, a to je jak odložení účinnosti zákona pro průvodce, tak určité moratorium na správní poplatky na vydání průkazu. To je jednoznačně správná cesta. Bohužel jsme se dostali do druhé vlny a blíží se účinnost toho zákona, proto my ani nebudeme dávat veto na § 90, ač nejsme úplně příznivci projednávat ve zrychleném řízení všechny zákony. Ale chci k tomu zmínit jednu věc. Pokud by to nebylo v § 19 (?), pokud bychom to předkládali my, tak bychom se samozřejmě zamýšleli nad stávající situací a nad druhou vlnou. Zdá se nám, že moratorium dva měsíce na neplacení správních příspěvků, tak ta účinnost je s ohledem na dnešní situaci velmi krátká. Turistický ruch zejména kvůli druhé vlně v České republice nevypadá, že by se příliš ze strany např. zahraničních turistů nastartoval v nejbližších týdnech, a průvodci bohužel nemají nějakou jistotu a nemohou ani plánovat, jak to bude v dalších měsících, protože to nikdo pořádně neví.

Chtěl bych se zeptat paní ministryně, zda ten čas, který jste navrhli ještě před druhou vlnou, kdy se mohl zdát dostatečný, zda v tomto ohledu neplánujete nějaké další kroky. Protože se domníváme skutečně, že bude nějakou dobu trvat, než průvodci vůbec budou moci zase vykonávat v plné výši svoji činnost, než se upraví turistický ruch, aspoň se přiblíží těm číslům, která tady byla před koronavirovou krizí. Proto z našeho pohledu udělat velmi krátké odsunutí zákona a velmi krátké moratorium je podle nás nedostatečné. Ale jak říkám, protože se blíží účinnost toho zákona, tak nebudeme dávat veto k § 90. Jenom bych se chtěl zeptat paní ministryně, jestli v tom plánuje další kroky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Paní ministryně odpoví ještě v rámci rozpravy. Prosím, máte slovo.

 

Ministryně pro místní rozvoj ČR Klára Dostálová Děkuju moc. Samozřejmě my se cestovním ruchem budeme velmi intenzivně zabývat. Myslím, že si tady všichni uvědomujeme, že cestovní ruch opravdu dostává, jak se říká lidově, nebo bude velmi tvrdě postižen v rámci této pandemie. Budeme se na to dívat konkrétními postupnými kroky. Teď si myslím, že - a děkuji moc za to vaše vyjádření - že skutečně aby účinnost zákona byla od 1. listopadu, že to už by byl další hřebíček i do tak těžkého života průvodců. Budeme to sledovat, jak se to bude vyvíjet, proto i ty poplatky zprošťujeme až do 1. března. To znamená, myslíme si, že se budeme snažit o to, abychom tu jarní a letní sezónu už nějakým způsobem startovali. Pokud se to bude vyvíjet neblahým způsobem, tak se na to ministerstvo bude vždycky snažit reagovat a budeme to určitě probírat i na výboru pro cestovní ruch.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní ministryni. Kdo dál do rozpravy? Nikdo se nehlásí, rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova. Není tomu tak. Budeme nyní rozhodovat o tom, že podle § 90 odst. 2 souhlasíme s pokračováním projednávání tohoto návrhu.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 880 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Rozhodneme v hlasování číslo 251, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 251, 160 přítomných, pro 144, proti nikdo. Návrh byl schválen.

 

Můžeme tedy pokračovat a budeme tedy postupovat podle § 90 odst. 2 s tím, že zahajuji podrobnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. V této podrobné rozpravě nelze podat pozměňovací nebo jiný návrh a lze pouze navrhnout opravu případně účinnost návrhu zákona. Jestli se nikdo nehlásí, v tom případě podrobnou rozpravu končím. Přikročíme k hlasování o návrhu zákona jako celku.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 117/2020 Sb., kterým se mění zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony podle sněmovního tisku 880."

Zahájil jsem hlasování číslo 252 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 252, přítomen 161 poslanec, pro 145, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Projednávání zákona končím. Děkuji paní ministryni pro místní rozvoj Kláře Dostálové, děkuji zpravodaji a končím bod číslo 49.

 

Do 17. hodiny nám zbývá ještě něco času a můžeme otevřít bod číslo

Aktualizováno 27. 10. 2020 v 12:32.




Přihlásit/registrovat se do ISP