(11.40 hodin)
(pokračuje Rozner)

Ještě zde přednesu návrhy usnesení, o kterých žádám následně hlasovat odděleně po bodech.

Návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyzývá vládu České republiky bezodkladně přijmout soubor legislativních norem a organizačních opatření umožňujících záchranu soukromých subjektů, které mají v důsledku protikoronavirových omezujících opatření znemožněné podnikání v oblasti živé kultury, a to zejména následujícím způsobem:

1. Poslanecká sněmovna vyzývá vládu prodloužit tzv. kompenzační bonus pro OSVČ v oblasti živé kultury do 31. 12. 2020 a odpustit těmto osobám samostatně výdělečně činným povinnost platit zálohy na pojistné, na zdravotní pojištění a zálohy na pojistné na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti do téhož data.

2. Poslanecká sněmovna vyzývá vládu zajistit odpuštění plateb záloh na daních z příjmu právnických osob vyplývajících z posledního podaného daňového přiznání za kalendářní rok 2019 právnickým osobám podnikajícím v oblasti živé kultury do 30. června 2021.

3. Poslanecká sněmovna vyzývá vládu urychleně připravit a začít v praxi realizovat dotační program COVID - Kultura II, který finančně podpoří soukromé subjekty podnikající v oblasti živé kultury a umožní vyčerpat celkovou alokovanou částku 900 milionů korun na podporu živé kultury do konce roku 2020, přičemž je zcela zásadní, aby nárok na tuto finanční pomoc měly i subjekty, pro něž je podnikání v oblasti živé kultury ve smyslu příslušné legislativy tzv. vedlejší činností a které tvoří nejpočetnější skupinu v rámci subjektů postižených omezujícími opatřeními v důsledku pandemie koronaviru v kulturní oblasti.

4. Poslanecká sněmovna vyzývá vládu České republiky zahrnout do návrhu zákona o státním rozpočtu pro rok 2021, který předloží Poslanecké sněmovně, částku ve výši 2 miliardy korun na podporu soukromých subjektů podnikajících v oblasti živé kultury.

5. Poslanecká sněmovna vyzývá vládu předložit Poslanecké sněmovně novelu zákona o dani z přidané hodnoty, která umožní soukromým subjektům podnikajícím v oblasti živé kultury přiznat daň z přidané hodnoty až ke dni poskytnutí zdanitelného plnění, tedy k termínu realizace zrušených či přesunutých kulturních akcí z roku 2020.

6. Poslanecká sněmovna vyzývá vládu předložit do 30. září 2020 Sněmovně novelu zákona č. 247/2020 Sb. ze dne 13. 5. 2020, která upraví a prodlouží všechny časové termíny obsažené v tomto zákoně, které v důsledku pokračujících protipandemických restriktivních opatření nejsou aktuální či vyhovující.

7. Poslanecká sněmovna vyzývá vládu předložit Poslanecké sněmovně návrh souboru opatření, který bude zahrnovat garance formou pojištění, záruky za pojištění či jinou formu vládní záruky za prodané vstupenky na kulturní akce plánované na rok 2021, které budou zrušené v důsledku protipandemických opatření.

8. Poslanecká sněmovna vyzývá vládu ČR předložit Poslanecké sněmovně rámcový harmonogram rozvolňování limitů počtu osob, které mohou být přítomny na kulturních akcích v roce 2021 v návaznosti na vývoj křivky počtu osob nakažených koronavirem a na vytíženost nemocniční lůžkové kapacity v souvislosti s onemocněním COVID-19."

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, pane poslanče. A nyní v rozpravě vystoupí pan poslanec Dominik Feri. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Dominik Feri: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, včera oznámil ministr zdravotnictví nové opatření, které se týká pořádání vnitřních akcí, a během pár chvil se na mě začali obracet mladí umělci, promotéři, provozovatelé kulturních zařízení, sálů apod. - nejprve trochu ironicky. Že jestli je to vázané na místa k sezení, tak si přece vezmeme do sálu židle a nějak to tedy vyřešíme. Ale pak jim začala docházet nepříjemná pravda, že ten páteční koncert bude zrušen, nebo je velmi ohrožen, i ten sobotní koncert i koncert další týden a takhle to bude až do odvolání. A když se bude situace zhoršovat, tak se to zavře úplně.

My jsme představili, pan předseda Kalousek představil nějaké usnesení, které formuluje naše požadavky. A já bych k tomu rád doplnil s ohledem na to, čím jsme si prošli v březnu a v dubnu, jaké principy by obecně podpora kultury měla mít.

Bylo tu už zmíněno, že kultura má rozličné podoby, je rozmanitá, velmi barevná, není to kultura jenom v kamenných domech, ale je to kultura mladá, je to kultura alternativní. A tomu by měla být podpůrná opatření přizpůsobena. A možná nejprve. Obecně by Ministerstvo zdravotnictví a vláda měly ke kultuře a k těm opatřením přistupovat tak, že omezuji-li ji, tak bych měl tu kulturu i nějakým náležitým způsobem podpořit. To znamená, říkám-li A - nemůžete dělat své akce, musím říci i B - pomůžeme vám. Přímo, půjčkami, jakýmkoli jiným způsobem.

Principy, na kterých by měla podpora stát, tak je především jednoduchost. Víme moc dobře, že některé vládní programy nebyly z hlediska technického zabezpečení, z hlediska byrokracie úplně nejprůchodnější. Že možná nějaké ty kamenné instituce, velké instituce s právníky si s tím zvládnou poradit, ale malý promotér z okresního města s tím bude mít velké problémy. Musí to být jednoduché, srozumitelné, nesmí být podpora podmíněna horou vyplněných papírů.

Dámy a pánové, já si nemyslím, že tady v tom sále je někdo, kdo by chtěl, aby jedna z obětí této bezprecedentní pandemie byla i kultura. Není to věc opozice - koalice, není to věc stran, což můžu dokázat i tím, že pan kolega Rozner tady měl velmi dobrý projev, protože se v tom prostředí vyzná, pracoval v něm, a skutečně klobouk dolů, pojmenoval, myslím, velmi bolavá místa české kultury. Ale problém kultury byl vždycky v tom, že byla až ta poslední na pásce. Že to byla taková Popelka, že tam peníze ani v těch běžných časech příliš neplynuly. Ale teď chci pana ministra ujistit, že jestli přijde s jakýmkoli programem pomoci a podpory kultuře, tak má naši bezvýjimečnou podporu. A já věřím, že naše hlasy budou vyslyšeny a naše usnesení podpořeno.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Další přihlášenou je paní poslankyně Alena Gajdůšková v obecné rozpravě. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Gajdůšková: Děkuji, vážený pane místopředsedo, za slovo. Vážený pane ministře, kolegyně a kolegové, jsem velmi ráda, že tuhle debatu zde dnes vedeme, i když se přiznávám, že nejsem nikdy nadšená, když zařazujeme tyto body do programu mimo jednání o zákonech. Ale kultura pro nás sociální demokraty je národní dědictví. Zdroj národní identity. Nositelem hodnot. Jsem moc ráda, že i můj vzácný kolega pan Kalousek zařadil kulturu mezi veřejné služby.

Na rozdíl od jiných ale i veřejných služeb kultura stojí a padá s lidmi, s jejich talentem. Zde nestačí se něco naučit. Bez talentu kulturu prostě dělat nejde. Proto jsme se také od počátku snažili podpořit návrhy, které zohledňovaly specifika právě v oblasti kultury. To byla dohoda u kompenzací osob samostatně výdělečně činných právě v oblasti kultury. Více než jinde zde musí jít investice do lidí a do jejich talentu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP