Středa 21. října 2020, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Předcházející část projednávání bodu pořadu schůze

 

(pokračuje Tomio Okamura)

1.
Vládní návrh zákona o úpravách poskytování ošetřovného v souvislosti
s mimořádnými opatřeními při epidemii a o změně zákona č. 187/2006 Sb.,
o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1048/ - zkrácené jednání

Protože podle § 99 odst. 7 zákona o jednacím řádu, může ve zkráceném jednání následovat třetí čtení návrhu zákona bezprostředně po čtení druhém, zahajuji třetí čtení předloženého vládního návrhu zákona a očekávám, že zpravodajka výboru pro sociální politiku poslankyně... (Upozornění z pléna, že není přítomen žádný člen vlády.) Ano, teď koukám, že zde není žádný ministr, takže nemůžeme pokračovat. Takže já vyhlašuji pět minut pauzu. A prosím vládní koalici, aby zajistila přítomnost ministra. Budeme pokračovat ve 14.37.

 

(Jednání přerušeno od 14.32 do 14.37 hodin.)

 

Tak. Máme 14.37, máme tady přítomnou již paní ministryni Schillerovou, takže můžeme pokračovat. A já nyní tedy požádám a očekávám, že zpravodajka výboru pro sociální politiku, paní poslankyně Jana Pastuchová, bude spolu se mnou sledovat od stolku zpravodajů rozpravu, kterou tímto otevírám, a do rozpravy mám dva přihlášené - paní poslankyni Olgu Richterovou a připraví se paní poslankyně Tereza Hyťhová. (V sále je velký hluk a neklid.)

A já vás požádám, prosím o klid, protože budou mluvit dámy, tak ať nemusí nás tady překřikovat, tak já vás poprosím o klid v jednacím sále. Tak ještě jednou, prosím o klid v jednacím sále, aby se mohli poslanci vyjádřit. Pane poslanče Sklenáku jenom... tak prosím.

Paní poslankyně, máte slovo. Prosím. (Hluk nepolevuje.)

 

Poslankyně Olga Richterová: Dobrý den.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak já vás ještě jednou poprosím o klid! Prosím. (Takřka bez odezvy.)

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji za slovo. K ošetřovnému, u kterého mám jediné konstatování, že je škoda, že jsme ho neřešili hned v září, když ještě byl čas, a že rodiče byli dlouho v takové nejistotě. Mám tři otázky. A sice otázku k pozměňovacímu návrhu, který byl načtený vlastně před několika hodinami panem poslancem Sklenákem a je poměrně komplikovaný. Je u nás v té proceduře pod písmenem E a zajímalo by mě, poprosila bych o zdůvodnění, protože chceme hlasovat zodpovědně, chceme si být jisti: Jakou předpokládáte jako ministerstvo... (Odmlka pro hluk.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já ještě jednou požádám o klid! Tak prosím.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji. Ta otázka je na ministerstvo, na představitele vlády, u toho komplexního velkého pozměňovacího návrhu pod písmenem E, jaká se předpokládá administrativní zátěž pro kontrolu a administrativní zátěž vyplývající z toho pozměňovacího návrhu pro zaměstnavatele.

Takže to jsou dvě konkrétní otázky - administrativní zátěž pro kontrolu a potom administrativní zátěž pro zaměstnavatele vyplývající z toho éčka, pozměňovací návrh pana poslance Sklenáka. Tam bych velmi poprosila o odpověď, abychom si byli více jisti, jak máme hlasovat. Musím říct, že dost váháme. Samozřejmě studium těch pozměňovacích návrhů je na poslední chvíli.

A potom bych ráda požádala o podporu, až přijde k hlasovací proceduře, tak bych ráda požádala, abychom se nejprve vyjadřovali k té širší možnosti, kterou jsem tady předložila, a to je to ošetřovné až do těch jedenácti let věku včetně, což by byl pozměňovací návrh pod písmenem D2. A abychom až poté se vyjadřovali k tomu užšímu návrhu pod písmenem D1, který je jenom do deseti let věku včetně. Tak to vás poté požádám o podporu při návrhu procedury.

A jenom bych velice stručně shrnula, že to navýšení na 70 %, které je navrženo v několika pozměňovacích návrzích, budeme podporovat, protože v té už takto nejisté a chaotické době bude alespoň to ošetřovné určitá jistota pro velmi zatížené rodiny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. A teď mi tady naskočila faktická poznámka, pan poslanec Zdeněk Podal. Ne, to jste se překlikl. Takže nyní tedy vyzývám k vystoupení paní poslankyni Terezu Hyťhovou, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Tak dobrý den. Já děkuji za slovo. Ráda bych se za Trikolóru vyjádřila k tomuto návrhu za ošetřovné. K tomuto návrhu již vystupoval náš předseda v minulosti. My podpoříme nejnižší hranici, která je tady dneska navržena v těch pozměňujících návrzích i v návrhu jako celku, což je 70 % výše z denního vyměřovacího základu za jeden kalendářní den. Podpoříme tedy 70% výši. Z jakého důvodu? My nechceme... (Odmlka kvůli hluku v sále.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak já vás znovu požádám o klid. Prosím.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: My nechceme podporovat vytváření další sociální dávky, a už vůbec ne podporovat rodiče, které budeme podporovat v tom, že se o své děti nestarali a dále nestarají. Vždycky tady fungovalo ošetřovné ve výši 60 % a nevidíme důvod, proč by se to v tuto chvíli mělo navyšovat až na 80 %. Což obsahuje vládní návrh a tuším, že i jiné pozměňující návrhy. Podpoříme ale maminky, které, tuším je tu jeden konkrétní pozměňující návrh, který podporuje právě maminky, které mají dítě, které navštěvuje až pátou třídu základní školy. To znamená tedy ne do 13 let věku, protože dítě může mít samozřejmě odklad a tak dále, ale až do páté třídy základní školy, protože by mělo být doma se svými rodiči, kteří se o něj mohou postarat.

Takže jak říkám, podpoříme tyto návrhy. Určitě nepodpoříme 80 %, protože z našeho pohledu je to opravdu další sociální dávka, a budeme jenom jako stát podporovat lidi, kteří nepracují. Což si myslím, že tady nikdo z nás nechce. Všichni chceme, aby rodiče chodili do práce, aby děti chodily do školy. To je to primární, si myslím, co by nás mělo zajímat a co by do budoucna mělo zůstat tak, jak to vždycky fungovalo, a tak se k tomu staví Trikolóra. Takže děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak teď jenom to setřídíme. Takže na faktickou poznámku paní zpravodajka, paní poslankyně Pastuchová. Tak jako tak máte přednostní právo když tak, že jo. Ale potom s přednostním právem, vy mluvíte za klub ČSSD, paní poslankyně Kateřina Valachová, s přednostním právem potom pan předseda Stanjura a paní poslankyně Kovářová. Takže prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Já si jenom dovolím zareagovat vaším prostřednictvím na paní poslankyni Hyťhovou. Kdybyste ten návrh četla, tak byste nemohla říct, že podpoříte nejnižší 70 %, protože vládní návrh je 60 %. Nevím, kde jste přečetla, že vládní návrh je 80 %. Tak prosím, neříkejte tady to, co v tom návrhu není uvedeno. Vládní návrh je 60, pozměňujících návrhů je mnoho, 70, 75, 80. A pokud podpoříte ten nejnižší, tak je to 60. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak nyní tedy na faktickou poznámku ještě poslanec Václav Klaus se vyjádří. Tak prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Václav Klaus: Dobrý den, já bych to tedy upřesnil. Trikolóra patřila k těm, kteří nepodpořili to, když jste to sem přinesli na jaře, protože jsme přesně tušili, k čemu to povede. Že spousta firem nebude mít zaměstnance, spousta rodičů zůstane s třináctiletými dětmi doma. A je to věc, která devastuje ekonomiku. Teď se to tedy snažíte nějakým způsobem napravit, že jste si to uvědomili. Bohužel tedy po čtyřech měsících. Ale nyní se tady vede tato debata. Čili souhlasím s tím, že nejnižší návrh je 60. Myslím, že to má i ódéeska, čili budeme podporovat to, aby lidé chodili do práce, pokud je to jenom trošku možné. Čtrnáctileté děti podle našeho názoru klidně mohou být samy doma. Já jsem tak v mládí hodněkrát býval, často jsem hlídal i mladšího bratra. Ale skutečně musíme podržet ty živnostníky, lidi, co dávají práci, kteří tam často v té fabrice nemají koho postavit, protože spoustu lidí motivujete těmito sociálními opatřeními k tomu, aby zůstali doma.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak ještě jedna faktická poznámka, pan poslanec Mikuláš Ferjenčík. A stále je připravena paní poslankyně Kateřina Valachová s přednostním právem v obecné rozpravě. Tak prosím, pane poslanče, dvě minutky.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji. Já jenom bych chtěl stručně zareagovat na kolegu Klause, protože považuji za dost nešťastné vést debatu tím způsobem, že vezme návrh, který nikdo nepřekládá, pak se proti němu zásadně vymezí. To je přece úplně na hlavu. Tak když tady jediný návrh, co tady je ohledně věku, aby to bylo pro děti do jedenácti let včetně, tak tady neargumentujte dětmi, kterým je třináct nebo čtrnáct. To pak ta debata nemůže nikam vést. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak nyní s přednostním právem za klub ČSSD paní poslankyně Kateřina Valachová. A připraví se s přednostním právem pan poslanec Stanjura a paní poslankyně Kovářová. Tak prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Vážený pane předsedající, kolegové, kolegyně, vážená vládo, dovolte mi nejprve technickou poznámku či odpověď na něco, co se objevuje jako otázka. A sice co se týče zátěže okresních správ sociálního zabezpečení v souvislosti s minimem 400 korun. Bude to nepatrně zvýšená zátěž, protože tam, kde nebude denní výše dosahovat stanovené hranice, bude třeba nastavit výši dávky ručně. Bude se to ale týkat asi 12 % případů.

Co se týče zaměstnavatelů, jejich zátěže, informaci o výši úvazku mají standardně v systému, o žádnou nadbytečnou zátěž nejde. Je to technická informace, nicméně věřím, že řada z vás ji ocenila.

A nyní mnohem významnější informaci. Poslanecký klub sociální demokracie a poslanecký klub hnutí ANO jednal před začátkem odpoledního zasedání o aktuální situaci a o tom, jak se postavíme k jednotlivým pozměňovacím návrhům, protože tedy dochází k dalšímu omezování společenského a ekonomického života. Je jasné, že rodiny s dětmi budou mít mnoho starostí a že zkrátka ta doba omezení bude delší, než jsme si kdokoli z nás přál. Proto si dovoluji oznámit za sociální demokracii a hnutí ANO, že podpoříme pozměňovací návrh ve výši 70 % ošetřovné a zároveň pozměňovací návrh, který také zaměstnancům garantuje minimální částku 400 korun tak, jak dříve jsme podpořili živnostníky. Tyto dva pozměňovací návrhy tedy budeme podporovat a budeme hlasovat.

Aby tedy to bylo co nejpřesnější, tak také řeknu ty sněmovní tisky. Jedná se o - pardon, čísla pozměňovacích návrhů. Jedná se o číslo 6520 a 6533. A podotýkám, je to reakce, kterou jsme už avizovali jak na tiskových konferencích, tak na vládě, kde se už s tím původním návrhem 70 % ucházelo o podporu Ministerstvo práce a sociálních věcí. A už tehdy vláda i následně my oba dva poslanecké kluby jsme avizovaly, že budeme reagovat na vývoj situace. Tudíž reagujeme a sociální demokracie ve shodě s hnutím ANO bude hlasovat ono zvýšení na 70 % a minimum 400 korun denně. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak nyní požádám o vystoupení předsedu klubu ODS Zbyňka Stanjuru. A připraví se za klub STAN paní poslankyně Kovářová. Tak prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Já myslím, že v okamžiku, kdy - nebo těsně předtím, než budeme hlasovat o těch opatřeních, tak bychom měli znát vlastně parametry, důvody a dobu, na kterou takový zákon chystáme. Tak ještě včera jsem slyšel pana ministra zdravotnictví, že se první stupeň základních škol otevře 2. listopadu. V tom okamžiku podle navrženého vládního zákona vlastně není žádný problém. Je prezenční výuka a nikdo nechodí na OČR, že by se staral o dítě, které nemůže do školy, když je otevřena prezenční výuka na prvním stupni, pokud si dobře uvědomuje parametry, jak funguje normální OČR. Já vím, že jsou prázdniny, ale když jsou prázdniny, tak to není důvod pro OČR, to jsou prázdniny. Přece taky v červenci a srpnu se rodiče musí starat o své děti a neberou OČR. Takže to opatření vlády znamenalo de facto osm vyučovacích dnů. Pokud mě paměť neklame, tak to bylo deset kalendářních dnů. To znamená, i bez tohoto zákona, který nestihneme, tak by rodiče byli jeden den bez příjmů za ošetřovné, pokud by s tím dítětem zůstali doma. Jeden jediný den. Pokud máme věřit vládě, že se školy otevřou, tak problém distanční výuky a ošetřovného u distanční výuky vlastně není.

Vláda chce, abychom ten návrh zákona přijali. Co si máme myslet o tom, jak to bude s distanční výukou na prvním stupni? Co má vláda hlavně za plány? No pokud budou ty školy otevřené, tak není problém, ten zákon nepotřebujeme. Je to pravda. Je to pravda.

A teď si řekněme, jak je to napsané. Tak dejme tomu, že otevřeme školy, děti budou chodit do školy, někdo z těch dětí bude v karanténě, to se může stát, logicky. V tom případě OČR 70 %, vnímám většinový názor v Poslanecké sněmovně, nepolemizuji. Ale v té samé třídě bude jiné dítě, které nebude v karanténě a prostě onemocní něčím jiným, to klasické ošetřovné. Kolik dostane rodič ošetřovného, milé kolegyně, milí ministři, členové vlády? 60 %. Kde vidíte logiku? Dítě nemocné ne covidem, ale něčím jiným, 60 %, dítě v karanténě, ani ne nemocné, ale v karanténě, to se může stát, rodič dostane 70 %. Vysvětlete to těm dvěma rodičovským párům, že jeden má o 10 % víc a jeden méně. Vláda o tom (nesrozumitelné) nepřemýšlela, podle mě není možné tohle nemít vyřešeno.

A navíc my pořád říkáme 70 %, 60 % denního vyměřovacího základu. Kdo z vás si umí spočítat denní vyměřovací základ? Skoro nikdo. Když si vezmete svoji výplatní pásku, tak tam žádný údaj, který se jmenuje denní vyměřovací základ, nenajdete. Mnohem poctivější by bylo říkat, aby ti rodiče to chápali, kolik procent čisté mzdy to je. A to není 70 %, to je vyšší číslo. Ministerstvo práce a sociálních věcí na to má aparát, abychom řekli, kolik je to procent čisté mzdy, protože to ty rodiče zajímá, o kolik procent, když se bude starat o to dítě, budou mít nižší příjem, a ne jestli je to denní vyměřovací základ nebo nějaké jiné číslo.

Takže já nechci napadat ten návrh zákona, ale chci říct, že vláda to nemyslí vážně s tím, že školy budou otevřené. Pokud by to myslela, tak nevím, proč to projednáváme v legislativní nouzi a proč to neřešíme standardně, obecně, že takové případy se mohou opakovat. Může to být i z jiných důvodů. Může to být lokálně uzavřená škola z nějakých jiných důvodů. Žloutenka mě napadá, pamatuji si, když jsem byl dítě a chodil jsem do školy. A tam ti rodiče budou brát kolik procent? 60 a v jiném případě 70. Tak mi někdo vysvětlete, z těch, kteří se tomu věnujete v sociálním výboru - paní ministryně tady není, ta tomu rozumí, nemyslím paní ministryni financí, myslím paní ministryni práce a sociálních věcí. Na to jste zapomněli, toho jste si nevšimli?

A pak tady slyším, na základě aktuální informace o rozhodnutí vlády vládní kluby podpoří pozměňovací návrh. Je to normální? Vy jste ten zákon poslali kdy do Poslanecké sněmovny? Před kolika dny ve stavu legislativní nouze, abyste se dneska ve třináct poradili a po tiskovce premiéra změnili názor. A ještě chcete, abychom za to tleskali. Kdybyste alespoň napočetli - i když udělala to opozice, že navrhla těch 70 %, ne vládní strany, a vůbec jste neřešili ten rozdíl 60 a 70 %.

Vybalancovat to rozhodnutí je poměrně složité. Protože co je naším zájmem? Ochránit zdraví, aby lidé mohli chodit do práce a děti mohly chodit do škol. A v takovémhle návrhu zákona, jako je tento, vlastně balancujeme tyto tři cíle a používáme k tomu nějaké ekonomické nástroje, aby nepřevážila ekonomicky motivace k jednomu či druhému chování. A to se podle našeho názoru v tomto návrhu zákona skutečně nepovedlo, jsou tam nelogické věci, nedomyšlené. To neznamená, že to nepodpoříme, jenom jsem chtěl říct, že vláda má pracovat lépe a promyšleněji a říkat nám pravdu a říkat nám pravdivé scénáře. Ne že se školy otevřou, a pak nemusíme řešit ten zákon. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak momentíček, ano, ještě paní ministryně. Paní ministryně, na faktickou, nebo s přednostním? S přednostním, tak to budete v pořadí. Takže já to teď zrekapituluji. Paní poslankyně je připravená, ale bohužel to nebude tak brzo. Takže na faktické mám dvě přihlášky, nejprve pan poslanec Dolínek, následně na faktickou paní poslankyně Valachová a potom paní poslankyně Věra Kovářová a paní ministryně Schillerová. Tak prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Petr Dolínek: Děkuji. Vážený pane předsedo klubu ODS prostřednictvím pana předsedajícího, ale zase ten váš projev byl dneska manipulativní jako vždycky a nebyl pravdivý ve většině. Prostě nebyl. Ten zákon se přijímá proto, že jestli to pan ministr dokáže a pošle děti do školy, tak je to opravdu na velké poděkování. Jestli to nedokáže, tak je to velké ocenění jeho odvahy, že změní svůj názor, protože přizná, že možná nebude ta situace, aby děti šly do školy. A o to vůbec nejde. I kdyby do školy šly, tak máte karanténní stavy, a stále když máte děti v karanténě, tak je přece nemůžete vzít a poslat k babičce a dědovi, aby tam stonaly. To není jako zlomená ruka, zlomená noha. My si to tady velmi zásadně pleteme. Vy to tady manipulativně mícháte mezi sebou. Máme stav, kde musí být nejbližší příbuzný v případě nákazy nebo karantény se svým dítětem, a máme tady zlomené ruce, nohy, které jste zmínil, kde může klidně to dítě jít ke svým jiným příbuzným. A to nemůže v případě covidu. Takže jenom prosím, je to velmi manipulativní, jak o tom mluvíte, a ten zákon je nastaven tak, aby pomohl lidem, když to potřebují, v době, kdy prostě opravdu ty peníze v rodinách chybí. A je ukázka přesně vašeho přístupu, že vy si nevážíte rodičů a jenom jim házíte klacky pod nohy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak nyní tady mám dvě faktické poznámky. Takže nyní vyzývám k vystoupení paní poslankyni Kateřinu Valachovou a připraví se pan poslanec Zbyněk Stanjura. Tak prosím, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Pane předsedající, budu reagovat na pana předsedu Stanjuru. Přece to není pravda, že vláda nepočítala s tím, že by došlo ke zvýšení ošetřovného poté, co předložila vládní návrh ve výši 60 %. Od samého počátku bylo jasné, že tam byly různé návrhy a že vláda avizovala dohodu mezi Ministerstvem práce a sociálních věcí a Ministerstvem financí, že pro tuto chvíli je to 60 %. Všichni doufali a všichni jsme pro to dělali maximum, aby omezení našeho života bylo co nejkratší, jak ekonomiky, tak společnosti, rodin, škol, ale avizovali jsme od samého počátku, a já jsem to velmi pečlivě sledovala, že pokud se ta situace, a nikdo jsme to nechtěli, bude zhoršovat nebo se bude prodlužovat, že dojde k další koaliční dohodě a k navýšení. Nemůžeme za to, že právě dnes došlo tedy k oznámení nových opatření. To není žádný plán, covid bohužel nerozeznává koalici, opozici, dokonce ani neví, kdy jedná Poslanecká sněmovna. My jsme povinni reagovat a my jsme se poctivě jako oba poslanecké kluby domluvili, řekli jsme vám dohodu, ne abychom se chlubili, také jsme řekli, že podpoříme pozměňovací návrhy, ne že jsme na to přišli a děláme to proto, abychom podpořili rodiny s dětmi. Takže doufám, že máme společný cíl.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak nyní vystoupí na faktickou pan poslanec Zbyněk Stanjura, zatím poslední faktická, takže je stále připravena paní poslankyně Věra Kovářová. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Za prvé bych chtěl vyzvat vaším prostřednictvím pana poslance Dolínka, aby se omluvil. Nevím, kde bere tu drzost, aby řekl, že nemáme zájem, nebo já že nemám zájem o rodiny s dětmi. Nevím, kde bere tu drzost. Myslím, že těžce nesete ten volební výprask, a hledejte příčiny někde jinde než v útocích na kolegy z opozice.

Já jsem nemluvil ani jednou ani o zlomené ruce, ani o zlomené noze. To jste si zase vymyslel, pane poslanče prostřednictvím pana místopředsedy. Poslouchejte, co říkám! Nebo aspoň pochopte ten text, když mě posloucháte, a pak protestujete proti něčemu, co jsem neřekl. Ale dobře, když bude mít dítě žloutenku nebo bude v karanténě v rodině kvůli žloutence v rodině, tak bude 60 % ošetřovné. To není zlomená ruka. Já jsem poukázal na nelogičnost. (Zvýšeným hlasem.) Já jsem neřekl, jestli lepší řešení je 60, nebo 70 %. Já jsem říkal, že ten zákon je napsaný tak, že stejné případy budou jinak.

A o jakých nejbližších příbuzných mluvíte, když ošetřovné je pro rodiče? Pro rodiče. A když je zlomená noha, tak já nevím, jestli jste to říkal. Já jsem o zlomený končetinách vůbec nemluvil. Tak se soustřeďte na tu debatu, soustřeďte se na to, co kdo řekne, a posuzujte obsah, ne kdo to řekne.

A opravdu o tu omluvu vás žádám, protože to byla nehoráznost, co jste řekl. Kdybyste řekl, že nesouhlasím s vaším názorem - a já jsem jenom komentoval, já jsem ani neřekl, jak budeme hlasovat, ani jsem neřekl, který návrh je lepší, nebo horší. Jenom jsem řekl, že vláda v pátek věděla něco, a dneska něco jiného, a to jako se na mě nezlobte. Vy jste to poslali v legislativní nouzi. Kdyby ten návrh tady ležel dva měsíce, tak ty argumenty paní poslankyně Valachové jsou pravdivé, že se změnila situace! Ale ještě včera řekl ministr zdravotnictví, že otevře školy 2. listopadu. Já tomu pořád věřím. A to je všechno. Já jsem na to jenom poukázal. To je všechno!

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní faktická poznámka, ještě jedna skočila, pan poslanec Václav Klaus. Vaše dvě minuty, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Václav Klaus: Když už tady sedíme v tomto krásném prostoru, já se to budu snažit shrnout. Myslím si, že všichni poslanci, kteří trošku uvažují v souvislostech, chápou, že to na jaře byla chyba, to navýšení na 80 %, že to velice zdevastovalo ekonomiku. A nemělo se s těmi 60 % hýbat. To je fakt, protože společnost i v té kritické situaci se musí chovat životaschopně. Máme vyrábět, máme vyrábět kyslíkové masky, paní učitelky se mají starat o děti, aby sestřičky mohly být v nemocnici, atd. Takhle se máme chovat. Těch 80 % to samozřejmě velice jaksi pokazilo v tom - protože my se nemůžeme chovat tak, že všichni budeme někde zalezlí a budeme fandit pár desítkám statečných zdravotníků, kteří to za nás všechno vyřeší. To je jasné.

Nyní tady vidím, tedy cítím, takovou jako koaliční roztržku, protože cítím, že ty dvě skupiny vládních poslanců jsou v takovém jakoby souboji, tak k tomu chci jenom dodat, abych ještě to jednoznačně vyjádřil, že my podpoříme 60 %, tak jak to vždycky bylo, za hnutí Trikolóra. A jinak to samozřejmě budeme sledovat, jak se vládní koalice mele, ale to už není, abych já tady hodnotil. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní faktická poznámka ještě jedna, paní poslankyně Kateřina Valachová. Paní poslankyně, vaše dvě minuty, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Všichni, co pečlivě poslouchali, slyšeli, že poslanecký klub hnutí ANO a poslanecký klub sociální demokracie se poradily z hlediska aktuální situace, tak jak říkaly celou dobu, a rozhodly se podpořit 70 % navýšení ošetřovného. Takže já tady tedy žádnou koaliční roztržku nevidím. Naopak je to předjednaný a zcela odpovědný přístup.

A co se týká těch spekulací, protože jsem také místopředsedkyně školského výboru, o tom, kdy se otevřou, neotevřou školy, kdo co řekl, jestli to někdo připustil, že se otevřou, neotevřou 2. 11. Prosím vás, já si myslím, že to je úplně jednoduché. Všichni, počínaje samozřejmě ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou, ale i samozřejmě dalšími vládními představiteli, a věřím, každý tady ve Sněmovně, děláme všechno pro to, aby se cíl a úkol 2. 11. otevřít první stupeň základních škol splnil. A všichni přece musíme rozumět tomu, že nikdo neví, jaká bude situace 1. 11., protože COVID-19 nám to nesděluje. Nevědí to okolní země, neví to nikdo na planetě Zemi, ostatní země v Evropě kopírují naši cestu, bohužel, o 14 dní později. Takže je to jednoduché. Uděláme všechno pro to, aby se 2. 11. první stupeň otevřel, ale pokud se neotevře, tak chceme být připraveni a budeme řešit další kroky.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí s přednostním právem paní poslankyně Věra Kovářová za klub STAN a připraví se paní ministryně financí Alena Schillerová. Už jste se dočkala, paní poslankyně. Prosím.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěla bych vás požádat o podporu svých pozměňovacích návrhů. Týkají se toho, že nárok na ošetřovné budou mít ti, kteří mají osobu navštěvující první stupeň základní školy. To znamená, není to omezeno tím věkem do 10 let, ale tím, že navštěvují první stupeň základní školy. A pak druhý pozměňovací návrh, respektive který je součástí toho jednoho, aby měli nárok také ti, kteří mají osobu se speciálními vzdělávacími potřebami, která nedovršila 14 let věku. To znamená třináctiletí. Chci jenom podotknout, že ty speciální vzdělávací potřeby jsou podle školského zákona, nikoliv podle toho, jak to máme uvedeno v písmenu a odstavci 1 v § 3.

Zároveň bych tady právě ještě v rozpravě zmínila jednu věc a chtěla bych vás požádat o schválení způsobu hlasování o mém pozměňovacím návrhu pod písmenem C1 tak, že bude hlasováno pouze o mnou navrhovaném znění § 3 odst. 1 písm. c), které upravuje nárok na ošetřovné i pro zaměstnance pečující o osoby navštěvující první stupeň základní školy, a dalším hlasováním o znění § 3 odst. 1 písm. d), které se týká nároku na ošetřovné pro zaměstnance pečující o osoby se speciálními vzdělávacími potřebami. Pokud je o § 3 odst. 1 písm. a) a b) i ostatní části textu § 3 odst. 1, jejichž znění v mém návrhu je totožné jako v návrhu zákona, z tohoto důvodu považuji za zbytečné o nich hlasovat.

Současně jen bych chtěla upozornit a upřesnit, že v souhrnu pozměňovacích návrhů došlo při přepisu k chybě a písmena § 3 odst. 1 jsou v tisku pozměňovacích návrhů označena nikoliv od písmena a) až d) ale posunem jako písmena c) až f). Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní s přednostním právem paní ministryně financí Alena Schillerová, zatím je to poslední... pardon, vy máte zájem o faktickou? Ne, asi ne, tak prosím. Máte slovo.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Jenom velmi krátce k tomu vývoji. Na jaře se schválilo - a já už to nebudu, celou tu genezi, popisovat - ošetřovné, jak je nastaveno v zákoně, všichni vědí, 60 %, devět dnů, u samoživitelů šestnáct dnů 60 %. Na jaře se schválilo 80 %. Jenom pro vaši představu, a vy to určitě víte, kdo se o to zajímáte, tak u lidí s průměrnou mzdou a nižší, což je zhruba nějakých 34 tisíc a něco a nižší, to znamená, že těch 80 % de facto byli doma za nějakých 95, možná i 96 %. Čili téměř za 100. Já to všem přeji. Já si uvědomuji, že ta situace byla složitá, školy byly zavřené, a ještě jsme udělali to, že jsme ho prodloužili do 13 let, což de facto znamenalo, že jsme ohrozili zaměstnanost. A ohrozili jsme nejen zaměstnanost v těch firmách, kde si stěžovali - a já mám projetou republiku napříč přes léto - že nemají lidi, ale ohrozili jsme hlavně prostě nemocnice a personál, který de facto chyběl, a ty obavy tady byly i tentokrát, když jsme o tom jednali.

Proto vláda tentokrát, když přišlo MPSV s návrhem krizového ošetřovného pro případ, že se zavřou školy prvního stupně, což se nakonec tedy stalo, a já doufám pevně, že to nebude na dlouho, tak přišlo s tím, ať je tady nastavený nástroj pro případ, že ty školy by zůstaly zavřené déle. Dosáhli jsme toho, že jsme vyvolali jednání s hejtmany, protože ohrožení, když už prostě jaksi neřešíme ohrožení firem, tak je důležité ohrožení kritické infrastruktury, zejména nemocnic, vyvolali jsme jednání s hejtmany a dohodli jsme se, že se v každém kraji prostě vytvoří určité sběrné školy pro děti zaměstnanců v této kritické infrastruktuře tak, aby tam mohly - to jsou sociální služby, zdravotnictví. Nakonec se ukázalo, že je to i celá řada úřadů a tak dále.

Takže v podstatě ta naše dohoda byla taková, že to bude 60 % po dobu zavřených škol prvního stupně do deseti roků. Takto jsme se na vládě dohodli s tím, že nakonec ještě minulý týden po té debatě s předsedy poslaneckých klubů, nakonec k tomu byli svoláni, jsme přijali návrh některého z předsedů, myslím, že to byl pan Jurečka, abychom zastropovali určitou částkou pro ty nízkopříjmové skupiny, to znamená, dali tam ten nejnižší strop, pod který nemůže to ošetřovné klesnout.

Dnes je tady dohoda na 70 %. Já ji musím respektovat, notabene tak jako koaliční partner respektoval paušální daň na strop jednoho milionu, takže samozřejmě vždycky děláte určité kompromisy. Ale to, co tady bylo předestřeno, že skutečně tady budou vedle sebe existovat dva režimy, je pravda. Nicméně to krizové ošetřovné je nastaveno na případ, že by školy zůstaly uzavřeny déle. Takže jenom tak shrnutí vývoje, že jsem nakonec ráda, že je to jenom 70. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Podívám se, zdali nemá ještě někdo zájem v rozpravě. Nikoho zájem nevidím, rozpravu končím. Táži se, zdali je zájem o závěrečná slova. Paní ministryně? Paní zpravodajka? Nemáte zájem.

Nyní poprosím zpravodajku poslankyni Janu Pastuchovou, aby nás seznámila s procedurou hlasování. A zároveň už mě informovala paní poslankyně Richterová, že poté, co přednesete návrh procedury, tak má připomínku k proceduře. Rozumím tomu? V pořádku. Tak prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych načetla návrh procedury hlasování. Už předem se omlouvám za to, že si to budu hledat i v podkladech, protože se tam opravdu točí procenta ve všech variantách.

Návrh hlasování. Zaprvé návrhy legislativně technických úprav podle § 95 odst. 2 jednacího řádu přednesené ve třetím čtení, které nebyly načteny.

Dále bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu pod písmenem E. Já vám vždycky řeknu, když budeme hlasovat, jednou větou, o čem to je. Jako další bychom hlasovali o D3. Pokud by bylo D3 odsouhlaseno, byly by nehlasovatelné A1, A2, A3, A4, B3 a C2 obě varianty. Pokud by nebylo přijato, hlasujeme o A1. Pokud bude A1 přijato, nemůžeme hlasovat o A2, A3, A4, B3 a C2 obě varianty. Nebude-li přijato, budeme hlasovat o A2. Pokud by bylo přijato, jsou nehlasovatelné A3, A4, B3 a C2 obě varianty. Nebude-li přijato, budeme hlasovat o A3. Bude-li přijato, jsou nehlasovatelné A4, B3 a C2 obě varianty. Nebude-li přijato, hlasujeme o A4. Bude-li přijato, jsou nehlasovatelné B3 a C2 obě varianty. Nebude-li přijato, budeme hlasovat o B3. Bude-li přijato, jsou nehlasovatelné C2 obě varianty. A teď nebude-li přijato, budeme hlasovat o C2 varianta 1. Bude-li přijata, je nehlasovatelná varianta C2.2. A nebude-li přijata, budeme hlasovat o C2 variantě 2.

Jako další by se hlasovalo B1. Jako další B2. Pokud by bylo přijato B2, je nehlasovatelné C1. A C1 budeme následně hlasovat, a tam myslím, nebo vím, že paní poslankyně Kovářová prosila, abychom hlasovali o C - já si to hned najdu, omlouvám se - nejprve o C1e a pak C1f. (Reakce jmenované.) Ne. Pardon. C1c, C1d. Děkuju. A dále bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu D1. Jako patnácté hlasování D2. A následně hlasování o návrhu jako celku.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ano. To je návrh procedury od paní zpravodajky. A nyní dostává slovo paní poslankyně Olga Richterová, protože ho má k proceduře. Prosím. A poprosil bych paní zpravodajku, aby si to sledovala, protože vzhledem k tomu, že je to v legislativní nouzi, tak já tady nemám podrobně, takže budu opravdu potřebovat vaši spolupráci teď. Prosím.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji za slovo. Je to velice jednoduché. Jenom bych poprosila z pohledu logiky, abychom hlasovali nejprve - to je návrh tedy - nejprve D2 a až poté D1, aby nejdřív šel ten širší návrh - děti do jedenácti let včetně - a poté ten užší, jak navrhujeme do desíti let včetně. Takže jenom aby to šlo tímto logickým sledem. To je ten návrh.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Je to protinávrh. Ale jestli to, paní zpravodajko, chcete okomentovat, tak vám dám ještě prostor.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji. S tímto návrhem já jako zpravodajka nesouhlasím.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Svolám tedy poslance do jednacího sálu, protože těch hlasování teď bude evidentně řada, tak abychom se všichni připravili. Už jsem tu proceduru taky obdržel, takže to budu sledovat s vámi. Myslím, že je nás tu dostatek.

 

Budeme hlasovat o protinávrhu paní poslankyně Olgy Richterové.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 68, přihlášeno 98 poslanců, pro 44, proti 38. Návrh byl zamítnut.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu procedury tak, jak byl navržen zpravodajkou paní poslankyní Janou Pastuchovou.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 69, přihlášeno 99 poslanců, pro 88, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Tak prosím, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji. Návrhy legislativně technických úprav nebyly předneseny, tedy budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písmenem E pana poslance Sklenáka, kdy výše ošetřovného je nejméně 400 korun na den.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Stanovisko ministra? (Ministryně Schillerová: Souhlasné.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 70, přihlášeno 100 poslanců, pro 100, proti žádný. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu D3 paní poslankyně Richterové a jde vlastně o automatické zvyšování od 60 do 80 %.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Stanovisko ministra? (Ministryně Schillerová: Nesouhlasné.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 71, přihlášeno 100 poslanců, pro 30, proti 37. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Protože toto nebylo přijato, budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu A1, což je návrh pana poslance Mariana Jurečky, kdy výše ošetřovného za kalendářní den činí po dobu platnosti mimořádného opatření při epidemii 70 % denního vyměřovacího základu.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Stanovisko ministryně? (Souhlasné.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 72, přihlášeno 100 poslanců, pro 80, proti žádný. Návrh byl přijat. Další prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji. A protože byl tento návrh přijat, nemůžeme hlasovat o A2, A3, A4, B3 a obou variantách C2.

Dostáváme se tedy k hlasování B1, což je pozměňovací návrh - já si to ještě ověřím s legislativou, jestli je to správně. (Bez námitek.) Děkuji. Budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu B1 paní poslankyně Lucie Šafránkové, která navrhuje, aby nárok na ošetřovné měl i zaměstnanec činný na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti, který není účasten nemocenského pojištění v kalendářním měsíci.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Stanovisko ministra? (Nesouhlasné.)

Já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 73, přihlášeno 99 poslanců, pro 29, proti 29. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Nyní budeme hlasovat o B2, což je také návrh paní poslankyně Šafránkové. A jedná se o to, že nárok na ošetřovné může pobírat i ten, kdo nežije s dítětem ve společné domácnosti, ale splňuje podmínku, že je mezi ním a dítětem příbuzenský vztah.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Stanovisko ministra? (Ministryně Schillerová: Nesouhlasné.)

Já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 74, přihlášeno 99 poslanců, pro 34, proti 32. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Nyní budeme hlasovat o C1, ale budeme hlasovat o C1.E (z pléna napovídají C), pardon, C, já to nemám přepsané, C1.C. Je to přidání odstavce, kde se řeší to, že ošetřovné se zvýší i pro děti, které navštěvují celý první stupeň základní školy.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Stanovisko ministra? (Ministryně Schillerová: Nesouhlasné.)

Já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 75, přihlášeno 101 poslanců, pro 44, proti 18. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Nyní budeme hlasovat o C1.D, což je taky přidaný odstavec. Tam se navrhuje, aby se ošetřovné vztahovalo i na osobu se speciálními vzdělávacími potřebami, která nedovršila 14 let věku a která nemůže navštěvovat školu z důvodu mimořádného opatření při epidemii.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Stanovisko ministra? (Ministryně Schillerová: Nesouhlasné.)

Já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 76, přihlášeno 101 poslanců, pro 45, proti 13. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Nyní budeme hlasovat pozměňovací návrh D1 paní poslankyně Richterové, který navrhuje, aby se věk dítěte pro ošetřovné zvýšil do 11 let.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Stanovisko ministryně? (Nesouhlasné.)

Já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 77, přihlášeno 101 poslanců, pro 30, proti 13. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Nyní budeme hlasovat o pozměňujícím návrhu D2 poslankyně Olgy Richterové, kde se věk pro ošetřovné zvyšuje do 12 let.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Stanovisko ministryně? (Nesouhlasné.)

Já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 78, přihlášeno 101 poslanců, pro 32, proti 16. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: A protože jsme vyčerpali všechny pozměňující návrhy, měli bychom hlasovat o návrhu jako celku.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak o všech návrzích bylo hlasováno, přikročíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o úpravách poskytování ošetřovného v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii a o změně zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 1048, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 79, přihlášeno 101 poslanců, pro 97, proti 1. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji paní ministryni i paní zpravodajce.

 

Přistoupíme k dalšímu bodu. Jedná se o třetí čtení. Jde o

Aktualizováno 9. 12. 2020 v 10:07.




Přihlásit/registrovat se do ISP