Čtvrtek 22. října 2020, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Petr Fiala)

318.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda o strategickém partnerství
mezi Evropskou unií a jejími členskými státy na jedné straně
a Japonskem na straně druhé podepsané v Bruselu dne 17. 7. 2018
/sněmovní tisk 348/ - druhé čtení

Opět místo omluveného ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka nám za vládu představí tento návrh pan místopředseda vlády Karel Havlíček. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy ČR Karel Havlíček: Dovolte, abych vám předložil k projednání Dohodu o strategickém partnerství mezi Evropskou unií a jejími členskými státy na straně jedné a Japonskem na straně druhé. Jak už zaznělo v průběhu předchozího projednávání v Poslanecké sněmovně, Evropská unie a Japonsko jsou si velmi blízké. V roce 2001 uzavřela Evropská unie s Japonskem strategické partnerství. To vycházelo ze společných hodnot, jako jsou demokracie, podpora lidských práv, svobod, zachování mezinárodního smíru, stability, případně úsilí o liberalizaci světové ekonomiky. Díky jeho geopolitické pozici jde o významného spojence ve velmi se rozvíjejícím asijsko-tichomořském regionu, přičemž jednou z klíčových oblastí, ve které Evropská unie a Japonsko posilují svou spolupráci, je oblast bezpečnosti.

Daří se i vzájemnému obchodu. Japonsko je pro Evropskou unii šestým největším obchodním partnerem, pokud jde o vývoz zboží z Evropské unie, a sedmým v případě dovozu zboží do Evropské unie. Přetrvávajícím rysem obchodních vztahů je nicméně dlouhodobý deficit bilance na straně Evropské unie.

Vzhledem k velmi silné obchodní výměně a rozšiřování politické a bezpečnostní spolupráce dospěly Evropská unie a Japonsko v roce 2012 k závěru, že je třeba dát vztahům kvalitní právní rámec, ideálně širokou politickou dohodou. Dohoda by tak měla posílit celkové partnerství. Nejedná se tedy o dohodu o volném obchodu, takzvaná EFTA, ta byla s Japonskem sjednána separátně. Vedle předkládané dohody tak byla projednávána i takzvaná dohoda o ekonomickém partnerství, přičemž obě tvořily součást jednoho vyjednávacího celku.

Předkládaná dohoda je smíšenou dohodou a vláda České republiky se sjednáním dohody vyslovila souhlas. Dohoda byla podepsána následně na posledním summitu Evropa - Japonsko, Evropská unie - Japonsko, a to v Tokiu v roce 2018. Postoj České republiky byl od počátku kladný, cíle se shodují s našimi prioritami. Japonsko je velmi důležitým spojencem a významným obchodním partnerem České republiky. Dohoda by mohla posloužit i jako platforma pro užší spolupráci a dialog v celé řadě dvoustranných regionálních vícestranných otázek. Posiluje politickou, hospodářskou, odvětvovou spolupráci a tak dále. Stanovuje rovněž závazek stran chránit mezinárodní mír, bezpečnost, a to zamezením šíření zbraní hromadného ničení.

Obsah dohody je v souladu s ústavním pořádkem a ostatními součástmi právního řádu České republiky, stejně tak se závazky vyplývajícími z členství České republiky v Evropské unii. Ratifikovaná dohoda bude posléze v České republice vyhlášena ve Sbírce mezinárodních smluv, a stane se tak v souladu s článkem 10 Ústavy součástí právního řádu České republiky. Nepředpokládá se, že by následné provádění dohody s sebou neslo finanční či rozpočtové dopady. Dohoda tak nebude mít dopad na problematiku rovnosti mužů a žen ani otázky životního prostředí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Za zahraniční výbor byl zpravodajem určen pan poslanec Jan Lipavský. Prosím ho, aby odůvodnil usnesení výboru. K dispozici ho máme jako sněmovní tisk 348/1. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Lipavský: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás velice stručně seznámil s usnesením zahraničního výboru ze dne 21. února 2019 k projednávanému návrhu.

Výbor se po projednání a odůvodnění usnesl, že doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení, které zní: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky dává souhlas k ratifikaci Dohody o strategickém partnerství mezi Evropskou unií a jejími členskými státy na straně jedné a Japonskem na straně druhé. Následně pověřil a zmocnil.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji panu zpravodaji. Otevírám rozpravu. Hlásí se někdo do rozpravy? Do rozpravy se nikdo nehlásí, rozpravu končím. Zájem o závěrečná slova není.

 

Přistoupíme k hlasování o návrhu usnesení. Není požadavek, abychom znovu četli návrh usnesení? Není.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 122 přihlášeno 88 poslanců, pro 80, proti nikdo. Návrh byl přijat. Končím projednávání tohoto bodu.

 

Nyní se budeme věnovat bodu

Aktualizováno 9. 12. 2020 v 10:07.




Přihlásit/registrovat se do ISP