(9.10 hodin)
(pokračuje Vondráček)

Pak je tady návrh pana poslance Ferjenčíka, abychom bod 517, poplatek ústavních činitelů, zařadili dnes po pevně zařazených bodech.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování 259, přihlášeno 96, pro 89, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

A konečně pan poslanec Holomčík navrhuje zařazení nového bodu - informace... (Konzultace s ředitelkou organizačního odboru.) Aha, pardon. Takže nejprve ty pedagogické pracovníky.

 

Takže pardon, ještě pan poslanec Ferjenčík ty pedagogické pracovníky. Opět po pevně zařazených bodech. Dnes. Druhé čtení, novela zákona o pedagogických pracovnících.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování 260, přihlášeno 94, pro 78, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Ten návrh o pedagogických pracovnících zazněl dříve než bod 517? (Konzultace s ředitelkou organizačního odboru.) A hlasováno bylo obráceně. Nemá-li nikdo námitky z pléna, tak bychom ale zařadili ty pedagogické pracovníky dřív, protože je pan kolega navrhoval dřív. Byla to moje chyba. Já jsem měl nechat hlasovat první pedagogické pracovníky. Všichni tady na mě opticky kývají, takže je to v pořádku. Děkuji.

 

Takže zařazení nového bodu na základě návrhu pana poslance Holomčíka - informace Ministerstva zemědělství o společné zemědělské politice.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro zařazení nového bodu. Kdo je proti?

Hlasování 261, přihlášeno 96, pro 90, proti nikdo. Nový bod byl zařazen.

 

Pan kolega nenavrhoval pevné... Navrhoval? (Odpověď mimo mikrofon.) Po pevně zařazených bodech. Tak děkuji.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování 262, přihlášeno 96, pro 91, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

To je v tuto chvíli k pořadu schůze vše a já otevírám pevně zařazený bod číslo

 

510.
Vládní návrh zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2021
/sněmovní tisk 1067/ - prvé čtení

Z pověření vlády návrh uvede místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová. Já poprosím paní místopředsedkyni, aby se ujala slova. Současně požádám o klid v sále. Jsme v polovičním formátu, prosím, umožněte důstojnou atmosféru a vystoupení. Tak, máte slovo. Ještě jednou prosím o klid. Děkuji.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane předsedo. Já ještě počkám... (Předsedající zvoní pro uklidnění v sále.)

Dobrý den, dámy a pánové, dovolte mi, abych vám představila návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2021. Rozpočet s největším schodkem v historii, který je ale tou největší investicí do budoucího rozvoje naší země po covidu. Bezprecedentní investicí do co nejrychlejšího rozvoje všech klíčových oblastí ekonomiky ČR a životně důležitou pomocí našim občanům... (Obrací se na předsedajícího, aby zjednal klid.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, prosím o klid v sále. Jestliže je to nezbytné, abyste něco řešili, běžte ven. Děkuji.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Naše ekonomika, životní úroveň občanů, otázka přežití mnoha za běžných okolností životaschopných firem stojí a padá s tím, nakolik bude naše rozpočtová politika moudrá a nakolik ji dokážeme správně využít. Při tvorbě rozpočtu a střednědobého výhledu jsme mysleli především na to, že jejich podoba bude určovat vývoj našeho hospodářství i v následujících letech. Nijak nezastírám ambici předkládaného rozpočtu sehrát co nejaktivnější roli a napomoci naší ekonomice zpět k růstu. A tento rozpočet vám předkládám s pokorou a také s důvěrou v to, že nám všem záleží na tom, jak bude vypadat příští rok a jak budeme úspěšní.

Samozřejmě předkládaný deficit je několikanásobkem čísel, na která jsme byli zvyklí z období před pandemií. Ale kdy jindy než v období nejsilnějšího propadu ekonomiky v novodobé historii naší země je nutné realizovat expanzivní politiku až do té míry, kde nám to současná legislativa a samozřejmě také dluhová pozice umožňuje?

Právě teď chceme pomoci těm nejdůležitějším oblastem naší ekonomiky a skupinám občanů.

Živnostníci. Nesmírně důležití pro nás všechny a každodenní chod naší země. Každý z nás má ve svém okolí živnostníka, kterému bylo znemožněno vydělávat. Restauraci, jejíž provozovatel je v těchto týdnech odkázán na pár poledních nebo víkendových tržeb přes výdejové okénko. A to ještě v tom lepším případě. Potřebují nutnou pomoc.

Zaměstnanci. Někteří zaměstnanci byli v souvislosti s pandemií propuštěni, novou práci teprve hledají, a stali se tak dočasnými klienty sociálního systému. Musíme se o ně postarat.

Rodiče. Řada z nich musela zůstat s dětmi doma, protože se ze zdravotních důvodů uzavřely školy. I s těmi jsme tu.

Tisíce obyčejných lidí mají akutní problém s nedostatkem likvidity a potřebují zaručenou půjčku, odklad daně nebo posečkání se splátkou. Víme a pomůžeme.

Tito všichni potřebují pomoc. Potřebují ji teď. Potřebují ji v robustním měřítku. Ano, stojí to státní rozpočet stovky miliard. Ke konci října 2020 rovných 224; 224 miliard, které jsme v souvislosti s koronavirem jen v letošním roce už napumpovali do ekonomiky. A to je právě ten důvod, proč vstoupím do dějin jako ministryně financí, za jejíhož funkčního období bylo dosaženo jednoho z největších schodků v historii naší země vůbec. Umím s tím žít. S čím bych ale žít neuměla, je to, že bychom naše občany nechali v této největší zdravotní a ekonomické krizi na holičkách. To se nestalo nikdy, co jsem ministryní financí, a nikdy se to nestane, na to máte moje slovo.

Tento schodek je investice do co nejrychlejšího rozvoje naší země v roce 2021. A cokoliv ubírat by znamenalo výrazné zpomalení možnosti rozvoje celé ekonomiky. Proto investujeme do budoucnosti po covidu a proto investujeme takto masivně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP