(15.50 hodin)
(pokračuje Valachová)

A teď oslí můstek. Ono to totiž takhle přesně fungovalo minimálně deset let, přítomní učitelé a ředitelé škol to potvrdí, kdy jakože stát posílal peníze do kapes učitelů, ale protože ten celkový objem nebyl dostatečný a nebyly záruky do té doby, než jsme prosadili reformu financování regionálního školství, že také to, co pošleme z vrchu a vybojujeme tady v rozpočtu, také v těch kapsách učitelé a školy a také koneckonců naše děti v rámci kvality vzdělávání získají a dostanou, že to k nim zkrátka proteče, no tak do té doby to fungovalo úplně přesně stejně. Tvářili jsme se, že přidáme nějaké to procento, ale ve skutečnosti další rok jsme u státního závěrečného účtu zjistili, že nikomu nic nedošlo a nikde se nepřidalo.

A zatímco toto jsme odstranili reformou financování regionálního školství, kterou jsem prosadila já a kterou jsme udrželi - a byl to pro mě jeden z důvodů, proč pokračovat ve vládě s hnutím ANO, a já děkuji za to, že jsme reformu financování regionálního školství udrželi -, no tak teď jsem samozřejmě z hlediska nových daní a nového daňového mixu totálně zděšená.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí pan ministr Lubomír Zaorálek a připraví se pan poslanec Roman Onderka. Prosím, pane ministře, dvě minuty.

 

Ministr kultury ČR Lubomír Zaorálek Já jenom chci, a doufám, že na závěr, říci jenom na adresu pana kolegy Stanjury, že byla pod pás jeho argumentace, že se něco nepodařilo prosadit do rozpočtu kultury a teď to jakoby Sněmovna musí napravovat. Protože my když jsme samozřejmě sestavovali rozpočet a jednali jsme o něm ve vládě, tak jsme nemohli předvídat příchod druhé, třetí vlny, nemohli jsme předvídat, co se stane za dva, za tři měsíce. A samozřejmě, že jsme se ve vládě dohodli, že až to přijde, tak to budeme řešit. To znamená, vyčítat teď, že jsme nebyli jasnovidci, netušili jsme, jak se bude vyvíjet rok 2020, 21, je podle mě nefér. A je to podle mě argumentace, která sem nepatří. Ve vládě byla dohoda, že podle vývoje situace, stejně jako to bylo v roce 2020, se tím budeme zabývat a budeme se snažit hledat řešení. A není to něco, co by se opomnělo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí pan poslanec Roman Onderka, připraví se pan poslanec Miroslav Kalousek. Stále jsme ve faktických poznámkách. Prosím.

 

Poslanec Roman Onderka: Děkuji, pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, já jenom doplním. Dneska poprvé, jestli projde daňový balíček, tak statutární město Brno nebude mít ani na provozní výdaje. Zasekne sekyru ve výši 1 až 1,3 miliardy korun. To je prostě katastrofa. Na investice v dalších zhruba pěti letech si bude muset půjčit 3 miliardy. Já nevím, jak se jedno z těchto měst a další města v České republice s tímto vyrovnají.

Ale je potřeba si říci, že když si stát, vláda, potažmo Poslanecká sněmovna udělají nějaké rozhodnutí, které připravuje obce České republiky o tyto finanční prostředky, tak musí částečně nést i určitý díl odpovědnosti. A říkal to tady prostřednictvím pana předsedajícího kolega Válek. Jestli potom následně požádají ta města, v tomto případě Brno, Ostrava, o to, aby stát převzal odpovědnost a stal se zřizovatelem národních divadel, tak je to prostě krok, který dle mého názoru je logický.

A jak říkal Tomáš Garrigue Masaryk, když oslovoval občany této země, Češi, Moravané a Slezané, tak já říkám, české národní divadlo, jihomoravské národní divadlo a následně ostravské národní divadlo jsou kulturní instituce, které nejenom z dědictví, ale z podstaty své věci vytváří hodnoty, které jsou k nezaplacení, a stát by tu odpovědnost měl převzít, pokud ta města prostě na to nebudou mít. A ona na to nemají. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já teď zrekapituluji faktické poznámky, aby se poslanci zorientovali. Takže teď vystoupí pan poslanec Miroslav Kalousek, dále je přihlášen pan poslanec Václav Klaus, dále předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a následně paní ministryně financí Alena Schillerová. Tak, pane předsedo Kalousku, máte slovo. Vaše dvě minuty prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Jen krátká reakce na to, co tu padlo z úst pana poslance Onderky a pana ministra Zaorálka. Pan poslanec Onderka mi vyčetl dávnou minulost, kdy na základě mnou prosazeného a předloženého zákona v rozpočtovém určení daní přišlo Brno o půl miliardy korun. Ono to je pravda. Praha o 1,2 miliardy korun, Olomouc o 250 milionů. A ty peníze se neztratily, ty peníze dostala jiná města a obce. Ten zákon o rozpočtovém určení daní odstranil do té doby nebývalou a v Evropě bezprecedentní diskriminaci, kdy poměry mezi penězi na jednoho obyvatele přesahovaly až šestinásobek. Dneska jsme někde na trojnásobku. A v těch regionech je to vidět. Ty obce a města rozkvetly díky tomu. Ve vší úctě k významu velkých měst jsem přesvědčen, že ta čtyři města se zvláštními koeficienty - Praha, Brno, Ostrava a Plzeň - i poté, co něco málo odevzdala svým menším kolegům, tak jsou na tom stále ještě díky svým zvláštním koeficientům velmi dobře. To za prvé.

Za druhé k panu ministru Zaorálkovi. Ano, my jsme škrtali. Škrtali jsme v situaci, kdy úroky ze státních dluhopisů byly 5,7 % a hrozila akutně dluhová spirála. Během roku jsme srazili pod 3 % a stabilizovali jsme situaci. Bolelo to. Kdybychom se tak nechovali, tak stojíte dneska na dluhové brzdě a nemáte sebemenší prostor k vašim deficitům.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní požádám o vystoupení pana poslance Václava Klause a připraví se pan poslanec Marian Jurečka. Vaše dvě minuty prosím.

 

Poslanec Václav Klaus: Dobrý den, dámy a pánové. Já jsem vystupovat nechtěl, ale když se tady strhla na hodinu a půl tato diskuze, tak řeknu pár slov.

Pane ministře, vaším prostřednictvím, vy tady hovoříte o zombiech a dinosaurech. Já když jsem vás poslouchal, tak jediné takové dinosauří bylo to vaše vystoupení. Vám už tam chyběl jenom kapitalista s cylindrem, báseň Petra Bezruče a "Dělníku, tvou zbraní je nenávist!". Ale tato doba už je pryč. Já jsem jako kluk bydlel třicet let na sídlišti. Všichni moji spolužáci byli dělnického původu, okolo byl Rudý Letov, Avie, ČKD, ale teď to tam prostě vypadá jinak. To je bod číslo jedna.

Za druhé. My tady nehovoříme o pěti miliardářích, kterým ta úspora daní stejně nic nepřinese, protože už dávno dělají optimalizaci za pomoci svých právníků. My hovoříme o zaměstnancích, učitelích, lékařích a dalších, protože chceme, aby peníze měli lidé, a ne vláda. Vy chcete pravý opak. OK.

Třetí věc. Vaše tvrzení, že je nesmysl, že nižší daně rozhýbávají ekonomiku, prostě není pravdivé. Já vám to jako matematik vyvrátím sporem. Vysoké daně škrtí ekonomiku, to je přece jasné. Takže když mluvíme nazpátek, tak ta vaše slova nemají jakoukoliv pravdivostní hodnotu.

A abych řekl také něco hezkého. Připomněl jste mi mého nevlastního dědečka, který příliš nechápal princip telefonování, takže když volal na velkou vzdálenost, tak vždycky hodně křičel do toho sluchátka. Takže vy jste také takovým velice mocným hlasem tady k nám hovořil. Ale skutečně s podstatou věci to nemělo nic souvisejícího. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Jinak k vašemu vystoupení dodám, že ministry můžete oslovovat přímo a poslanci se oslovují prostřednictvím předsedajícího. Takže když je někdo ministr, můžete ho oslovovat přímo, nicméně ministr poslance oslovuje prostřednictvím předsedajícího.

Vystoupí pan poslanec, předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, a připraví se paní ministryně Alena Schillerová. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Ta debata tady byla zajímavá, ale myslím si, že nikam moc to věcné řešení neposunula. Kdyby z toho vyplynulo to, že by třeba pan ministr Zaorálek řekl dobře, jsem připraven se se zástupci těch klíčových měst a s představiteli krajů, tedy hejtmany, bavit o tom, že uděláme ten model na třetiny. Budou tady vytipované klíčové instituce kulturní v těch regionech, především v krajských městech, aby ta divadla - třeba v Olomouci máme třísouborové divadlo. Je to obrovská zátěž pro město Olomouc dokázat i do příštího roku utáhnout divadlo i filharmonii. Je to obrovská pálka. To město potom nemá investice do oblasti, kde by to potřebovalo. Tak kdyby tady byl z té debaty alespoň náznak nějaké šance na jednání, které by opravdu vedlo k cíli, že u těchto vytipovaných institucí se o to podělí jednou třetinou stát, jednou třetinou kraj, jednou třetinou to dané krajské město - protože se to týká především krajských měst - to bych bral jako nějaký posun. Takže nevím, třeba pan ministr, byť je tady poslední rok vládnutí, by měl třeba chuť tady toto otevřít. Je škoda, že se to nepodařilo za minulé koaliční vlády, to přiznávám, že tam se to mohlo otevřít a mohlo se to dořešit. Ale všichni cítíme, že do budoucna ta situace není udržitelná. Neprospívá nikomu, ani těm městům, ani těm institucím, protože někdy to je žití z roku na rok. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP